yardım başvurusudevlet yardımları

Psikiyatrist Nasıl Olunur? 2024 Psikiyatrist Maaşı Ne Kadar?

Psikiyatrist Nasıl Olunur? 2024 Psikiyatrist Maaşı Ne Kadar?

Psikiyatrist Nasıl Olunur? Psikiyatrist Maaşı; Son dönemlerde popülerliği artan bir meslek olan Psikiyatr mesleği, özellikle gençler arasında tercih sıralamalarında üst sırada yer almaktadır. Psikiyatrist Ne Kadar Maaş Alır? Psikiyatrist Nasıl Olunur gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Psikiyatrist maaşı çoğu uzman doktordan yüksektir. Daha doğrusu özel muayene ile terapi yapan psikiyatrlar birçok uzman doktordan fazla para kazanırlar. İşte bu nedenle tıbbın bu uzmanlık alanına duyulan ilgi her zaman yüksektir.

Aslında psikiyatr da bir tıp doktorluğu ihtisas alanı olduğu için psikiyatri maaşları doktorların maaşları ile aynı düzeydedir. Ancak tanınmış ve ünlü bir psikiyatr olunması halinde kazanılan ücretler artış gösterir. Ama tabii psikiyatri alanında uzmanlaşmak o kadar da kolay değildir. Bu alanda başarıya ulaşmak ve bu meslekte adınızı duyurmak istiyorsanız, gerçekten bu işi yapmaya olan hevesinizin bir tutku haline dönüşmesi gerekiyor. Ayrıca ciddi manada akademik bir süreçten geçeceğiniz için okumaya, araştırmaya da aynı şekilde eğilimli ve tutkulu olmalısınız. 

Peki, nasıl psikiyatr olacaksınız? Bu mesleği icra etmek için hangi yollardan geçmeniz gerekiyor? İşte biz bu yazıda psikiyatrist olmak isteyenlerin bilmesi gereken tüm önemli noktaları bir araya getirdik. Eğitim sürecinden maaşlara kadar bütün detayları sizler için inceledik. Bu kapsamlı yazıda sizlere bahsedeceklerimizi şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Psikiyatristler ne kadar kazanıyor?
  • Psikiyatrist nedir?
  • Psikiyatr ne iş yapar?
  • Nasıl psikiyatrist olunur?
  • Psikiyatrist olmak için hangi bölüm okunmalı?
  • Psikiyatrist olmak zor mu?
  • Psikiyatrist olmak için gereken özellikler nelerdir?

Konuların özetini yapmış olduk. Şimdi ilk olarak bu meslekle ilgili en çok merak edilen hususa değinelim ve psikiyatrlar ne kadar maaş alır sorusunun yanıtına bakalım. 

Harçlar Hangi Bankaya Yatırılacak? (Adım Adım Üniversite Harçları)

Psikiyatrist Nasıl Olunur? Psikiyatrist Maaşı

Psikiyatrist maaşları pek çok farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Ancak burada da her meslekte olduğu gibi tecrübe en önemli unsurdur. Aynı zamanda özel sektör ya da devlette çalışmak da aldığınız maaş miktarını değiştirecektir. Öte yandan, özel muayenehaneye sahip olmak da kazanacağınız geliri artıracaktır. Fakat genel olarak bir rakam vermek gerekirse psikiyatri doktoru maaşı hakkında şöyle söyleyebiliriz: 

  • Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan uzman psikiyatrist maaşı 15.000 – 40.000 TL aralığındadır.
  • Özel sektörde psikiyatri uzmanı maaş aralığı daha değişkendir. Ama maaşlar en az devlet seviyesinden başlar ve artar diyebiliriz. 

