yardım başvurusudevlet yardımları

Hakim, Savcı Nasıl Olunur? 2024 Ne Kadar Maaş Alır?

Hakim, Savcı Nasıl Olunur? 2024 Ne Kadar Maaş Alır?

Hakim, Savcı Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Savcı olmak ya da hakim olmak hukuk mezunlarının hayalidir. Peki Hakim Ne İş Yapar? Savcı Ne İş Yapar? Hakim ve Savcı Nasıl Olunur? Hakim ve Savcıların Maaşları Ne Kadardır? Hakimlik ve Savcılığın Gerektirdiği Özellikler Nelerdir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Hakim, devlet ile kişi arasındaki, kişilerin kendi aralarındaki veya devletin iki idari birimi arasındaki anlaşmazlıklardan, kamu yani devlet düzenini bozan suçları ilgilendiren konulardan doğan durumları Anayasa, kanun ve hukuk çerçevesinde inceleyerek karara bağlayan kişidir. Öncelikle hakim olan bir kişinin vicdani kanaatini bağımsız kullanması ve bağımsız bir şekilde karar verebilmesi gerekir.

Hakimler 2 grupta toplanırlar. İlk grup hakimleri devlet ile vatandaşlar ve devlete ait kamu kurumları arasındaki anlaşmazlıkları inceler. Bu hakimlere idari yargı hakimi adı verilir. İkinci grup hakimler vatandaşlar arasında çıkan uyuşmazlıkları inceler. Bu hakimlere ise adli yargı hakimleri adı verilir. Adli yargıda hakim olmadan önce temel eğitimin verildiği yer hukuk fakülteleridir. İdari yargıda ise, temel eğitim hukuk programlarında bulunan Siyasi Bilimler, İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat ve İşletme fakültelerinin ilgili bölümlerinde verilir.

Hakim Ne İş Yapar?

Hakimin ilk görevi kendisine gelen dava dosyasını incelemektir. Hakim davalı ve davacı tarafları ve onların avukatlarını dinler. Ayrıca dava hakkındaki tanıkları ve bilirkişileri dinlemek de görevleri arasındadır. Hakim, mahkemeye sunulan bilgileri ve belgeleri alır, dava dosyalarına ekleyerek değerlendirir. Ayrıca hakimin en önemli görevi kanunları temel alarak verilen ifadeler ve kanıtlar ışığında dava hakkında adil ve tarafsız bir hüküm vermektir.

hakim ne i̇ş yapar?

hakim ne i̇ş yapar?

Savcı Ne İş Yapar?

Savcının görevleri, işlenen suçun haberinin kendine ulaşması ile başlar ve bu çalışmasını devlet adına yürütür. Bağlı olduğu devletin kanunlarını dikkate alarak bildirilen olayda kanuna aykırı bir suç olup olmadığını inceler ve araştırmaya başlar. Gerektiği durumlarda kendi kararıyla bir araştırma yapabilir. Yaptığı araştırma sırasında gerekli gördüğü zamanlarda, ilgili olan kurumlara müzekkere yazarak araştırdığı konu hakkında bilgi toplama yetkisine sahiptir. Topladığı bilgileri göz önüne alarak ortada işlenmiş bir suç varsa failler ile ilgili iddianame yazar ve bu iddianameyi mahkemeye sunar.

Ölüm olması durumunda cesetlerin adli muayenesini yaptırmak savcının işidir. Suçtan zarar gören kişilerin ve bağlı olduğu toplumun haklarını savunmak da savcının görevleri arasındadır. Savcı, Hakimler ve Savcılar Kanunu’na tabi bir devlet görevlisi sayılır. Savcıların idari olarak bağlı olduğu kişi Adalet Bakanıdır. Savcılar da hakimler gibi adli yargı ve idari yargı kollarında görev yaparlar.

savcı ne i̇ş yapar?

savcı ne i̇ş yapar?

Hakim ve Savcı Nasıl Olunur?

Hakim olabilmek için taşımanız gereken özellikler şunlardır:

  • Hakim olabilmek için öncelikli koşul Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır.
  • Adayın hiçbir suçtan sabıkalı olmaması gerekir.
  • Kamu haklarından herhangi bir mahrumiyet durumu olmamalıdır.
  • Kaç yaşında hakim olunur sorusunun cevabını merak ediyorsanız; adli hakim olmak için 35, idari hakim olmak içinse 45 yaşını doldurmamış olmanız gerekir.
  • Hakim olacak adayın yabancı bir ülke vatandaşıyla evlenmemiş olması gerekir.
  • Hakim olacak kişi askerliğini yapmış ya da tecil ettirmiş olmalıdır.

Savcı olabilmek için ise şu özellikleri taşımanız gerekir:

  • Savcı olabilmek için yine öncelikli koşul Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır.
  • Savcı olmak için yaş sınırı; adli yargı için 35, idari yargı için 45 yaşını doldurmamış olmaktır.
  • Savcılık için başvuran adayların hukuk fakültesinden mezun olmaları gerekmektedir.
  • Adaylar kamu haklarından mahrum olmamalıdırlar.
  • Askerlik görevi yapılmış, ertelenmiş veya yedeğe alınmış olmalıdır.

Hakim ve Savcıların Maaşları Ne Kadardır?

Hakimlerin maaşları, dereceleri ve hizmet yıllarına göre değişmektedir. Mesleğe yeni başlayan bir hakimin derecesi arttıkça maaşı da zaman içinde artacaktır. Savcıların da maaşları aynı şekilde dereceleri ve hizmet yıllarına göre değişiklik göstermektedir.  Hakim gibi savcının da derecesi ve tecrübesi arttıkça aldığı maaş miktarı yükselecektir. Hakim ve Savcıların maaşı 27-50 bin TL civarındadır.

hakim, savcı nasıl olunur

hakim, savcı nasıl olunur

Hakimlik ve Savcılığın Gerektirdiği Özellikler Nelerdir?

Hakim olabilmek için şu özellikleri taşımanız gerekir:

  • Sözel bir yeteneğe sahip olmakla birlikte sosyal bilimler dediğimiz alana ilgi duyan ve bu alanda başarılı olan biri olmalısınız.
  • İkna gücüne sahip olmalısınız.
  • Karar verecek kişi olmanız dolayısıyla güçlü bir sezgiye sahip olmalı, ne olursa olsun mantık çerçevesinde düşünebilmelisiniz.
  • Her zaman sorumluluk sahibi, okumayı ve yazmayı seven bir insan olmalısınız.
  • Vereceği kararlar insanların hayatının tamamını doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyeceği için değişik görüşlere ve yeniliklere açık olmalı, lateral düşünme becerisine sahip olmalı ve olayları her yönüyle değerlendirebilmelisiniz.
  • Hangi durumla karşılaşırsanız karşılaşın her zaman soğukkanlılığınızı koruyabilmelisiniz. İnsanlara karşı sabırlı ve anlayışlı olmalısınız.
  • Ne olursa olsun tarafsız kalmayı becerebilmeyi bilmelisiniz.
  • Akademik başarının bu meslekte de başarıyı getireceğine inanmamalısınız. Hakimliğin akademik başarının yanında tamamen insani yönden de gelişmiş bireylerin yapacağı bir meslek olduğunu anlamalısınız.
  • Hakim olabilmek için kaç puan gerekir diyorsanız, mülakata çağrılmak için gerekli puanı almanız sizin için yeterli olacaktır diyebiliriz.

Savcı olabilmeniz için şu özellikleri taşımanız gerekir:

  • Yüksek düzeyde akademik başarıya sahip olmalısınız.
  • Yapacağınız araştırma, karar verme sürecine doğrudan etki edeceği için sözel akıl yürütme işinde başarılı olmalısınız.
  • İnsanları ikna etme gücü ve etkileme gücünüz fazla olmalı ki doğrunun bulunmasına katkı sağlayabilesiniz.
  • Araştırdığınız olaylarda birçok değişken olacağı için hafızanızın çok güçlü olması gerekir.
  • Araştırmacı ruhlu olmanız, araştırma yaparken titiz ve düzenli olmanız şarttır.
  • İnsanlarla rahat iletişim kurabilme yeteneğine sahip olmalısınız ki araştırdığınız davalarda sonuca varabilmeniz mümkün olsun.
  • Zor koşullarda çalışmaya psikolojik, zihinsel ve psikomotor yönden hazır olmalısınız. Böylece zor koşullarda yılmadan çalışabilirsiniz.
  • Cesaretli olmalısınız.
  • Araştırma bazen sabır işidir. Bir savcı olarak sabrınızı ne kadar doğru kullanırsanız, o derece başarılı olursunuz.
  • Soğukkanlı olmalı ve araştırdığınız davanın tüm ayrıntılarını zihninizde tartarak doğru yolda ilerlemeyi bilmelisiniz.
  • Aklınızda savcı olmak için kaç yıl okunur sorusu varsa, 4 yıllık bir hukuk eğitimi savcılık için yeterlidir diyebiliriz.

Hakim ve Savcıların Çalışma Ortamı ve Koşulları 

Hakimler, Adalet Bakanlığı bünyesinde bulunan mahkeme salonlarında resmi kıyafetleri ile görev yaparlar. Çalışma ortamları her zaman temiz, düzenlidir ve rahat olmaları esastır. Çalışma saatleri oldukça düzenlidir. Mesleklerinin olumsuz yanı, atama nedeniyle sık sık yer değiştirmeleridir. Hakimlere hiçbir makam, merci, birey teklif ve öneride bulunamaz. Kanunlara uygun olarak vicdani kanaatlerini işin içine sokarak karar verirler.

Savcılar ise genellikle bürolarında ve mahkemelerde görev yaparlar. Bazı durumlarda suç nedeniyle araştırma yapmaları gerektiğinde olay yerinde ya da beklenilmeyen olumsuz koşullarda çalışmak zorunda olabilirler. Keşif olduğunda, otopsi yapılması gerektiğinde, bir tespit gerektiğinde açık havada görev yapma ihtimalleri vardır. Savcılık mesleği öncelikle sorumluluk duygusu ister. Diğer mesleklere göre yoğun bir iş yükü vardır. Bazen strese yol açabilir. Savcılarda da atama nedeniyle sürekli yer değişikliği olabilir. Çalışma ortamlarında hakim, kaymakam, vali, yöneticiler ve vatandaşlarla iletişim içerisinde olurlar. 

Kaymakam, Vali Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

 

Hukuk Fakültesi Kaç Yıldır?

5 yıldır.

Savcı Olmak İçin KPSS Şart mı?

Hayır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.