Barista Nasıl Olunur? 2024 Barista (Kahve Uzmanı) Maaşı Ne Kadar?
Barista Nasıl Olunur? Barista (Kahve Uzmanı) Maaşı Ne Kadar? Meslek alanlarında farklı iş alanları ve farklı iş uzmanlıkları bulunmaktadır. Bunlardan biri de son günlerde merak edilen Barista dır. Barista Ne İş Yapar? Kahve Uzmanı Nasıl Olunur? Profesyonel Barista Maaşları Ne Kadar gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
İster iş insanı olun, ister öğrenci; günümüzde her kesimden insanın ortak noktası kahve aşkı. Starbucks, Robert’s Coffee, Gloria Jean’s gibi binlerce kahve dükkanı köşe başlarında bizi bekliyor. Bizi güler yüzle karşılayan kahramanlar da bu dükkanlarda çalışmakta; baristalar. Peki barista olarak çalışmak nasıl bir şey?
Barista Ne İş Yapar?
Barista için kısaca kahvenin öğütülmesinden, aromasından, hazırlanmasından ve sunumundan sorumlu kahve uzmanı diyebiliriz. Ancak görevleri kahveyle sınırlı değil. Çalışılan alanın temizliğinden başlayıp müşteri memnuniyetine uzanan geniş bir sorumluluk alanları bulunuyor. Her ne kadar toplumun birçok farklı kesiminden kişilerin barista olması mümkün olsa da başvuranlarda aranan bazı temel özellikler de var:
- Güler yüz ve samimiyet
- Özenli çalışma
- Hız ve verim
- Hijyen
Güler yüz ve samimiyet kilit öneme sahip. Müşterilere servis yaparken yüzünüze yerleştirdiğiniz sıcak bir tebessüm kahvenin tadını güzelleştirecektir. İşinizi severek yapmanız size büyük avantaj sağlar. Kahve dükkanlarındaki yoğunluk iyi bir hız gerektirdiğinden, sizden olabildiğince verimli çalışmanız beklenecek. İçinde bulunacağınız sektörün altın kuralı ise hijyen. Unutmayın; hızlı ve kirli olacağınıza, yavaş ve temiz olmanız en iyisi.
Bu mesleğin birçok avantajı bulunuyor. Bu avantajların genel anlamda üniversite öğrencilerine yarı veya tam zamanlı iş imkanı sağlaması, maaşı ve kişiye kazandıracağı sosyal yetenekler olduğu söylenebilir.
Baristalığın avantajlarından biri de cinsiyet ayrımının olmaması. Günümüzde dünya genelindeki kadın barista sayısı, erkek barista sayısı ile hemen hemen eşit durumda.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? Nereden Alınır?
Kahve Uzmanı Nasıl Olunur?
Kahve uzmanı demek, kahvenin her şeyini noktası virgülüne kadar bilmek demek. Yani kahveye karşı bir tutkunuzun olması size büyük avantaj sağlayacak. Kahve uzmanları için hikaye anlatıcıları da denilebilir; zira sizden kahveyle ilgili her şeyi bilmeniz beklenecektir.
Bütün dünyada açılan kurslarla barista eğitimi alabilirsiniz. 2 hafta ile 2 ay arasında değişen bu kurslardan aldığınız sertifikalar, profesyonel barista olmanız yolunda büyük bir adım olacaktır. Açılan kurslarda kahve çekirdeği, kahve türleri, malzeme (süt, kahve, su vb.) kullanımı, kahve makinesinin her bir parçasından temizliğine kadar bütün detayları, müşteri etkileşimi ve buna benzer birçok konuda eğitim verilir. Barista eğitiminde kişilerde aranan şartlar çok fazla değil;
- 18 yaşından büyük olmak
- Eğitimlere eksiksiz gelmek
Bu iki koşul dışında her kursun kendine ait belirli kuralları olduğunu da belirtmek gerek.
İşe başladığınız kahve dükkanında terfi alarak bölge sorumluluğuna kadar yükselebilirsiniz. Tabii bu Starbucks gibi büyük zincirler içerisinde daha olası bir durum. Lakin günümüzde giderek popülerleşen bu meslekte kahve dükkanlarında çalışan çoğu barista gerekli eğitime sahip değil. İyi bir baristayı diğerlerinden ayıran en büyük şey, hiç kuşkusuz ki kahve kültürü ve eğitimi. Bu da aklımıza başka bir soruyu getiriyor:
Profesyonel Barista Maaşları Ne Kadar?
Her kahve dükkanında farklı maaş politikası uygulanmakla birlikte minimum Barista maaşının 12.500-18.000 Türk Lirası olduğunu söyleyebiliriz. İyi bir baristaysanız, çalıştığınız kahve dükkanının yüzü de olabilirsiniz. Alacağınız bir terfiyle Maestro’luğa yükselirseniz maaşınız da artacaktır. Ancak sertifikalı eğitimden geçmiş ve kariyerlerine barista olarak devam eden kişilerde maaş miktarı da ortalamanın üzerinde olacaktır.
Baristalık günümüzde bir spor dalı haline gelmiştir. Dünyada birçok ülkede baristalık yarışmaları düzenlenmektedir; yarışmacılar kendi aromalarını belirleyip, yine kendilerine ait tariflerle jüri karşısında performans sergiler. Haliyle bu yarışmacıların maaşları da ortalamanın üstünde yer almaktadır. Kısacası baristalık iyi bir gelir kaynağı denilebilir.
“Barista Olmak İstiyorum.”
Barista olmadan önce yoğun bir iş temposunu ve bu tempoda en kaliteli ürünü sunmaya çalışmanın sebep olacağı yorgunluğu göz önüne almalısınız. Aynı zamanda özel hayatınızda ne olursa olsun, müşteri karşısında sıcak, samimi ve güler yüzlü olmak zorundasınız. Eğer bunları kabullendiyseniz, barista olmanın iki yolu var;
- Kurslara/Eğitimlere yazılarak profesyonel eğitim almak
- Kahve dükkanlarına iş başvurusu yaparak temel bir eğitimin ardından işe başlamak
Eğer barista olmak istiyorsanız kariyer planınıza göre bu iki seçenekten birini seçtikten sonra eğitiminizi tamamlayıp işe başlayabilirsiniz. İnternet üzerinden erişebileceğiniz ücretli ve ücretsiz birçok eğitim sitesi ve firma bulunmakta.
Sunucu ve Spiker Maaşları Ne Kadar?
Starbucks Barista Eğitim Süresi Nedir?
Yaklaşık olarak 4 haftalık bir eğitim sürecini kapsamaktadır.
Barista Eğitim Saati Ne Kadar Sürer?
Barista eğitimi ortalama 40 saat yoğun olacak şekilde toplam 54 saati kapsamaktadır.