Maaşlar genel olarak böyle. Bir de bir psikiyatrın aylık gelirini etkileyen faktörlere bakalım. Uzman bir psikiyatri uzmanının bir ayda kazandığı para aşağıda verilen kriterlere göre değişebilir:

  • Çalışılan kurum (özel ya da kamu sektörü)
  • Kamu sektörü ise (aile hekimliği, üniversite hastaneleri, şehir hastaneleri)
  • Uzmanlık alanınız ve unvanınız (pratisyen, uzman, dr. öğretim üyesi, doçent, profesör)
  • Popülariteniz

Bu etmenler bir psikiyatri uzmanının ay içerisinde kazandığı para ciddi miktarda etkiler. İyi bir psikiyatri uzmanı düzenli olarak kendi muayenehanesinde terapi uygulayarak ayda 50.000 – 80.000 TL bandında para kazanabilir. 

Psikiyatri maaşları en çok merak edilen konu olduğu için yazıya bu şekilde bir giriş yapmak istedik. Şimdi bir psikiyatrın ne iş yaptığını detaylı bir şekilde açıklayalım. 

psikiyatrist nasıl olunur?

psikiyatrist nasıl olunur?

Psikiyatr Ne Yapar?

Psikiyatri kelimesi ruh hekimliği anlamına gelmektedir. Ruh ve sinir hastalıkları (psikiyatri) aynı zamanda bir bilim dalıdır ve ilgi alanı beyin hastalıklarıdır.

Psikiyatr; günlük dilde akıl hastalıkları olarak bilinen ve çoğu zaman düşünce, davranış ve duygu değişiklikleri ile kendini gösteren hastalıkların tanısı ve tedavisini üstlenir.

Ruh ve zihin kavramları bedenin işlevlerinden bağımsız değildir ve ruh kavramını psikiyatrlar; “beynin; duygu, düşünce, davranışlarla ilgili işlevleri” olarak görür ve çalışmalarını bu anlam üzerinden yürütürler.

Halk arasında psikolog ve psikiyatri uzmanı sık sık birbirine karıştırılır. Oysaki, psikoloji ve psikiyatri ayrı iki bilim dalıdır. Psikoloji mezunları okudukları lisans programını bitirir bitirmez psikolog unvanına erişir ancak psikiyatr olmak bu kadar kolay değildir. Ayrıca psikologlar doktor değil, danışman olarak görev yaparlar. Hastalara tıp bilimi çerçevesinde bir tedavi uygulayamazlar. 

Psikiyatrlar ise farklı yöntemlerle hastalıkları tedavi edebilirler. Psikiyatrik hastalıkların tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Bedene yönelik (ilaç, elektrokonviuzif tedavi vb.)
  • Duygu ve düşünceye yönelik (psikoterapi)

Psikiyatristlerin görev tanımlarını da öğrenmiş olduk. Şimdi psikiyatr olmak isteyenlerin geçmesi gereken eğitim sürecinden bahsedelim ve psikiyatri bölümü kaç yıl, ona bakalım…

psikiyatr ne yapar?

psikiyatr ne yapar?

Psikolog Nasıl Olunur? 

Psikiyatrist Nasıl Olunur?

Psikiyatrist olmak için; uzun ve zorlu bir eğitim süreci, mecburi hizmet, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), ihtisaslaşma eğitimleri gibi pek çok zorlayıcı tamamlamak gerekir. Şimdi bu adımları tek tek inceleyelim. İlk olarak okunması gereken bölümden başlayalım. 

Psikiyatrist Olmak İçin Hangi Bölümü Okumak Gerekir?

Öncelikle şu konuya bir açıklık getirelim: Üniversitelerde psikiyatri ya da psikiyatristlik diye tanımlanan bir lisans programı bulunmamaktadır. Psikiyatr olabilmek için tıp fakültesi okumanız ve sonrasında bu alanda ihtisas yapmanız gerekir.

Peki, tıp fakültesini kazanabilmek ve psikiyatrist olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir?

