yardım başvurusudevlet yardımları

Nasıl Doktor Olunur? 2024 Doktor Maaşı Ne Kadar?

Nasıl Doktor Olunur? 2024 Doktor Maaşı Ne Kadar?

Nasıl Doktor Olunur? Doktor Maaşı Ne Kadar? Kaç senede uzman doktor olunur, tıpta uzmanlık sınavında ne sorulur, sağlık ocağında doktor nasıl olunur gibi merak edilen birçok sorunun cevabı yazımızda.

İnsan hayatının en önemli değeri olan sağlığın emanet edildiği doktorluk mesleği, en kutsal meslekler arasındadır. Doktor olmanın zorluğu da buradan gelir. Hangi branşta olursa olsun doktorlar, mesleğe başladıktan sonra kendilerini yoğun bir iş temposu içinde bulurlar. Bu yoğun ve yorucu iş temposuna rağmen “hayat kurtarmak” gibi bir görevin yerine getirilmesi, doktorların manevi bir haz duymalarını da sağlar. Adayları, doktor olabilmek için farklı konularda eğitimler alırlar ve bu eğitimler meslek hayatlarının bir bölümüne kadar da devam eder. Bir üst kademeye yükselebilmek için, mesleklerini sürdürürken de eğitim alıp sınavlara girmeleri gerekir.

Öğrencilere Para Yardımı Başvurusu 2024 e-Devlet Başvuru Formu

Nasıl Doktor Olunur?

Çocukların ve gençlerin büyük bir çoğunluğunun hayal ettiği mesleklerden biri olan doktorluk için hem doktorluk hayali kuran gençlerin hem de ebeveynlerinin aklında çeşitli soru işaretleri bulunuyor.

Üniversite sınavına hazırlanan gençlerin aklına gelen sorulardan belki de en önemlisi “Doktor olmak istiyorum nasıl çalışmalıyım?” Sorusudur. Bu sorunun cevabını vermek için doktor yetiştiren tıp fakültelerinin öğrenci alım puanlarına bakmak gerekiyor. Bu puanlar incelendiğinde tıp fakültelerinin ülkemizde en yüksek üniversite sınav puanı ile alım yapan fakülteler olduğu görülüyor. Dolayısıyla bu durum doktor olmak isteyen öğrencilerin özellikle fizik, biyoloji ve matematik gibi sayısal derslere yoğun bir şekilde çalışmalarını gerektiriyor. Tıp fakültelerini kazanmak için öğrenciler arasında zorlu bir rekabet olduğundan Türkçe ve sosyal bilimler testlerinden de mümkün olduğu kadar çok soruya doğru cevap vermeleri gerekiyor. Sonuç olarak tıp fakültesini kazanmak isteyen bir öğrencinin yoğun bir şekilde ve azimle sınava hazırlanması gerekiyor.

Doktor Olmak İçin Hangi Okulları Okumak Gerekir?

Doktor olabilmek için tıp fakültesinden mezun olmak şarttır ama üniversiteye geçmeden önce de doktorluk için sağlam temel oluşturan liseler vardır. Lise dönemlerinde tıp fakültesini destekleyecek ve doktor olmanın önünü açacak liselere gitmek öğrenciler için önemli bir avantajdır. Bu nedenle doktorluk eğitiminin uzun bir süreç olduğunu unutmamak ve uzun vadeli planlar yapmak gerekir. Tıp fakültesi için sağlam bir zemin oluşturmak isteyen öğrenciler, öncelikle üst düzey liseleri seçmelidirler. Bu aşamada Sağl

ık Meslek Lisesi, Fen Lisesi ya da Anadolu Lisesi seviyelerindeki okullar daha faydalı olacaktır. Tıp fakültesini kazanmak isteyen öğrenciler lisede Matematik-Fen ağırlıklı olan sayısal bölümlerde eğitim almalıdırlar. Bu bölümlerde okuyan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan ve 2018 yılında değişen sınav sistemi ile adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan YKS’ye girmeli ve tıp fakültesi için gereken puanı almalılar.

nasıl doktor olunur?

nasıl doktor olunur?

Kaç Senede Uzman Doktor Olunur?

Ülkemizde Tıp Fakülteleri 6 senelik eğitim vermektedir. Dolayısıyla 6 senelik eğitim sürecinin ardından pratisyen hekim olarak üniversiteden mezun olunur. Pratisyen hekimler genellikle hastanelerin acil servislerinde, iş yeri hekimi olarak fabrika ya da şirketlerde çalışmaktadırlar. Pratisyen hekimlik birçok doktor için ara bir basamaktır. Doktorlar, pratisyen hekimlikleri döneminde gerekli çalışmaları yaparak uzman doktorluğa geçiş yapmak isteyebilirler. Uzman doktor olabilmek için Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) adı altında bir sınav yapılmaktadır.

Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girebilmenin ön koşulu ise Kamu Personeli Dil Sınavından 50 puan almaktır. Bu sınavdan 50 puan alınmasının ardından yılda 2 defa yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavına katılmaya hak kazanılır. Bu sınavda başarılı olunmasının ardından Dahiliye, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Aile Hekimliği, Göğüs Hastalıkları gibi onlarca bölüm arasından bir tercih yapma şansları olur. Bu tercihin ardından asistanlık süreci başlar ve hem teorik hem de pratik dersler ile doktorun seçtiği branşta uzmanlaşarak daha iyi seviyeye gelmesi sağlanır.

Asistanlık eğitimi, seçilen branşa göre farklılık göstermekte olup süresi 3-5 yıl arasında değişmektedir. Asistanlık sürecinde teorik ve pratik dersler başarı ile tamamlandıktan sonra bir tez hazırlanır ve bu tez başarılı bir şekilde teslim edilerek uzman doktor olmaya hak kazanılır. Dolayısıyla uzman bir doktor olabilmek için Tıp Fakültesine girişten itibaren alınması gereken toplam eğitim süresi 9-11 yıl arasında değişebilmektedir.

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda Ne Sorulur?

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olmak üzere 200 adet soru sorulur. Sınavda sorumlu tutulan alanlar ve soru adetleri şöyledir:

Temel Bilimler

  • Patoloji 20
  • Mikrobiyoloji 20
  • Biyokimya 20
  • Farmakoloji 20
  • Anatomi 10
  • Fizyoloji 5
  • Histoloji 5

Klinik Bilimler

  • Pediatri 30
  • Dahiliye 30
  • Genel Cerrahi 25
  • Kadın Doğum 15

Sağlık Ocağında Doktor Nasıl Olunur?

Birçok insan, bir hastalığa yakalandığında ilk olarak sağlık ocaklarına gider. Geçtiğimiz yıllarda sağlık ocaklarında görev yapan doktorlar, üniversite eğitiminin ardından uzmanlık eğitimi almayan pratisyen doktorlardan oluşmaktaydı. Son yıllarda ise uzmanlık bölümleri arasına Aile Hekimliği Uzmanlığı da eklendi. Buna göre sağlık ocaklarında doktor olarak görev yapmak isteyenlerin TUS’da Aile Hekimliği Uzmanlığı branşını seçmesi ve bu alanda uzmanlaşması gerekiyor. Günümüzde, geçmişte pratisyen hekim olarak sağlık ocaklarında çalışmaya başlayan doktorlar ile Aile Hekimliği Uzmanlığını tamamlamış doktorlar sağlık ocaklarında beraber hizmet veriyorlar. Fakat ilerleyen yıllarda sağlık ocaklarında, tamamı Aile Hekimliği Uzmanlığı eğitimini tamamlamış doktorların hizmet vermesi planlanıyor.

Doktorlar Ne Kadar Maaş Alır?

Doktorların maaşları değişkenlik göstermektedir. Çalışılan kurum, tecrübe, branş, görev gibi pek çok etken maaş miktarına etki eder. Sağlık Bakanlığı bünyesinde göreve yeni başlayan bir doktor 20 bin TL ila 25 bin TL arasında bir maaş alır. Uzman doktorlar ise 50 bin TL civarında bir maaş alırlar. Bu maaşların yanında döner sermaye olarak adlandırılan ve ilgili hastanede yapılan hizmete karşılık devletin hastaneye vermiş olduğu ödenekten de pay alırlar.

Doktorların sadece devlet bünyesinde değil aynı zamanda piyasada yer alan özel hastanelerde çalışması da mümkündür. Buralarda ise alınan maaşlarda ciddi farklılıklar gözlenmektedir. Özellikle uzun yıllar devlet bünyesinde çalışmış ve isim yapmış uzman doktorlar çok yüksek maaşlar karşılığında özel hastanelere transfer olabilmektedirler.

Doktorlar ayrıca sahip oldukları uzmanlık alanlarına göre muayenehane ya da klinik adı verilen yerler açabilme imkanına da sahiptirler. Bu kliniklerin aynı zamanda sahibi ve işletmecisi konumunda da olan doktorlar, burada ne kadar çok hasta muayene ederlerse o oranda para kazanma imkanına sahip olurlar. Bu şekilde muayenehane ya da klinik açıp çok yüksek ücretler kazanan doktorlar da bulunmaktadır.

Aile Hekimi Maaşları Ne Kadar?

Akademisyen Nasıl Olunur?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.