SGK - SSK

Sağlık Raporu Nereden Alınır? 2024 Tam Teşekküllü Sağlık Raporu Ücretleri Ne Kadar?

Sağlık Raporu Nereden Alınır? Tam Teşekküllü Sağlık Raporu Ücretleri Ne Kadar? Özel Hastanede Sağlık Raporu Çıkarmak Ne Kadar? En Kolay Sağlık Raporu Nereden Alınır? İşe Giriş Sağlık Raporu Ücreti Kim Öder? E-Devlet Üzerinden Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Özel Hastaneden Rapor Almak Ücretli Mi? Sağlık Raporu Ücreti Nereye Yatırılır?

Sağlık Raporu Nereden Alınır? Tam Teşekküllü Sağlık Raporu Ücretleri Ne Kadar? Sağlık raporu almak isteyen kişiler için yeni ücretleri paylaştık. Birçok kurum ve kuruluşun çeşitli sebeplerden dolayı talep ettiği sağlık raporu kimi zaman tek bir doktor tarafından gerçekleştirilen muayene ile alınabilir.  Kimi zaman ise detaylı bir raporun talep edilmesi muayenenin heyet tarafından gerçekleştirilmesi ihtiyacını doğurur. Kişiler bu raporları devlet hastanelerinden, aile hekimlerinden, özel hastanelerden ya da özel sağlık kuruluşlarından alabilirler.

Sağlık Raporu Nedir?

Sağlık raporu; kişilerin beden ve akıl sağlıklarının belirli bir amacı gerçekleştirmelerine uygun olup olmadığının dair bir belgedir. Bu konuda yetkilendirilmiş olan doktorlar tarafından yapılan muayeneye göre sağlık raporları düzenlenir. Bireylerin genel sağlık durumunu gösteren bir belge olan sağlık raporu, hangi sebep için talep edildiğine bağlı olarak çeşitli kurum ya da kuruluşlardan, sağlık raporu ücreti ödenerek ya da ücretsiz olarak temin edilebilir.

Sağlık Raporu Örneği

Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Herhangi bir başvuru için sağlık raporuna ihtiyaç duyan vatandaşlar, bu raporu çeşitli sağlık kurumları aracılığıyla alabilirler. Bunlar, aile sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri ve özel hastanelerdir. Fakat bilinmelidir ki her kurum ya da kuruluşun talep edilen her raporu verme gibi bir yetkisi yoktur.

Aile Sağlığı Merkezinden Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Bağlı bulunduğunuz aile sağlığı merkezinde aile hekiminizle görüşerek sağlık raporu alabilirsiniz. Aile hekiminiz size raporu hangi tür başvuru işlemleri için istediğinizi soracak ve eğer kendi düzenleyebileceği bir raporsa gerekli işlemleri başlatacaktır. Eğer istediğiniz sağlık belgesi farklı bir kurumdan alınması gereken bir rapor ise sizi en doğru şekilde yönlendirecektir. Ayrıca bazı durumlarda aile hekimleri söz konusu kişiyi muayene ettikten sonra da daha kapsamlı ve detaylı bir muayene için hastanelere yönlendirebilirler.

Devlet Hastanesinden Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Devlet hastanesinden rapor almayı düşünüyorsanız, ilk olarak başvuracağınız hastaneden randevu almalısınız. Randevu almak için bölüm sonunda linki verilen Merkezi Hastane Randevu Sistemini kullanabilirsiniz. Dilerseniz Alo 182 hattını arayarak da sağlık raporu randevusu oluşturabilirsiniz.

Randevunun ardından başvurduğunuz bölümündeki uzman hekime muayene olmanız gerekmektedir. Sizinle ilgilenen hekim muayene sonunda uygun görürse adınıza bir sağlık raporu düzenleyecektir.

Eğer raporun sağlık kurulundan alınması gerekiyorsa, devlet hastanelerinin heyet raporu veren kısmına kayıt yaptırılmalıdır. Kayıt işlemlerinden sonra ilgili bölümlerde kontroller yapılır ve daha sonra hekimlerden oluşan heyetin önüne çıkılır. Heyet kontrolünden sonra ise talebin durumuna göre rapor düzenlenir.

Devlet kuruluşlarından alınması zorunlu raporlar şu şekildedir:

  • Ağır ve tehlikeli işlere giriş
  • Askerlik işlemleri
  • İşe giriş
  • Ehliyet alımı ve değiştirme işlemleri
  • Üniversitelere kayıtları
  • Spor konuları
  • Av tezkeresi alınmasının gerektiği durumlar
  • Memuriyet girişleri
  • Hac işlemleri
  • Yurt kayıtları

Merkezi Hastane Randevu Sistemine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Özel Hastaneden Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Özel hastanelerden alınacak olan raporlarda da izlenecek yöntem devlet hastanelerinde olduğu gibidir. Rapor almak istenen bölümden randevu talep etmek için hastanenin internet sitesi ya da telefon kullanılabilir. Yalnız sağlık raporu için özel hastanelere başvurmadan önce dikkat edilmesi gereken bir husus var. Sağlık Bakanlığı’nın 2004 tarihinde çıkarmış olduğu genelgeye göre özel hastaneler, usulüne uygun şekilde kurulmuş olsa dahi vergi muafiyet raporu, özel sağlık kurulu raporu, maluliyet raporu, yurt dışı tedavi raporu düzenleyemez.

sağlık raporu nereden alınır
sağlık raporu nereden alınır

Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık raporu almadan önce yapılacak ilk şey talep edilen raporun kapsamı hakkında detaylı bilgi edinmek olacaktır. Çünkü daha önce de belirtildiği gibi her kurum her amaç için sağlık raporu düzenleyemez.

Uygun kurum belirlendikten başvuru için gerekli belgelerle beraber ilgili sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Bu aşamada işlemlerinizi daha hızlı halletmek için randevu almayı unutmayınız.

Sağlık Raporu İçin Gerekenler Nelerdir?

Sağlık raporu almak için başvurduğunuz sağlık kurumu sizden birkaç adet belge isteyecektir. Bu belgeler şu şekildedir:

  • Kimlik belgesi
  • 2 adet fotoğraf
  • Sağlık raporu ücreti
  • Kişisel sağlık bilgi formu

Yukarıdaki listede yer alan kişisel sağlık bilgi formu kafalarda soru işaretine sebep olabilir. Burada bahsedilen form, alınacak raporun türüne uygun bir başvuru belgesidir. Farklı amaçlara göre düzenlenen bu belge ek6 sağlık raporu formu olarak adlandırılır. 18 yaşın üzerindeki bireylerin kendileri, 18 yaş altındaki vatandaşların hem kendisi hem de velisi tarafından imzalanması gereken bu form başvurulan hekime kişinin genel sağlığıyla ilgili bilgi vermesi amacıyla düzenlenir.

2024 Sağlık Raporu Fiyatları Ne Kadar?

Sağlık raporu alırken ilgili kuruma rapor için bir ödeme yapmanız gerekmektedir. Daha doğrusu devlet hastaneleri ve özel hastanelerde kişilerden sağlık raporu ücreti alınmaktadır. Maalesef şehirlerde ücretsiz sağlık raporu veren hastaneler yoktur. Fakat aile sağlık merkezlerinden alınan sağlık raporları için kişilerden herhangi bir ödeme talep edilmez.

Alınan sağlık raporlarının ücreti kapsamına göre değişiklik göstermektedir. Devlet hastanelerin tek hekim sağlık rapor fiyatı 135 Türk Lirası arasında değişirken, heyet tarafından verilen sağlık raporunun fiyatı 322,50 Türk Lirası civarındadır.

Özel hastaneler daha pahalı olabilir. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi hastanenin ilgili biriminden öğrenebilirsiniz. Fakat ortalama olarak 200 Türk Lirasından başlayan rapor fiyatları kapsama göre 350 Türk Lirasına kadar çıkabilir.

Sağlık Raporu Ne Kadar Süre Geçerli?

Gerekli evrakları ve işlemleri tamamlayarak söz konusu raporu alan birçok kişinin aklında sağlık raporu ne kadar geçerli, ne kadar süreyle aynı raporu kullanabilirim sorusu oluşuyor. Her seferinde tekrar hastane ve sağlık ocaklarına başvurmak veya rapor ücreti ödemek istemeyen vatandaşların bu konuyu merak etmesi oldukça normaldir. Sağlık raporu süresi Sağlık Bakanlığı tarafından 1 yıl olarak belirlenmiştir. Vatandaşlar hastane veya aile sağlığı merkezi aracılığıyla aldıkları raporlarını 1 sene içerisinde farklı kurumlara yapacakları başvurularda kullanabilirler.

