yardım başvurusudevlet yardımları

Subay Nasıl Olunur? 2024 Subay Olma Şartları – Subay Maaşı

Subay Nasıl Olunur? 2024 Subay Olma Şartları – Subay Maaşı

Subay Nasıl Olunur? Subay Olma Şartları – Subay Maaşı; Gözde mesleklerden biri de Subaylık mesleğidir. Astsubay Nasıl Olunur? Askerlikte Subay Nasıl Olunur? Subay Maaşları Ne Kadardır? Subay ve Astsubay Olma Şartları nelerdir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Subaylık, TSK ordusunda görev yapan ve yükselme sınırlaması bulunmayan kıdemli bir rütbedir. Yani teğmen olarak göreve başlayıp zamanla albaylığa kadar yükselme imkanı vardır. O aşamadan sonra gerekli sınavlarda başarılı olunup TSK’daki en yüksek rütbe olan orgenaralliğe terfi etmek mümkündür.

Teğmen, Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşı Ne Kadar?

Subay Nasıl Olunur?

  • Ortaokulu bitirmişseniz ve subay olmak istiyorsanız Askeri Lise sınavlarına girip askeri lise öğrencisi olabilirsiniz. Lise mezunu subay nasıl olunur gibi bir sorunun cevabı ise tek bir yoldan geçer. Askeri lisede okumayıp, farklı bir liseden mezun olduysanız henüz geç değil. Çünkü lise mezunlarının da Milli Savunma Üniversitesi’ne yerleşme imkanları bulunmaktadır. Liseyi askeri lisede okumuşsanız, Milli Savunma Üniversitesi’ne lise mezuniyetinizden sonra otomatik olarak sınavsız yerleştirilirsiniz.
  • Askeri lise okumadıysanız ve liseden sonra nasıl subay olunur diye soruyorsanız, MSÜ sınavına girerek her yıl belirlenen bir taban puanı aştıktan sonra başvuru yapmanız gerekir. Başvurunuzun ardından gerekli sınavlarda başarılı olarak Milli Savunma Üniversitesi’ne giriş yapabilirsiniz. Milli Savunma Üniversitesi ”Havacı” bölümüne üniversitelerin 4 yıllık mühendislik bölümlerinde okuyan 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin başvurusunu kabul ediyor. Fakat bu kısa bir süreliğine böyledir.  MSÜ sınavı ile alım yapılmaya başlanacaktır. Geçmiş yıllarda böyle olmasının sebebi ise Harp okulunda gerçekleşen ihraçlar ve bu okullarda öğrenciye duyulan ihtiyaçtır.
  • Eğer üniversite mezunuysanız yine subay olabilirsiniz. TSK tarafından açılan ilanları takip edip, bu ilanlara başvurarak sözleşmeli subay olabilirsiniz. Eğer sözleşmeli subay olursanız sözleşme süreniz 3 yıl olarak belirlenir. Normal subaylardan bir farkı yoktur fakat 3 yılda bir gerekli eğitimlere ve sağlık kontrollerine girersiniz. Başarılı olduğunuz takdirde sözleşme süreniz 3 yıl daha uzatılır. Fakat başarılı olamazsanız TSK tarafından malulen emekliye ayrılırsınız.
  • Üniversite mezunu iseniz belli şartlar dahilinde öğretmen subay olarak da görev yapabilirsiniz. Öğretmen subay nasıl olunur sorusu aklınızı karıştırmasın. Çünkü diğer subaylıklara giriş kadar karmaşık değil. 4 yıllık Fen Edebiyat Fakültesi mezunuysanız veya pedagojik formasyon aldığınız bir bölümden mezunsanız Hava Harp Okulu, Kara Harp Okulu ve Deniz Harp Okulu duyurularında öğretim görevlisi alım ilanlarını takip edebilirsiniz.
subay nasıl olunur?

subay nasıl olunur?

Astsubay Nasıl Olunur?

Astsubay olarak görev yapmak istiyorsanız Milli Savunma Üniversitelerinin açmış olduğu sınavları takip etmelisiniz. 2 yıl önce ÖSYM puanınız ile astsubaylık mülakatlarına davet alınabiliyordu. Fakat Harp Okullarının ve Astsubay meslek yüksek okullarının Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlanmasıyla tek sınav sistemine geçildi.

Milli Savunma Üniversitesi’nin açacağı iki sınav bulunuyor. Birinci sınav yazılı sınavdır ve burada ikinci sınava girmeye hak kazanacak adaylar belirlenmektedir. Bu sınavı başarıyla geçtiğiniz takdirde ikinci sınava tabii tutulursunuz. İkinci sınav fiziki değerlendirme, fiziki yeterlilik ve sözlü mülakattan oluşmaktadır. Burada da başarılı olmanız durumunda astsubay olarak göreve başlarsınız.

Askerlikte Subay Nasıl Olunur?

  • Askerliğinizi subay olarak yapabilmeniz için tek bir yol bulunur. Fakat bu yol sadece üniversite mezunları için geçerlidir. Üniversite mezunu iseniz askerlik şubesine gittiğiniz zaman size doldurmanız için bir form verilir. Bu formda size askerliğinizi 6 ay kısa dönem mi yoksa 12 ay yedek subay olarak mı yapmak istersiniz diye sorulur. Yedek subay olarak yapmak istiyorum derseniz kendinize küçük bir şans yaratmış olursunuz.
  • Aynı formda ”komando olarak yapmak ister misiniz?” sorusuna ”evet” yanıtını da verirseniz, gerekli fiziki yeterlilik testlerinden sonra komando yedek subay olarak askerlik yapmanız yüksek ihtimaldir. Bunun kabul edilme oranı, ülkemizin içinde bulunduğu terör tehdidinden dolayı yüksektir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde komandoya olan ihtiyaç oldukça artmıştır.
  • Eğer askerliğinizi komando olarak yapmak istemiyorsanız yedek subaylık için bir sözlü mülakata çağırılırsınız. Bu sözlü mülakatta size belli sorular sorulur ve bu sınavın asıl amacı muhakeme yeteneğinizi ölçmektir. Bu adımı da başarılı bir şekilde geçseniz bile yedek subay olmanızın bir garantisi yoktur. Çünkü yedek subaylıkta aslolan TSK‘nın yedek subay ihtiyacıdır.
  • Tıp Fakültesi mezunu iseniz mecburi olarak askerliğinizi yedek subay olarak yaparsınız. Bunun yanında Eczacılık Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Hukuk Fakültesi mezunu iseniz başarılı olma şansınız daha yüksektir. Bu fakülte mezunlarının yanında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının şansı oldukça azdır.
subay olma şartları

subay olma şartları

Subay ve Astsubay Olma Şartları

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Harp okulu öğrencisi olmak için maksimum 20 yaşının, Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi olmak içinse en fazla 21 yaşının içinde olmak
  • Harp okulu için erkek/kadın, astsubay meslek yüksekokulu için ise erkek olmak
  • Herhangi bir suça karışmamış ve bu sebepten hüküm giymemiş olmak
  • Uyuşturucu, alkol veya farklı bir bağımlılık yapıcı madde kullanmıyor olmak veya daha önce alkol ve madde bağımlılıkları ile ilgili tedavi görmemiş olmak
  • Vücudun herhangi bir yerinde bir yara, yanık veya ameliyat izi bulunmamak
  • MSÜ sınavına katılmış olmak ve bu sınavda belirlenen taban puanı aşmış olmak
  • Fiziki yeterlilik ve sözlü mülakatı başarıyla geçmiş olmak

Mülakat Aşamaları

Yazılı sınavda başarılı olup mülakata giren adaylar belli sınavlardan geçerler. Bu sınavda öncelikli olarak spor vardır. Burada yer alan parkuru belli bir sürenin altında tamamlamanız gerekir. Bu aşamayı geçtiğiniz takdirde sağlık testine girersiniz ve tamamen çıplak şekilde kontrol edilirsiniz. Bunu müteakiben kalp ve göz testine tabi tutulursunuz. Sağlık denetiminden onay aldığınız takdirde muhakeme testine girersiniz. Burada ise 3 veya 4 komutanın size yüz yüze sorduğu sorulara cevap verirsiniz.

Subay Maaşları Ne Kadardır?

Subay maaşları kıdeme, görev yapılan bölgeye, medeni duruma ve çocuk sayısına (okuyup okumadığına göre) göre değişiklik gösterir.

  • Asteğmen 8-9 bin TL arası
  • Üsteğmen 9-10 bin  TL
  • Yüzbaşı 10-11  bin TL
  • Binbaşı 10.500-12.500 TL
  • Yarbay 11-13 bin TL
  • Albay 12-14 bin TL maaş alır.

Eğer bekarsanız ve göreve yeni başlamışsanız taban maaş alarak göreve başlarsınız. Evlendiğiniz takdirde aile yardımı, çocuk sahibi olduğunuzda ise çocuk yardımı almaya başlarsınız. Aynı şekilde jandarma subay maaşları da bu ücretlerden farklı değildir. Jandarma subay, diğer subaylarla eş kademede olup o da diğer subaylarla aynı maaşı alır.

Asteğmen(Yedek Subay), Teğmen Nasıl Olunur? Maaş Ne Kadar?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.