SGK - SSK

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? 2024 Sağlık Raporu Kaç Günde Çıkar?

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? Sağlık Raporu Kaç Günde Çıkar? Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Evlilik İçin Sağlık Raporunda Hangi Testler Yapılıyor? Hangi Hastalıklar Evlenmek İçin Engeldir ve daha fazlası yazımızda...

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? Sağlık Raporu Kaç Günde Çıkar? Sağlık raporu artık hemen hemen her durumda istenen resmi belgeler arasında yerini almaktadır. Bu istemlerden biri de evlilik gibi kutsal bir müessese durumu içindir. Sağlıklı bir aile ve doğacak neslin sağlıklı olması adına önem arz eden sağlık raporu, evlenecek çiftlerden evlilik öncesi istenmektedir. Sağlık Raporu Niçin İstenir? Hangi Hastalıklar Evlenmek İçin Engeldir? Sağlık Raporu Nereden Alınır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Hayatlarını birleştirmek üzere evlilik kararı verenlerden nikah öncesi istenen birtakım belgeler vardır. Ayrıntılı sağlık raporu da bu belgelerden biridir. Nikah başvurusu yapan her çiftten sağlık durumlarını belgeleyen bir rapor talep edilir. Sağlık raporu zorunlu bir uygulamadır ve bu raporu temin etmeyen çiftlerin nikah işlemleri hiçbir şekilde gerçekleştirilmez.

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? Sağlık Raporu Kaç Günde Çıkar?

Türk Medeni Kanunu tarafından nikah işlemleri için sağlık raporu talep edilmektedir. Bu kanunun 136. maddesi evlenmek isteyen çiftlerin evlenmeye engel teşkil edecek herhangi bir hastalığının olmadığını belgeleyen raporun evlendirme memurluğuna sunulmasını zorunlu kılar.  136. madde, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 123 ve 124. maddelerinde belirtilen hastalıklara işaret eder. Eşlerden birinin evlenmeye engel olacak bir rahatsızlığı varsa, öncelikle bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Tedavinin gerçekleştirilmediği durumlarda evlilik memuru evlenmeye onay vermez.

Sağlık raporu istenmesinin temel nedeni cinsel yolla bulaşabilecek hastalıkların veya yaşamı ciddi şekilde tehdit eden bulaşıcı rahatsızlıkların ve genetik geçişli hastalıkların yayılmasını engellemektir. Özellikle gebelik süresinde bebeğe geçebilecek bir hastalık söz konusu ise, çiftler bu konuda uyarılır ve gerekli eğitimden geçerler.

Çiftlerin sağlık raporlarında bulaşıcı bir hastalık olmamasına rağmen gebelikte hayati önem taşıyan anne ve baba arasındaki kan uyuşmazlığı sorununun olup olmadığı kontrol edilir. Bebek için risk oluşturacak bir rahatsızlık varsa, bunların önceden tespit edilip önlenmesi hem birey hem de toplum sağlığı açısından önemlidir.

Evlilik için sağlık raporunuz genellikle aynı gün ya da ertesi gün çıkmaktadır. 

Hangi Hastalıklar Evlenmek İçin Engeldir?

Yasada evlenmenin önüne geçecek hastalıklar bellidir. Frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, verem, cüzzam veya akıl hastalıkları bulunan kişilerin evlenmelerine izin verilmez. Ancak bu hastalıkların tedavilerinin tamamlanması ve bu durumun tekrar raporla teyit edilmesi durumunda evlilik için gereken izin çıkar. Testlerde Hepatit B ve C’ye rastlanmış ise, diğer eşe bağışıklık kazandıran aşılama yapılır. Aşılamanın üstünden 1 ay geçtikten sonra 1 doz, 5 ay sonra ise diğer doz aşı yapılır. Hastalığa karşı koruyuculuk sağlayan bu aşılar ile birlikte, gerekli görülürse antiserum tedavisi de yapılabilir. Bu testin sonucu olumlu çıkarsa evlilik için gerekli izin verilir.

Verem hastalarının, hastalığın teşhisinden itibaren 6 ay boyunca evlenmeleri yasaktır. 6. ayın sonunda hastalık vücuttan tamamen atılırsa, tekrar başvuru yapılır, alınacak sağlık raporunun olumlu çıkması ile evlilik işlemleri başlatılabilir. Bu süre sonunda hastada tam iyileşme sağlanmamışsa, tekrar bir tedavi süreci başlatılır. Diğer bulaşıcı hastalıklarda ise kesin iyileşme beklenir.

AIDS Evliliğe Engel mi?

Bulaşıcı cinsel hastalıklar içerisinde en ölümcül ve tedavisi zor olanı AIDS’tir. Hem bu konunun toplumda hala tabu olması hem de yeteri kadar bilgi sahibi olunmaması AIDS’in evliliğe engel olup olmadığı hakkında da fikir sahibi olunmasının önüne geçmekte. Yasada AIDS ile ilgili ayrıntılı bir tanımlama yer almıyor ancak AIDS hastalığının evlenmeye engel olmadığı söylenebilir. Çünkü yapılan tedaviler ile kandaki AIDS virüsünü negatif hale getirmek mümkündür. Bununla birlikte kanında bu virüsü taşıyanlar sağlık birimleri tarafından kayıt altına alınır ve gerekli tedavileri uygulanır.

AIDS ile ilgili dikkat edilmesi gereken başka bir durum ise gebelik sırasında çocuğa virüs geçişinin olabilme ihtimalidir. Babanın pozitif annenin negatif olduğu durumlarda, çocuk sahibi olmak için tüp bebek yöntemi önerilir. Annenin pozitif babanın negatif olması halinde ise gebelik öncesi tedaviye başlanır. Doğumdan hemen sonra bebek de tedavi programına alınır. Bu çiftlere çocuklarını büyütürken ve hayatlarının bütün aşamalarında danışmanlık hizmeti verilir. Böylece HIV negatif bir çocuk yetiştirmek mümkündür.

Akdeniz Anemisi ve Kan Uyuşmazlığı Evliliğe Engel mi?

Genetik geçişli bir hastalık olan akdeniz anemisi (talasemi), evlilik öncesi yapılacak testler ile ortaya çıkabilir. Bu hastalık yasal olarak evliliğe engel değildir. Ancak akdeniz anemisi doğacak çocuk için risk oluşturur. Gelişim geriliğinden iç organlarda büyümeye kadar pek çok sonucu vardır. Çocukta akdeniz anemisi görülme ihtimalleri çok çeşitlidir. Burada önemli olan nokta anne ve babanın taşıyıcılık ile hastalık durumudur. Özellikle akraba evliliklerinde veya her iki ebeveynde de hastalık bulunması durumunda doğacak çocuklar daha fazla risk altındadır.

Kan uyuşmazlığı ise evlilik öncesi testlerde kolaylıkla fark edilir. Kadının RH negatif, erkeğin RH pozitif olması çiftler arasında kan uyuşmazlığı olduğu anlamını taşır. Böyle bir durumda kadın vücudu, kendisine yabancı olan RH pozitif maddesine karşın savunmaya geçer. Bebeğin hayatını tehdit edecek kadar ciddi bir sorundur. Bu nedenle kan testinde RH uyuşmazlığı söz konusu ise, gebelik öncesi mutlaka bir doktor görüşü almak önemlidir.

evlilik i̇çin sağlık raporu nereden alınır?
evlilik i̇çin sağlık raporu nereden alınır?

Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Evlilik için sağlık raporu veren hastaneler, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan kurumlardır. Bunların içerisinde aile sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri ve özel hastaneler bulunur. Kan testleri her yerde yaptırılabilir. Ancak röntgen çekimi yapılacaksa ya Verem Savaş Dispanserleri ya da tam teşekküllü bir hastane tercih edilmesi gerekebilir.

Aile sağlığı merkezlerinde yapılan testler ise sınırlıdır. Gerekli görüldüğü takdirde hekim ayrıntılı inceleme için çiftleri başka bir sağlık kuruluşuna yönlendirebilir. Evlilik için alınacak sağlık raporunda çiftlerin aynı anda aynı yerde bulunmasına gerek yoktur. Ayrı ayrı sağlık kuruluşlarından alacakları rapor ile işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Örneği

sağlık raporu

Evlilik için verilen sağlık raporu örneği kurumdan kuruma değişiklik gösterse de, yukarıda yer alan belgedeki bilgileri içerir. Müracaat yapan kişinin TC kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve yılı, cinsiyeti bütün belgelerde olan sabit bilgilerdir. Ardından evliliğe engel olacak bir durum olup olmadığına dair doktor görüşü ve doktorun kaşesi ile imzası gelir. Alınan evlilik raporu başlangıç tarihinden itibaren 6 ay boyunca geçerlidir. Rapor 6 ayı doldurmuş ise, tekrardan alınmalıdır.

Evlilik İçin Özel Durumlar Nelerdir?

Evliliğin herhangi bir nedenden dolayı bitmesi durumunda erkek istediği zaman tekrar evlenebilir. Ancak kadın için başka bir durum söz konusudur. Kanunlar kadının boşandıktan sonra yeniden evlenmek için 300 gün beklemesini şart kılar. İddet süresi adı verilen bu süre, kadının hamile olmadığını belgelemesi ile ya da boşandığı eşiyle evlenecekse mahkemeye yapacağı başvuru ile kalkar.

50 yaş üzeri kadınlarda, evlilik için istenen sağlık raporunda, kadın doğurganlığını yitirmiş yani menopoza girmiş ise, akdeniz anemisi testi yapılmaz. Ancak diğer bütün testler aynen uygulanır. 65 yaşını geçmiş çiftlerde ise sağlık raporuna ek olarak ruh sağlığının yerinde olup olmadığına dair heyet raporu istenir. Heyet raporu tam teşekküllü hastanelerden alınabilir.

SGK Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?

 

Evlilik İçin Sağlık Raporunu Sadece Kendim Giderek Alabilir miyim?

Evlilik için sağlık raporunu almaya çiftler muhakkak birlikte gitmelidir.

Sağlık Raporu Çıkma Süresi Nedir?

Evlilik için talepte bulunduğunuz sağlık raporunu aynı gün içerisinde alabilmektesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu