Meslekler ve Maaşlar

Yönetmen Nedir, Ne İş Yapar? 2024 Yönetmen Maaşları

Yönetmen Nedir, Ne İş Yapar? Yönetmen Maaşları, Yönetmen Nasıl Olunur? Yönetmen Ne İş Yapar? Yönetmen Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? Film Yönetmeni Nedir? Yapımcı Ne İş Yapar? Dizi Yönetmeni Ne İş Yapar? Senarist Maaşı ve daha fazlası hakkındaki tüm detaylar yazımızda...

Yönetmen Nedir, Ne İş Yapar? Yönetmen Maaşları; Son yıllarda artan dizi ve film popülasyonu ile birlikte yönetmen olma hakkında da fazlaca araştırma yapılmaktadır. Yönetmen ve Yönetmenlik Nedir? Senarist ve Yönetmen Nasıl Olunur? Nasıl Senarist Olunur? Dizi Yönetmeni Nasıl Olunur gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz…

Yönetmenlik ve senaristlik; formel bir eğitim almanın ardından diploma ile yapılacak meslekler arasında yer almaz. Kesinlikle kreatif bir bakış açısına sahip olmayı gerektirir.

Düşünüldüğünün aksine uzun çalışma saatlerine sahip, yorucu bir melektir. Yönetmen ya da senarist olabilmek için yapılmaması gerekenleri bir liste halinde sunmak bunları bir şart ya da koşula bağlamak da doğru değildir. Ancak genel geçer kaideler üzerinden anlatılabilir. Anlatılan hiçbir şeyin gerçeklikle birebir örtüşmesi de beklenmemelidir. Uzun metrajlı film, kısa film, dizi, klip gibi işlerde yönetmen olmak ya da bunların senaryolarını yazabilmek için izlenmesi gereken adımlar ise ancak birer tavsiye niteliği taşır.

2024 Sunucu ve Spiker Maaşları Ne Kadar?

Yönetmen Nedir, Ne İş Yapar?

Yönetmen; başka bir insanın hayal gücünü (senarist) başka insanlara aktaran kişidir. En basit şekliyle bu şekilde tanımlanır. Senaristin ortaya koyduğu senaryoda yer alan yazının görsel sanatlarla görüntülü ve sesli bir hale dönüştürme işinin adı da yönetmenlik olarak ifade edilir.

Klişe bir söylem olarak düşünülebilir ancak “yönetmen olunmaz, yönetmen doğulur”. Çünkü bu meslek başlı başına bir yetenek gerektirir. Olaylara, olgulara ve nesnelere farklı açılardan bakmak, sanatsal bir bakış açısına sahip olmak yönetmenlik mesleğinde yer edinebilmek için oldukça önemlidir. Bu bakış açısı zamanla geliştirilebilir mi? Evet geliştirilebilir ama öncelikle kreatif bakış açısına bir parça da olsa sahip olmanız lazım. Eğer bu yeteneğe sahipseniz sonrasında kendinizi geliştirebilir ve bu alanda başarılı olabilirsiniz.

yönetmen nedir, ne i̇ş yapar?
yönetmen nedir, ne i̇ş yapar?

Yönetmen Nasıl Olunur?

İyi bir yönetmen; kamera bilgisi, kamera çekim teknikleri, ses bilgisi, ışık bilgisi, kurgu teknikleri, senaryo yazım teknikleri gibi konularda teknik bilgiye sahip olmak zorundadır. Bu eğitimi formel bir eğitim alarak edinebileceğiniz gibi, setlerde asistan olarak başlayarak da öğrenebilirsiniz.

  • Çok sıkı bir film seyircisi olmalısınız. Öncelikle kült filmleri ancak bunun yanında kötü filmleri de izlemelisiniz. Bu sayede kazanacağınız bakış açısı iyi ve kötü arasındaki farkı size çok net biçimde gösterecektir.
  • Filmlerin içinde yok olmamalısınız. Hayatın içinde yer almalı, insanları, çevreyi, toplumu iyi seyretmelisiniz. Filmlerde anlatılanlar da aslında hayatın içinden yansımalardır.
  • Fotoğraf makineleri iyi bir yönetmen olma yolunda sizleri yetiştirecek en iyi araçlardır. Fotoğraf makinenizle nesnelere, insanlara, doğaya bakış açınızı geliştirebilirsiniz.

Nasıl Senarist Olunur?

İyi bir senarist; Türkçe dilbilgisine, yazım–imla kuralları gibi konulara hakim olmalıdır. Sinopsis, tretman ve senaryo yazım ve tekniklerini bilmeniz gerekir. Karakter oluşturma, diyalog oluşturma ve teknikleri gibi konulara da hakim olunmalıdır. Söz konusu eğitimler formel bir eğitim alınarak öğrenilebilir.

Elbette tüm bu sıralananları yapmanız yönetmen ya da senarist olmanız için yeterli olmayacaktır. Öncelikle kısa filmlerle işe başlayabilirsiniz. Senaryosunu yazdığınız ya da çektiğiniz kısa filmlerle festivallere ve kısa film yarışmalarına katılabilirsiniz. Herhangi bir festivalden ya da kısa film yarışmasından alacağınız ödül, yapımcılar tarafından fark edilmenizi sağlayacaktır.

Öte yandan, Kültür Bakanlığının Sinema Genel Müdürlüğü tarafından verilen sinema desteklerinden faydalanarak adınızdan söz ettirebilecek bir film çekebilmeniz mümkün. İlgili müdürlüğün “İlk Filmini Gerçekleştirecek Olan Yönetmen” desteğinden yararlanmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

Başvurular e-Devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Başvuru sırasında istenen belgeler ve ayrıntılar için TIKLAYINIZ!

Dizi Yönetmeni Nasıl Olunur?

Yönetmen olmak için sıralanan genel geçer kaideler bu konu için de geçerlidir ancak unutulmamalıdır ki dizi, klip ya da uzun – kısa metrajlı film yönetmenliği için sahip olmanız gereken en başat gereklilik kreatif düşünce yapısıdır. Bu iş için özel bir eğitim programı bulunmuyor ancak Radyo–Televizyon-Sinema Bölümlerinde örgün bir eğitim alabilirsiniz, aynı zamanda Sinema Akademi, İstanbul Film Akademi gibi özel film akademilerinden alacağınız eğitim de meslek hayatına başlangıç aşamasında faydalı olabilir.

Alacağınız eğitim tek başına işe yaramayacaktır mutlaka bu sektörün içinde yer almalısınız. Setlerde staj yapmak en iyi adımdır. Staj süresince çok fazla şey öğrenmek ve kendinizi yönetmene ve set ekibine kabul ettirmek önemlidir. Sağlıklı bir şekilde kuracağınız ikili ilişkiler neticesinde kendinizi sevdirerek, bir şekilde dizi film projelerinin birinde asistan olarak işe başlayabilirsiniz. Dizi film yapım projelerinden birinde asistan olarak işe başladıktan sonra yapmanız gerekenler tamamen özveri ve çabanızla doğru orantılı şekilde gelişecektir.

dizi yönetmeni nasıl olunur?
dizi yönetmeni nasıl olunur?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? 2024 Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Klip Yönetmeni Nasıl Olunur?

Klip yönetmenliği, dizi ve film yönetmenliğinden daha çok reklam filmi yönetmenliği ile daha yakındır. Film yapım şirketleri üzerinden bu sektöre adım atabilirsiniz. Klip yönetmenleri sanatsal kaygıyla birlikte ses sanatçısının kişisel istek ve arzuları çerçevesinde şekillenen yapımları ortaya çıkarma gayretindedir.

Klip yönetmeni olabilmek için işe kısa filmlerde kendinizi göstererek başlayabilirsiniz. Kısa film yarışmaları ve festivallerde alacağınız ödüller bu alanda sizin için iyi bir referans olacaktır.

Klip yönetmenliğinde şarkının sahip olduğu duyguyu en iyi şekilde görüntüyle anlatmanız gerekiyor. Genelde diyalogların yer almaması nedeniyle tüm diğer film yönetmenliklerine göre çok daha kolay biçimde tamamlanabilen projelerdir. Ancak daha önce de değinildiği gibi sanatçı kaprisleri klip yönetmenliğinin en zor kısmıdır.

Film Yönetmeni Ne Yapar?

Film yönetmeni; yapımcıdan sonra setin kumandanıdır. Sette meydana gelecek tüm olaylardan sorumludur. Yönetmen; senaryoda yazılı bulunan metnin, görüntü ve ses aracılığıyla filme aktarılmasını sağlar. Yönetmen;

  • Işık şefi,
  • Görüntü yönetmeni,
  • Kameramanlar,
  • Sesçiler,
  • Sanat yönetmeni,
  • Renk teknisyeni,
  • Asistanlar,
  • Oyuncular,
  • Figüranlar gibi set çalışanlarının tamamının yöneticisidir.

Filmin çekimlerinin tamamlanmasının ardından ise;

  • Kurgu operatörü,
  • Kompozitör,
  • Müzik editörü ile ortaklaşa olarak süreci yönetir, filmin kurgusunu oluşturur ve yayınlanmaya hazır hale getirilmesinde etkin bir şekilde yer alır.

Türkiye’de Film Yapım Sektörü

Türkiye’de film yapım sektörü her geçen sene daha fazla büyüyor ancak bunun yeterli olduğunu söylemek mümkün değil. Filmlerin genellikle gişe gelirleri toplamı 863 milyon TL’dir. Türkiye’de film sektörünün toplam büyüklüğü ise 3 milyar TL’dir. 

yönetmen maaşları
yönetmen maaşları

Yönetmen Maaşları

Yönetmenler için, özellikle de uzun metrajlı filmlerin yönetmenleri için sabit bir maaştan söz etmek mümkün değildir. Çünkü pek çoğu bağımsız şekilde çalışır. Ortalama bir maaştan ziyade yürütülen film projesi başına kazançtan söz edilebilir. Film yapım şirketlerinin sahibiyle yapılan pazarlıklar sonucunda alınacak ücret belirlenir. Genellikle de yönetmenlerin pek çoğu kendi filmlerini çekmek için masrafları kendisi üstlenir. Filmin beyaz perdeye aktarılmasının ardından gişe hasılatlarından elde edilen miktar yönetmenin kazancı şeklinde düşünülebilir. Ancak Türkiye’de üretilen film sayısının senelik 140’ı geçmediğini, bu filmlerden de ancak 40 kadarının gişede sağlam satış gerçekleştirdiğini düşünürsek, uzun metrajlı filmlerden para kazanan yönetmen sayısının çok fazla olmadığı görülecektir.

Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SİNEBİR) çatısı altında toplanan ve yönetim kurulunu oluşturan 150’ye yakın yönetmen bulunur, elbette bu birlik dışında bağımsız sinemacılardan oluşan farklı kuruluşlar da vardır. Sinema emekçilerinin aralarında oluşturdukları en kapsamlı birlik olduğu söylenebilir. Film yönetmenleri daha çok aylık bir maaştan ziyade SİNEBİR gibi kuruluşlarla telif hakları için mücadele etmektedir.

Dizi yönetmenleri için de aylık bir ücretten söz edilemez. Sinema jargonunda “kaşe” olarak adlandırılan ücretler genellikle bölüm başı olarak ödenir. Dizinin reytingi ve yayınlandığı kanala göre değişmekle birlikte bir dizi yönetmenine bölüm başına 40 bin ile 100 bin TL arasında kaşe ödenir.

Girişimci Nasıl Olunur? 2024 Başarılı Girişimcilerin Özellikleri Nelerdir?

 

2023 Altın Küre En İyi Yönetmen Kim Seçildi?

Steven Spielberg en iyi yönetmen seçilmiştir.

Altın Portakal Film Festivali En İyi Yönetmen Kim Oldu?

Kurak Günler filmi ile Emin Alper Olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu