Ehliyet Sınıfları Nelerdir? 2024 Hangi Ehliyet Sınıfı Hangi Araçları Kullanır?
Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Hangi Ehliyet Sınıfı Hangi Araçları Kullanır? Ehliyet ya da diğer adıyla sürücü belgesi taşıt kullanımına ehil olabilme imkanı tanıyan ve bunu gösteren bir belgedir. Ehliyet Yaş Sınırları Nelerdir? A Sınıfı Ehliyet Nedir? B Sınıfı Ehliyet Nedir? C Sınıfı Ehliyet Nedir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Ehliyet olarak tanımlanmış sürücü belgesi, sürücülere trafikte araç kullanma yetkisi veren resmi bir belgedir. Yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilen bu belge, tüm kimlik bilgilerini üzerinde barındırdığı için kimlik belgesi yerine de geçer. Gerekli eğitimleri alan sürü adayları yetkili kurumlar tarafından sınava tabi tutulur. Teorik ve pratik sınavları başarıyla tamamlayan adaylar sürücü belgesini almaya hak kazanır. Sürücü belgeleri, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde sınıflara ayrılmıştır. Bu sınıflandırmada her araç tipi farklı bir sınıf olarak kabul edilir ve sürücü belgeleri sürücünün yetkinliğine göre verilir.
Ehliyet Yenileme İşlemleri, Belgeleri ve Ücretleri
Ehliyet Sınıfları
- M
- A1, A2, A
- B1, B, BE
- C1, C1E, C, CE
- D1, D1E, D, DE
- E
- F
- G
- H
- K
M Sınıfı Ehliyet
M sınıfı ehliyet, mevzuata göre en küçük ehliyettir ve sürücüye MOPED adı verilen iki, üç ve dört tekerli motorlu bisikletleri kullanma yetkisi verir. MOPED, elektrikli ise güç çıkışı 4 kilovatı, içten yanmalı ise silindir hacmi 50 santimetreküpü geçmeyen, azami hızı da saatte 45 kilometreden az olan motorlu bisikletlere verilen isimdir. Herhangi bir ehliyete sahip olan sürücüler MOPED kullanabilirken daha önce hiç ehliyet almamış kişilerin bu aracı kullanabilmesi için M sınıfı ehliyet alması gerekir.
A1 Sınıfı Ehliyet
A1 sınıfı ehliyet, belirli parametrelere uyan iki veya üç tekerlekli motosikletleri kullanma yetkisi veren ehliyettir. İki tekerli motosikletler için belirlenen silindir hacmi sınırı 125 santimetreküptür. İki tekerlekli motosikletlerde güç sınırı 11 kilovat, güç ağırlık oranı sınırı ise 0,1’dir. A1 sınıfı ehliyete sahip sürücülerin kullanabileceği üç tekerlekli motosikletlerin gücü ise 15 kilovatı geçemez.
A2 Sınıfı Ehliyet
A2 sınıfı ehliyeti olan sürücüler, gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletler ile gücü 35 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli motosikletleri sürebilirler. Motor ehliyeti olarak bilinen A2 sınıfı ehliyet ile sürülecek iki tekerlekli motosikletlerin güç ağırlık oranı sınırı ise 0,2’dir.
A Sınıfı Ehliyet
Yine motosikletler için verilen A sınıfı ehliyet, gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletler ile sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler için kullanma yetkisi verir.
B Sınıfı Ehliyet
B sınıfı ehliyet, en çok kullanılan ehliyet sınıfı olmakla birlikte otomobil ve kamyonet kullanacak olan sürücü adaylarına verilir. Kara yollarında en fazla sayıda bulunan araç tipleri otomobiller ve kamyonetlerdir. Bu nedenle B sınıfı ehliyet ayrıca bir önem taşır. B sınıfı ehliyet sahipleri, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği kapsamındaki şartları yerine getirip gerekli eğitim ve sınavları tamamladıktan sonra yüklü ağırlığı 4.250 kilogramı geçmeyen birleşik araçları da kullanabilirler.
B1 Sınıfı Ehliyet
B1 sınıfı ehliyetler, dört tekerlekli motosikletler için verilir. Ağırlığı 400 kilogramı, motor gücü ise 15 kilovatı geçmeyen motosikletleri kullanma yetkisi verir. Yük taşımacılığı için kullanılan dört tekerlekli motosikletlerde ağırlık sınırı 550 kilogramdır. Elektrik ile çalışan dört tekerlekli araçlarda bataryaların ağırlıkları bu sınıra dahil edilmez.
BE Sınıfı Ehliyet
B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araçlara takılan, azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogram sınırında olan, römork ve yarı römorklu araçları kullanacak sürücülere BE sınıfı ehliyet verilir.
C Sınıfı Ehliyet
C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici kullanacak olan sürücülere verilir. Çekici, günlük kullanım dilinde “tır” olarak bilinen araçlara verilen isimdir.
