Kimyager Nedir, Ne İş Yapar? 2024 Kimyager Maaşları
Kimyager Nedir, Ne İş Yapar? Kimyager Maaşları; Sizler için meslekleri tanıtmaya ve son güncel maaşlarını paylaşmaya devam ediyoruz. Bugün ele aldığımız meslek Kimyager mesleği… Kimyager Ne İş Yapar? Kimyagerler Nerelerde Çalışabilir? Kimyager Olmak İçin Hangi Okulları Okumak Gerekir? Yüksek Kimyager Nedir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Evrenin işleyişinden sorumlu tüm maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceleyen bilime “kimya” adı verilir. Evrendeki tüm maddeler düşünüldüğünde; kimya tüm bu maddeleri, alt dallara ayırıp özelleştirerek inceler. Analitik kimya, organik kimya, fizikokimya, katı hal kimyası, parçacık kimyası gibi alt dallara sahip olan kimya, çok detaylı çalışmalar içermektedir. Kimya, böyle bir çalışma alanına sahipken şüphesiz diğer bilim dalları ve onların alt dallarından da faydalanacaktır.
Kuantum mekaniği, termodinamik, akışkanlar mekaniği gibi alanlar kimyanın faydalandığı alanlardır. Bu bağlamda, maddelerin oluşturdukları bağlar, enerji alışverişleri, birbirlerine dönüşümleri gibi konular maddelerin etkileşimlerini anlattığından, kimya bilimi tüm bunları incelemektedir. Kimyagerlik mesleği ise, hayatını kimyanın incelediği bu konularda çalışarak kazanan kişiye denmektedir. Bunların haricinde; yeni maddelerin keşifleri, bir maddenin bilinmeyen özelliklerinin keşifleri, çeşitli bileşenleri bir araya getirip yepyeni bir madde oluşturma gibi konular, kimya bilimi ile ilgilenen kimyagerlerin çalışabileceği konulardandır.
Biyolog Nasıl Olunur? 2024 Ne Kadar Maaş Alır?
Kimyager Nedir, Ne İş Yapar?
- Maddelerin iç yapısını, onların fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceler.
- Maddelerin niteliksel ve niceliksel özelliklerini incelerken analiz yöntemlerinden faydalanır.
- Maddelerin birbirleri ile yaptıkları kimyasal bağları ve etkileşimleri inceler.
- Çalıştığı işletmenin üretiminden sorumlu olabilir ve kalite kontrol işlemlerini yürütebilir.
- Çalıştığı üretim tesislerinde AR-GE çalışmalarından sorumlu olabilir.
- Üretimde minimum sermaye ve maksimum verim ilkesi ile çalışır.
Kimyagerler Nerelerde Çalışabilir?
Hemen hemen her meslekte olduğu gibi, kimyagerlik mesleğinde de özel kurumlar ve devlet kurumları çalışma alanı sunar. Kimya endüstrisinin en rağbet ettiği bölümlerden biri olan kimyagerlik, kendisine bu endüstrinin pek çok dalında çalışma alanı bulur. Çeşitli tüketim maddelerinin ilk eldesini kimyagerler yapar. Örneğin; boya, ilaç, birtakım temizlik malzemeleri, naylon, plastik gibi maddelerin ilk sentezi kimyagerler tarafından çeşitli kurum ve kuruluşların laboratuvarlarında gerçekleştirilir. Kimyager istihdamının çokça yapıldığı sanayi kuruluşlarının pek çok çalışma alanı sayılabilir:
- İlaç endüstrisi
- Boya endüstrisi
- Petrokimya endüstrisi
- Tekstil sanayi
- Gıda endüstrisi
- Kozmetik endüstrisi
- Cam endüstrisi
- Kağıt endüstrisi/ Ambalaj endüstrisi
- Deri endüstrisi
- Çimento ve seramik endüstrileri
- Metal endüstrisi
Bunlar haricinde, kimyagerler çeşitli laboratuvarlarda çalışma imkanı bulurlar:
- Biyokimya laboratuvarları
- Gıda analiz laboratuvarları
- Çevre analiz laboratuvarları
- Hastane laboratuvarları
- Bilimsel araştırma laboratuvarları
- Su & atık su laboratuvarları
Bilirkişi Nasıl Olunur? 2024 Hangi Meslekler Bilirkişi Olabilir?
Kimyagerler endüstride;
- Kalite kontrol,
- Üretim,
- AR-GE (Araştırma Geliştirme) departmanlarında çalışabilirler.
Bütün bunlardan bağımsız olarak;
- İş güvenliği uzmanı olarak çalışabilir, danışmanlık firmalarında görev alabilirler.
- Ticari alan olarak ise kimyasal ürünlerin veya laboratuvar malzemelerinin satış ve servis görevini üstlenen firmalarda çalışma imkanı bulabilir.
Kimyager Hastanede Çalışabilir mi?
Kimyagerler, bir sağlık kuruluşunda çalışabilirler. Analiz yapma becerilerinden dolayı hastanelerin biyokimya ve diğer laboratuvar türlerinde etkinlik gösterebilirler. Hastanelerin teknik hizmetler bölümünde faaliyet gösteren laboratuvarlarda, doktorların hastalardan istedikleri tahliller kimyagerler tarafından incelemeye alınır. Sağlık kimyagerliği olarak değerlendirilen bu alanda pek çok kimyager istihdamı yapılır.
Kimyager Olmak İçin Hangi Okulları Okumak Gerekir?
Kimyager unvanlı kişiler, bir lisans eğitimi almış olmak zorundadır. Üniversitelerin 4 senelik kimya bölümlerinden alınan lisans sonucu verilen diplomada kişilerin artık birer kimyager olduğu kesinleşir. Kimyager olmak isteyen kişiler;
- Bilimsel düşünceyi sevmeli,
- Fen bilimlerine ilgi duyuyor olmalı,
- Sayısal düşünme becerisine sahip olmalıdır.
Bu becerilere sahip olan ve kimyager olmak isteyen öğrenciler Fen Edebiyat Fakültesine bağlı kimya bölümünü seçmeliler. Ülkemizdeki üniversitelerin hemen hemen hepsinde bulunan kimya bölümü, kişilerin meslekte ilerlemelerini sağlayan fırsatlar da içerir. Lisans eğitimden sonra yapılacak yüksek lisans buna bir örnektir.
Kimyager Kaç Yıl Okur?
Kimya bölümü, 4 yıllık bir lisans eğitiminden oluşur. Bu 4 yıllık süreç boyunca her üniversitenin eğitim ve öğretim programı kendine özgüdür ve üniversiteler öğrencilerinden bu doğrultuda verilen dersleri başarıyla tamamlamalarını talep ederler. Bu bölümde öğrenim gören öğrencilerin öncelikle matematik, fizik ve genel kimya gibi derslerle birlikte bir temel oluşturması sağlanır.
Öğrencilerin daha sonraki dönemlerde çeşitli laboratuvar dersleriyle birlikte çeşitli seçmeli derslerin yardımıyla meslek hayatına uyum sağlamasına çalışılır. Kimya bölümü öğrencilerinin öğrenim hayatlarını tamamlayabilmek için mesleki staj yapmaları zorunludur. Her üniversite bunun için kendine göre bir yarıyıl belirler ve öğrenciler o yarıyıl içerisinde staj yaparlar.
Nasıl Doktor Olunur? 2024 Doktor Maaşı Ne Kadar?
Yüksek Kimyager Nedir?
Yüksek kimyager, 4 yıllık lisans bölümü mezunu olmasının yanı sıra yüksek lisans eğitimi de alan kimyagerlere denmektedir. Yüksek lisans öğrenimi görmüş olan kimyagerler, istedikleri özel bir bölümde yükselebilirler. Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse; özelleşmek istenen bölüm ilaç üzerine olduğu takdirde farmasötik denen yüksek lisans programında eğitim görülmelidir. Bunun için aşağıdaki bölümlerden biri 4 senelik lisans hayatı boyunca okunmuş olmalıdır:
- Eczacılık
- Kimya Mühendisliği
- Veterinerlik
- Kimya
- Moleküler Biyoloji ve Genetik
Bu örnekler farmasötik yüksek lisansı için verildi. Elbette başka alanlarda yüksek lisans yapılarak da yüksek kimyager olunabilir.
Kimyager Maaşları
Bir kimyagerin aldığı ortalama maaş 20 ile 30 bin TL arasında değişirken, Yüksek Kimyager maaşları ortalama 60 Bin TL civarındadır.
2023 Devlet Kurumunda Kimyager Maaşı Ne Kadar?
Ortalama 20 bin TL olarak belirtilmiştir.
Yüksek Kimyager Eğitim Süresi Ne Kadar Olur?
4 yıllık kimya eğitimi ve 2 yıllık yüksek lisans eğitimi ile birlikte toplam 6 yıllık bir eğitimi kapsamaktadır.