Ziraat Mühendisi Maaşı 2024 Ziraat Mühendisi Ne İş Yapar?
Ziraat Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır? Ülkemizde tarım önemli bir yere sahip olmakla beraber, doğru toprak bilgisi ve eğitimi de son derece önemlidir diyebiliriz. Bu noktada ziraat mühendisliği, toprak eğitiminde önemli bir meslek grubu olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki Ziraat Mühendisi Nasıl Olunur? Ziraat Yüksek Mühendisi Nedir? Ziraat Mühendisi Nasıl Para Kazanır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…
Ziraat, bir bilim dalıdır ancak eş anlamlısı olan tarım kelimesi daha yaygın kullanılır. Ziraat, tarımsal veya hayvansal kaynaklı ürünlerin üretimi, yetiştirilmesi, kalitesinin ve veriminin artırılması, saklanması, endüstride işlenmesi ve ticari faaliyetlerini konu alan bir bilimdir.
KPSS-A Grubu ve KPSS-B Grubu Meslekleri Nelerdir? 2024
Ziraat Mühendisi Ne İş Yapar?
Ziraat mühendisi, üniversitelerin ilgili fakültelerindeki 4 senelik ziraat mühendisliği bölümünden mezun olup diploma alan kişilere verilen meslek unvanıdır. Bir ziraat mühendisi, çalıştığı kurum ve kuruluşların yönetim birimlerinde veya teknik birimlerinde çalışma imkanı bulabilir.
Adında ziraat sözcüğü geçse de, ziraat mühendisleri sadece tarım alanı ile ilgilenmez. Hayvan yetiştiriciliği, hayvan ırklarının iyileştirilmesi, bu hayvanların bakımı ve beslenmesi, hayvanlardan verimli besin elde edilmesi gibi alanlar da ziraat mühendisinin çalışma prensibine dahil olan alanlardır. Asli görevleri arasında genelde tarımsal işler bulunur. Tarım alanları ile ilgili projeler, bu alanların muhafazası, gübrecilik, tarımsal ürünlerin fabrikalarda işlenmesi, çeşitli bitkilerin (sebze, meyve, tahıl gibi) verimli, ekonomik ve bilimsel yollarla yetiştirilme yöntemleri gibi konular, ziraat mühendislerinin iş sahasını oluşturur.
Ziraat Mühendisi Nasıl Olunur?
Tüm mühendislik programlarının eğitimde ortak bir paydaları vardır ve bu ortak paydalar sayesinde, eğitim verilecek öğrenciler için bazı kriterler belirlenir. Belirlenen bu kriterler, öğrencinin mezuniyetinin ardından başarılı bir mühendis olması için oldukça önemlidir. Öncelikle, tüm mühendislik bölümleri için üniversite sınavına girmek ve belirli puan türünde gereken puanı almak önem taşımaktadır.
“Ziraat mühendisliği sayısal mı sözel mi?” sorusu bu eğitimi almak isteyen öğrenciler tarafından merak edilen bir konudur. Ziraat mühendisliği de mühendislik alanlarından biri sayıldığı için temel dersler ve meslek dersleri sayısal içerikli derslerden oluşur. Buna göre, bölüme girmeden önce yapılan üniversite sınavında sayısal beceriler test edilir. Mühendislik bölümleri MF-4 sayısal puanı ile öğrenci alımı yaptığından, ziraat mühendisliği de diğer mühendislikler gibi bu puan türünden öğrenci alımı yapar.
Ancak ülkemizde, ziraat mühendisliği bölümüne sahip bir üniversite olmamakla beraber, bazı üniversitelerde ziraat fakülteleri mevcuttur. Bu fakültelerde; bahçe bitkileri, tarla bitkileri, zootekni gibi bölümlerle lisans düzeyinde eğitimler verilerek, ziraat mühendisleri yetiştirilir.
Ziraat Yüksek Mühendisi Nedir?
4 senelik lisans eğitimini bitiren öğrenciler, bulundukları alanda daha ileriye gitmek, kendilerini geliştirmek istedikleri takdirde yüksek lisans programlarına başvurabilirler. Yüksek lisans için her üniversitenin kendine özgü şartları bulunur ve bu şartları sağlayan öğrenciler seçtikleri anabilim dalında eğitimlerine başlayabilirler. Fakat ülkemizde ziraat mühendisliği adında bir lisans programı olmadığından, ziraat yüksek mühendisi olabilmek için herhangi bir Ziraat Fakültesi bölümünden mezun olmuş olmak gerekir.
Yurtdışında öğrenim görmüş öğrenciler de okudukları ülkede bir ziraat okulundan ya da mühendislik programından mezun olmuş olmalıdırlar. Tarımsal mücadele, ıslah, bahçe mimarisi, tarım araştırması, ürün yetiştirme, toprak muhafazası, zootekni gibi alanlarda yüksek lisans yapabilme imkanına sahip ziraat mezunları, 2 senelik olan bu lisansüstü eğitimlerini bitirdikleri zaman, ziraat yüksek mühendisi unvanı kazanırlar.
Ziraat Mühendisi Maaşı
Bu sorunun cevabını bulmamız için, ziraat mühendisinin çalışma alanlarına bakmamız gerekir. Çeşitli mesleklerle ilişki içerisinde olan ziraat mühendisleri, açık ve kapalı ortamlarda çalışabilirler. Açık ortamlar, tarım arazileridir. Tarım arazilerinde araştırma, gübreleme, ıslah, yetiştiricilik gibi mesleki görevleri yerine getiren ziraat mühendisleri, hayvancılık alanında da çalışabilmektedirler. Burada, hayvan ırkı ıslahı ve hayvan bakımı gibi görevler üstlenirler. Ziraat mühendisleri, tarım ve hayvancılık alanları haricinde laboratuvarda da çalışabilirler.
Çeşitli kimyasallarla içli dışlı olan ziraat mühendisleri, gübre veya tarım ilaçları konusunda bir araştırma veya analiz yapacaklarsa hem gübrenin, hem ilacın, hem de kimyasalların zararlı etkilerine maruz kalabilirler. Çiftlik ve ofisler de çalıştıkları yerler arasındadır. Bu gibi yerler; belirli işletmelere, kurum veya kuruluşlara bağlı yerlerdir. Bağlı olunan kurum veya kuruluşlar, çalışanlarının ücretlerini belirler ve buna göre maaş yatırırlar.
Örneğin bir tarım şirketine bağlı olan bir büroda iş yapmakta olan ziraat mühendisi, o tarım şirketinin belirlediği maaşı alacaktır. Her meslekte olduğu gibi, ziraat mühendisliğinde de çalışan kişinin kendini geliştirmesine bağlı olarak kazancı da artacaktır. Ancak ortalama olarak 35 ile 50 bin TL arasında maaş almaktadır diyebiliriz.
Genç Çiftçi Projesi 2024 Genç Çiftçi Hibe Desteği Başvuru ve Şartları
Kimyager Nedir, Ne İş Yapar? 2024 Kimyager Maaşları
2023 Ziraat Mühendisi Maaşı Ne Kadar?
15 bin ile 25 bin TL arasında değişmektedir.
Ziraat Mühendisliği Son KPSS Alımında En Yüksek Kaç Puanla Alındı?
94 puanla alınmıştır.