Meslekler ve Maaşlar

Polis Nasıl Olunur? 2024 Polis Maaşı Ne Kadar Oldu?

Polis Nasıl Olunur? Polis Maaşı Ne Kadar Oldu? Polis Meslek Yüksekokulu ile Nasıl Polis Olunur? Üniversite Mezunu Polis Nasıl Olunur? Bayan Polis Nasıl Olunur? Sivil Polis Nasıl Olunur ve daha fazlası yazımızda...

Polis Nasıl Olunur? Polis Maaşı Ne Kadar Oldu? Gençlerin ilk olarak tercih ettiği mesleklerin başında polislik gelmektedir. Polisin Görevleri Nelerdir? Nasıl Polis Olunur? Sivil Polis Nasıl Olunur? Polisler Ne Kadar Maaş Almaktadır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Polislik, ülkede asayişin sağlanmasını; vatandaşların huzur ve güven içerisinde yaşama haklarının teminat altına alınmasını sağlayan, suç işlemeye yönelik girişimlerin önüne geçilmesini amaçlayan son derece önemli bir meslek. Polislik mesleği, ülkedeki birliği korumak, düzeni temin etmek ve kanunların gereklerinin yerine getirilmesini sağlamak gibi önemli bazı görevlerin hayata geçirilmesini sağlamasının yanı sıra bu mesleği icra eden kişilere duygusal bir tatmin imkanı da sunmaktadır.

Artan nüfusla birlikte toplumsal düzeni bozan olayların aynı oranda artması, teşkilatta görev yapan polislerin emekli olması gibi durumlar neticesinde polislik mesleğine sürekli olarak personel alımı yapılır. Son yıllarda polislik mesleğine yapılan başvuruların geçtiğimiz yıllara oranla arttığı da görülmektedir. Bu durum da polislik mesleğinin popülerliğinin ve saygınlığının gitgide arttığının bir göstergesidir.

Komando Nasıl Olunur? 2024 Askerde Komando Ne Yapar?

Polisin Görevleri Nelerdir?

  • Kamu düzeni ve güvenliğini sağlamak
  • Suç işlenmesine yönelik tedbirler almak
  • Suç işleyen kişi ya da kişilerin yakalanarak adalete teslim edilmesini sağlamak
  • Trafiğin düzenli ve güvenli şekilde akışını sağlamak
  • Sel, deprem, yangın gibi doğal afet durumlarında olay yerine intikal ederek gerekli tedbirleri almak
  • Kişi ya da kurumlar tarafından yapılan ihbarları değerlendirerek gerekli soruşturmaları yapmak
  • Genel asayiş işleyişini yürütmek, olayları önlemek ve bastırmak

Polis Nasıl Olunur?

Polislik mesleğinin toplum içerisinde gittikçe artan bir değere sahip olmasıyla birlikte polis olmak toplum nezdinde daha cazip bir hale geldi. Bu sebeple gençler -ailelerinin de teşvikiyle- polis olma konusunda geçmişe oranla daha bir istekli durumda. Polis olmak için ise belirlenen eğitimleri tamamlayarak gerekli düzeye ulaşmak gerekir. Polis olabilmek için eğitim veren kurumlara giriş, sadece yazılı sınavla yapılmaz. Çünkü polislik fiziksel bir meslektir ve eğitim kurumuna girilirken çeşitli mülakatlardan da başarılı bir şekilde geçmek gerekir.

Ön Lisans Derecesine Sahip Adayların Sınav Başvurusu İçin TIKLAYINIZ!

Lisans Derecesine Sahip Adayların Sınav Başvurusu İçin TIKLAYINIZ

Polis Meslek Yüksekokulu ile Nasıl Polis Olunur?

Polis olmanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan ilki lise eğitimini tamamladıktan sonra 2 yıllık süre boyunca eğitim veren Polis Meslek Yüksekokulunu başarıyla tamamlamaktır. Polis Meslek Yüksekokuluna girmek için yazılı sınavdan başarılı olan adaylar çeşitli mülakatlara tabi tutulur. Bu aşamalarda da farkını ortaya koyanlar Polis Meslek Yüksekokuluna girmeye hak kazanır.

Üniversite Mezunu Polis Nasıl Olunur?

KPSS ile polis nasıl olunur? Üniversite mezunlarının polis memuru olması için Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) her yıl düzenli olarak alım gerçekleştirir. 4 yıllık üniversite mezunu adayların başvuru yapabilmeleri için gözetilen ilk şart KPSS P3 puan türünde en az 60 puan almaları gerekliliğidir. KPSS P3 puan türü genel yetenek ve genel kültür soruları üzerinden hesaplanan puan türüdür. Bu puan türünde yeterli puanın alınmasıyla birlikte başvuru ikamet edilen ildeki Emniyet Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlükleri aracılığıyla Polis Akademisi Başkanlığına yapılır. Başvuru şartları her yıl güncellenmekle birlikte temel şartlar aşağıdaki gibidir:

  • 30 yaşından gün almamış olmak
  • Kadınlar için 162 cm, erkekler için 167 cm ve üzerinde boya sahip olmak
  • Beden kitle endeksinin 18 ile 27 arasında olması

Başvuru tamamlandıktan sonra belirlenen yerlerdeki mülakat merkezlerinde ön sağlık, fiziki mülakat ve sözlü mülakat aşamalarında adaylar değerlendirilir. Bu aşamaları olumlu değerlendirmeyle tamamlayan adaylar intibak adı verilen bir eğitime çağrılır. Bu eğitim de başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra polis olunabilir.

polis nasıl olunur? polis maaşı ne kadar oldu?
polis nasıl olunur? polis maaşı ne kadar oldu?

Bayan Polis Nasıl Olunur?

Polislik mesleğinde kadınların da önemi oldukça büyüktür. Bu yüzden her yıl düzenli olarak kadın polis alımı yapılır. Kadınların polis olabilmesi için gereken şartlar sadece fiziki özellikler konusunda farklılık gösterir. Bunun dışında polis alımı aşamalarında erkekler ve kadınlar arasında herhangi bir fark yoktur. Fakat kadınlara ayrılan kontenjanlar erkeklere oranla çok daha azdır.

Sivil Polis Nasıl Olunur?

Resmi polis kıyafetiyle polislik mesleğini icra edenler olduğu gibi sivil kıyafetlerle icra edilebilecek görev alanları da mevcuttur. Polislik eğitimi alan adaylar eğitimlerinin son döneminde girecekleri çeşitli mülakatları başarıyla tamlamaları ile sivil kıyafetli bir şekilde yerine getirecekleri görevleri için ilgili emniyet birimlerine atanırlar.

Meslekte resmi giyimli olarak çalışmakta olan polisler ise girecekleri sınavlar ve amirlerinin referansı ile sivil birimlerde görev alabilirler. Polis teşkilatında terörle mücadele, narkotik, organize, kaçakçılık, bilgi işlem, mali şube gibi birimler sivil olarak görev yapılabilecek birimlerdir.

Sivil polisler, resmi üniforma giymezler ve üzeri logolu resmi ekip arabalarıyla gezmezler. Sivil polislerin kıyafetleri olduğu gibi kullandıkları araçlar da sivildir. Sivil polis olmanın birtakım avantajları olmakla beraber yoğun mesai içeren birimlerde yerine getirilen görevlerin yarattığı belirsiz çalışma saatleri sivil polisliğin en büyük dezavantajıdır.

Gönüllü Polis Nasıl Olunur?

Vatandaşlar, toplum destekli polisler ile birlikte etkinliklere katılarak polise huzurun sağlanması noktasında destek verebilirler. Resmi olarak gönüllü polislik şeklinde bir uygulama yoktur ancak toplum destekli polislik olarak adlandırılan birin vatandaşlarla koordineli bir şekilde çalışmakta ve toplumsal düzeni bozacak olayların önüne geçilmesinde rol oynamaktadır.

Gönüllü polislerin herhangi bir maaşı ya da aktif olarak bağlı çalıştıkları bir kurum yoktur. Toplumun huzurunu ve düzenini bozan kişileri emniyet güçlerine ihbar etmek temel amaçlarıdır. Şu an için gönüllü polisler tamamen gönüllülük esasına göre emniyet teşkilatına yardım etse de ilerleyen yıllarda koruculuk sisteminde olduğu gibi maaş ve birtakım sosyal haklar alabilecekleri bir sistem söz konusu olabilir.

Polis Maaşı Ne Kadar Oldu?

Polislerin maaşları geçtiğimiz yıllarda yapılan birtakım iyileştirmelerle iyi bir noktaya getirildi.

Polisler, kendi aralarında çeşitli kıdem ve rütbelere göre sınıflandırılırlar. Polis maaşları ise bu sınıflandırmayla birlikte değişkenlik gösterir.

Polislik mesleğinde polis memurluğu, komiser yardımcılığı, komiser, başkomiser gibi çeşitli rütbeler bulunmaktadır. Alınan maaşlar da bu rütbeler dikkate alınarak belirlenir. Son zamlarla birlikte en düşük polis maaşı 29 bin 525 TL olmuştur.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu