yardım başvurusudevlet yardımları

TMSF Nedir, Ne İş Yapar? TMSF Adres 2024

TMSF Nedir, Ne İş Yapar? TMSF Adres 2024
A+
A-

TMSF Nedir, Ne İş Yapar? TMSF Adres; Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu hakkında merak ettiklerinizi yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz. TMSF’nin Görev Ve Yetkileri Nelerdir? TMSF Zaman Aşımı Süreci Nasıl İşler gibi pek çok sorunun cevabı burada…

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu veya kısaltılmış ismiyle TMSF, bankalar nezdindeki tasarruf mevduatı ile katılım fonu sahiplerinin haklarının çeşitli yolsuzluk ve usulsüzlüklere karşı korunması amacıyla 1983 yılında kurulmuştur. Kurumun görevleri 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile belirlenmiştir.

TMSF mevduat sigortacılığı, geri kazanım, banka çözümleme gibi vazifelere ek olarak 15 Temmuz 2016’dan sonraki OHAL döneminde yürürlüğe giren KHK ile kayyım faaliyetlerini de üstlenmiştir. Kamu tüzel kişiliğe sahip olan TMSF, idari ve mali bakımdan özerk bir kurumdur ve kurumdaki yetkili karar organı fon kuruludur. Fon kurulu ile TMSF başkanı ise Fatin Rüştü KARAKAŞ’dır.

TMSF Nedir?

22 Temmuz 1983 tarihinde ilk olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde tasarruf mevduatlarının sigorta ettirilmesi maksadıyla kurulan TMSF’nin görev ve yetkileri 1994 yılında yaşanan finansal kriz ile bankaların mali yapısının güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması; 15 Temmuz 2016 yılından sonra ilan edilen OHAL kapsamında el konulacak olan şirketlere kayyım ataması yapılması şeklinde genişletilmiştir. Buna göre TMSF’nin faaliyet amacı, mevduat sahiplerinin haklarının korunması ve çıkarlarının gözetilmesi, mevduatların sigortalanması, devralınan bankaların yeniden yapılandırılarak yönetilmesi, mali yönden güçlendirilmesi ve gerekli hallerde tasfiye edilmesi, fon alacaklarının tahsili ile OHAL kapsamındaki kayyım ataması faaliyetlerinin yürütülmesidir.

İlk olarak T.C. Merkez Bankası bünyesinde bulunan TMSF’nin idaresi 1999 yılında BDDK’ya devredilmiş, 2003’te ise kurum tamamen özerklik kazanmıştır. Buna göre TMSF’nin karar organı olarak fon kurulu belirlenmiştir. Fon kurulu ise başkan, ikinci başkan ve 5 diğer üyeden oluşur. TMSF ile fon kurulunun başkanı Fatin Rüştü KARAKAŞ ‘dır. İkinci başkan ise Fatih Sultan Mehmet Yıldırım’dır. TMSF’nin merkezi İstanbul’da bulunur. 

TMSF’nin Görev Ve Yetkileri Nelerdir?

TMSF’nin mevduat sigortacılığı, banka çözümleme, geri kazanım ve kayyım atamaları olmak üzere 4 temel faaliyeti bulunur. Buna göre TMSF görevleri, sorumlulukları ve yetkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bankalardaki mevduat sahiplerinin haklarının ve çıkarlarının korunması amacıyla mevduat ile katılım fonlarının sigortalanması
  • Mevduat sigortacılığı kapsamında gerekli düzenlemelerin yapılması, risk ölçümü ile risk yönetiminin yürütülmesi
  • Banka çözümleme faaliyetleri kapsamında BDDK tarafından TMSF’ye devredilen bankaların yeniden yapılandırılması, mali yönden güçlendirilmesi ile gerekli olan hallerde satılması, tasfiye edilmesi, devredilmesi veya farklı bir bankayla birleştirilmesi süreçlerinin yönetilmesi
  • Geri kazanım işlemleri kapsamında TMSF’ye devredilen bankaların sahip oldukları kaynakların mümkün olan en fazla miktarda geri elde edilmesi
  • 15 Temmuz 2016’dan sonra ilan edilen OHAL kapsamında terör örgütüyle bağlantısı olan şirketlerin idaresi, tasfiyesi, satışı gibi görevlerin yerine getirilebilmesi için kayyım ataması yapılması
  • Fonun alacaklarının takip edilmesi ve tahsilat için gerekli işlemlerin yapılması
  • Fona devredilen varlıkların yönetilmesi

tmsf, aynes gıda i̇halesini onaylamadı - kanal finans

TMSF Satışları Nasıl Yapılır?

TMSF’nin kayyım olarak atandığı şirketlere ait varlıkları satın almak isteyen gerçek veya tüzel kişiler satın alım için öncelikle şirkete başvurmalıdır. Satış için TMSF’den onay alınan varlıklar hazırlanan şartname ile TMSF’nin internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyurulur.

TMSF’nin satış ilanları listesine ulaşmak için TIKLAYINIZ.

TMSF Zaman Aşımı Süreci Nasıl İşler?

Bankacılık Kanunu’nun gereği olarak son 10 yıl içerisinde hak sahibine ait herhangi bir işlem görmemiş olan banka nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ile alacaklar zaman aşımına uğrar. Zaman aşımına uğrayan varlıkların sahipleri, bankalar tarafından iadeli taahhütlü mektupla uyarılır.

Buna ek olarak her yıl şubat ayı başlangıcından mayıs ayı sonuna kadar 4 aylık süre boyunca da zaman aşımına uğrayan hak sahibi bilgileri TMSF, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin internet sitelerinde listeler halinde yayımlanır. Tüm bilgilendirmelere rağmen mevduat veya katılım fonu sahibi olan kişiler 15 Haziran tarihine kadar bankaya müracaat etmezlerse, zaman aşımı süreci işleme alınır. İlgili varlıklar TMSF’ye gelir olarak devredilir. Fona devredilen mevduat ve katılım fonunun iadesi mümkün değildir.

HGS Hesap ve Bakiye Aktarma İşlemi Nereden Yapılır?

TMSF İletişim ve Adres Bilgisi

  • TMSF adres bilgi: Büyükdere Caddesi, No: 143, Esentepe Mahallesi, Şişli-İstanbul (Genel Merkez)
  • Kurumun genel merkezine ait telefon numarası şu şekildedir: 0212-340 20 00
  • TMSF Ankara ofisinin adresi: Atatürk Bulvarı, No: 211/ 8-9, Kavaklıdere, Çankaya-Ankara
  • TMSF Ankara ofisinin telefon numarası: 0312-466 72 00
tmsf nedir

tmsf nedir

TMSF Bilgi Edinme

4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nun gereği olarak özel ve tüzel kişilerin bilgi edinme hakkından yararlanabilmesi amacıyla TMSF bünyesinde bilgi edinme bürosu kurulmuştur. Vatandaşların bu kanundan yararlanarak elektronik başvuru formu, faks, posta yoluyla veya şahsen kuruma başvuru yapma imkanı bulunur.

Tüzel kişi için elektronik başvuru formuna ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Gerçek kişi için elektronik başvuru formuna ulaşmak için TIKLAYINIZ.

HGS Hangi Bankalardan Alınır? Yükleme Noktaları Nelerdir?

 

TMSF Harçtan Muaf mıdır?

Evet.

TMSF Güvencesi Toplamda Ne Kadardır?

400 bin TL.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.