  • Öncelikle sayısal derslerinizin oldukça iyi olması gerekir. Çünkü tıp fakültesi kazanabilmek için (ücretli özel üniversiteler hariç) Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınavının ilk aşaması Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) alanlarında başarılı olmalı ve ilk 15 bin içinde yer almalısınız.
  • YKS sonucunuzun tıp tercihinizde başarılı sayılması için matematik, fizik, kimya derslerinde başarılı olmanız gerekiyor. Çünkü tıp fakülteleri MF (matematik – fen) alanından tercih edilebiliyor.
  • Tıp fakültesini kazanmak psikiyatrist olmak isteyenler için ilk adım olarak görülebilir. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İngilizce) en yüksek puan dilimine sahiptir ve YKS’de ilk 500 içinden öğrenci almaktadır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce) bölümü için ise ilk 800 içinde yer almanız gerekiyor.
  • Elbette ücretli şekilde okuyabileceğiniz Kıbrıs ve Türkiye merkezli vakıf üniversiteleri de bulunuyor. Örneğin; Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi (Türkçe) ücretli şekilde ilk 50 bin içinden öğrenci almaktadır.

psikiyatrist olmak i̇çin hangi bölümü okumak gerekir?

psikiyatrist olmak i̇çin hangi bölümü okumak gerekir?

Üniversite Kayıtları Nasıl Yapılır?

Tıp Fakültesi Psikiyatri Eğitimi

Tıp fakültelerinde her biri 1 yılı kapsayacak şekilde düzenlenmiş 6 dönem boyunca eğitim alınır. Tıp fakültelerinin eğitim yönetmeliğine göre toplamda 360 Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) içeren dersi başarıyla tamamlamanız gerekir.

  • Ruh sağlığı ve hastalıkları (Psikiyatri) dersleri de 6 yıl boyunca belirli düzeylerle alınır. Örneğin; psikiyatri, çocuk psikiyatrisi, nörolojik bilimler, psikiyatri ve kas iskelet sistemi dersleri zorunlu dersler arasında okutulur. Ayrıca seçmeli olarak belirleyebileceğiniz psikiyatri alanına dair dersler de programlarda yer alır.
  • Tüm bunların yanı sıra tıp fakültesini başarıyla tamamladıktan sonra TUS sınavında yeterli bir puan alarak tıp fakültelerinin psikiyatr alanında uzmanlık eğitimi almalısınız. Ana bilim dalını seçmeniz halinde 4 yıl sürecek bir eğitim dönemini başarıyla tamamlamanız gerekiyor.
  • Bu eğitimi de başarıyla tamamlamanız halinde uzman psikiyatr unvanına sahip olursunuz. Uzmanlık için alacağınız eğitim süresince asistan olarak adlandırılırsınız.
  • Bu süreçte; nöroloji, çocuk ruh sağlığı, acil tıp gibi alanlara ait servislerde yaklaşık 20 ayı bulan bir rotasyon sürecine tabi tutulursunuz.
  • Aynı zamanda 4 yıl boyunca sürecek olan eğitim döneminde servis nöbetleri, alanınıza ilişkin makale, seminer gibi akademik faaliyetler yürütmeniz ve son aşamada ise tez danışmanınızla birlikte belirleyeceğiniz bir konu üzerinde özgün bir çalışma hazırlamanız gerekir.

Tüm bu süreçleri tamamladıktan sonra psikiyatrist olarak atanabilirsiniz. Tıp ve uzmanlık eğitiminin detayları için aşağıda verilen linki kullanabilirsiniz.  

Gördüğünüz gibi psikiyatr olmak için uzun bir yolda kararlı bir şekilde ilerlemek gerekiyor. Peki, bu yolda sizi bekleyen zorluklar var mı? Şimdi bu noktaya değinelim.

Psikiyatri uzmanlık eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi almak ve detayları öğrenmek için TIKLAYINIZ!

Psikiyatrist Olmak Zor mu?

Açık sözlü olmak gerekirse psikiyatri, tıp fakültelerinin en zor ihtisas alanlarından birisidir. Dahili tıp bilimleri altında yer alan ruh sağlığı ve hastalıkları ana bilim dalı (psikiyatri) alanında uzman olmayı gerektirir.

Tıp fakültesini bitirdikten sonra pratisyen doktorluk yapacağınız 2 yıl mecburi hizmet süreci başlar. Bu süreç içerisinde ya da sonrasında TUS’da (Tıpta Uzmanlık Sınavı) yeterli puan aldıktan sonra ihtisaslaşmak için ruh sağlığı ve hastalıkları ana bilim dalında yaklaşık 4 yıl süren asistanlık eğitimine başlayabilirsiniz. 

psikiyatrist olmak zor mu?

psikiyatrist olmak zor mu?

Psikiyatrist Olmak İçin Gereken Özellikler Neler?

İki farklı zekaya aynı anda sahip olma zorunluluğunu bulunduran meslekler arasında gösterilebilir.

  • Sayısal zeka (Mantıksal)
  • Sözel zeka (Dilsel)

Bu iki sınıflandırmanın yüksek oranda her ikisine de sahip olmak, psikiyatri alanında başarının önünü açar. Öncelikle sayısal zeka sahibi olmamanız halinde tıp fakültesi kazanmanız çok da mümkün değildir. Yine tıp fakültesinin ilk yılında sayısal derslerde başarı için mantıksal (sayısal) zekaya sahip olmanız gerekecektir. Sözel zeka sahibi olmak ise hastalarınız ile kuracağınız iletişimde başarıyı yakalamanızı sağlayacaktır.

Elbette tüm bu farklı sınıflandırma dışında sahip olmanız gereken bazı kişisel karakter özellikleri de bu meslekte başarılı olmanızı sağlayacaktır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Sakin bir yapıya sahip olmak
  • Sabırlı olmak
  • Stres altında da işini en iyi şekilde sürdürebilmek
  • Araştırmacı ve yeniliklere açık olmak
  • Kitap okuma alışkanlığına sahip olmak

Sizlere psikiyatri uzmanlığı konusunda en detaylı bilgileri vermeye çalıştık. Şimdi anlattıklarımızın bir özetini yapalım: 

  • Psikiyatr, kişilerin davranış, düşünce ve duygu değişiklikleri ile ortaya çıkan sinirsel rahatsızlıklarını tıp biliminin normları doğrultusunda teşhis ve tedavi eden kişidir. 
  • Bir öğrenci 6 yıllık tıp eğitimi üzerine TUS’tan yeterli puanı alarak 4 yıllık uzmanlık sürecini başarıyla tamamladıktan sonra uzman olarak çalışmaya başlayabilir.
  • Psikiyatri maaşları devlette diğer tıp uzmanlık alanlarına denktir. Ama özel hastanelerde maaşlar değişiklik gösterebilir.
  • Psikiyatrisiler kendi muayenehanelerinde tedavi uygulayarak yüksek gelirler elde edebilirler. 

Sizce psikiyatrist olmak zor mu? Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikir ve tecrübelerinizi bizlerle yazının altında yer alan yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

İletişim sayfamızı kullanarak yazılarımızla ilgili görüş ve önerilerinizi bizlere ulaştırabilirsiniz. 

Radyoloji Uzmanı Nasıl Olunur?

Odyolog Nasıl Olunur?

Cerrah Nasıl Olunur?

 

Uzman Psikiyatrist Maaşı Ne Kadar?

15.000-40.000 TL arasındadır.

Psikiyatri Bölümü İçin Hangi Alanlarda İyi Olmak Gerekmektedir?

Sayısal alanda iyi olmakla beraber sözel alanda da başarılı olmak gerekmektedir.

Yorumlar

  1. Rana dedi ki:

    Peki devlet hastanesinde çalışan uzman olmayan bir psikiyatrist kaç lira kazanır