C1 Sınıfı Ehliyet
C1 sınıfı ehliyet, belirli sınırlar dahilinde kullanılabilen kamyon ve çekiciler için verilen ehliyettir. Bu ehliyete sahip olan sürücüler, azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogram ile 7.500 kilogram arasında olan kamyon ve çekicileri kullanabilirler.
C1E Sınıfı Ehliyet
Römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçlar için C1E sınıfı ehliyet verilir. C1E sınıfı ehliyet sahibi olan sürücüler, C1 sınıfı ehliyet ile sürülen araçlara takılan römorklar dahilinde, katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen ve yüklü ağırlık sınırı 750 kilogram olan birleşik araçları sürme yetkisine sahip olurlar. Ayrıca B sınıfı ile sürülen araçlara takılan, katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen, azami yüklü ağırlığı ise 3.500 kilogramın üzerinde olan römorklu ve yarı römorklu birleşik araçları da kullanabilirler.
CE Sınıfı Ehliyet
C sınıfı ehliyet ile sürülen araçlara römork takılarak oluşturulan birleşik araçları kullanacak sürücülere CE sınıfı ehliyet verilir. CE sınıfı ehliyet ile azami yüklü ağırlığı 750 kilogramın üzerinde olan bu birleşik araçlar kullanılır.
D1 Sınıfı Ehliyet
D1 sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler, minibüs kullanma yetkisine sahip olurlar. Önceden minibüs kullanmak için B sınıfı ehliyet yeterli olurken artık bunun için D1 sınıfı ehliyete sahip olmak gerekiyor.
D1E Sınıfı Ehliyet
D1E sınıfı ehliyet, azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen ve D1 sınıfı ehliyet ile sürülen araçlara takılan römorklar ve yarı römorklarla oluşturulan birleşik araçlar için verilir.
D Sınıfı Ehliyet
D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler, minibüsün yanı sıra otobüsleri de kullanabilirler.
DE Sınıfı Ehliyet
D sınıfı ehliyet ile kullanılan araçlara takılan römork ve yarı römorklar dahilinde azami yüklü ağırlığı 750 kilogramın üzerinde olan araçlar için DE sınıfı ehliyet verilir.
E Sınıfı Ehliyet
İlgili yönetmeliğin düzenlenmesi ile kaldırılan E sınıfı ehliyetler, D sınıfı ile aynı yetkinliktedir.
F Sınıfı Ehliyet
Mevzuatta lastik tekerlekli traktör olarak geçen ve genel olarak “traktör” adı ile bilinen araçları kullanacak sürücülere F sınıfı ehliyet verilir. F sınıfı ehliyete sahip sürücüler, sadece traktör ve M sınıfı ehliyet ile kullanılan araçları kullanabilirler. B sınıfı ehliyet sahipleri de traktör kullanabilirler. B sınıfı ehliyet almak hem traktör hem otomobil hem de kamyonet kullanma yetkisi verir. Bu nedenler F sınıfı ehliyetten daha avantajlıdır.
G Sınıfı Ehliyet
G sınıfı ehliyet alan sürücüler, iş makineleri sınıfına dahil olan tüm araçları kullanma yetkisine sahip olurlar. İş makineleri sınıfında ise buldozer, kazıyıcı, kepçe, forklift, beton karıştırma kamyonu, greyder, silindir, kule vinç, asfalt serici, damperli kamyon ve delici gibi çeşitli araçlar bulunur.
H Sınıfı Ehliyet
Engelli vatandaşların araç kullanmasına olanak sağlayan H sınıfı ehliyet, yeni yönetmelik ile birlikte kaldırılan ehliyetler arasında yer alır. Engelli vatandaşların engel durumu ise yenilenen ehliyetlerde yazılı olarak bulunur.
K Sınıfı Ehliyet
K sınıfı, bir sürücü belgesi değil, sürücü aday belgesidir. Ehliyet yerine geçmez. Sürücü adayları için verilen bu ehliyet, eğitim sürecinde ve sınav esnasında kullanılan ehliyettir.
Ehliyet Yaş Sınırları
Ehliyet almak isteyen sürücü adayları için belirlenen yaş sınırları;
- M, A1, B1 sınıfı ehliyetlerde 16,
- A2, B, BE, C1, C1E, F, G sınıfı ehliyetlerde 18,
- A sınıfı ehliyetlerde 20, gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletlerde 21,
- C, CE, D1, D1E sınıfı ehliyetlerde 21,
- D, DE sınıfı ehliyetlerde ise 24 olarak belirlenmiştir.
Ehliyet Harçları Ne Kadar? Ücretler Nereye Yatırılır? (Adım Adım)
D Sınıfı Ehliyet Yaşı Kaçtır?
D sınıfı ehliyet yaşı 24 tür.
Eski Tip Ehliyetlerin Yenilenme Süresi Ne Zamana Kadardır?
Son alınan karara göre ski tip ehliyetinizi 31 Aralık 2024 e kadar değiştirebilme imkanınız bulunmaktadır.