yardım başvurusudevlet yardımları

Alkollü Araç Kullanma Cezası 2024 – 1 Defa Alkollü Araç Kullanma Cezası

Alkollü Araç Kullanma Cezası 2024 – 1 Defa Alkollü Araç Kullanma Cezası
A+
A-

Alkollü Araç Kullanma Cezası – 1 Defa Alkollü Araç Kullanma Cezası; Alkollü araç kullanmanın cezası yeni gelen zamlarla birlikte arttı. Alkollü Araç Kullanımı Cezasına Nasıl İtiraz Edilir? Alkollü Araç Kullanımı Cezası Aldıktan Sonra Neler Yapılmalı? 50-100 Promil Alkolle Araç Kullanımında ne ile karşılaşılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Yasaların temel amacı vatandaşların haklarını, can ve mal güvenliklerini korumaktır. Güvenliği ve düzeni sağlamak için düzenleme yapılan alanlardan biri de trafik güvenliğidir.

Sürücülerin kara ve deniz yollarında bazı hatalar yaparak vatandaşların canlarını ve mallarını tehlikeye atmasını engellemek adına yapılan düzenlemeler içinde alkol ve uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanmakla ilgili kurallar da mevcuttur. Uyuşturucu madde etkisi altında sürücü koltuğuna oturmak tamamen yasaklanmışken alkol kullanımı için derecelendirmeler yapılmıştır. Hem Karayolları Trafik Kanunu hem de Türk Ceza Kanunu’nda alkollü araç kullanmakla ilgili birtakım yaptırımlar bulunur.

Alo Trafik Şikayet Numaraları | Whatsapp Trafik İhbar Hattı

Alkollü Araç Kullanmanın Yaptırımları

Uyuşturucunun aksine, alkol kullanımı direkt bilinç ya da herhangi bir anlayış kaybına sebep olmaz. Alınan alkolün cinsi, miktarı, sürücünün alkol duyarlılığı gibi birçok değişken kandaki alkol miktarını belirler. Bu miktar promil birimiyle ifade edilecek şekilde alkolmetre isimle cihaz yardımıyla ölçülür. Alkollü araç kullanan sürücülere verilen cezalar promil miktarına göre artar ya da azalır.

Yetkili memurlar tarafından promil testine katılması istenen ancak bunu reddeden kişilerle ilgili yapılan yeni düzenleme kapsamında “Trafik İdari Para Cezası Tutanağı” düzenlenir. Tutanakta sürücünün alkolmetreye üflemeyi reddettiği belirtildiği için sürücüye kesilecek idari para cezasının tutarı en az 9.869 TL’dir.

Teknik olarak alkollü araç başına geçerek başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye atan kişi ilgili aracın sürücüsüdür. Bu yüzden alkollü araç kullanmanın cezası ruhsat sahibi adına değil sürücü adına verilir.

alkollü araç kullanma cezası

alkollü araç kullanma cezası

0-50 Promil Alkolle Araç Kullanımı

Bireysel araçlar için Karayolları Trafik Kanunu tarafından konulan promil sınırı 50’dir. Yapılan muayenede sürücünün alkol oranı 50’nin altındaysa herhangi bir yaptırım uygulanmaz. Ancak bu sınır ticari araç sürücüleri için 50 değil 20 promildir. Bu farklılığın sebebi ticari araçların hacim olarak genelde daha büyük olması ve sürücünün alkollü olmasından dolayı bir hata yapması halinde vereceği maddi manevi zararın daha büyük olmasıdır.

50-100 Promil Alkolle Araç Kullanımı

Bireysel araçlar için 50, ticari araçlar için 20 promil sınırını geçen ancak 100 promilin altında kalan alkollü araç kullanımının cezası; idari para cezası ve ehliyete el konulmasıdır.

İdari para cezası sürücünün daha önce kaç kez alkollü araç kullanırken yakalandığına bakılarak artar. 2022 itibarıyla:

  • Alkollü araç kullanımı için ilk kez ceza kesiliyorsa 1002 TL,
  • 2. kez ceza kesiliyorsa 3256 TL,
  • 3 ve 3’ten fazla ceza kesiliyorsa 4018 TL idari para cezası uygulanır. Sürücüler, bu ceza tutarını erken ödemeleri halinde %25 oranında erken ödeme indiriminden faydalanabilirler.

Alkollü araç kullanma ehliyete el konulması süresi ise geriye dönük beş yıl içinde alkollü araç kullanımının kaç kez tekrarlandığına bakılarak belirlenir.

  • İlk kez alkollü araç kullanımında 6 ay,
  • İkinci defasında 2 yıl,
  • Üçüncü kez gerçekleşmesi ve daha fazla tekrarlanması halinde 5 yıl olmak üzere sürücünün ehliyetine el konulur.

Ayrıca ehliyetine 2 yıl el konulan sürücüler sınıf ortamında yetkililer tarafından verilen “Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi”ne katılmak zorundadır. Ehliyetine 5 yıl el konulan sürücüler ise en başta ehliyet almaya yetkilerinin olup olmadığının tespit edilebilmesi için psiko-teknik teste tabi tutulurlar. Bu test sonucunda yeterli bulunmayan sürücülerin ehliyetlerine iptal edilerek el konulur.