Sağlık Raporu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Sağlık raporu almak için gidilecek bölüm, alınacak raporun kapsamıyla ilgilidir. Tek hekim sağlık raporları aile hekimleri veya iş yeri hekimleri tarafından verilebilir. Eğer daha kapsamlı bir rapor çeşidi olan heyet raporu almanız gerekiyorsa, bunun için hastanelerin konuyla ilgilenen kurulu tarafından muayene edileceksiniz demektir. Bu kurulda yer alan doktorların uzmanlık alanları hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilir.

Sağlık Raporu Çeşitleri Nelerdir?

Vatandaşlar birçok başvuru tipi için sağlık raporuna ihtiyaç duyabilirler. En yaygın rapor çeşitleri aşağıdaki gibidir.

  • Ehliyet alımı için talep edilen sağlık raporu
  • İş başvurusu için talep edilen sağlık raporu
  • Üniversite kaydı için talep edilen sağlık raporu
  • Askere gitmek için talep edilen sağlık raporu
  • Evlenmek için talep edilen sağlık raporu
  • Spor lisansı ve müsabakaları için talep edilen sağlık raporu
  • Silah ruhsatı almak için talep edilen sağlık raporu

Ehliyet İçin Sürücü Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Sürücü adayları, ehliyet çıkarmak için ehliyet için sağlık raporu veren hastaneler ve aile sağlığı merkezleri aracılığıyla ihtiyaçları olan sağlık belgesini alabilirler. Kişiler ilgili sağlık kurumuna başvurmadan önce ilk olarak e-Devlet sağlık raporu alma sistemi üzerinden sağlık raporu talebi oluşturmalıdır.

Ek6 sağlık raporu formu yerine geçen bu online başvuru formu, ehliyetini yenilemek ve yeni ehliyet başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşların işini kolaylaştırmak için hayata geçirilmiş bir sistemdir. Söz konusu formu internet üzerinden doldurmak için aşağıda verilen adımları takip edebilirsiniz.

  • İlk önce e-Devlet sisteminin “Kişisel Sağlık Bilgi Formu” sayfasını ziyaret etmelisiniz. İlgili sayfaya yönlendirilmek için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz.

meb1

  • Daha sonra açılan ekrandan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazısına tıklayın ve e-Devlet sistemine giriş yapın. Eğer şifreniz yoksa PTT şubelerinden alabilirsiniz.

ehliyetedevlet 

  • Giriş yaptıktan sonra ekranın sol köşesinde yer alan “Yeni Başvuru” yazısına tıklayın. Ayrıca bu ekrandan daha önce adınıza oluşturulan sürücü belgesi sağlık raporunu da görüntüleyebilirsiniz.

ehliyetedevlet2

  • Daha sonra açılan sayfada sizden istenilen bilgileri sırayla doldurun. Ekranın sol tarafındaki menüden ilerleyen sayfalarda karşınıza çıkacak bölümleri de görebilirsiniz.
  • Formu doldurup gönderdikten sonra bir sağlık kuruluşuna giderek muayene olabilir ve raporunuzu alabilirsiniz.

e-Devlet sisteminin ilgili sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

İşe Giriş İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

İşe giriş sırasında istenilen sağlık raporları önceden hastanelerden alınıyordu. Fakat yeni düzenlemeyle bu raporu işyeri hekimleri vermeye başladı. Yani eğer yeni bir yerde işe başlayacaksanız, söz konusu firmanın işyeri hekimine muayene olmanız gerekmektedir. Bu sayede hem sizin işiniz daha hızlı hallolur hem de firmaların çalışanlarını takip etmesi kolaylaşır.

İşe Giriş Sağlık Raporunun Ücretini Kim Öder?

İşe giriş için alınan sağlık raporları işyeri hekimi tarafından verildiği için herhangi bir ücret ödenmez.

Üniversite Kaydı İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Ülkemizdeki her üniversite kayıt için gelen öğrencilerden sağlık raporu ister. Bu sağlık raporunun kişinin genel sağlığıyla ilgili yüzeysel bilgileri içermesi yeterlidir. Bu nedenle üniversiteye kayıt olacak kişiler sağlık raporlarını aile sağlığı merkezlerinden ücretsiz olarak alabilirler. Dileyen bireyler rapor almak için hastanelere de başvurabilirler.

Engelli Sağlık Raporu Nedir? Nasıl Alınır?

Spor İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Spor için sağlık raporu denilince akıllarda soru işaretleri oluşabiliyor. Çünkü bazı spor salonları ve yüzme havuzları da üye olmak isteyen kişilerden sağlık raporu talep edebiliyor. Bu tarz bir rapor almak istiyorsanız, aile hekiminize başvurabilirsiniz.

Fakat burada asıl bahsedilen konu sporcuların lisans başvurusu için alacağı sağlık raporudur. Sporcular, Türkiye Spor Federasyonuna bağlı yarışmalara katılabilmek için lisans çıkarmalıdırlar. Bu lisans başvurusu sırasında da sağlık raporu istenir.

Peki, Lisans İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Sporcu lisansı için sağlık raporu alacak kişilerin öncelikle yaşadıkları yerde Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olan birimlerden sevk almaları gerekmektedir. Bu sevk işlemi için e-Devlet üzerinden talep oluşturulması gerekir. Talep için;

  • Bölüm sonunda verilen linke tıklayarak e-Devletin ilgili sayfasına gidin ve sisteme giriş yapın.

spor

  • Sayfa sizi “Spor Bilgi Sistemi”ne yönlendirecek. Buradan “Sağlık İçin Sevk Raporu” kısmını seçin ve açılan sayfada sizden istenilen bilgileri girerek sevk talebinizi oluşturun.
  • Bu işlemi tamamladıktan sonra herhangi bir hastaneden veya aile sağlığı merkezinden sağlık raporunu alabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden sevk talebi oluşturmak için TIKLAYINIZ!

Silah Ruhsatı İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Silah ruhsatı almak isteyen vatandaşların başvuru sırasında teslim etmeleri gereken sağlık raporunu tam teşekküllü hastanelerden almaları gerekmektedir. Silah ruhsatı için başvuran kişiler Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bu hastanelerdeki heyet karşısına çıkarlar ve kurul uygun görürse raporlarını alırlar.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Belediyelere nikah başvurusunda bulanacak çiftlerden istenilen belgelerden biri de sağlık raporudur. Bu durumda evlenecek kişilerin aklına nikah için sağlık raporu nereden alınır sorusunu getirir.

Nikah başvurusunda bulunurken teslim edilecek sağlık raporu aile hekimlerinden ve hastanelerden alınabilir. Her iki kurumda da çiftlerden birtakım tahlil ve tetkikler istenir. Bu incelemelerin sonucunda elde edilen verilere göre de rapor düzenlenir.

Sağlık Raporu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi sağlık raporları 1 sene boyunca geçerlidir. 1 yıl içerisinde aynı raporun birden fazla nüshasına ihtiyaç duyarsanız, e-Devlet üzerinden raporu görüntüleyebilirsiniz.

meb2

Bunun için bölüm sonundaki linke tıklayarak e-Devlet sisteminin “Tek Hekim Sağlık Raporları Sorgulama” sayfasına gidin ve sisteme giriş yapın. Açılan ekranda adınıza yazılmış olan sağlık raporlarını görüntüleyebilirsiniz.

e-Devlet üzerinden tek hekim raporu sorgulamak için TIKLAYINIZ!

Heyet Raporu Nasıl Alınır?

Aile Hekimi Sağlık Raporu Verir mi?

 

Aile Hekiminden Alınan Sağlık Raporu Ücretli midir?

Hayır.

Aile Hekimi Sağlık Raporu Verebilir mi?

Evet.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. iyi günler ! Ben askerlik için hastaneye gittim askerlik yapamaz diye belli oldu bunu askerlik şubesine getirdim rapor 1 ayda evine gelir dedi ama gelmedi 2 aya yakın oldu bunu nereye soracağım Raporun ne durumda olduğunu !?

  2. 78 yaşındayım.4saattir bilgisayarımdan,ayrıca 182’den 20metrekare arazi satışı için ,noterden bir akrabama vekalet vekalet verebilmek sağlık raporu almak içinuğraşıyorum ve başarılı olamadım.Lütfen yardımcı olunuz.İstanbul Anadolu yakasında oturuyorum.Üniversite mezunuyum .Ben bunu başarıyamıyorsam GARİBAN VATANDAŞ ne yapacak.TEVFİK ALOK.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu