yardım başvurusudevlet yardımları

2024 HGS Alma ve HGS İptal Ettirme İşlemi Nereden Yapılır?

2024 HGS Alma ve HGS İptal Ettirme İşlemi Nereden Yapılır?
A+
A-

HGS Alma ve HGS İptal Ettirme İşlemi Nereden Yapılır? Trafik yoğunluğu ülkemizde yaşanan bir sıkıntı olarak görülse de farklı çözüm yolları ile bu en aza indirgenmeye çalışılmıştır. Bu çözüm yollarından biri de HGS sistemidir. HGS Ürünleri Nereden Satın Alınır? HGS Fiyatları Nedir? HGS Nasıl Yapıştırılır? HGS İki Araçta Kullanılır mı gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Köprü ve otoyol üzerlerinde bulunan gişeleri nakit para ödeyerek ya da kart basarak geçme uygulaması sonu gelmek bilmeyen kuyrukların oluşmasına ve sürücülerin yolda büyük zaman harcamasına sebep olduğu için bu sorunun önüne geçebilmek amacıyla Hızlı Geçiş Sistemi devreye sokuldu.

Dur kalk eylemlerinden kurtulmamızı sağlayan bu sistem, sürücülerin araçlarına bir etiket yapıştırması sayesinde vakit kaybetmeden gişelerden geçiş yapmalarına imkan tanıyor. Hızlı Geçiş Sistemi etiketleri, sıfır bir araç satın alındığında araçla beraber verilmediği için ayrıca müracaat edip satın almak ve bakiye yüklemek gerekiyor. HGS üye olma işlemi için gerekli evraklarla beraber size en yakın başvuru merkezine giderek en kısa sürede etiketinizi temin edebilirsiniz.

OGS Ceza Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nereden Yapılır?

HGS Ürünleri Nereden Satın Alınır?

Gişelerde vakit kaybetmeden hızlı bir şekilde geçiş yapmak istiyorsanız HGS ürününüzü en kısa sürede satın almanız gerekiyor. Günümüzde Hızlı Geçiş Sistemi etiketlerini temin edebilmek için birçok farklı yöntem mevcut. Halk arasında en çok kabul göreni ise en yakın PTT merkezine giderek Hızlı Geçiş Sistemi tarafından aracınızın tanımasını sağlayan etiketi satın almaktır fakat PTT şubeleri dışında da HGS ürünü satın almak için alternatifler bulunuyor.

Bütün PTT işyerlerinden etiketleri satın alabileceğiniz gibi Karayolları Genel Müdürlüğünün anlaşmalı olduğu ve yetki verdiği bankalardan da HGS ürünlerini satın alabilir ve bu ürünlere bakiye yükleyebilirsiniz. HGS satış işlemi yapan bankalar arasında şunlar bulunuyor:

  • Albaraka Türk
  • Garanti Bankası
  • Türkiye Ekonomi Bankası (TEB)
  • İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Halk Bankası
  • QNB Finansbank
  • Akbank
  • Türkiye Finans
  • Denizbank
  • Kuveyt Türk
  • Yapı Kredi Bankası

Hızlı Geçiş Sistemi için etiket satın alabileceğiniz bir başka alternatif ise yine Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından HGS hizmetleri adına yetkilendirilen ve anlaşmalı olan petrol satış merkezleridir. KGM ile HGS konusunda anlaşmalı olan ve HGS satışı ve bakiye yüklemesi yapan petrol istasyonları şu şekildedir:

  • BP
  • Shell
  • Petrol Ofisi
  • TOTAL
  • TPPD

Yukarıdaki markalara ait bütün istasyonlarda HGS satışı olmayabilir. Hızlı Geçiş Sistemi’ne üye olmak için KGM ile anlaşmalı olan petrol markalarının söz konusu istasyonları yetkilendirmesi gerekir. Bu yetkilendirme de genel olarak gişeler ile anayollara yakın istasyonlar ve merkezi bölgelerde yer alan birimler için yapılır.

Hızlı Geçiş Sistemi ürünlerinin satın alınmasına ve bakiye yüklenmesine imkan tanınan bir diğer alternatif ise PTT’nin otoyollar üzerinde seyir halindeki sürücülerin işini kolaylaştırmak adına kurduğu merkezlerdir. Günümüzde PTT’nin çok kullanılan otoyollar üzerinde yaklaşık 30 tane HGS hizmeti veren istasyonu var. Bu sayede eğer HGS etiketiniz yoksa bir gişeden geçmeden önce bu istasyonlardan etiketinizi satın alabilirsiniz. PTT’nin bu hizmeti verdiği otoyollar ve istasyonlar şu şekilde:

  • İzmir – Aydın – Çeşme Otoyolu: Germencik, Çeşme, Işıkkent, Narlıdere, Aydın, Belevi istasyonları
  • Niğde – Şanlıurfa Otoyolu: İskenderun, Adana Batı, Adana Doğu, Mersin, , Gaziantep Batı, Şanlıurfa istasyonları
  • Ankara – Edirne otoyolu: Dilovası, Kandıra, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Gerede, Çamlıca, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü), Hadımköy, Avcılar, Gebze, Kınalı Mahmutbey, Akıncı, Edirne, Çorlu, Babaeski, Adapazarı istasyonları.

HGS Alma ve HGS İptal Ettirme İşlemi Nereden Yapılır?

Hızlı Geçiş Sistemi’ne üye olarak HGS etiketi satın almak için yukarıda sıraladığımız kurumlar ve istasyonlara giderken yanınızda bazı belgeleri bulundurmanız gerekir. Araç ruhsatı, ruhsat sahibinin kimliği ve bir adet fotokopisi ile beraber şubeye giderseniz etiket ücretini de ödeyerek üyeliğinizi ve satın alma işleminizi tamamlayabilirsiniz. HGS için gerekli evraklar yanınızda olmadığında ücreti ödeseniz bile ürünü satın alamazsınız.

HGS Fiyatları Nedir?

Hızlı Geçiş Sistemi’ne üyeliğinizi başlatmak için PTT merkezlerinde ödemeniz gereken ücret  15 – 30 TL’dir. Bununla beraber birçok banka müşterilerinden HGS için üyelik ve etiket fiyatı talep etmeyebiliyor.

HGS İki Araçta Kullanılır mı?

HGS ile gişelerden vakit kaybetmeden geçebilmek için kullanılan etiketler tüm araçlar için uygun olarak tasarlanmışlardır fakat bir araç için alınan HGS ürünü, aynı anda ikinci bir araç üzerinde kullanılamaz. HGS ürünleri araç plakasına özel olarak çıkartılır ve çıkarmış olduğunuz plakaya sahip araçta kullanmak durumundasınız. Ürünlerin takibinin zorlaşması ve güvenlik endişesi gibi sebepler yüzünden başka bir araç için satın almış olduğunuz HGS etiketini ikinci bir araçta kullanmanız halinde yasal yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

hgs alma ve hgs i̇ptal ettirme i̇şlemi

hgs alma ve hgs i̇ptal ettirme i̇şlemi

HGS Nasıl Yapıştırılır?

HGS etiketlerini araçların ön tarafına yapıştırmak gerekiyor. Özellikle ilk defa bu etiketlerden kullanacak olan sürücüler etiketleri monte etme konusunda tereddüt yaşasalar da bir dakika kadar kısa bir süre içerisinde kolaylıkla bu işlemi gerçekleştirebilirler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunuyor. Eğer araçların camı metalik film tabaka ile kaplı bir haldeyse HGS etiketini düzgün bir şekilde yerleştirseniz bile bazı durumlarda gişelerde bu ürünün okunamaması söz konusu olabilir. Bu da tarafınıza geçiş ihlali cezası olarak dönebilir.

Aynası ön camda monteli olan arabalar için HGS ürünü yerleştirme yöntemi:

İlk olarak aracınızın camını yatay bazda ortalayın. Normal şarlar altında bu orta nokta hemen hemen aynanızın montaj ayağının olduğu yere denk gelir. Bu ayağın beş santimetre kadar altına HGS etiketinizi konumlandırabilirsiniz.

Aynası tavanda monteli olan arabalar için HGS ürünü yerleştirme yöntemi:

HGS etiketinizi arabanızın ön camını yatay olarak ortalayacak şekilde konumlandırın. Bu tip araçlarda bu nokta, en üst bölgeden yaklaşık olarak 10 santimetre aşağıya denk gelir.

Ön camı düz olan otobüs ve kamyonlar için HGS ürünü yerleştirme yöntemi:

Camı yatay olarak ortalayın ve en alt kısımdan yaklaşık 10 santimetre yüksekliğe çıkarak etiketinizi buraya yapıştırın. Bu tip araçlarda eğer cam silecekleri araç camının en alt kısmında bulunuyorsa etiketinizi sileceklerin beş santimetre üstüne yerleştirebilirsiniz.

HGS Üyelik İptali Nereden Yapılır?

Eğer aracınızı sattıysanız veya eski aracınızı bırakıp başka bir araç ile sürüş deneyimine devam etmek istiyorsanız HGS iptali gerçekleştirmeniz gerekir. Aracın satılması ya da başkasına devredilmesi gibi durumlarda HGS üyeliğinin iptal edilmemesi büyük problemlere yol açabilir.

İptal edilmemesi halinde aracın yeni sahibi adınıza kayıtlı olan HGS etiketi ile ücretsiz gişelerden her geçtiğinde sizin HGS bakiyenizden bu ücretler düşecektir. Eğer bakiye yoksa geçiş ihlali cezası tarafınıza kesilecektir. Diğer taraftan üyelik iptalini yaptırmanız halinde hem ceza ile karşılaşma ihtimaliniz ortadan kalkar hem de aktif bakiyenizi para olarak geri alırsınız.

HGS üyeliğinizi iptal etmek için PTT şubelerine ya da Karayolları Genel Müdürlüğünün Hızlı Geçiş Sistemi hizmeti noktasında yetki verdiği bankalara başvurabilirsiniz. Banka şubelerine ya da PTT merkezlerine bizzat giderek iptal başvurusunda bulunabileceğiniz gibi bankaların müşteri hizmetlerini arayarak da bu talebinizi belirtebilirsiniz.

Eğer üyelik iptalinizi banka vasıtasıyla gerçekleştirdiyseniz bakiyeniz yaklaşık olarak on gün içerisinde hesabınıza aktarılır. İptal için PTT merkezine gittiyseniz işlemden bir ay sonra başvuruyu yaptığınız PTT merkezine tekrar giderek kalan bakiyenizi para olarak temin edebilirsiniz.

Araç Cezaları Nelerdir?

 

Bireysel HGS Almak İçin Ne Gerekmektedir?

Kimlik, ruhsat ya da ruhsat fotokopisi ile PTT ye giderek başvuruda bulunabilirsiniz.

HGS En Az Kaç TL Yükleme Yapmalısınız?

Araç sınıfına bağlı olarak yapacağınız yüklemenin miktarı da değişmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.