Cerrah Ne İş Yapar, Nasıl Olunur? 2024 Cerrah Ne Kadar Maaş Alır?
Cerrah Ne İş Yapar, Nasıl Olunur? Cerrah Ne Kadar Maaş Alır? Sevilen meslek gruplarının başında yer alan ve birçok kişinin hayali olan Cerrahlık son zamanlarda daha da popüler hale gelmiştir. Cerrah Olmak İçin Gereken Özellikler, Cerrah Branş Seçimi Nasıl Yapılır? gibi pek çok soruyu sizler için cevapladık. Meslek seçimleri insan hayatında bir dönüm noktasıdır. Bazı meslekler için meslek hayatı hemen başlarken bazı meslek grupları için ise 30 yıllık planların yapılması bile gerekebilir.
Planlar dahilinde çalışılması, öğrenilmesi ve öğretilmesi gereken konular vardır. Cerrahlık da plan dahilinde yapılabilecek bir meslektir. İlgili bölümü bitirmekle hemen cerrah olunamadığı gibi alanla ilgili her bilginin öğrenilmesi de yeterli değildir. Cerrahlık bilgi ile beraber yetenek de isteyen bir meslektir.
Cerrah Nasıl Olunur?
- Cerrahlık için lise mezuniyetinden sonra, üniversitelere geçiş sınavında tıp fakültesi için yeterli puanı alarak bölüme yerleşmek ilk adım olacaktır. Üniversitelere göre değişkenlik gösteren hazırlık sınıfı hariç, 6 yıllık bir eğitim alınması gerekir.
- Bu eğitimde başarı gösterip mezun olanlar yani doktor olanlar, seçtikleri branş için TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) sınavına girerler. TUS sınavı için Kamu Personeli Dil Sınavından geçer puan, yani 50 alınması şartı aranır.
- TUS sınavından da geçer puan alan doktorlar cerrah asistanlığına başvururlar. Başvuruları kabul edilen adaylardan asistanlık görevini aktif şekilde 5 yıl yürütmeleri istenir. Asistanlık süresince adaylardan cerrahi becerilerini geliştirmeleri beklenir.
- Cerrah asistanlığını 5 sene boyunca aktif şekilde yürüten adaylardan son senelerinde tezlerini hazırlamaları istenir. Tezlerini başarılı şekilde hazırlayanlar ve 5 senelik asistanlığı tamamlayanlar cerrah olmaya hak kazanırlar.
- Cerrahların 2 sene boyunca zorunlu hizmette bulunmaları gerekir. Sonrasında tercihe göre devlet hastaneleri ya da özel hastanelerde çalışabilirler.
Cerrah Olmak İçin Gereken Özellikler
- Cerrahlık; kesme, açma ve ameliyat yapma gibi işlemler gerektirdiğinden, adayların mesleğin bilincinde ve titizliğinde olması gerekir
- Yoğun tempoya ayak uydurulmalı, nöbet günlerinde uykusuzluğa karşı direnç gösterilebilmelidir
- İnsanlara yardım etme bilincinde olunmalıdır
- Kan tutması, cesetten korkma ve mide bulanması gibi psikolojik rahatsızlıkların bulunmaması gerekir.
Cerrah olmak için gereken fiziksel özellikler
- El becerilerinin yüksek olması
- Gözlerin iyi görmesi ve herhangi bir göz rahatsızlığının bulunmaması
- Vücutta, özellikle de el ve parmak bölgelerinde kasılma, titreme, uyuşma vb. rahatsızlıkların olmaması
Psikiyatrist Maaşı Ne Kadar? Nasıl Psikiyatr Olunur? (En Güncel)
Cerrahın Görevleri Nelerdir?
- Gereken durumlarda diğer branş cerrahlarından ya da uzman hekimlerden görüş alabilmeli
- Ameliyat gerektiren hastaların gerekli testlerini (kan, şeker, tansiyon, röntgen gibi) yapabilmeli
- Ameliyat için gerekli olan cerrahi aletleri kullanmada yetenek ve bilgi sahibi olabilmeli
- Ameliyat için gerekli olan cihaz veya aletlerdeki yeniliklere açık olmalı
- Gereken durumlarda organ nakli yapabilmeli
- Ameliyat işlemlerini başarılı şekilde yürütebilmeli
- Ameliyat sonrası hastanın iyileşme sürecini yakından takip edebilmeli
- Gelişen teknolojiyle beraber branşındaki değişimlere ayak uydurabilmeli
Cerrah Branş Seçimi Nasıl Yapılır?
Cerrah olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir? Cerrahlıkta alan ve branş seçimi TUS sınavından geçer not alarak seçilen bölümle başlar. Adaylar genel cerrahi, kalp cerrahisi, beyin cerrahisi gibi cerrahlık alanları tercih edebilirler. Seçim tamamen adayın isteğine ve üniversitelerin ilgili bölümlerinin geçer puanına bağlıdır. TUS sınavında geçer puan üniversitelere ve seçilen branşa göre değişkenlik gösterir. Kalp cerrahı nasıl olunur? TUS sınavından sonra kalp cerrahisi branşı seçen ve asistanlık süresi sonunda kalp cerrahisi ile ilgili başarılı tez sunan adaylar kalp cerrahı olabilirler.
Cerrahi Branşları
- Kalp damar cerrahi
- Kadın hastalıkları ve doğum
- Ortopedi ve travmatoloji
- Kulak burun boğaz
- Göz hastalıkları
- Üroloji (Bevliye)
- Genel cerrahi
- Beyin ve Sinir Cerrahisi
- Çocuk Cerrahisi
- Göğüs Cerrahisi
Kaç Yaşında Cerrah Olunur?
Adayların kaç yaşında cerrah olacakları tıp fakültelerine giriş yaşlarına, fakülteyi uzatıp uzatmama durumlarına, TUS sınavının kaçıncı senesinde başarılı olduklarına ve tezi tamamlama sürelerine göre değişkenlik gösterir. Beyin cerrahı kaç yıl okur? Her şeyin yolunda gittiği düşünülerek hazırlıkla beraber tıp fakültesi öğrenimi 7 yıl, asistan doktorluğu da 5 yıl olmak üzere 30 yaşında beyin cerrahı olunabilir.
Ancak, örnekte verilen sürede cerrah olmak neredeyse imkansız. Tıp fakültesini uzatmadan bitirmek kolay iş olmamakla beraber TUS sınavının zorluğu ve sınavın açılma periyotları, asistanlıkta yaşanan problemler, tezin zorluğu ve kabul ettirebilme durumu da göz önünde bulundurulmalı. Bu yola baş koymuş adaylar ortalama 35-40 yaş aralığında cerrah olurlar.
Cerrahlık Mesleği Zor Mu?
Her meslek grubunun kendine göre riskleri ve zorlukları vardır. Konu, insanların sağlığı olduğunda cerrahlık diğer meslek gruplarına göre daha riskli ve zorlu bir meslektir. Hastaların hayati riskleri göz önüne alındığında yapılan en ufak yanlış ya da dikkatsizliğin cezası hastayla beraber vicdani olarak cerraha kesilebilir. Sadece eğitimi bitirmekle, sınavları ve asistanlığı tamamlamakla bitmeyen cerrahlık, ciddi derecede dikkat ve emek isteyen bir meslek grubudur. Bazı ameliyatlar için günlerce çalışılması, araştırma yapılması, hastalığın sürecinin gözlemlenmesi gerekebilir.
Son dönemde cerrah adayları, mesleğin stresli ve zor olmasından ötürü beyin ve kalp cerrahı olmaktan kaçınıyorlar. TUS sınavında ilk 100’e giren hiçbir aday kalp ve damar cerrahisini tercih etmedi. Yüksek puan alan doktorlar uzmanlık için radyoloji, göz, cilt, fizik tedavi, çocuk hastalıkları gibi branşlara yöneldi.
Cerrahlar Ne Kadar Maaş Alır?
Her meslekte olduğu gibi cerrahlıkta da kamu ya da özel sektörde çalışma durumuna göre maaşlar da değişkenlik gösterir. Genel olarak en yüksek maaş alan doktor branşı profesörlerden sonra cerrahlıktır. Cerrahlık için en alt kademe olan cerrah asistanlığında cerrah asistan maaşları çalışmış oldukları kurumdan alınan döner sermaye ve baktıkları hastalara göre değişkenlik göstermektedir. Asistanlıkta 5 yılını devirerek tezlerini başarıyla sunan ve cerrah olanların iki yıl zorunlu hizmet koşulu vardır.
Bu zorunlu hizmet kapsamında devlet hastanesinde görev alırlar ve burada aldıkları maaş yine döner sermaye ve bakılan hasta sayısına göre değişkenlik gösterir. Döner sermaye katkısı, gün içerisinde muayene edilen hasta sayısı, cerrahi operasyonlar ve bu operasyonların risk durumu kamuda çalışan cerrahların aldıkları ücretleri yükseltir. Cerrah maaşı yapılan zamla birlikte 25.000 TL ile 40.000 TL arasında değişmektedir. Özel hastanelerde çalışan ve adını duyurmuş cerrahlar için durum çok farklıdır. Özel hastaneler, alanında uzmanlaşmış ve adını duyurmuş cerrahları rekor denebilecek ücretler ödeyerek transfer edebilirler. Cerrahlar aldıkları transfer ücretlerinin yanı sıra, girdikleri ameliyata göre para alabilirler. Hatta cerrah ve hastane arasındaki anlaşma durumlarına göre hastanenin genel karından yüzde bile alabilirler.
beyın cerrahı olmaak cok zormudur