Anestezi Uzmanı Nasıl Olunur? 2024 Anestezi Uzmanı Maaşı Ne Kadar?

Anestezi Uzmanı Nasıl Olunur? Anestezi Uzmanı Maaşı Ne Kadar? Ülkemizde sağlık alanında farklı bölümler olmakla birlikte son yıllarda anestezi uzmanlığı dikkat çekmektedir. Anestezi Teknikeri Uzman Olabilir mi? Anestezi Uzmanı Ne İş Yapar? Anestezi Uzmanı Maaşı Ne Kadar gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Anestezi uzmanı; ameliyat öncesi gerekli testlerle birlikte hastanın acısız, şikayetsiz bir ameliyat geçirmesi için kullanılan ilaçların doz ayarlamasını yapan ve ameliyat sonrası hastayı uyandırmakla sorumlu olan kişidir.
Anestezi uzmanlığına doğru giden yolun büyük bir bölümü genellikle sağlık meslek liselerinden geçmektedir. Sağlık meslek lisesi mezunu, teknisyen olarak özel veya devlet hastanesinde işe başlayabilir. Anadolu liselerinden mezun olanlar ise 2 yıl süren anestezi teknikerliği bölümünü bitirmek zorundadır. Sağlık meslek lisesi mezunu anestezi teknisyeni unvanıyla çalışırken 2 yıllık ön lisans bölümü mezunu ise anestezi teknikeri olarak ünvanlandırılır. Ancak bu ikisi arasındaki unvan farkı yapılan işe göre önemsizdir.
Sağlık Raporu Nereden Alınır? Ücretleri Ne Kadar?
Anestezi Teknikeri Uzman Olabilir mi?
Anestezi uzmanlığı genelde anestezi teknisyenliğiyle karıştırılmaktadır. Lise eğitiminden sonra YGS ve LYS sınavlarının sayısal katsayılı hesaplama türlerinden elde edilecek puanlar neticesinde anestezi teknikerliği bölümüne girilebilir. Anestezi uzmanı unvanına sahip olmak ise uzun bir süreçtir.
Üniversitede 6 yıl süren tıp fakültesi eğitiminin tamamlanmasının ardından anesteziyoloji ve reanimasyon bölümlerinde 4 yıl süren uzmanlık eğitimiyle birlikte anestezi uzman doktor unvanı alınabilir. 4 yıllık anestezi uzmanlığı eğitimini almak için yılda 2 defa yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girmek ve bu sınavda gerekli başarıyı elde etmek şart. Uzmanlık eğitimi sürecinse anestezi asistanı olarak görev yapılır. Bir anestezi uzmanı olmak için lise eğitiminden sonra yaklaşık olarak 10 yıl boyunca eğitim alınmak zorunda.
Bu iki meslek grubunun birbirlerine benzetilmesinden ve ayrımının yapılamamasından dolayı belirtmekte fayda var; narkoz ve anestezinin çalışma şekilleri aynı olsa da bunun için uygulanan yöntemler değişkenlik gösterir.
Anestezi Uzmanı Olmak İçin Hangi Liseye Gidilir?
Anestezi uzmanlığı için öğrenim görülen lisenin herhangi bir önemi yoktur. Önemli olan kısım üniversite tercihidir.
Anadolu Lisesinden Anestezi Uzmanı Nasıl Olunur?
Belirlenen alt sınırın üstünde alınacak puanla birlikte tıp fakültesine girmeye hak kazanılmalıdır. Tıp fakültesinden mezun olan kişiler eğer bu alanda uzmanlaşmak istiyorlarsa Tıpta Uzmanlık Sınavı, yani TUS’dan bu bölümde uzmanlaşabilmek için gerekli olan puanı elde etmeli ve bu alanda uzmanlık eğitimi görmeliler.
Anestezi Uzmanında Olması Gereken Özellikler
- Bir el beceresine, dikkate ve hıza sahip olması gerekir.
- Olayları takip edebilmeli, kavrama yönü güçlü olmalı ve kendini anlatmayı başarabilmelidir. İletişim yönü güçlü olmalı, diyaloglarda hata yapmamalıdır.
- Hızlı gelişebilecek ve anında müdahale edilmesi gereken durumlara karşı hazırlıklı olmalıdır.
- Yoğun tempoyla çalışabilmeli ve takım arkadaşlarıyla sürekli iletişim içinde olmalıdır.
anestezi uzmanı nasıl olunur?
Anestezi Uzmanı Ne İş Yapar?
- Anestezi uzmanları kendilerine verilen listelere göre ameliyat olacak kişilerin tetkiklerini ister, değerlendirir.
- Tetkik ve konsültasyonların sonunda hastanın anestezi alıp alamayacağını veya ne tür anestezi alacağını belirler ve işleme sunar.
- Ameliyattaki hastanın sağlık durumunu takip eder ya da sorumluluğundaki teknisyenlere yaptırır.
- Anestezi için kullanılan ilaçların ve malzemelerin sorumluluğunu üstlenir.
- Hastayı ameliyata uygun duruma getirir ve hastadan sorumlu doktora haber verir.
- Hastanın ameliyat sonrasında uyandırılması anestezi uzmanının kontrolü altında gerçekleşir.
- Hastanın ameliyat sonrasındaki gelişmelerinden takip eder, gelişmelere göre bir yol haritası belirler.
Bu eğitimi veren günümüzde 22 Sağlık Bakanlığı ve SSK Eğitim Hastaneleri, 30 Tıp Fakültesi olmak üzere toplamda 52 kurum vardır.
Anestezi Uzmanlarının Çalışma Alanları
Anestezi uzmanları Sağlık Bakanlığına bağlı olan hastanelerde, araştırma ve eğitim hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde ya da polikliniklerde görev yapabilirler. Ameliyathaneler anestezi uzmanlarının çalışma alanlarıdır.
Anestezi Uzmanı Maaşı Ne Kadar?
Anestezi uzmanlığı kolay gibi gözükse de oldukça zor ve ehemmiyetli bir iş olduğundan uzmanlara verilen maaş da mesleğe göre idealdir. Devlet hastanelerinde çalışan bir anestezi uzmanı 25.000 TL – 40.000 TL arasında bir maaş alır. Özel sektörlerde görev yapan anestezi uzmanları ise 15.000 TL – 30.000 TL aralığında bir ücrete kadar maaş alabilirler. Net bir rakam ise anlaşmaya bağlıdır. Alınacak maaş, anestezi uzmanının çalıştığı sektörün özel ya da devlet kurumu olmasına göre değişiklik gösterir.
Sağlık Teknikeri Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?
Anestezi Uzmanı Liseden Sonra Kaç Yıl Okumalı?
Tıp fakültesi ve Anestezi uzmanlık eğitimi ile birlikte toplam 10 yıl okumaları gerekmektedir.
Anestezi Türleri Nelerdir?
Genel, Bölgesel ve Lokal olmak üzere üç tür anestezi vardır.