Meslekler ve Maaşlar

Kaymakam, Vali Nasıl Olunur? 2024 Ne Kadar Maaş Alır?

Kaymakam, Vali Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Kimler Vali Olabilir? Vali Hangi Bölümden Olunur? Vali Ne İş Yapar? Kaymakam Ne İş Yapar? Kaymakam Olma Şartları, Kaymakam Hangi Bölümden Olunur? Kaymakam Yaş Sınırı ve daha fazlası yazımızda...

Kaymakam, Vali Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Birçok insanın ilk tercihi kaymakam olmaktır. Peki Kaymakam Ne İş Yapar? Kaymakam Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? Vali Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir? Valinin Başlıca Görevleri Nelerdir? Kaymakam ve Vali Maaşları Nasıldır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Kaymakam, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan ilçelerde, yönetim mekanizmasındaki en yetkili kişidir. Kaymakamlar bir ilçenin içerisindeki herkese ve her kuruma karşı hükümeti temsil eden kişilerdir. Kaymakam kelimesi dilimize Arapçadan geçmiş, birinin yerine geçen anlamındaki “kaim” ile mevki anlamına gelen “makam” kelimelerinin birleşiminden oluşur. Kaymakam atamaları İçişleri Bakanlığı bünyesindeki bulunan Müdürler Encümeni adlı kurulun seçimi ve ilgili bakanın uygun bulması halinde, Müşterek ismi verilen kararname sonucunda Cumhurbaşkanının onayı alınarak yapılır. Buna göre, “Kaymakam olmak zor mu?” sorusu akla gelebilir. Biraz emek isteyen bir süreç olduğu doğrudur.

Valilik ise Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki illerde, genel yönetim sınırları içindeki yönetim mekanizmasındaki en yetkili makamdır. Valiler ili kapsayan tüm ilçelerin, köylerin, mahallelerin kısacası tüm ilin yönetim anlamındaki en yetkili kişisidir. Vali kelimesi de Arapçadan dilimize geçmiş olan bir sözcüktür ve koruyucu, muhafız anlamlarına gelir. Valilerin, Bakanlar Kurulunun aldığı karar neticesinde ve Cumhurbaşkanının onay vermesi durumunda atamaları yapılır. Valiler ayrıca ildeki özel idare biriminin de başındaki kişilerdir. İldeki tüm teşkilatlar valiye bağlıdır ve ona karşı sorumludur.

Kaymakam Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

  • Aday; siyasal bilgiler, iktisat, işletme, hukuk, iktisadi ve idari birimler fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olmalıdır. Yabancı bir ülkede okuyan adayların okudukları bölümlerde ise denklik aranacaktır. Bu denklik İktisadi ve İdari Birimler ile ilgili eğitim veren bölümlerde aranır. Ancak bölümlerde lisans eğitimi verilmesi gerekmektedir.
  • Kaymakamlık yaş sınırı dikkat edilmesi gereken bir maddedir. Çünkü kaymakam adaylarının sınavın yapılacağı sene ocak ayı itibari ile 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekir.
  • Kaymakam adaylarının alınacağı sınav ÖSYM kurumu bünyesinde yapılır. Öncelikle KPSS sınavından P37 denilen puan türünde en az 75 puan almış olmaları gerekir. Bu sınav sonucunda ilgili puan türünde sıralamaya girenler özel olarak açılan Kaymakamlık sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınav sonucunda ilgili puan türünde sıralamaya girenler özel olarak açılan kaymakamlık sınavına girmeye hak kazanırlar.
  • Sınavda adayların Atatürk İlke ve İnkılapları hakkındaki bilgileri, Türkçe bilgileri, hukuk bilgileri, ekonomi bilgileri, Türkiye’nin sosyo-ekonomik yapısı hakkındaki bilgileri, Türkiye’de demokratikleşme ve insan hakları konusundaki bilgileri yoklanır.
  • Adayların bu sınavdan geçmesi için temel şart sorulan 160 sorudan 130’una doğru cevap vermeleridir.
  • Başarılı olan adaylar sözlü mülakat için davet edilirler ve bu sözlü mülakattan geçen adaylar 3 yıllık bir eğitime alınmak üzere ilan edilirler.
kaymakamlık
kaymakamlık

Kaymakam Adaylarının Staj Aşamaları Nelerdir?

  • İl merkezinde 2 ay
  • Kaymakam Refikliği 3 ay
  • Mülkiye Müfettişi Refakatinde 2 ay
  • Bakanlık Merkez Stajı 4 ay
  • Yurt dışı stajı 12 ay
  • Kaymakam vekilliği stajı 9 ay
  • Kaymakamlık kursu 4 ay şeklindedir.

Bakanlık staj sırasında gerekli görürse kaymakam adayı, yapılacak protokollerle diğer kamu kurum ve kuruluşlarında da staja tabi tutulabilir.

Hakim, Savcı Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Vali Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir?

