Trafik

Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz? 2024 Kasko Teminat Dışı Haller

Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz? Kasko Teminat Dışı Haller, Kasko Neleri Karşılar? Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapar? Kasko Sigortası Nedir? Kasko Ne Kadar Sürede Ödeme Yapar ve daha fazlası yazımızda...

Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz? Kasko Teminat Dışı Haller; Maddi zararları, yapılan kazalar sonucu karşılayan kasko, aracını güvence altına almak isteyenler için son derece önemlidir. Kaskonun Ödeme Yapmadığı Durumlar Nelerdir? Arabada Kasko Zorunlu mu? Kasko Ödemesi Nasıl Olur? Sigorta Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz gibi soruların cevabı yazımızda…

Trafikte oluşabilecek maddi hasarlar için yapılan kasko çoğu durumda hasar bedellerini üstleniyor. Türkiye genelinde yapılan kasko sözleşmeleriyle yangından doğan, doğal afetler sebebiyle oluşan, aracın çalınmasından doğan, kaza sonucu oluşabilen zararlar teminat altına alınır.

Farklı teminatlar da ek ücret ödenerek kasko sözleşmenize eklenebilir. Ancak bazı durumlarda kaskonun karşılamadığı hasarlar mevcuttur ve belirli gerekçelerle ödemeler iptal edilebilir.

Kaskonun Ödeme Yapmadığı Durumlar

Ehliyeti Olmayan Birinin Aracı Kullandığı Tespit Edilirse

Ehliyetsiz kişilerin bir kazaya karışması halinde kaza kusur oranı %100 olarak ehliyetsiz sürücüye yansıtılır. Kasko firmaları araçların onarım ya da ücret ödeme kararını kaza tespit tutanağını ve diğer belgeleri inceleyerek verirler. Ehliyetsiz araç kullanmak yasa dışı bir eylemdir ve kaza halinde bu durum tespit tutanağına yazılır. Bu durumda kasko firması kasko sahibine herhangi bir ödeme yapmaz.

Alkol Limitlerini Aşan Sürücülerin Sebep Olduğu Kazalarda

Trafik kanununda belirtilen alkol limitini aşan sürücülerin karıştığı kazalarda kaza kusur oranı %100 olarak alkollü araç kullanan sürücüye yansıtılmaktadır. Aynı durum uyuşturucu kullanımı için de geçerlidir. Sürücü böyle bir durumda yapacağı kaza sonucu, karşı tarafın masrafları da dahil olmak üzere bütün masraflardan sorumludur.

PTT, TÜVTÜRK Araç KM Sorgulama – Orijinal KM Öğrenme

Savaş Hali ve Nükleer Olaylar Sebebiyle Oluşan Hasarlarda

Kasko firmaları uluslararası savaş halleri ve nükleer faaliyetlerden doğan hasarları karşılamamaktadır. Bu tarz bir durumda yaşanacak hasarları araç sahipleri kendi ceplerinden ödemek zorundadır.

Lastiklerin Eskimesi Yüzünden Oluşan Hasarlarda

Lastikler, aracın hareket kabiliyetini sağlayan önemli aksamlardır. Frenleme konusunda da hayati önem taşıyan lastiklerin, eski olması halinde ya da mevsim ve diğer şartlara uygun olmayan lastiklerin kullanılması halinde aracın frenleme kabiliyeti düşer. Böyle bir durumda meydana gelen kazalarda kasko firmaları araç sahibine ödeme yapmayı reddedecektir.

Araç sahibinin sorumluluğunda olan lastik bakımı düzenli olarak yaptırılmalı, lastiklerin diş derinliği ve hava basıncı kontrol edilmeli, gerektiği durumlarda yeni üretilmiş lastiklerle değişimleri gerçekleştirilmelidir. Eskimiş ya da uygunsuz lastiklerle yapılacak bir kazada kusur oranı yükselir ve uygunsuz lastiklerle kazaya karışan kişi iki tarafın da masraflarını üstlenmek zorunda kalabilir.

Araç Ruhsatında Belirtilen Yükten Daha Fazla Yük Taşındığı Durumlarda

Her aracın belirli ölçüde yük taşıma kapasitesi vardır. Ağır yük taşıyabilen araçların da binek otomobillerin de ruhsatlarında taşıyabilecekleri maksimum yük değeri belirtilmektedir. Bu değerler, araçların üretiminde yapılan testlerle belirlenmiştir.

Bir aracın kapasitesinden daha fazla yük taşıması, aracın fren kabiliyetini doğrudan etkiler. Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtildiği üzere, araçların içerisine ya da üzerine eklenecek yüklerin kontrolleri araç sahiplerince yapılmalıdır. Aşırı yüklü bir araçla kazaya karışmak kasko firmasının kaza sonucu herhangi bir ödeme yapmayı reddetmesi için yeterlidir.

Aracın Bakımsızlığı veya Eskimesinden Dolayı Oluşan Kazalarda ya da Hasarlarda

Her araç belirli periyotlarla gerekli bakımlardan geçmelidir. Bu bakımlar fren tertibatını, motor aksanını ya da egzoz sistemini kapsar. Fren tertibatının bakımsız olması durumunda fren mesafesi kısalır. Motor aksamındaki bakım eksikliği ise performans düşüklüğüne sebep olurken aynı zamanda yangın riskini de yükseltir. Egzoz sisteminin gerekli bakımlardan geçmemiş olması ise hem çevreyi kötü etkiler hem de olası yangın riskini artırır.

Eskiyen araçlar daha çok bakıma ihtiyaç duyarlar. Bazı firmalar dışında çoğu kasko firması eski araçlara kasko hizmeti vermemektedir. Aracın bakımsızlığı ve eskimesinden dolayı oluşan kazalar ya da hasarlarda kasko firmaları ödemeyi iptal etme hakkına sahiptir.

Kimliğinin Belirlenmemesi Adına Olay Yerinden Ayrılan Sürücülerin Karıştığı Kazalarda ya da Hasarlarda

Tedavi ve yardım amacıyla sağlık kuruluşlarına gitmek, can güvenliği için olay yerinden uzaklaşmak zorunda kalmak gibi durumların söz konusu olmadığı kazalarda kaza mahallini terk etmek yasa dışıdır. Alkol ya da uyuşturucu etkisi altındaki sürücülerin, ehliyetsiz şahısların kimliklerinin tespit edilmemesi için başvurduğu bu yolda sürücü kaçak durumuna düşer ve bu durum kaza tespit tutanağına işlenir. Kasko firmaları bu durumda kesinlikle ödeme yapmayacaktır.

Fabrika Çıkışı Olmayan Donanımlar ve Modifikasyonlardan Doğan Hasarlarda

Araçlar güvenlik testlerinden geçerken fabrika donanımlarıyla test edilirler. Kasko firmaları fabrika donanımlarını sözleşmeye dahil etse de sonradan kullanıcının eklediği modifikasyonlar ve donanımlar sözleşme dışı kalmaktadır. Bazı kasko firmaları ek ücret karşılığı sonradan eklenen donanımları sözleşmeye dahil edebiliyor. Fakat genel olarak kullanıcı tarafından eklenmiş aksesuar, donanım ya da modifikasyon sebebiyle oluşan hasarlarda ödeme yapmamak kasko firmalarının elinde.

Modifiye egzozların çıkarabileceği yangın, ses sistemleri takılırken oluşabilecek kısa devre, motorda yapılacak değişikliklerin otomobile zarar vermesi ya da yapılan modifikasyonlar neticesinde araçlarda hasar oluştuğu durumlar, kasko firmaları tarafından ödeme yapılmaması için geçerli sebepler.

Teminat Kapsamı Dışındaki Taşıma Hallerinde Oluşacak Hasarlarda

Ruhsatlı taşıma yapan feribot ve trenler ya da aracın arızası sebebiyle yükleneceği çekicilerde oluşan hasarlar genelde teminat kapsamındadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kasko ile ilgili son bilgileri paylaşmıştır. Fakat bu araçlar dışında herhangi bir araçla taşıma sırasında gerçekleşen hasarlarda kasko firmaları ödeme yapmamaktadır.

Aracını nakletmek isteyenler için özel sigorta veren firmalar mevcut. Fakat yukarıda belirtilen sebepler dışında taşıma yapılması durumunda hasar masrafları araç sahibine yansıtılır.

kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz?
kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz?

Arabada Kasko Zorunlu mu?

Kasko hizmeti, trafik sigortasının aksine tercihe bağlıdır, arzu edilirse yaptırılmayabilir. Ancak trafiğin yoğun olduğu bölgelerde karşılaşılacak kazalarda ortaya çıkabilecek maddi hasarlar karşısında zor duruma düşmemek için kasko yaptırılması tavsiye edilir.

10 yaşından büyük otomobiller için çoğu firma kasko hizmeti sunmasa da bazı firmalar daha yüksek ücretlerle bu otomobilleri ikinci el piyasası değerinden güvence altına alabiliyor. Yol yardım, mini onarım gibi hizmetler de kasko hizmetinin diğer getirilerinden.

Kasko Ödemesi Nasıl Olur?

Firmaya yapılan bildirimden sonra aracın hasar durumu ve onarım durumu bilirkişi tarafından rapor edilir. Kasko firması yaşanan olayla alakalı gereken belgeleri sürücüden isteme hakkına sahiptir. Bilirkişi aracın durumunu göz önünde bulundurup perte ayırma kararı verdiyse, gereken belgeler düzenlenir ve ödenecek tutar sürücüye bildirilir.

Bu bildiriminden ortalama 7-10 iş günü sonrasında ise sürücünün belirttiği banka hesap numarasına tutarın tamamı yatırılır ve araç kasko firmasının üzerine alınır. Eğer kaza iki araç arasında gerçekleştiyse, diğer sürücünün hasarını zorunlu trafik sigortası karşılar.

Tek Taraflı Kaza Kasko Öder mi?

Bazı kasko firmaları bireysel beyanat ile yapılan tek taraflı başvuruları kabul ederken, bazıları ise resmi tutanak tutulması konusunda ısrarcı. Tek taraflı yaşanan kazada trafik polisinin tutacağı tutanak ve alkol raporu kasko firmasına iletilmelidir. Bu şartları yerine getiren sürücülere ödemeler sorunsuzca yapılır. Aksi takdirde kasko ödeme yapmıyor.

Kasko Ne Kadar Sürede Ödeme Yapar?

Çalınan aracın arama çalışmalarının 30 gün içerisinde sonuç vermemesi halinde emniyet biriminden alınacak yazı kasko firmasına iletilmelidir. Yazının firmaya iletilmesinden sonraki 10 iş günü içerisinde ödeme yapılır. Kaza durumunda oluşacak hasarın bildirildiği tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde firmanın ödeme yapması beklenir. Tazminat durumu söz konusuysa en geç 45 gün içerisinde ödemesi yapılıyor.

Sigorta Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Kasko, araç sahiplerinin hasarlarını üstlenirken diğer sürücünün masraflarını trafik sigortası karşılamakta. Dolayısıyla aracı kullanan kişinin ve araç içerisindeki yolcuların uğrayacağı zararlar trafik sigortası kapsamına alınmıyor. Genel şartları itibarıyla sigorta firmaları da alkollü yola çıkmak, uyuşturucu etkisindeyken araç kullanmak, olay yerinden kaçmak gibi durumlarda ödeme yapmayı reddediyor. Ayrıca yarış güzergahında yaşanan kaza neticesinde karşı tarafın zararı da sigorta firmasının sorumluluğunda değil.

Kasko poliçelerinde teminat dışı kalan durumlar açıkça belirtilir. Bu yazımızda Türkiye’de hizmet veren kasko firmalarının genelde hangi koşullarda ödeme yapmayı reddettiğini belirttik. Bazı firmalar müşterilerine ek teminat avantajlarını sunarken, diğer firmalar teminat başlıklarını sözleşmeden çıkartarak daha uygun fiyatlı kasko sözleşmesi sağlayabilmekte. Aracınıza kasko yaptırırken yaşayabileceğiniz olası kazaları düşünmenizi ve buna göre kasko sözleşmenizi iyi incelemenizi öneririz.

Tüvtürk Araç Muayene Randevusu Nereden Alınır?

 

Hangi Araçlara Kasko Yapılmamaktadır?

Yaşı 15 ve üzeri olan araçlara kasko yapılmamaktadır.

Kasko Sigortası Ne Zamana Kadar Geçerli Olur?

Kasko sigortası 1 yıl süre geçerlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu