Pasaport İşlemleri 2024 Pasaport Çıkarmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Pasaport İşlemleri | Pasaport Çıkarmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Yurtdışı seyahatine gidecek olan vatandaşlara yetkili makamlar aracılığıyla verilen ve yabancı ülkelerdeki kimlik incelenmesinde gerekli olan bir belge olan pasaport, günümüzde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir.
Kurumdan başvuru için randevu alındıktan sonra işlemlerin tamamlanması ile birlikte kurum tarafından özel kurye aracılığıyla evlere gönderilen pasaport, belirli bir süre için geçerlidir. Süresi dolan pasaportları yeniden kullanmak için tekrar başvuru yapıp pasaportun süresini uzatmak gerekir. Ayrıca pasaportun kaybedilmesi ya da çalınması gibi durumlarda da kesinlikle yetkili kurumlarla iletişime geçilmesi şarttır.
Pasaport İşlemleri | Pasaport Çıkarmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Pasaport alma, uzatma ya da pasaport yenileme için gerekli evraklar, pasaportun türüne göre farklılık gösterir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan bilgilere göre pasaport işlemleri için gerekli belgeler şunlardır:
1. Bordo pasaport için gerekli belgeler
Bordo pasaport ya da başka bir deyişle umuma mahsus pasaportlar ve öğrenci pasaportu için gerekli belgeler şunlardır:
- Nüfus cüzdanı ya da T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
- Harç ve cüzdan bedeli makbuzu
- İki tane biyometrik fotoğraf
- Varsa eski pasaport
- Ergin olmayanlar ya da kısıtlı olanlar için muvafakat belgesi
- Harçsız pasaport talep edenler için öğrenci belgesi
2. Gri pasaport için gerekli belgeler
Gri pasaport almak veya hizmet damgalı pasaport uzatmak için gerekli evraklar şunlardır:
- T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı ya da bunların yerine kabul edilen geçici kimlik belgesinin aslı
- İki tane biyometrik fotoğraf
- Engelli çocuklar için sağlık raporu
- Varsa eski pasaport
- Ergin olmayanlar ya da kısıtlı olanlar için muvafakat belgesi
- Öğrenimini sürdüren çocuklar için öğrenci belgesi
- Görev onayı ile talep formu
- Pasaport defter bedelinin ödendiğine ilişkin dekont
3. Yeşil pasaport için gerekli belgeler
Hususi pasaport olarak da bilinen yeşil pasaport yenileme işlemi için ya da ilk kez yeşil pasaport alımında gerekli belgeler bordo ve gri pasaporta kıyasla biraz daha farklıdır. Yeşil pasaport yenileme için gerekli belgeler şunlardır:
- Nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı ya da geçici kimlik belgesinin aslı
- İki tane biyometrik fotoğraf
- Engelli çocuklar için sağlık raporu
- Varsa eski pasaport
- Öğrenimini sürdüren çocuklar için öğrenci belgesi
- Pasaport defter bedelinin ödendiğini ispatlar nitelikte dekont
- Hususi damgalı pasaport için talep formu
Pasaport Harçları Ne Kadar?
Pasaportlar için belirlenmiş olan harç bedeli pasaportun süresine göre farklılık gösterebilir. Pasaport için ödenmesi gereken bir diğer bedel ise pasaport defter bedelidir. Ayrıca hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için harç bedeli ödenmesine gerek yoktur.
2024 yılı Sürelere göre pasaport harcı için istenen tutarlar şu şekildedir:
- 6 ay için 689,70 Türk Lirası
- 1 yıl için 1.008,30 Türk Lirası
- 2 yıl için 1.646,10 Türk Lirası
- 3 yıl için 2.338,50 Türk Lirası
- 3’ten daha fazla yılı kapsayan süreler için 3.295,50 Türk Lirası
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport almak ya da yenilemek için gerçekleştirilecek işlemlerden önce randevu alınması gerekir. Randevular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından açılan ALO 199 çağrı merkezi hattı aranarak alınabileceği gibi kurumun resmi sitesinde yer alan online randevu alma sistemi ile de alınabilir.
- Eğer internet üzerinden pasaport için randevu almak istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayarak kurumun resmi internet sitesindeki randevu alma hizmetini açın.
- Randevu alma ekranında üçüncü sırada yer alan “Pasaport Randevu Al” seçeneğine tıklayarak işlemlere devam edebilirsiniz.
- Karşınıza otomatik olarak bir bilgi ekranı çıkacaktır, burada 18 yaşının altında olan vatandaşların pasaport başvurusu yapmak için anneleri ve babaları ile birlikte gelmesi ya da beraberlerinde muvafakatname getirmeleri gerektiğini anlatan bir uyarı ile karşılaşılır. Bu uyarıyı kabul ettiğinizi beyan eden “kabul ediyorum” yazısına tıklayın.
- Karşınıza çıkan formda ilk olarak hangi tür pasaport almak istediğinizi seçin. Bordo pasaport için “umuma mahsus pasaport”, gri pasaport için “hizmet pasaportu”, yeşil pasaport başvurusu için ise “hususi pasaport” seçeneğini işaretleyip alt tarafta yer alan isim, soyisim, T.C. kimlik numarası, cep telefonu numarası, elektronik posta adresi ve güvenlik kodu bölümlerini doldurup sol alt tarafta bulunan “devam et” butonuna tıklayın.