100 Promil Üzerinde Alkol Kullanımı

100 promilin üzerinde alkolle araç kullanırken yakalanan sürücülerin ödeyeceği idari ceza miktarı ve ehliyetlerine el konulma süresi yukarıda belirttiğimiz sınırlarla aynıdır. Ancak bunlara ek olarak bu sürücülerin hakkında “Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma” suçundan en az 2 yıl hapis cezası istemiyle kamu davası açılır. 2014 yılından önce bu tarz bir alt sınır yokken Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı ve TESK Genel Başkan Vekili Fevzi Apaydın’ın açıklamasına göre mağdur vatandaşların talebi doğrultusunda alkollü araç kullanımının caydırıcılığını sağlamak için böyle bir karar alındı.

Ayrıca, Türk Ceza Kanunu kapsamında 100 promil ve üzerinde alkolle araç kullanarak bir kazaya; karşı tarafta can ve mal kaybına sebep olan sürücüler, trafik kazalarının normalde alındığı “Taksirle Yaralama ve Taksirle Öldürme” suçu kapsamında değil “Bilinçli Yaralama ve Öldürme” suçu kapsamında yargılanırlar.

1 defa alkollü araç kullanma cezası

1 defa alkollü araç kullanma cezası

Alkollü Araç Kullanımı Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Ceza kesilirken yapılan hatalardan ya da dikkatsizliklerden dolayı size ait olmayan alkollü araç kullanma cezası size tebliğ edilmiş olabilir. Bu durumda yapmanız gereken şey aşağıdaki gerekli belgeleri topladıktan sonra bulunduğunuz ildeki Sulh Ceza Mahkemesine başvurmaktır.

  • Aşağıda bir örneğini bulabileceğiniz dava dilekçesi
  • Nüfus cüzdanı ve ehliyet fotokopisi
  • Trafik idari para cezası karar tutanağının fotokopisi
  • Ruhsat sahibinin kimlik fotokopisi
  • Trafik idari para cezası Karar tutanağı tebligatının fotokopisi

Dava süreci kamu davaları gibi duruşma vs. olmaksızın Sulh Ceza Mahkemesi yetkilileri tarafından belgeler incelenerek sonuca bağlanır. Mahkemenin yoğunluğuna göre 2-3 ay kadar sürebilecek dava süreci sonrasında dava sonucu tebligat ile adresinize gönderilir.

Alkollü Araç Kullanımı Cezası Aldıktan Sonra Neler Yapılmalı?

20 ya da 50 promil üzerinde araç kullanırken yakalanıp haklarında idari para cezası kesilen sürücüler bu cezayı ödemeden el konulan ehliyetlerini geri alamazlar. Bu yüzden öncelikle bu trafik cezasının ödenmesi gerekir. Alkollü araç kullanım cezaları genelde ceza kesildikten sonraki 10-30 iş günü içerisinde hakkında ceza kesilen sürücülerin sistemde kayıtlı adreslerine tebliğ edilir. Cezanın ödenmesi için gerekli süre tebliğin sürücüye ulaşmasından itibaren başlar.

Trafik cezalarını tebliğin ellerine ulaşmasını takip eden 15 iş günü içerisinde ödeyen sürücüler %25’lik erken ödeme indiriminden faydalanabilirler. Trafik cezasını üç şekilde ödeyebilirsiniz.

1. Vergi dairesinden: Yaşadığınız yere en yakın vergi dairesine nüfus cüzdanınızla başvurarak hakkınızda kesilmiş tüm trafik cezalarını ödeyebilirsiniz.

2. PTT ve anlaşmalı bankalardan: Emniyet Genel Müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalardan herhangi birine ya da en yakın PTT şubesine ödeyebilirsiniz.

3. Gelir İdaresi Başkanlığından: Bu şekilde trafik cezası ödemenizi yalnızca banka ya da kredi kartıyla yapabilirsiniz. Aşağıda bulabileceğiniz linkteki Gelir İdaresi Başkanlığı Motorlu Taşıt Sistemlerine giriş yaparak adınıza kesilmiş trafik cezalarını ödeyebilirsiniz.

Trafik cezanızı ödedikten sonra ehliyetinizi geri alabilmek için başta size kesilen ceza süresini beklemeniz gerekiyor. Vatandaşların can ve mal güvenliğine çok ciddi tehdit oluşturduğu için alkollü araç kullanma cezası affı gibi bir şey söz konusu değildir. Yalnızca trafik cezanızı erken ödemeniz durumunda tanınan %25’lik indirimden faydalanabilirsiniz. Alkollü araç kullanımına af tanınmayışının sebebi de cezaların kademeli olarak artması ile aynı sebepten ötürüdür; caydırıcılığı artırmak.

Ehliyetinize el konulan süre bittikten sonra size en yakın Vergi İdaresi Müdürlüğüne başvurarak idari para cezanızı ödediğinize dair gerekli belgeyi almalısınız. Eğer ehliyetinize 2 yıl el konulduysa kanun tarafından almanız sağlanan “Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi”ne katıldığınıza dair katılım sertifikası ya da türevi bir belgeye de ihtiyacınız var. Bu iki belgeyi aldıktan sonra en yakın Emniyet Genel Müdürlüğü İl Müdürlüğüne müracaat ederek ehliyetinizi geri almanız için gereken süreci başlatabilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Sitesinden Trafik Cezası Ödemek İçin TIKLAYINIZ!

Araç Cezaları Nelerdir?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.