yardım başvurusudevlet yardımları

Acil Tıp Teknisyeni Maaşı 2024 Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nasıl Olunur?

Acil Tıp Teknisyeni Maaşı 2024 Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nasıl Olunur?

Acil Tıp Teknisyeni Maaşı 2024 Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nasıl Olunur? ATT, ilk müdahale noktasında son derece önem arz eden bir meslektir. Acil Tıp Teknisyenliğini tercih edenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle ATT nasıl olunur, sağlık alanında hizmet vermek isteyenlerin merak ettiği konuların başında geliyor. Çünkü acil tıp teknisyenliği (ATT) son dönemin popüler meslekleri arasında. Durum böyle olunca da birçok genç ATT nedir, nasıl olunur diye araştırma yapıyor. 

Biz sizler için hazırladığımız bu yazımızda acil tıp teknisyenliği ile ilgili detaylar sunacağız. Mesleğin tanımını yapacak, bu işi yapmak isteyenlerin izlemesi gereken yolları ve ATT olma şartları üzerinde duracağız. Böylece siz de ATT hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Öncelikle sizlere yazı içerisinde detaylarını paylaşacağımız konuların bir listesini sunalım:

  • Acil tıp teknisyeni nedir?
  • Acil tıp teknisyeni nasıl olunur?
  • ATT olmak için hangi bölüm okunmalı?
  • ATT olmak için gerekenler nelerdir?
  • ATT olmak için sağlık lisesi okumak şart mı?
  • Açıktan ATT okumak mümkün mü?
  • ATT dersleri zor mu?
  • ATT maaşı ne kadar?

Biz bu soruların yanıtlarını tek tek açıklayacağız. Siz de yazımızın sonunda ambulansta çalışmak için ne okumak gerekir, ambulans görevlisi nasıl olunur gibi merak ettiğiniz noktaların detaylarını öğrenmiş olacaksınız. Hemen ilk maddeyi açıklamaya başlayalım. ATT nedir, onu öğrenelim.

Devlet Hastaneleri Burun Estetiği Yapar mı? SGK Karşılar mı?

Acil Tıp Teknisyenliği Nedir?

Acil tıp teknisyenleri (ATT), acil rahatsızlık veya kaza durumları için yetiştirilen sağlık personelleridir. Günümüzde daha çok paramedik olarak adlandırılırlar. 

Ambulansta görev yapan bu kişiler kaza, yaralanma veya başka bir acil durumda hastanın durumunu analiz edip gerekli ilk müdahaleyi yapmakla yükümlüdürler.

Hastanın yaralanma sebebine ve durumuna bağlı olarak hava yollarını temizleme, kanamayı kontrol altına alma, bazı durumlarda ilaç takviyesi, CPR ve splint uygulamaları yapılan müdahaleler arasındadır. Hastanın hastaneye yetiştirilme sürecinde gerçekleştirilen bu uygulamalar can kaybını minimuma indirgemek içindir.

acil tıp teknisyeni nasıl olunur?

acil tıp teknisyeni nasıl olunur?

Acil Tıp Teknisyeni Nasıl Olunur?

ATT olmak için öncelikle konuyla ilgili eğitim almak gerekiyor. Ardından da birtakım şartları sağlamak lazım. Bunlar arasında hem kişilerin mesleği daha kolay icra etmesini sağlayacak özellikler hem de işverenlerin aradığı birtakım önemli şartlar var. Hepsine sırayla değineceğiz. Fakat öncelikle eğitim noktasını konuşalım…

ATT Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Birçok kişinin kafasını ATT hangi bölüm ile alakalı sorusu karıştırıyor. Çünkü hem paramedik hem de ATT olarak adlandırılan bu meslekte bir kavram kargaşası söz konusu. Şöyle açıklayalım:

  • ATT, eskiden 4 yıllık sağlık meslek lisesi mezunlarına verilen unvandı. Yani bu liseden mezun olan herkes acil tıp teknisyeni olarak anılıyordu ve direkt olarak ambulansta çalışmaya başlayabiliyordu.
  • Fakat son düzenlemeler ile birtakım değişiklikler yapıldı. Şu an sağlık meslek liselerinden başarıyla mezun olan kişiler “Sağlık Bakım Teknisyeni” olarak anılıyor. Bu kişiler de belirli koşulları sağladıklarında ambulansta ATT olarak çalışabiliyorlar. Bu iki kavram kafa karıştırıcı olabiliyor. 
  • Üniversitelerin 2 yıllık “İlk ve Acil Yardım” ön lisans programını tamamlayanlarsa, paramedik (AABT) olarak anılıyor. Yani aslında ATT ile paramedik tam olarak aynı şey değil. Aynı yerde çalışan iki farklı unvan olarak değerlendirilebilir. Paramedik, ATT’nin amiri olarak görülebilir.  
att olmak i̇çin hangi bölüm okunmalı?

att olmak i̇çin hangi bölüm okunmalı?