  • Anayasaya göre vali olma şartları arasında öncelikle başarılı bir şekilde kaymakamlık yapmak vardır.
  • Valiler, Valiler Kararnamesi denilen bir kararname ile atanırlar. Bu kararname ile tek bir ile değil genelde birden fazla ile vali atanır.
  • Kaymakamlar arasından yeterli vali adayı bulunamaması durumlarında ise belli bir süre görev yapmış il emniyet müdürleri arasında atama yapılabilir.
  • Valiler bulundukları bölgede devletin temsilcisidirler. Valilere yetki genişliği denen bir yetki verilmiştir ve bu yetki taşrada sadece valilerde bulunur.
  • Valiler bu yetkilerini kullanarak işlerin hızlı yürümesini sağlayabilirler. Örneğin yoğun kar yağışının olduğu bir bölgede, valilerin bu yetki çerçevesinde okullarda eğitime ara verilmesini isteme hakkı vardır.
  • Ancak şu bilinmelidir ki anayasaya göre vali olabilmek için ortaokul mezunu olmak yeterli bir unsur sayılır.
  • Vali olmak için yaş sınırı diğer devlet memurlukları ile aynıdır.
valilik
valilik

Vali Yardımcısı Olma Şartları Nelerdir?

  • Vali yardımcıları valinin sorumlu olduğu konular arasında görev paylaşımı yaparak o konular hakkında yönetimi üstlenen kişilerdir.
  • Vali yardımcıları, kaymakamlar arasından atanır.
  • Meslek hayatında başarı kazanan vali yardımcıları ilerleyen dönemlerde vali olabilirler.

Kaymakam Ne İş Yapar?

  • Kaymakam bir ilçede en yetkili kişi olduğu için görevlerini, görev yaptığı ilçenin bağlı olduğu ildeki valinin denetiminde yürütür. Valinin il hakkında verdiği emirleri uygulamak ve emirlerin uygulanmasını sağlamak kaymakamın görevidir.
  • İlçede yasaların uygulanması da kaymakamın görev alanı içine girer. İlçedeki bütün kamu kurumları arasındaki çalışmaların eş güdümünün sağlanması kaymakam tarafından denetlenir.
  • Devletin ilçedeki en büyük temsilcisi olduğu için halkın sorunlarını ve şikayetlerini dinlemek kaymakamın görevidir. Halkın ihtiyaçlarını belirler ve ihtiyaçların giderilmesi için çalışmalar yapar.
  • İlçede yapılan tüm törenlere başkanlık ettiği gibi, ilçeye yapılan resmi ziyaretleri kabul eden kişi de ilçe kaymakamıdır.
kaymakam ne i̇ş yapar
kaymakam ne i̇ş yapar

Valinin Başlıca Görevleri Nelerdir?

  • Valiler bir ildeki tüm resmi törenlerde devleti bizzat temsil eden kişilerdir. İldeki tüm idari kuruluşların ve ildeki tüm başkanlıkların başı konumunda bulunur.
  • Devlete ait olan tüm kurum ve kuruluşların işlemesi, denetlenmesi gibi işler valinin sorumluluğundadır.
  • Başında bulunduğu ildeki devlet düzenini sağlayan kurum valiliktir. Vali devlet katında alınan tüm kararların duyurulmasını, uygulanmasını sağlar.
  • Bakanlıklardan gelen emirlerin uygulanması için düzenleme ve denetim yapar. Her bakanın ildeki temsilcisi validir. Tüm bu işlerin gerçekleşmesi için alınacak önlemler de vali tarafından alınır.
  • Devlet işlerinin yürümesi için genel emir çıkarma yetkileri vardır. Ayrıca vali bulunduğu ildeki tüm askeri ve kolluk güçlerinin amiri konumunda bulunur. Kamu düzenini korumak valinin görevleri arasındadır.
  • İlde bulunan memurları atama yetkisi valinin elindedir ve bazı memurlar hakkında görüş bildirebilir ya da görev yerlerinin değişmesine karar verebilir.

Kaymakam ve Vali Maaşları Nasıldır?

Kaymakamlar da yıl içerisinde yılda iki kere ocak ve temmuz ayı olmak üzere maaş zammı alırlar. Birinci sınıf olan kaymakam 22.036 TL tutarında bir maaş alır. Kaymakamın atandığı bölgenin durumuna bağlı olarak maaşı artış gösterebilir. Memuriyet derecesi ve ailevi durumu da (evli olup olmaması veya çocuk sahibi olup olmaması) maaşında farklılık olmasına neden olabilir. Kaymakam maaşlarında önemli olan diğer bir nokta da ne kadar süre hizmet ettiğidir. Hizmet ettiği süre arttıkça maaşında da artış olacaktır.

Valilerin maaşına bakıldığında diğer memurlara göre daha yüksek bir maaş aldıkları göze çarpar. Valiler de kaymakam ve diğer devlet memurları gibi zamlardan yararlanırlar ve maaşları 40.846 TL civarındadır. Aynı şekilde valilerin de görev yaptıkları bölgeye ve ailevi durumlarına göre maaşları farklılık gösterebilir. Ayrıca hizmet süresi vali için de önemli bir ölçüttür.

Kaymakamlık Yardımları Neledir? Nasıl Alınır?

 

Vali Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?

İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk bölümlerini okumalısınız.

Vali Nasıl Atanır?

Cumhurbaşkanı kararı ile atanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu