Meslekler ve Maaşlar

Uçak Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır? 2024 Uçak Mühendisi Ne İş Yapar?

Uçak Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır? 2024 Ne İş Yapar? Uçak Mühendisi Nasıl Olunur? Uçak Mühendisi Nerelerde Çalışır? Uçak Mühendisi Nedir? Uçak Mühendisi Taban Puanları, Uçak Mühendisi Olmak İçin Gereken Özellikler ve daha fazlası yazımızda...

Uçak Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır? | Ne İş Yapar? Son zamanlarda oldukça ilgi duyulan ve araştırılan mesleklerden biri de uçak mühendisliğidir. Uçak Mühendisi Ne İş Yapar? Uçak Mühendisi Nasıl Olunur? Uçak Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Mühendislik alanları arasında en zor bölümlerden biri olarak görülen uçak mühendisliği aynı zamanda revaçta olan meslekler arasındadır. Uçak mühendisleri, uçakların bulunacağı ortama göre tasarımını yapan, projelerin hazırlanmasını sağlayan, üreten, geliştiren, bakımı-onarımı konusunda detaylı bir şekilde çalışan ve sunan kişilerdir.

Hava ile etkileşime geçecek olan her türlü cisim, uçak ve benzeri nesneler için gerekli olan malzemelerin tasarlanması, üretimi, test aşaması ve bakımının yapılmasının yanı sıra farklı görevlere de sahip olan uçak mühendisleri bu süreçlerin tamamını yakından takip eder. Uçak mühendisliği bir lisans bölümüdür ve eğitim süresi 4 yıldır.

Elektronik Bilet (E-Bilet) Nedir? Avantaj ve Dezavantajları

Uçak Mühendisi Ne İş Yapar?

  • Uçağın tasarımından ve üretiminden sonra uçuşu planlar, en az 5 uçuşa katılarak uçağın üretiminde hata olup olmadığını, beklenen sorulara yanıt verip vermediğini kontrol eder.
  • Üretim için gerekli olan organizasyonu oluşturur, uçağın doğru ve uygun şekilde üretimini sağlar.
  • Uçağın tasarımında, test aşamasında, deneylerin düzenlenmesinde, yapımında ve uygulanmasında oluşacak hata seviyesini en aza indirir.
  • Uçağın yapım aşamasında gerekli olan ve kaliteli olması gereken malzemeleri en ekonomik boyutta üretmeye çalışır.
  • Üretilmesi düşünülen uçağın taslağını, projesini çizer, çalışacak kişileri belirler ve yönetime bildirir.
  • Ekonomik konuda da hata yapılmaması için, malzeme israfını önlemek ve doğru yöntemler izlemek adına gerekli malzemeleri toplar ve deneyler yapar.
  • Üretimin yapıldığı fabrikalarda çalışmakta olan sorumlu kişileri, teknisyenleri, teknikerleri ve yapılan işleri denetler.
  • Kişilerin verimli bir şekilde çalışmalarına, üretmelerine ve gerektiğinde eğitim almalarına katkıda bulunur.

Uçak Mühendisi Olmak İçin Gereken Özellikler

  • Uçak mühendisi olmak isteyen kişiler şekil ve uzay ilişkilerini kavrayabilen, sayısal alanlarda uzmanlaşmış kişiler olmalıdırlar.
  • Matematik, fizik, kimya ve tasarım gibi konulara hakim olmalıdırlar.
  • Sabır ve çalışma potansiyeli yüksek, çalışan yönetimi kavramını iyi bilen, insanlarla ilişki düzeyi yüksek kişiler olmalıdırlar.
  • Uçak mühendisleri yönetici kademelerine yükseldikleri zaman ofis, büro ortamında çalışırlar. Sabırlı olmayan ve detaylı çalışma tecrübesine ve yeteneğine sahip olmayan kişiler için kademe atlaması oldukça zor bir meslektir.
uçak mühendisi ne kadar maaş alır?
uçak mühendisi ne kadar maaş alır?

Uçak Mühendisi Nasıl Olunur?

Uçak mühendisliği eğitimi almak ve uçak mühendisi olmak için Havacılık ve Uzay Fakültesi ile Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinin kazanılması ve bu bölümlerden başarılı bir şekilde mezun olunması gerekir. Bu bölümlere yüksek puanlarla öğrenci alımı yapılmaktadır ve verilen derslerin tamamı sayısal zeka becerisi gerektirir. Ülkemizde uçak mühendisliği bölümünü kapsayan 6 adet üniversite vardır. Uçak mühendisliğine bağlı bölümlerin eğitim programları da farklıdır ve 4 temel dala ayrılır. Bunlar;

  • Aerodinamik,
  • Kontrol ve aviyonik,
  • Yapısal ve itki sistemleridir.

4 yıllık lisans eğitimi alıp başarılı bir şekilde mezun olan kişiler uçak mühendisi olurlar ve mesleklerini yapmaya başlayabilirler.

Uçak mühendisliği taban puanları için 

Uçak Mühendisleri Nerelerde Çalışabilirler?

  • Türk Hava Yolları,
  • Türk Silahlı Kuvvetleri (Kara ve Hava Kuvvetleri Ana Bakım Üssü),
  • Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu,
  • TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii,
  • Özel hava yollarında bakım mühendisliği ve işletme görevlerini yürütebilirler.

Bunların dışında çalışma alanları, teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesi ile her geçen gün farklı dallara bölünüp değişmektedir.

Uçak Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

Uçak mühendislerinin maaş olarak aldığı ücret, bulundukları konuma, uzmanlıklarına, deneyimlerine ve yaptıkları işe göre ciddi farklılıklar gösterebilmektedir. Firmadan firmaya değişiklikler gösterse de yeni işe başlayan bir uçak mühendisi yaklaşık olarak 25.000 TL – 35.500 TL arasında bir maaş alarak işe başlar.

Maaş artışınız her ne kadar size bağlı olsa da, çalışanı olduğunuz firmanın politikalarına ve firmanın kalitesine göre de değişiklik gösterebilir. İşe başlarken eğer yüksek bir maaş beklentiniz varsa, bunu yurt dışında veya yurt içinde almış olduğunuz eğitimler ve sertifikalarla sağlayabilirsiniz. Yurt dışında görev yapmış olan kişilerin de firmalar açısından değerleri yüksektir. Günümüzde büyük ve ulusal firmalarda çalışan uçak mühendisleri 35.000 TL ile 45.000 TL arasında maaş almaktadırlar.

KPSS-A Grubu, KPSS-B Grubu Kadrolarının Farkları Nelerdir?

Uçak Mühendisi Olmak İsteyenlerin Hangi Derslerde İyi Olması Gerekmektedir?

Özellikle matematik ve sayısal derslerde iyi olması gerekmektedir.

İlk Uzay Mühendisimiz Kimdir?

Turgay Karakaş

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu