LPG Araç Ruhsatına İşletme Nasıl Yapılır? 2024 LPG Ruhsata İşletme Ücreti
LPG Araç Ruhsatına İşletme Nasıl Yapılır? LPG Ruhsata İşletme Ücreti; LPG araç sahipleri ruhsat işlemleri hakkında araştırma yapmaktadır. LPG ruhsata nasıl işletilir, ruhsata işletmek için gerekli belgeler, LPG ruhsata işletme ücreti ve süresi hakkında merak edilen soruları sizler için cevapladık.
Dünyada enerjinin her geçen gün pahalanması, rezervlerin tükenmeye başlaması insanları enerji kullanımında alternatiflere yönelmek zorunda bıraktı. Tüketiciler günlük kullanımlarında elektrik, doğal gaz tüketimlerinde kısıtlamaya giderken, araç sahipleri ise yoğunlukla LPG’li araçlara yönelmek zorunda kaldı ya da benzinle çalışan araçlarını LPG’li sisteme döndürdü.
Ülkemizde sıfır araçlardan tutun da ikinci el araçlara kadar marka, model fark etmeksizin ciddi miktarlarda LPG’ye dönüşüm yapıldı ve yapılmaya da devam etmekte. Araçlarını LPG’li sistemlere dönüştürmek isteyen vatandaşların izlemesi gereken ilk adım, uzman kadroya sahip ve yetki belgeli firmaları tercih etmek olmalıdır. Yetki belgesiz firmaları tercih etmeleri durumunda LPG ruhsata işletme konusunda ciddi problemlerle karşı karşıya kalabilirler. Bununla beraber araçlarının enerji performansını azaltabilir, yakıt sarfiyatını artırabilir hatta motor ömürlerinin kısalmasına sebebiyet verebilirler. LPG’li sisteme dönüşüm işi için araçları uzman ellere teslim etmek en doğru karar olacaktır.
LPG Nedir?
Açılımı likit petrol gazdır. Gazın diğer yakıtlara göre daha düşük maliyetli olmasının sebebi petrolün doğal yollarla ortaya çıkması ve elde edilme maliyetinin düşük olmasıdır. LPG diğer yakıt türlerine göre fiyat olarak daha uygun olduğu gibi araçta yakıt sarfiyatı olarak da oldukça ekonomiktir. Ek olarak motorda daha az aşınma ve verimli yanmayı sağlamada oldukça avantajlıdır. Egzoz emisyonu açısından daha az kirletici özelliği vardır. Dezavantajı ise; sıfır araçlarda uygulandığı takdirde her ne şartla olursa olsun aracın garantisinin bozulmasıdır. Yakıt tankının büyük olmasından ötürü depolama sorunu doğurur ve fazla yer kaplar. Ayrıca günümüzde kapalı alanlara LPG’li araç girişi yasaktır.
LPG Ruhsata Nasıl İşletilir?
Araçlarda LPG dönüşümü yapılabilmesi için ilgili kontroller yapılarak bunların kayıtlara geçmesi gerekir. Araç ruhsatına yakıt türünün işlenmesi önemlidir. Araçlarda LPG dönüşümü yapılıp ruhsata işlenmemesi durumunda cezai yaptırımlarla karşılaşılabilir. LPG’yi ruhsata işletirken şu 4 adımı takip edebilirsiniz:
- LPG montajını yapan firmadan alınacak fatura ve diğer ilgili evraklar
- Şoförler odasından alınan Ek-1 belgesi
- Aracın muayenesinin yaptırılması
- İl ya da ilçe emniyet müdürlüğündeki trafik tescil şubelerinden ruhsata işletilmesi
Öncelikli olarak araca ait vergi borcunun bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli. Vergi borcu, ilgili vergi dairelerinden öğrenileceği gibi e-Devlet üzerinden de öğrenilebilir. (Önceleri Makine Mühendisler Odasından sızdırmazlık raporu alınması gerekiyordu. Ancak, yeni düzenlemelerden sonra LPG montajını yapan firmanın verdiği rapor, sızdırmazlık raporuna eşdeğer sayılmaktadır.) Şoförler odasından alınan Ek-1’de ilgili alanlar doldurulmalı. LPG montajını yapan firmadan alınan proje, rapor ve şoförler odasından alınan Ek-1 belgesi ile aracın muayenesi yaptırılır. Muayene sonrası ilgili evraklarla emniyet müdürlüğüne bağlı trafik tescil şubesine gidilerek LPG ruhsata işletilir.
LPG Sızdırmazlık Raporu Ne Kadar? Sızdırmazlık Randevu Alma
LPG’yi Ruhsata İşletmek İçin Gerekli Belgeler
- Dilekçe
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Şoförler odasından temin edilen Ek-1 belgesi
- Muayene raporu
- Araç sigorta fotokopisi
- LPG montajını yapan firmadan temin edilecekler; garanti belgesi, proje, fatura, tespit raporu, tadilat belgesi, tip onay belgesi, mühendis tescil ve yeterlilik belgesi, LPG ekipman listesi
LPG Ruhsata İşletme Ücreti 2024
- Araç muayenesi için 507,40 TL
- Egzoz emisyon için 110 TL
- Trafik tescil ruhsatı için 457 TL
LPG Ruhsata İşletme Süresi
Araçlarda herhangi bir değişiklik yapılması durumunda, LPG montajı da dahil olmak üzere en geç 30 gün içerisinde emniyet müdürlüğüne bağlı trafik tescil bürolarından ruhsata işletilmesi gerekmektedir. Aksi durumda araç sahipleri cezai durumlarla karşı karşıya kalabilirler. Ruhsata işlenmemiş bir araç ile trafik kontrolüne yakalanıldığında 2024 yılı için LPG’yi geç işletme cezası olarak 132 TL ceza alınır.
Ayrıca trafikte yakalanıldığı takdirde aracın bağlanma riski doğabilir ve ehliyete 10 ceza puanı işlenir. LPG montajı yapılıp üzerinden 1 yıl geçmesi durumunda ruhsata işletmek mümkün değildir. Tank üzerindeki seri numarasına göre işlem yapıldığından LPG montajını yapan firmadan alınan fatura ve proje geçersiz sayılır. Bu nedenle araçta LPG dönüşümü yapıldığında ilgili evraklarla birlikte zaman kaybedilmeden LPG’yi ruhsata işletmek için emniyet müdürlüğüne bağlı trafik tescil şubelerine başvuru yapılmalıdır.
Ruhsata Lpg İşletmeme Cezası Nedir?
Trafik Sigortası Olmadan Trafiğe Çıkma Cezası Kaç TL?
436 TL.
Yayaya Öncelik Vermeme Cezası Kaç TL?
888 TL.