Bordo Bereli Nasıl Olunur? 2024 Bordo Bereli Maaşı ve Eğitimi
Bordo Bereli Nasıl Olunur? Bordo Bereli Maaşı ve Eğitimi; Askerlik mesleklerinin başında bordo bereli gelmektedir. Bordo bereli olmak için aranan şartlar nelerdir, bordo bereli eğitimi nasıldır gibi merak edilen bir çok soruyu sizler için yazımızda cevapladık.
Bordo bereliler, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı olan Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde görev yapan özel eğitimli askerlerdir. Bordo bereli ismi halk arasında taktıkları berenin renginden dolayı verilmiş bir isimdir. Bu sınıfa mensup askerler çok yoğun ve zor bir eğitimden geçerler. Türk Silahlı Kuvvetleri bu birlikleri çok özel operasyonlarda kullanır. Bordo bereli olan askerler profesyonel ve hareket kabiliyeti çok yüksek askerlerdir.
Özel Kuvvetler Komutanlığı Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde 1992 yılında kurularak hizmet vermeye başlamıştır ve Türk ordusu içindeki en seçkin birliktir.
Subay Nasıl Olunur? Subay Olma Şartları – Subay Maaşı
Bordo Bereli Olmak İçin Aranan Şartlar
- Bordo bereli olmak için gereken özellikler başında “gönüllülük” gelir.
- Kimler bordo bereli olabilir diyorsanız; bu görev için subay, astsubay ve uzman erbaş olmanız yeterlidir.
- 3 yıl boyunca süren eğitimi tamamlamalısınız.
- Yurt içinde 72 haftalık eğitim programını tamamlamalısınız.
- Daha sonra yurt dışında 10 ile 52 hafta arasında süren ihtisas eğitimini tamamlamalısınız.
- Bordo bereli olmak için boy kilo oranı; boyunuzun son iki rakamına göre kilonuz 10 kilo az ya da fazla olmalıdır.
- Bordo bereli olmak için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor.
Bordo Bereli Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir?
Bordo bereli olmak için mezun olduğunuz bölümün bir önemi yoktur. Astsubay, uzman erbaş ve subay olmak için gereken eğitim durumu bordo bereli olmak için yeterlidir.
Bordo Bereli Kadın Olur Mu?
Aranan tüm şartlar sağlandığında kadın askerler de bordo bereli dediğimiz Özel Kuvvetler bünyesinde görev alabilirler.
Bordo Bereli Eğitimi
Yurt İçi Temel Kursları
- Temel muharebe eğitimi
- Göğüs göğse yakın muharebe yapabilme eğitimi
- Dondurucu soğuk ve yakıcı sıcaklarda görev yapma eğitimi
- Denizde uzun süre sağ kalabilme eğitimi
- Paraşüt, kurbağa ve balık adam eğitimi
- Harita okuyabilme eğitimi
- Düşman birliklerinin içine sızabilme eğitimi
- Taktik akın eğitimi
- Hedefi tahrip edebilme eğitimi
- Kaçma ve kurtulabilme eğitimi
- Pusu kurabilme eğitimi
- Uzak mesafeli keşif ve devriye eğitimi
- Rehine kurtarma operasyonu eğitimi
- İşkenceye karşı dayanıklılık eğitimi
- Yabancı dil eğitimi (Bordo bereliler en az iki yabancı dil bilirler.)
İhtisas Kursları
- Yer ekip komutanlığı kursu
- Mayın ve bubi tuzaklarını imha kursu
- İlk yardım eğitimi
- Cerrahi müdahale teknikleri kursu
- Mühimmatı imha kursu
- Hafif ve ağır silahlara karşı uzmanlık kursu
- İstihbarat uzmanlığı kursu
- Muharebe kursu
- Psikolojik harekat yürütebilme kursu
Yurt dışı Kursları
- Hava indirme eğitimi
- Sivil işleri yürütebilme eğitimi
- Halkla ilişki kurabilme eğitimi
- Hayatını devam ettirebilme eğitimi
Güven Atışı
Bordo bereliler dünyada güven atışı eğitimine tabi tutulan tek birliktir. Bu atış sırasında iki bordo bereli asker karşı karşıya geçerler. İlk başta bir asker kendi başının üzerine kitap büyüklüğünde bir hedef tutar. Diğer bordo bereli asker ise elinde iki silah ile yürüyerek gerçek mermilerle karşısındaki hedefe ateş eder. Yolun yarısında arkasını döner ve silahlar ile iki bacağının arasından hedefe doğru yine ateş eder. Mermiler bitince aynı aşamaları diğer bordo bereli asker yapar. Bu eğitim her gün rutin olarak yapılır.
Bordo Bereli Dışarıdan Alımı
Özel Kuvvetler Komutanlığı 2016 yılında bir ilke imza atarak ilk kez dışarıdan astsubay aldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde bu şekilde ileride de uzman erbaş, subay ve astsubay alımı yapılacağı belirtildi.
Dışarıdan Alımda Bordo Bereli Olma Şartları
- Son yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı puanınız en az 50 olmalı.
- Askerlik ile bir bağınızın olmaması. Askerliğinizin tecilli ve yapılmış olması.
- Askerlik sırasında veya terhislerinden itibaren en az 4 yıllık veya daha fazla süreli bir yükseköğretim kurumu bitirmiş olmalısınız.
- Askerliğini yedek kısa dönem erbaş olarak yapmakta olanlar kılavuzdaki genel ve özel şartları taşıyorlarsa başvuru yapabilirler. (“Yedek subay olamaz.” kararı olanlar başvuru yapamaz.)
- Alımın yapıldığı yılın ocak ayı itibari ile lisans eğitimini tamamlayanlar için 27 yaşını doldurmamış, lisansüstü eğitimini tamamlayanlar için 32 yaşını doldurmamış olmak gerekir.
- Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde daha önce subay, astsubay, askeri öğrenci, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş, sözleşmeli er, sivil memur ya da işçi olarak görev yapmamış olmalısınız.
Bordo bereli olarak seçilebilmek için beş aşamadan geçmelisiniz.
Kayıt Kabul Aşaması
Bordo bereli olarak başvuru yaptığınızda gereken şartları taşıyıp taşımadığınıza bakılır. Gerekli şartları taşıyorsanız kabul aşamasını geçersiniz.
Ön Sağlık Muayenesi
Bordo bereli olmak için kayıt kabul aşamasından sonra ayrıntılı bir sağlık muayenesinden geçersiniz. Sağlık muayenesinde birçok değeriniz ölçülür.
Fiziki Yeterlilik
Bu aşamada boy kilo şartlarını taşıyıp taşımadığınıza bakılır.
Kişilik Değerlendirme Testi
Bu aşamada kişiliğiniz çok yönlü olarak değerlendirilir. Zor durumlar karşısında davranışlarınız ölçülür. Psikolojik iradeniz ve acil durumlar karşısındaki hal ve hareketleriniz değerlendirilir.
Mülakat
Mülakat, bordo bereli olarak seçilmenin son aşamasıdır. Bu aşamada bir heyetle karşılıklı konuşmaya dayalı olan bir teste tabi tutulursunuz. Mülakatta, kendinizi ifade etme yeteneğiniz, Türkçeyi etkin kullanabilme beceriniz, bir topluluğa hitabet edebilme beceriniz ölçülür. Söylemleriniz arasında bütünlük ve tutarlılık olup olmadığı dikkate alınır. Bu aşamayı da başarıyla geçen adaylar yedek ve asil adayların belirlenmesi için sıralamaya girerler.
Daha sonra hastanede daha ayrıntılı bir sağlık testinden geçersiniz. Burada bir hastalığınızın olup olmadığına bakılır. Son olarak, güvenlik aşamasından geçersiniz. Güvenlik soruşturmanız da başarılı olursa artık bordo bereli olmaya hak kazanmış sayılırsınız.
Bordo Bereliler Nerede Görev Yaparlar?
Bordo bereliler ülkemizin tüm il ve ilçelerinde görev yapmaktadırlar. Ayrıca yurt dışında Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından verilen birçok görevi yerine getirirler. Bordo berelilerin özel görevlerinde rütbeli askerler göreve seçilirler. Ancak bu seçim esnasında görev yapmak isteyen askerler gönüllü olarak seçilirler. Bordo bereliler çeşitli hava ve arazi şartlarında görev yaparlar.
Özel Kuvvetler Komutanlığı bir ilke imza atarak ilk kez dışarıdan astsubay almıştır. Bu alımda KPSS puanı esas alınarak en az 60 puan alma şartı getirildi. Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde bu şekilde ileride de uzman erbaş, subay ve astsubay alımı yapılabileceği belirtildi.
Bordo Berelilerin Maaşları
Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesindeki askerlerden en düşük rütbede olanların maaşları 8 bin TL’den başlar. Rütbe arttıkça maaşlar da artış gösterir. Ortalama bir rütbeye sahip bordo bereli 9-10 bin TL civarında maaş alır. Bordo bereliler görev yaptıkları bölgeye ve yaptıkları göreve göre özel tazminatlar alırlar. Tazminat ücreti görevin zorluğu, görev bölgesi, görev süresine göre değişiklik gösterir. Görev tazminatları da eklendiğinde bir bordo bereli 13 bin TL civarında maaş alır. Yani bordo berelilerin maaşı ortalama 8 bin- 13 bin TL arasında değişmektedir.
ALLAHIN ASLANIYIM YAPIN BENİ BERELİ EN İYİ BEN TAŞIYAYIM BORDO RENGİNİ
Gardaş, borde bereli yapılmıyor bordo bereli olunuyor…
allaha şükürler olsun ismim gibi bi kahraman olmak istiyorum her türlü ve her şarltarı kabul ederim yeterki devletime miletime faydam olsun