ATT Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekir? 

Acil tıp teknisyeni olabilmeniz için aranan farklı özellikler var. Bunlar hem sizin kişiliğinizle alakalı hem de kurallarla belirlenen bazı noktalar mevcut. Öncelikle bireyin bu bölümde başarılı olması için taşıması gereken özelliklere bakalım…

ATT Mesleğini İcra Edecek Bireylerde Olması Gereken Özellikler

  • Öncelikle soğukkanlı olmanız gerekmektedir. Bu işte karşılaşacağınız ciddi vakalar karşısında soğukkanlılığınızı koruyabilmeli ve en doğru analiz neticesinde hastaya gerekli müdahaleyi yapabilmelisiniz. Soğukkanlı olmayı başaramadığınızda hastanın ölümüyle dahi sonuçlanabilecek durumlar ortaya çıkabilir.
  • Bu meslekte özellikle kan çok fazla görülür. Bu sebeple kan tutması gibi bir probleminizin olmaması gerekiyor. Böyle bir durumda gerekli olan ilk müdahaleyi yapamaz ve hastayı kaybedebilirsiniz.
  • Uykusuzluğa dayanıklı olmalısınız. Acil tıp teknisyenleri genellikle 24 saat çalışırlar. Bu süre içerisinde zihninizin her daim açık olması gerekiyor.
  • Hızlı karar alma özelliğine sahip olmanız ve bu kararı uygulayabilmeniz çok önemli.
  • Bazı durumlarda zorlu hava şartları altında çalışma ihtimali mevcut olduğu için fiziksel olarak sağlam ve dirençli olmalısınız.
  • Baskıyı kaldırabilmeli ve zorlu şartlarda bu baskının altından kalkabilmelisiniz.
  • Ek olarak ATT olmak için boy kilo sınırlaması bulunmamaktadır.
att olmak

att olmak

Acil Tıp Teknisyenlerinde Aranan Nitelikler

  • Meslekle alakalı eğitimi başarıyla tamamlamış olmak. 
  • En az 4 yıllık sağlık meslek lisesi mezunu ya da “İlk ve Acil Yardım” bölümünden mezun olmak.
  • Ruh sağlığının yerinde olması.
  • Sedyeyi taşıyabilecek fiziki yeterlilikte olmak.

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?

ATT Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir? 

Önceki bölümlerde de bahsettiğimiz gibi, 2016 yılında bu meslek grubunu ilgilendiren bir değişiklik yapıldı. Şu an sağlık meslek lisesinden başarıyla mezun olan kişiler de bazı durumlarda ambulansta ATT olarak çalışabiliyor. Lise mezunu olarak direkt bu işe başlamak isteyenlerin sağlık meslek lisesinde eğitim alması şart.

Ama AABT yani paramedik olmak için ilk ve acil yardım ön lisans programını bitirmek gerekiyor. Buradan mezun olanlar paramedik olarak adlandırılıyor ve ambulansta ATT’lerin amiri olarak çalışıyor. Bu bölüme girebilmek için sağlık meslek lisesi mezunu olma şartı aranmıyor. Fakat bu tip sağlık bölümleri tercih sıralamasında ilk olarak sağlık meslek lisesi mezunlarına yer veriyor. Aklınızda bulunsun.

Yani ATT kaç yıl okunur diye düşünüyorsanız, alacağınız eğitime bağlı. Elbette avantajlı olan 2 yıllık ön lisans programını bitirip ATT değil AABT olmak.

Dışarıdan ATT Okunur mu?

Maalesef açık öğretim sisteminde eğitim alarak ATT olmak mümkün değil. Uygulama bakımından oldukça yoğun bir eğitim süreci olan bu meslek yalnızca örgün eğitimde var. Açık öğretimde acil durum ve afet yönetimi okunabilir. 

ATT Bölümü Zor mu?

ATT pratik ve uygulama dersleri çok olan bir bölüm. Bu bağlamda zorlayıcı görünebilir. Fakat her bölümün kendine özel zorlukları var. Burada önemli olan sizin kişilik özelliklerinizin meslekle uyumu. Eğer ambulansta çalışmak ve acil yardıma ihtiyacı olan kişilere destek olmak istiyorsanız, bölümü rahatlıkla bitirebilirsiniz. 

att bölümü

att bölümü

ATT İş İmkanları ve Maaşları Nasıl?

Acil tıp teknisyenlerinin iş bulma olanağı, sağlık personelleri arasında doktorlardan hemen sonra gelmektedir. Özellikle ülkemizde trafik vb. kazaların sıklıkla yaşanması sebebiyle her hastanede ortalama olarak 8 ambulans bulunuyor. Bu sayı elbette ki doğru orantılı olarak hastane bünyesinde çalışan acil tıp teknisyenlerinin sayısını da artırıyor. Yani acil tıp teknisyenleri gerek kamuda gerekse özel hastanelerde iş bulmakta çok fazla zorlanmıyorlar.

Acil tıp teknisyenlerinin maaş aralıkları ise ülkemiz şartlarına göre gayet makul düzeydedir. Acil tıp teknisyenlerinin maaşı çalıştıkları hastaneye ve bölgeye göre değişkenlik gösterse de genellikle maaşları 12.500 TL ile 14.500 TL arasındadır. Bu maaş medeni hale, çocuk sahibi olunup olunmadığına veya kaç çocuk sahibi olunduğuna ve kaç yıl acil tıp teknisyeni olarak yapıldığına göre değişkenlik gösterir.

Paramedik Ne Kadar Maaş Alır?

Sizlerle acil tıp teknisyenliği hakkında merak edilenleri konuştuk. Son olarak bir özetle konuyu toparlayalım:

  • ATT, acil tıp teknisyeni demektir. Bu kişiler acil yardıma ihtiyacı olanlarla yetkileri dahilinde ilgilenmekle yükümlüdür. 
  • ATT olmak için en az sağlık meslek lisesi mezunu olmak gerekir. Bu şekilde göreve başlayan kişiler ambulansta en az yetkiyle çalışanlardır.
  • 2 yıllık bir ön lisans programı olan ilk ve acil yardım bölümünden mezun olanlarsa, paramedik (AABT) olarak anılır. Bu kişiler ambulansta doktordan sonraki yetkilidir. ATT’lerin üssüdür.
  • Acil tıp teknisyeni olmak isteyen birinin sorumluluk bilincine sahip ve soğukkanlı bir yapıda olması çok önemlidir. Aksi halde görevini yerine olması gerektiği gibi getiremeyebilir. 
  • Acil tıp teknisyenliği yalnızca örgün eğitim sonucunda elde edilebilecek bir unvandır. Dışarıdan okumakla ATT olunamaz. 
  • Pratiği bol bir bölümdür. Bu mesleği gerçekten isteyerek yapmayan kişilere zor gelebilir. 
  • Acil tıp teknisyenlerinin maaşları çalıştıkları hastaneye ve kıdemlerine göre değişebilir. 

Sizce acil tıp teknisyenliği zor bir meslek mi? Konuyla alakalı görüşlerinizi ve ATT olmak isteyenlere tavsiyelerinizi yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz. 

Sizlere en güncel bilgilerin yer aldığı, kapsamlı yazılar sunmaya çalışıyoruz. Eğer bu konuyla alakalı bizlere iletmek istediğiniz fikirleriniz varsa iletişim sayfamızı ya da yorumlar bölümünü kullanabilirsiniz. 

Sağlık Teknikeri Nasıl Olunur? 

Hemşire ve Ebe Nasıl Olunur?

Fizyoterapist Nasıl Olunur?

 

Acil Tıp Teknisyeni Maaşı Ne Kadar?

12.500-14.500 arasıdır.

ATT Eğitimi Kaç Yıl Sürmektedir?

2 yıllık bir eğitim süreci bulunmaktadır.

Yorumlar

  1. Bahar dedi ki:

    Açık öğretim de ambulans hemşiresi olabilirmiyim

    1. ela'' dedi ki:

      Maalesef açık öğretim sisteminde eğitim alarak ATT olmak mümkün değil. Uygulama bakımından oldukça yoğun bir eğitim süreci olan bu meslek yalnızca örgün eğitimde var. Açık öğretimde acil durum ve afet yönetimi okunabilir.

  2. Hiranur Bedir dedi ki:

    Açık öğretim de ambulans hemşiresi olabilirmiyim

  3. Yonca ateş dedi ki:

    Afad ve acil yardım bölümünde ATT olabilirmiyim

  4. Güler dedi ki:

    Anadolu lisesinden mezun olup üniverstede ambulans hemşiresi olabilirmiyim?