Araç Hasar Sorgulama 2024 Tramer Sorgulama Nereden Yapılır?
Araç Hasar Sorgulama, Tramer Sorgulama Nereden Yapılır? Araç hasar sorgulama işlemi yaptırmak isteyen kişiler bu işlemi nasıl yapacağını araştırmaktadır. Kısa adı TRAMER olan Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi ilk kez 2003 yılında, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde kuruldu. 2008 yılında değişen yönetmelikle birlikte adı da Sigorta Bilgi Merkezi olarak değişen kurum nihayet 2011’de yürürlüğe giren yeni yönetmelikle, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) adını aldı. Merkezin kuruluş amacı tüm sigortacılık faaliyetlerini tek bir çatı altında toplayarak ortak bir prosedür oluşturmak ve bu alanda faaliyet gösteren firmalar arasında uygulama birliği sağlamak. Bu yaklaşım, faaliyetlerin daha etkin yürütülmesi, kötüye kullanımların önlenmesi, fiyatlandırmanın daha sağlıklı yapılabilmesi ve en önemlisi, denetlenebilir olması gibi pek çok avantajları da beraberinde getirdi.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, hayat sigortası, kaza sigortası, yeşil kart uygulaması gibi tüm zorunlu sigorta alanlarıyla ilgili bilgilerin saklandığı bir veri deposudur. TRAMER de, SBM bünyesinde yer alan diğer alanlardaki bilgi merkezleriyle birlikte bir alt bilgi merkezi olarak hizmet verir. Diğer tüm sigorta alanlarıyla ilgili veriler de diğer alt bilgi merkezlerinde saklanır. Bu alanlarda faaliyet gösteren tüm sigorta şirketleri, SBM’ye doğal olarak üyedir.
Araç Hasar Sorgulama
Ülkemizde yaptırılması zorunlu sigortalar kapsamına giren trafik sigortası ile ilgili her türlü sorgulamayı, SBM resmi internet sitesi üzerinden bilgisayarınızla ya da SMS yoluyla ve mobil uygulamaları kullanarak cep telefonunuzla yapabilirsiniz. Sadece trafik değil, diğer tüm alanlardaki poliçelerinizi, eksper raporlarınızı sorgulayabilir, mobil kaza tutanağı hazırlayabilir, satın almak istediğiniz 2. el aracın sigorta geçmişini, hasar durumunu, hasar kaydını, değişen parçalarını bu uygulamalar sayesinde inceleyebilirsiniz.
TRAMER Ağır Hasar Ne Demek?
Aracın kasko değeri üzerinden hesaplanan hasar durumudur. Fakat sorgulamada çıkan “ağır hasar” ibaresi her zaman aracın hasarlı olduğu anlamına gelmez. Çekme belgesi ile trafikten bir süreliğine çekilen araçlar için de bir çeşit kod olarak “ağır hasar” açıklaması yer alır. Aracın hasarının onarımı, kasko değerinin %70’i ve üstüne karşılık geliyorsa “pert” yani tam hasarlı kabul edilir ve hurda belgesi düzenlenir.
Araç sahibine kasko bedelinin tamamı ödenerek araç trafiğe çıkmaktan men edilir. Eğer aracın hasarı, kasko bedelinin % 30-40’ı (3’te 1’i) ve üzeri kadarsa, kayıtlara “ağır hasar” olarak işlenir. Bu araçların hasarlarının sigorta şirketleri tarafından karşılanabilmesi için mutlaka bir eksper tarafından durumun değerlendirilmiş olması gerekir.
TRAMER Hasar Durumu Sorgulama
Hasar durumu sorgulama işlemi esas olarak sigortalılara ait bütün verilerin depolandığı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine ait www.sbm.org.tr adresinden yapılır. Sorgulama işlemi ayrıca cep telefonlarından kısa mesaj yoluyla ya da SBM tarafından geliştirilen mobil sigortacılık uygulamaları kullanılarak da yapılabilir. Kurumun web sitesi üzerinden online olarak sunulan hizmetlerin tamamına, akıllı telefonlar için geliştirilen “SB Mobil” uygulaması ile de erişmek mümkün.
Satın almayı düşündüğünüz aracın ya da kendi aracınızın eksper tarafından raporlanarak kayıtlara geçmiş olan hasar durumunu sorgulamanız için geliştirilmiş olan “Sigortam360” uygulamasına SBM web sitesinin ana sayfasından ulaşabilirsiniz. Plakasını ya da şasi numarasını bildiğiniz her araç için bu sorgulamayı yapabilir, aracın kaza geçirip geçirmediğini, geçirdiyse hasar tutarını ve varsa değişen parçalarını öğrenebilirsiniz.
SBM hizmetlerinde sunulan bilgiler, sigorta şirketlerinin kayıtlarına dayanır. Sigorta şirketleri, bir eksper görevlendirmeseler bile, kendilerine bildirilen tüm hasarları SBM veri tabanına girmek zorundadır. SBM 2003 yılında hizmete başladığı için bu tarihten önceki hasar kayıtları SBM üzerinden yapılan sorgulamalarda görünmez. Tutar detayları merkeze bildirilmemiş hasarlarla ilgili detaylı bilgiyi, poliçenizi hazırlayan sigorta şirketinden almalısınız.
TRAMER hasar kaydı sorgulama uygulamasını kullanabilmek için önce siteye üye olmanız gerekir. Üyelik ücretsizdir ama yapacağınız her bir sorgulama ücrete tabidir. Sorgu başına 9 TL olarak belirlenmiş olan ücreti, kredi kartınızla online olarak ödeyebilirsiniz.
TRAMER Cepten Hasar Sorgulama
Cep telefonlarından TRAMER hasar sorgulama işlemi SMS yoluyla yapılır. Tüm mobil operatörlerle anlaşma sağlanarak devreye alınan “5664 Uygulaması” ile ilgilendiğiniz aracın hasar geçmişini görüntüleyebilir, araçla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. 5664 SMS sorgulama hizmeti tüm operatörler için sorgulama başına 9 TL olarak ücretlendirilir.
SMS ile hasar sorgulama işlemi plaka numarası ya da aracın şasi numarasıyla yapılabilir. Böylece aracın plakası değişmiş olsa bile bilgilerine ulaşmanız mümkün olur.
Plaka numarasıyla hasar sorgulaması için büyük harflerle aracın plakasını yazarak 5664’e kısa mesaj göndermeniz yeterlidir. Aramayı şasi numarasıyla yapacaksanız kısa mesajınız HASAR S ŞASİNUMARASI şeklinde olmalı.
TRAMER Değişen Parça Sorgulama
İlgilendiğiniz araçta karıştığı kaza nedeniyle değişen parça olup olmadığını da internet ya da cep telefonunuzla öğrenebilirsiniz. Cep telefonunuzdan kısa mesaj yoluyla değişen parça sorgulaması yapmak için;
Aralarına birer boşluk bırakarak PARCA, plaka ve kaza tarihi yazarak 5664’e göndermeniz gerekir.
İnternetten online olarak sorgulama yapmak için SBM web sitesine üye olmalısınız. Üye olduktan sonra sorgulama sayfasından aracın plaka ya da şasi numarasını yazarak dilediğiniz kadar sorgulama yapabilirsiniz. Her bir sorgulama 9 TL olarak ücretlendirilir.
Tramer Dosya Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?
TRAMER Hasar Kaydı Sildirme
TRAMER hasar sorgulama uygulamalarında verilen bilgiler, sigorta şirketleri tarafından SBM veri tabanına girilen bilgilerdir. Hasar sorgulaması yaptığınızda karşılaştığınız bilgilerin hatalı olduğunu düşünüyorsanız, sigorta şirketinizle iletişime geçebilir ya da SBM uygulamalarından yararlanabilirsiniz.
Sigortam360 web sitesi üzerinden ücretsiz olarak yapılabilen itiraz işlemleri için, online işlemler listesinden erişebileceğiniz formu doldurmanız gerekir. Bu formda iletişim bilgilerinizi eksiksiz ve doğru şekilde gereken yerlere yazmalısınız. Bu şekilde yaptığınız itirazınızın cevabı sadece elektronik posta yoluyla verilir. Yine e-posta ile gönderilen şifreyi kullanarak itirazınızla ilgili sorgulama yapabilirsiniz.
2014 yılında sisteme entegre edilen “otokontrol 5664” uygulamasını kullanarak da hasar kaydınıza itirazlarınızı iletebilirsiniz. İtiraza konu olan araç ve hasar sorgulaması yaptığınız cep telefonu bilgilerinizle Sigortam360 web sitesine üye girişi yaptığınızda, sistem ilgili sigorta şirketleriyle bağlantıya geçer ve itirazlarınızı direkt olarak sigorta şirketine iletir. İtirazları değerlendiren sigorta şirketleri gerçekten hatalı bir durum varsa çözüm sağlar ve durumu size e-posta yoluyla bildirir.
Tramer Araç Km Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?
e-Devlet Üzerinden Tramer Sorgulanabilir mi?
Evet.
Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar?
3-7 gün içinde çıkar.