- İl ve ilçe seçimi bölümünden hangi şehirdeki nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünden randevu almak istediğinizi seçebilirsiniz. Sağ taraftaki listede en erken randevu tarihinin hangisi olduğunu da öğrenebilirsiniz. Gerekli seçimi yaptıktan sonra sağ alt tarafta yer alan “ileri” yazısına tıklayıp devam edin.
- “Kişi seçin” bölümünden kimler için pasaport randevusu almak istediğinizi belirleyin. Bu bölümden kendiniz için randevu alabileceğiniz gibi anneniz, babanız, çocuğunuz ve eşiniz için de randevu alabilirsiniz. Gerekli seçimleri yaptıktan sonra “ileri” butonuna tıklayıp bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
- Bu bölüm ise randevu için tarih ve saat seçebileceğiniz aşama. İlk olarak soldaki “kişi seçin” listesinden randevu almak istediğiniz ismi işaretleyin ve sonra sağ taraftan tarih ve saat ayarlaması yaparak randevunuza ilişkin vakti ayarlayın. Son olarak sağ alt kısımdaki “ileri” butonuna tıklayarak işlemlerinizi tamamlayın.
- İşlemler tamamlandıktan sonra pasaport ücretini randevudan önce yatırmayı unutmamanız ve gerekli durumlarda gösterebilmek adına dekontu saklamanız gerekir. Ayrıca randevu vaktinde, pasaport çıkarmak için gerekli evrakların da yanınızda olması gerekir.
İnternet üzerinden pasaport randevusu almak için TIKLAYINIZ!
Tüm Pasaport Randevu İşlemleri İçin TIKLAYINIZ!
Pasaport Ücreti Nasıl Ödenir?
Nüfus müdürlüklerine gitmeden önce yatırılması gereken pasaport ücretini iki farklı yöntemle ödemek mümkündür. İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından duyurulan anlaşmalı bankalar listesinde yer alan kurumlara gidip bizzat ödeme yapılabildiği gibi vatandaşlar, internet üzerinden de hızlı bir şekilde ödemelerini gerçekleştirebilirler.
Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme ve Diğer İşlemler (Madde Madde)
1. Bankadan ödeme yöntemi
Kurumun resmi internet sitesinde yayımlamış olduğu ve şubesine bizzat gidip pasaport ücretini yatırabileceğiniz anlaşmalı bankalar şu şekildedir:
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- T.C. Ziraat Bankası
- Turkland Bank
- Turkishbank
- Şekerbank
- Albarakara Türk Katılım Bankası
- Odeabank
- Fibabanka
- ICBC Turkey Bank
- ING Bankası
- Akbank
- Arap Türk Bankası
- Alternatifbank
- QNB Finansbank
- HSBC Bankası
- Anadolubank
- Citibank
- Vakıf Katılım Bankası
- Ziraat Katılım Bankası
- Aktif Yatırım Bankası
- Burgan Bank
- Denizbank
- Yapı ve Kredi Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- Türkiye Garanti Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
2. İnternet üzerinden ödeme yöntemi
Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki İnternet Vergi Dairesinin resmi internet sitesi aracılığıyla pasaport ücretlerini hızlı ve güvenli bir şekilde ödemek mümkündür. Ödemeyi yapabilmek için banka kartı, kredi kartı ya da sanal kart seçenekleri kullanılabilir.
- İnternet sitesinden ödeme yapmak için ilk olarak bu bölümün en altında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın ve kurumun resmi web sayfasını açın.
- İnternet Vergi Dairesinin resmi sayfasını açtıktan sonra sol bölümün en alt kısmında yer alan “harç ve değerli kağıt bedeli” ödeme butonuna tıklayın.
- Önünüze çıkan ödeme sayfasında ilk olarak hangi işleme ilişkin ödeme yapacağınızı belirleyin. Pasaportla ilgili işlemler için sağ bölümde ikinci sırada yer alan “pasaport değerli kağıt bedeli ödeme” yazısına tıklayın.
- Bu noktadan sonra harç ve değerli kağıt bedeli ödemesini yapmak için ilk olarak T.C. kimlik numaranızı, sonrasında uygun boşluklara isim, soyisim, şehir ve vergi dairesi ya da mal müdürlüğü seçeneğini girmeniz gerekir. Bu bilgileri girdikten sonra değerli kağıt bedeli bölümünde yazan ücreti ödemeyi kabul etmeniz halinde “öde” butonuna tıklayarak son aşamaya geçebilirsiniz.
- Son aşamada kart bilgilerinizi girerek işlemleri tamamlayabilirsiniz. Bunun için uygun boşluklara paranın çekileceği kart numarasını, kart sahibinin isim ve soyisim bilgilerini, kartın son kullanım tarihini ve kartın arka yüzünde yazılı olan güvenlik kodunu yazıp “ödeme yap” butonuna tıklayın.
- Daha sonra bankanız tarafından size iletilen ve ödemeye onay vermeniz halinde uygun boşluğa yazmanız gereken güvenlik kodunu doğru bir şekilde yazıp ödeme işlemini tamamlayın.
- Ödeme işlemi sona erdikten sonra dekontu saklamanız ve talep edildiği durumda randevu esnasında yetkiliye göstermeniz gerekir.
İnternet üzerinden pasaport ücreti yatırmak için TIKLAYINIZ!
Pasaport Kaç Gün İçinde Çıkar?
2-7 gün arasında çıkar.
Pasaport Harcı PTT’ye Yatırılır mı?
Evet.
Pasaport için randevu almak istiyorum