Trafik

2024 Araba Ruhsatı Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar Nelerdir?

Araba Ruhsatı Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar Nelerdir? Araç Ruhsatı Nereden Alınır? Araba Ruhsatı Almak için Gerekli Belgeler, Araç Ruhsatını Kim Veriyor? Araç Ruhsatı e-Devletten Çıkar mı? Araç Tescil İşlemlerini Kim Yapar? Yeni Ruhsat Çıkarmak Ne Kadar? gibi tüm soruların cevapları yazımızda...

Araba Ruhsatı Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar Nelerdir?  Araç kullanımı artmakla birlikte trafiğe kayıtlı araç sayısı da artmaktadır. Araç tescil belgesi olan ruhsat da araçta bulunması gereken en önemli belgedir. Araç Ruhsatı Nereden Alınır? Araç Ruhsatı Nasıl Alınır? Araba Ruhsatı Almak için Gerekli Belgeler nelerdir?  Yeni Kayıt Tescili Yapılacak Araçlar için İstenilen Belgeler nelerdir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Araç ruhsatı, araç hakkındaki en önemli bilgilerin yer aldığı resmi belgedir. Bu belge aracın kimliğidir ve her daim araçta bulundurulması gerekir. Ruhsatta aracın bilgilerinin yanı sıra, araç sahibine ait bilgiler de bulunur.

Ehliyet Harçları Ne Kadar? Ücretler Nereye Yatırılır? (Adım Adım)

Araba Ruhsatı Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar Nelerdir?

Araba ruhsatı, yetkili devlet görevlilerince yapılan ruhsat sorgulama işlemlerinde, aracın kişiye ait olup olmadığını kanıtlamak amacıyla kontrol edilir. Ayrıca araç satım işlemlerinde aitlik bildirmesi bakımından da önemli bir rolü vardır.

Aracın teknik bilgilerinin olduğu sayfada; Aracın tipi, markası, muayene numarası, koltuk sayısı, modeli, rengi gibi bilgiler yer alır. Araç sahibi ile ilgili sayfada; Ad ve soyad, adres bilgileri ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası yer alır. Araç ruhsatı alma işlemine tescil işlemi denir.

Araç Ruhsatı Nereden Alınır?

Araç ruhsatı yeni tescil kayıt işlemleri ve 2.el araçlar işlemleri;

  • Gerçek kişilerde; kişinin Mernis’de kayıtlı olan yerleşim yeri adresinin bulunmuş olduğu Trafik Tescil Kurumu‘nda yapılır.
  • Tüzel kişilerde ise; Tüzel kişiliğin ticaret sicil gazetesinde yayınlanan merkez ya da şubesinin olduğu yerdeki Trafik Tescil Kurumu’nda yapılır.

Bu açıdan araç ruhsatı hangi emniyetten alınır konusunun mantığı, genel itibariyle ikametgah üzerine kurgulanmış durumdadır.

Araç Ruhsatı Nasıl Alınır?

2.el araçlarda ruhsat almak için;

  • Kişinin aracı noterden üzerine devir alması gerekir. Noter devir belgesi 30 gün boyunca kullanılabilir. Yani 30 gün içinde mutlaka aracın ruhsatı alınmalıdır.
  • Daha sonra tescilin yapılacak olduğu trafik kurumunun internet sitesinden randevu alınmalıdır. Gerekli belgeleri temin edip randevu günü ilgili trafik tescil kurumuna giderek araç ruhsatı alınabilir.
  • Araç ruhsatı alabilmek için araç sahibinin ya da kişinin kanuni temsilcisinin bizzat ruhsatın alınacağı kuruma gitmesi gerekir.

