Usta Öğretici Nasıl Olunur? 2024 Usta Öğretici Maaşları
Usta Öğretici Nasıl Olunur? Usta Öğretici Maaşları; Son yıllarda işsizliğe yönelik yapılan çalışmalarda meslek eğitimi önem kazanmış ve usta öğretici terimi ile yeni bir meslek alanı ortaya çıkmıştır. Ülkemizde son yıllarda işsiz insan sayısı giderek artmaya başladı ve mesleğini yapabilen kişi sayısı bir hayli azınlıkta diyebiliriz. Hal böyle olunca da eğitim çeşitliliğini artırmak önem kazanmaya başladı.
Yeni iş kolu yaratmak, halk eğitim merkezlerinin ya da sanat okullarının eğitimdeki yerini artırmak için yapılan girişimler dikkat çekici bir hal aldı. Sevdiği işi yapmak isteyen ya da yeteneğini mesleğe dönüştürmek isteyen kişilere öncülük ederek onlara eğitim veren kişiler usta öğreticilerdir.
Usta öğreticiler Halk Eğitim Merkezlerinde, çeşitli sanat okullarında ve meslek edindirme kurslarında eğitim verebilirler. Bununla birlikte usta öğretici belgesi ne işe yarar sorusu da önem taşır, çünkü bir iş yeri açtığınızda ve kalfa ya da çırak çalıştırmak istediğinizde bir usta öğretici belgesine ya da usta öğretici belgesine sahip birisine ihtiyacınız olacaktır. Usta öğretici belgesinin faydaları ise birçok işsiz insanı istihdam etme ve meslek edinmeye yönlendirme olarak ele alınabilir.
Aynı zamanda usta öğreticinin, uzman olduğu konuda eğitim vererek maddi kazanç sağlayabilmesi, işsizliğin zor durumda bıraktığı kişiler için bir umut kapısı olur. Eğitim eksikliğini gidermek amacıyla öncelik verilen bu kurslara talep de oldukça fazladır.
Peki Usta Öğretici Nasıl Olunur? Usta Öğretici Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Usta Öğretici Ne kadar Maaş Alır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Ustalık Belgesi Nedir, Nereden Alınır? 2024 Ustalık Belgesi Başvuru Şartları Nelerdir?
Usta Öğretici Nasıl Olunur?
Milli Eğitim Bakanlığı ve Belediyeler (BELMEK-Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları, İSMEK-İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları, Halk Eğitim Merkezleri) iş sahibi olmak isteyen kişilere eğitim vererek meslek edindirmeyi amaç edinmiştir. Ülkemizde 950’ye yakın Halk Eğitim Merkezi bulunmaktadır. Her ilçede de en az bir şubesi mevcuttur.
Mevcut olan tek bir şube için gereken usta öğretici sayısı ise 10-15 arasında değişmektedir. Arz-talep dengesine bakıldığında usta öğretici olarak iş bulabilmek kolaydır. Usta öğretici olmak için kriter, mezuniyet durumu ve eğitim verilecek branşla alakalıdır. Üniversite mezunundan ilkokul mezununa kadar pek çok kişi usta öğretici olarak görev yapabilir.
Ancak başvurulabilecek branşlar eğitim durumuna göre farklılık gösterir. Örneğin bilgisayar bakım onarım gibi bölümler için lisans mezunu olma şartı aranır. Ancak kuaförlük branşında öğretici olabilmek için lise mezunu olmak ya da usta öğretici belgesine sahip olmak yeterlidir. Üniversite mezunu olmayan kişiler için en uygun olanı, usta öğretici belgesine sahip olarak ilgilenilen branş üzerine yoğunlaşmaktır. Yani kuaförlük mesleğini icra eden birisi hem kuaförlük yapıp hem de tam zamanlı ya da yarı zamanlı olarak Halk Eğitim Merkezlerinde usta öğretici olarak eğitim verebilir. Bu belge ile kuaförler yanlarında kalfa ve çırak çalıştırabilirler. Çocuk gelişimi usta öğretici belgesi alabilmek için çocuk gelişimi branşında eğitim almış olmak veya üniversitenin çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünden mezun olmak gereklidir.
Usta öğretici başvuruları İSMEK ya da BELMEK gibi Halk Eğitim Merkezlerinden yapılabilir. Ancak başvuru zamanları kuruma göre farklılık gösterir. Genel olarak ağustos, eylül aylarında başvuru yapılabilir. Usta öğreticilik kursları hafta içi akşamları yapılmaktadır ve 10 gün sürmektedir. Kurs bitiminden sonra, kurs aldığınız eğitim biriminden usta öğreticilik belgesi sorgulama işlemini yapabilir, hak kazandığınız usta öğreticilik belgesine ne zaman sahip olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Usta Öğretici Belgesi İçin Gerekli Evraklar
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Diploma fotokopisi
- Adli sicil kaydı
- Plastik telli şeffaf dosya (5 adet), poşet dosya (5 adet)
- Seminer belgesi fotokopisi
- Öğrenim belgesi
- Başvuru formu
Başvuru formunu indirmek için TIKLAYINIZ
Belgeler temin edildikten sonra Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne gidilerek dosya teslim edilebilir.
Usta Öğretici Maaşları
Usta öğreticiler kadrolu olarak Halk Eğitim Merkezlerinde çalışabilirler. Sözleşmeli yani kadrosuz olarak görev yapanlar ise saat başı ödeme sistemiyle görev yaparlar. Kadrosuz usta öğretici maaşları ders saatine göre hesaplandığı için MEB tarafından belirlenen saat başı ücrete uygun olarak hesaplanır. Usta öğreticinin verdiği ders saati ile MEB tarafından belirlenen miktar çarpılarak usta öğretici maaşı kolayca hesaplanabilir.
Usta öğreticilerin maaşları çalışma saatine göre hesaplanır. Haftada 40 saatten fazla mesai yapan halk eğitimde öğretmen maaşları 15-22 bin TL civarındadır. İSMEK öğretmen maaşları da çalışma saatine göre hesaplanır. Eğer usta öğretici tam zamanlı olarak görev yapıyorsa haftalık 40 saat çalışma süresini doldurmalıdır. İSMEK usta öğretici maaşları aylık olarak belirlenir. Sigortaları da aynı şekilde aylık olarak hesaplanır. Yarı zamanlı olarak çalışan İSMEK usta öğretici maaşları ise haftalık 4 ile 24 saat arasındaki çalışma süresine uygun şekilde hesaplanır.
ÇKS Nedir? 2024 e-Devlet ÇKS Sorgulama Nasıl Yapılır?
Halk Eğitim Kursları Hafta Sonu Açık mı?
Kayıt büroları kapalı ancak kurslar açıktır.
Halk Eğitim Günlük Ders Saati En Fazla Kaç Saat Olabilir?
En fazla 8 saat olabilir.
Kadrosuz usta öğreticilere 2020 yılında bir ders saati için 17,22 TL ödenmektedir. Haftada en fazla 30 saat derse girebilir. En fazla 1984,2 TL kazanabilir.