Meslekler ve Maaşlar

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? 2024 Zamlı Ambulans Şoförü Maaşları

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Zamlı Ambulans Şoförü Maaşları, Ambulans Şoförü Nedir? Ambulans Şoförü Kaç Saat Çalışır? Ambulans Şoförü Maaşı, Ambulans Başvuru ve daha fazlası yazımızda...

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Zamlı Ambulans Şoförü Maaşları; Ülkemizde sağlık hizmetleri gün geçtikçe iyileştirilmekte ve yeniliklerle desteklenmektedir. Sağlık alanında bulunan pek çok kutsal meslek bulunmakla birlikte biz sizler için bugün ambulans şoförlüğü mesleğini ele aldık. Ambulans Şoförü Eğitim Durumu? İlk Yardım Sertifikası Alma Şartları? Ambulans Şoförü Maaşları ne kadar gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Ülkemiz genelinde sağlık sektörüne olan yatırımlar yıllar geçtikçe artmaktadır.  Hastane artışı ile doğru orantılı olarak sağlık personeli ihtiyacı da artıyor. Günümüz hayat şartlarında insanların başına umulmadık yerlerde umulmadık kazalar ve rahatsızlıklar gelebiliyor. Sağlık Bakanlığı ise sağlık kurumunun artışıyla birlikte hastanelerdeki ambulans sayısını da artırmaya başlamıştır.

Dış İşleri Bakanlığının açıklamasına göre günümüz itibarıyla Türkiye’deki ambulans sayısı 5.792tanedir. Ambulans sayısının artışı gerek acil tıp teknisyenine gerekse ambulans şoförüne olan ihtiyacı artırmaktadır. Ambulans şoförü alımları düzenli olarak her yıl yapılır. Bu işi yapanların görevi ise 112 acil servisine yardım çağrısında bulunulmuş olan adrese minimum sürede ulaşıp, (-ki bu süre Dış İşleri Bakanlığının açıklamasına göre maksimum 35 dakika olmalıdır) hastayı olabilecek en kısa zamanda hastaneye yetiştirmektir.

Paramedik Ne Kadar Maaş Alır?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?

Ambulans şoförü olabilmek için hangi liseye gitmek gerekir? Birçok kişi tarafından bilinenin aksine ambulans şoförü olabilmek için sağlık meslek lisesi mezunu olma şartı aranmaz. Ambulans şoförü olmak isteyen kişilerin öncelikle üniversitelerin 2 yıllık ”Acil Tıp Teknisyenliği” bölümü mezunu olmaları gerekir. 2016 yılı sonlarına kadar üniversitelerin sağlıkla ilgili bölümlerine yerleşebilmek için sağlık meslek lisesi mezunu olmak şartı koşuluyordu.

Fakat  yasal düzenleme ile bu şart kalkmış ve sağlık meslek lisesi mezunu olmayanların üniversitelerin sağlık ile ilgili bölümlerine yerleşebilmesi için bir engel kalmamıştır. Ancak yine de sağlık meslek lisesi çıkışlı olmayanlar dezavantajlı durumdadır. Çünkü üniversiteler genelde sağlık bölümlerine öğrenci alırken, önceliği sağlık meslek lisesi çıkışlı olanlara verir.

Bunun haricinde, ambulans şoförü olabilmek için ”Temel İlk Yardım Sertifikası” ve ”B sınıfı” ehliyet sahibi olmak gerekmektedir. Kamuya bağlı hastaneler bu şartı koyarken bazı özel hastaneler üniversite şartı aramayabilir. Sadece gerekli olan sertifikayı ve B sınıfı ehliyeti talep ederler.

ambulans şoförü nasıl olunur? zamlı ambulans şoförü maaşları
ambulans şoförü nasıl olunur? zamlı ambulans şoförü maaşları

İlk Yardım Sertifikası Alma Şartları

Ambulans şoförü sertifikası nasıl alınır? Bu belgeye sahip olabilmek için:

  • Kullanılacak ambulansa uygun ehliyet (%99 B ehliyeti gerektirmektedir)
  • İlk Yardım Sertifikası
  • Sağlık Bakanlığının psikolojik analiz testleri

Ehliyetinizi edindikten sonra ilk yardım sertifikası alabilmek için ilgili kurslara başvurunuzu yapmalısınız. Başvuru sürecinin ardından gerekli yazılı sınavlara girerek belli bir başarı göstermelisiniz. Bu başarıyı gösterip sertifikanızı almanız için son bir adım olarak Sağlık Bakanlığı tarafından psikolojik analiz testlerine girmeniz gerekiyor. Burada elenen adayların bir şansı daha olmaz. Ayrıca burada elenen adaylar bir kez daha kursa yazılıp sertifika alma hakkına sahip değiller. Fakat bu psikolojik analiz testini başarıyla geçtiğiniz takdirde sertifikanızı alabilirsiniz. Bunlara ek olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ”Ambulans Sürüş Teknikleri” sınavına tabi tutularak “Ambulans Şoförü Eğitimi” alacak ve göreve hazır duruma gelmiş olacaksınız.

Zamlı Ambulans Şoförü Maaşları

Ambulans şoförlüğü sıkı bir ciddiyet ve disiplin ister. Çünkü bir hastanın veya yaralının hayatı ambulans şoförüne bağlıdır. Bu yüzden kişi ne iş yaptığının bilincinde olmalı ve işini son derece ciddiye almalıdır. Bu konsantrasyon, ciddiyet ve disiplinin sağlanabilmesi için de ambulans şoförlerine ülke şartlarına göre iyi bir maaş verilmektedir.

Sağlık personelleri arasında ambulans şoförleri en şanslılar arasındadır. Çünkü azim, başarı ve yetenekleri doğrultusunda daha yüksek miktarda maaş alabilme şansına sahiptirler. Yani aslında ambulans şoförleri ne kadar azimli olurlarsa o kadar yüksek maaş alırlar. Bu nedenle de maaşlardaki alt taban ile üst taban arasında büyük bir fark vardır. Ambulans şoförü maaşları 2023 yılı için son zamla beraber 18.000 TL ile 25.000 TL arasındadır. Maaşın miktarı kaç yıl çalışıldığı, ne kadar başarılı olunduğu, evlilik durumu, çocuk sahibi olunup olunmadığı ve eğer çocuk sahibi ise kaç çocuk sahibi olunduğuna göre değişmektedir. Evli ve çocuk sahibi olan ambulans şoförleri, bekar meslektaşlarından daha fazla maaş almaktadır.

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nasıl Olunur?

 

Ambulans Şoförü Yaş Sınırı Kaçtır?

36 yaşından gün almamış olmak gerekmektedir.

Ambulans Şoförü Maaşı Ne Kadar?

11 bin ile 13 bin TL arasındadır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu