İsteğe Bağlı Sigorta Kaç Yıl Ödenir? 2024 e-Devletten İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu
İsteğe Bağlı Sigorta Kaç Yıl Ödenir? Şartları ve Maaşı; Sigorta ile ilgili daha önce sizlere birçok bilgi verdik. Bugün de isteğe bağlı sigorta hakkında aklınıza takılanları konu başlıkları halinde ele aldık…
Sosyal Güvenlik Kurumu; çiftçiler, ev hanımları ve çalışma hayatlarına aktif olarak devam etmek istemeyen bireylere isteğe bağlı sigorta ile sağlık hizmetlerinden yararlanma ve bunun yanında emekli olabilme fırsatı sunuyor. Elbette bu haklardan faydalanmak isteyenler için birtakım isteğe bağlı sigorta şartları bulunuyor.
SGK Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır? SGK E Borcu Yoktur
İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?
İsteğe bağlı sigorta; düzenli olarak prim ödemek kaydıyla, SGK kapsamında çalışan kişilerin faydalandığı sağlık haklarına sahip olabilmeyi ve emekliliğe hak kazanabilmeyi sağlayan sigorta türüdür.
İsteğe Bağlı Sigorta Başvuru Şartları Nelerdir?
Türkiye’de ikamet eden ya da Türkiye’de ikamet etmekteyken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış olan ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;
- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi olarak zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmıyor olan,
- Sigorta kapsamında 1 ay içerisinde 30 günden daha az çalışan veya yarı zamanlı çalışan,
- Sigorta kapsamında olması dolayısıyla Türkiye’de malullük ve yaşlılık aylığı almayan,
- 18 yaşını dolduran herkes isteğe bağlı sigorta şartları konusunda uygunluk gösterir.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihin öncesinde Mülga Kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin, herhangi bir işleme gerek kalmadan isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilir.
Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır?
- İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler; İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi (Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin ekinde bulunur.) ile ikametgahlarının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmalıdırlar.
- İsteğe bağlı sigortalı olmak için tekrar başvurmak isteyen sigortalıların ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri yeterli olacaktır.
- 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’nun mülga-12. maddesine göre isteğe bağlı iştirakçilik başvuruları, Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı/ Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye-ANKARA adresine yapılacaktır.
İsteğe Bağlı Sigorta Ne Zaman Başlar?
İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın kurum kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden gün itibarıyla başlar.
İsteğe Bağlı Sigorta Nereye Ödenir?
İkamet edilen ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ödeme yapılır.
İkametgah sorgulama işleminin nasıl yapıldığını öğrenmek için: İkametgah sorgulama
İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar? Prim Ödeme Şartları Neler?
İsteğe bağlı sigorta primi; prime esas kazancın alt sınırı ve üst sınırı arasında, prime esas aylık kazancın % 32’sidir. Bu primin % 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi; % 12’si ise genel sağlık sigortası primidir.
Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta primi ödeme şartları şöyledir:
- Aktif olarak herhangi bir iş veya iş yerine ait vergi kaydının bulunmaması,
- Evde el işi, örgü, dantel ve benzeri iş kollarında faaliyet gösteriyor olması,
- SGK kapsamında aynı dönemde 4A, 4B ve 4C sigorta kollarında başka sigorta primi ödemesi gerçekleştirilmemiş olması,
- Prim ödemesi yapacak kişinin emekli olmaması
Ev hanımlarının en düşük sigorta primi aylık 3.202 TL, en yüksek primi ise 34 bin TL olarak belirlenmiştir.
Ek5 isteğe bağlı tarım sigortası diye bilinen sigorta kapsamında prim ödenebilmesi için gerekli şartlar:
- Tarım ve orman işlerinde mevsimlik ya da gündelik olarak çalışmak
- Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı altında Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü gibi kuruluşlara kaydın bulunmaması
- Vergi kaydı, esnaf olmak veya şirket ortaklığı şeklinde ticari faaliyette bulunmamak
Bunlara göre tarım ile uğraşanların ödeyeceği en düşük prim aylık 3.202TL, en yüksek ise 34 bin TL olarak belirlenmiştir.
İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar? [GÜNCEL]
İsteğe Bağlı Sigorta Kaç Yıl Ödenir?
Ev hanımları ve BAĞ-KUR’lular için 24 yıl 240 gün, çiftçiler için 19 yıl 265 gündür.
İsteğe Bağlı Sigorta Emeklilik Şartları Nelerdir?
İsteğe bağlı sigorta emeklilik hesaplama tablosu özeti şu şekildedir:
- İlk sigorta girişleri 08.09.1999 tarihinden önce olanlar için; 10 yıllık sigorta süresinin doldurulmuş olması ve 3600 günlük prim ödemesi yapılması
- İlk sigorta girişleri 09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında olanlar için; 25 yıllık sigorta süresinin doldurulmuş olması, 60 yaşın tamamlanmış olması ve 4500 gün prim ödemesi yapılması
- İlk sigorta girişleri 01.05.2008 tarihinden sonra olan kişiler için; 63 yaşın tamamlanmış olması ve 5300 gün prim ödemesi yapılması
- Ev hanımları için 9000 gün isteğe bağlı sigorta primi ödemesi yapılması
- İsteğe bağlı BAĞ-KUR’lular 9000 gün prim ödemesi yapılması
- Ek-5 isteğe bağlı tarım sigortasından faydalananlar için 7200 günlük prim ödemesi yapılması
“İsteğe bağlı sigorta ile ne zaman emekli olabilirim?” sorusunun cevabını merak eden vatandaşlar, sigorta giriş tarihlerine göre ödemeleri gereken prim gün sayısını belirleyebilirler. Ödemiş oldukları ödemeleri ise e-devlet aracılığıyla sorgulayarak kalan prim miktarını hesaplayabilirler.
SGK prim borcu nasıl sorgulanır? SGK Borç ve Prim Sorgulama İşlemi
İsteğe Bağlı Sigorta Emeklileri Ne Kadar Maaş Alır?
İsteğe bağlı sigorta ile emekli olan vatandaşlar için belirlenen en az maaş 3.202 TL’dir. Zorunlu sigortalı olan kişiler gibi aynı sağlık hizmetlerinden de bizzat faydalanabilirler. Sadece prim ödemesi yapan vatandaşlar değil, o vatandaşların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de tüm sağlık imkanlarından faydalanabilirler.
Engelliler İçin İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Yapılır?
Engelli vatandaşlar da isteğe bağlı sigorta primi ödemesi yaparak BAĞ-KUR (4B) kapsamına dahil olabilirler. Kurum sevki ile alacakları engelli raporuna göre sigorta prim ödemesi yapılacak gün sayısı belirlenir. Çalışma gücündeki kayıp oranının;
- %50 ile %59 arasında olduğu belirlenen sigortalılar, en az 5760,
- %40 ile %49 arasında olduğu belirlenen sigortalılar, en az 6480 gün prim ödemelidir.
e-Devletten İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu
E-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için öncelikle aşağıda paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın. Ardından SGK’nın e-Devlet ile entegre sorgulama sayfasına giriş yapabilmek için öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapmanız, bunun için de kimlik doğrulama adımında sizden talep edilen bilgileri, ilgili boşluklara doğru bir şekilde girmeniz gerekir.
Sisteme, T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile girebileceğiniz gibi henüz bir e-Devlet şifresi edinmediyseniz mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.
İsteğe bağlı sigortama primi sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!
İsteğe Bağlı Sigortada Toplu Ödeme Yapılabilir mi, Şartları Nelerdir?
Şayet 12 ay boyunca prim ödemesi yapmazsanız tüm sigorta işlemleriniz durdurulur ve toplu ödeme şansınız ortadan kalkar. Ama prim ödemesi için 12 ayı geçirmezseniz toplu ödeme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer emeklilik için hak edişiniz var ise ve prim ödemeleriniz yetersiz geliyorsa; erkekler için askerlik borçlanması, kadınlar içinse doğum borçlanması adı altında isteğe bağlı sigorta prim gün sayınızı artırma şansına sahip olursunuz. Bu sayede alacağınız emekli maaşı da otomatik olarak artış gösterecektir.
İsteğe Bağlı Sigorta Borcu Ödenmezse Ne Olur?
İsteğe bağlı sigortalılık sürecinde belli bir süre prim ödenmemesi halinde sigortalılığın sona ermesi uygulaması kaldırılmış ancak; ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde ödemeyen sigortalının, o aya ait primini ödeme imkanı olmayacaktır. 12 ay geçmedikçe diğer aylara ait primlerini gecikme zammı ile ödeme imkanı ve talep ya da ölüm dışında isteğe bağlı sigortalılık durumu sonuç kazanmayacaktır.
İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Sona Erer?
İsteğe bağlı sigortalılık;
- İsteğe bağlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunanlar için; prim ödemesi yapılmış son günü takip eden gün,
- Aylık talebinde bulunanların, aylığa hak kazanmış olmak kaydıyla talep tarihi,
- Ölen sigortalının ölüm tarihi itibarıyla sona erer.
İsteğe Bağlı Sigorta Borcu Silinir mi?
İsteğe bağlı sigortalı olan vatandaş, isteğe bağlı sigortayı sonlandırmak yani isteğe bağlı sigorta kapsamından çıkmak için SGK’ya yazılı olarak başvuru yaptığında;
- Eğer prim borcu yok ise, sigortadan çıkma dilekçesinin kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih itibarıyla,
- Hiç prim ödemesi yok ise, isteğe bağlı sigortalılığın başlangıç tarihi itibarıyla,
- Prim borcu var ise, en son prim ödenmiş ayın sonu itibarıyla isteğe bağlı sigortalılığa son verilir, dolayısıyla da ödenmemiş primlere ait borçlar silinir.
Ancak burada, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili istisna olarak belirtilen bir durum söz konusudur. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, birkaç istisna dışında Genel Sağlık Sigortası herkes için zorunlu hale getirilmiştir. Bu yüzden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından isteğe bağlı sigorta iptalinde bulunan kişi özelinde detaylı bir araştırma başlatılır. Bu araştırma sonucunda kişinin Genel Sağlık Sigortası için ödeme yapması zaruri hale gelir.
İsteğe Bağlı Sigortalılık Süresinin Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır?
01.10.2008 tarihinden beri ilk defa isteğe bağlı sigortalı olan kişiler ile 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi olarak isteğe bağlı sigorta primi ödeyen sigortalı vatandaşların 01.10.2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreleri 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul görür.
Sigortam Başlamış mı? Sigortam Var mı? Aktif mi?
En Düşük Sigorta Primi Ne Kadar?
3.202,56 TL
Sigorta Primi Nedir?
Çalışan kişilerin sağlık hizmeti alabilmesi ve emeklilik hakkı kazanması için işveren tarafından çalışanları adına devlete ödedikleri ücrettir.
şuan bağkur ne kadar acaba tekrar zam gelecek mi bi bilginiz varmı
781,38 kr oldu