Sıfır alınacak araçlarda bu işlemleri araç sahibi adına aracın alındığı firma yapmaktadır. 2.el araçlarda dikkat edilmesi gereken bir konu, alınacak olan aracın vergi borcunun olmamasıdır. Aksi halde noter satışı gerçekleştirilmez. Araç ruhsatı alma işlemleri genelde 1 gün sürmektedir. Ancak ekstra durumlarda 2. güne de sarkabilir.

araba ruhsatı
araba ruhsatı

Araba Ruhsatı ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yeni alınan araçlarda fatura tarihinden itibaren, 3 ay içerisinde, tescil işlemi yapılmadığı takdirde, kişi hakkında Karayolları Trafik Kanunu’nca cezai işlem uygulanır.
  • Yine unutulmaması gereken bir diğer konu; trafiğe çıkıldığında, araç ruhsatının mutlaka araçta bulundurulması gerektiğidir. Eğer ruhsat olmadan trafiğe çıkılırsa, araç bağlanır ve 10 ceza puanı yazılır. Günümüz itibariyle de 166 Türk Lirası Ceza ödenir. Ayrıca araç bağlandığı için ekstra otopark ücreti de ödenecektir.
  • Sahtecilik işlemlerine karşı, araç ruhsatı kaybedildiği takdirde, vakit kaybetmeden polise başvurulmalıdır. Alım işlemlerinde de sahtecilik olayları gözlemlenmekte olduğundan, mümkün olduğunca araştırma yaparak araç alma işlemi gerçekleştirilmelidir.

Araba Ruhsatı Almak için Gerekli Belgeler

Araba ruhsatı almak için istenilen belgeler aracın durumuna göre farklılık gösterir.

Bu belgeler; Yeni kayıt tescili yapılacak araçlar için istenilen belgeler, kendi adına nakil ya da noterden yapılacak plaka değişikliği taleplerinde istenilen belgeler, münferit İthal edilen araçlar için istenilen belgeler, kamu kurum ve kuruluşlarınca satılığa çıkarılan araçlar ile ilgili istenilen belgeler, veraset yolu ile intikal eden araçlar ile ilgili istenilen belgelerdir. Bu belgelerin teslimi sonucunda ruhsat verilir.

Yeni Kayıt Tescili Yapılacak Araçlar için İstenilen Belgeler

  • Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi
  • Uygunluk belgesi
  • Fatura ve faturayı düzenleyen bayinin yetki belgesi
  • Nüfus Cüzdanı
  • Özel tüketim vergisi ödeme belgesi
  • Sadece özel tüketim vergisinden muaf tutulan araçlar için, aracın sahibinin kimlik bilgilerine ve araç özelliklerine göre doldurulmuş olan, şoförler odasından alınacak olan, 2 adet trafik tescil ve müracaat formu
  • Şoförler odasından alınacak araç tescil dosyası
  • Eğer araç tüzel kişilik adına tescil edilecekse tüzel kişiliğe ait ticaret sicil gazetesi, imza sirküsü, oda sicil kaydı gereklidir. Matbu formların ve uygunluk belgesinin aslı ve diğer verilecek belgelerin aslı görülmek şartıyla fotokopileri kabul edilmektedir.

Kendi Adına Nakil Ya Da Noterden Yapılacak Plaka Değişikliği Taleplerinde İstenilen Belgeler

  • Nüfus Cüzdanı
  • Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi
  • Aracın sahibinin kimlik bilgilerine ve araç özelliklerine göre doldurulmuş olan, şoförler odasından alınacak olan, 2 adet trafik tescil ve müracaat formu
  • Şoförler odasından alınacak araç tescil dosyası

Eski araca ait motorlu araç trafik belgesi ve tescil belgesi ile birlikte araca ait plakalar ilgili tescil kurumuna iade edilir.

Ehliyetsiz Araba/motor Kullanma Cezası Nedir?

 

2023 Yılında Ruhsatsız Araç Kullanım Cezasının Ne Kadar Olması Bekleniyor?

2023 yılı için ruhsatsız araç kullanım cezası 330 TL olması beklenmektedir.

Geçici Ruhsat Belgesi Kaç Günlük Bir Süreyi Kapsamaktadır?

Geçici ruhsat belgesi 30 günlük olarak verilmektedir. Yani 30 günlük bir geçerlilik süresi bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu