Trafik Akışına Engel Olma Cezası 2024 Emniyet Şeridi Cezası
Trafik Akışına Engel Olma Cezası – Emniyet Şeridi Cezası; Yoğun trafik akışı olan yerlerde kimi zaman trafik akışına engel olan kişilerle karşılaşabiliyoruz. Peki Trafikte Taralı Alan Nedir? Ofset Tarama İhlali Cezası Ne Kadar? Trafik Akışına Engel Olmanın Cezası ne kadar gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Akışına Engel Olma Cezası – Emniyet Şeridi Cezası
Trafiğin seyrini bozacak şekilde; duraklama yapan, yavaşlayan, aracın motorunu durduran ya da araçtan inen sürücülere 427 TL idari para cezası ve 20 ceza puanı uygulanır. Tüm sürücüler trafik işaret ve işaretçilerine, trafik kurallarına uymak zorundadır. Karayolları Trafik Yönetmeliği sürücülerin araçları ile nasıl bir sürüş seyretmesi gerektiğini ayrıntılı şekilde ifade etmektedir.
Özellikle kalabalık nüfusa bağlı olarak trafik yoğunluğu yaşanan bölgelerde trafik akışı daha fazla önem kazanmaktadır. Trafik akışının yavaşlamaması için; taralı alan ihlal tespit sistemleri kullanılmaktadır. Söz konusu taralı alanlarla ilgili belirtilen kuralların ihlali durumunda da 427 TL idari para cezası ve 20 ceza puanı uygulanır. Bu ihlaller belediyeler tarafından kullanılan Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) ile tespit edilebileceği gibi trafik ekiplerince de tespit edilip cezalandırılabilir.
Trafikten Men Cezası – Araç Trafikten Menin Kaldırılması
Trafikte Taralı Alan Nedir?
İlk kez İstanbul’da kullanılan taralı alan uygulaması; trafiğin yoğun olduğu noktalarda (kavşaklarda, trafik ışıklarında) trafik akışını rahatlatmak ve trafiği daha rahat kontrol etmek amacıyla Elektronik Denetim Sistemi (EDS) ile entegre bir şekilde taralı bölgelerin kontrolü şeklinde gerçekleşmektedir.
Söz konusu taralı alan ihlali cezası, trafik akışını ihlal etme olarak değerlendirilerek, ihlali yapan sürücüler 427 TL idari para cezası ve 20 ceza puanına çarptırılır. Trafik ceza miktarlarının sürekli değiştiğini de unutmamak gerekir.
EDS Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi Çalışma Mantığı
Trafik yoğunluğu yaşanan işlek noktalara konuşlandırılan Elektronik Denetleme Sistemi kameraları geniş ve dar açılı olmak üzere iki farklı açıdan ihlali gerçekleştiren araçların fotoğraflarını çeker. Söz konusu ihlal durumundaki aracın fotoğraflarıyla birlikte ihlal durum bilgisi İBB Trafik Koordinasyon merkezi ile paylaşılır ve gerekli idari ceza uygulanarak kişilerin adreslerine ihlal anını gösteren fotoğraflarla birlikte tebliğ edilir.
İstanbul’da Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi Nerelerde Uygulanıyor
Trafiğin yoğunlaştığı kavşakların rahatlatılması amacıyla İstanbul’da 4 noktada taralı alan ihlal tespit sistemi bulunuyor;
- Dolmabahçe Kavşağı
- Büyükdere Caddesi
- Edirnekapı Kavşağı
- Fındıkzade Kavşağı
Sistem zaman içerisinde diğer yoğun kavşaklarda da kullanılmaya başlanacak. Toplamda 9 noktada uygulama geçirilmesi planlanan sistem İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında yapılacak protokolün imzalanmasının ardından kısa sürede devreye girecek. Taralı alanda ceza almamak için; kavşak noktasına giriş yaptığınızda trafik akışından dolayı aracınızı yavaşlatmak ya da durdurmak zorunda kalabileceğinizi hesaplamalı ve yeşil ışık yansa bile yoğunluk halinde kavşağa girmek yerine beklemeyi tercih etmelisiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası – Trafik Sigortası Sorgulama e-Devlet
Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS)
Taralı alanlar dışında elektronik denetleme sistemi (EDS) ile sürücülerin farklı türde ihlalleri de gözlem altına alınmaktadır;
- Emniyet şeridi
- Kırmızı ışık
- Koridor hız
- Ters yön
- Şerit
- Park ve tramvay yolu ihlali
Elektronik denetleme sistemleri yukarıda sıralanan ihlalleri farklı araçlarla gerçekleştirmektedir;
- Mobil EDS (Sabit noktalarda denetim yapılamayacak durumlarda kullanılır)
- Ofset Taramalı Alan EDS (Ofset tarama noktalarının bulunduğu bölgelerde denetim amaçlı kullanılan sistemleri kapsar)
- Taşıt Giremez EDS (Taşıtların girmesinin yasak olduğu bölgelerde kullanılan sistemleri kapsar)
- Taralı Alan EDS (Taralı alan ihlallerinin tespiti için kullanılan denetleme sistemlerini kapsar)
Belediyelerin Trafik Akışına İlişkin Düzenleme Yapma Yetkisi
Belediyelerin trafik akışına ilişkin düzenlemeleri yapabilme yetkisi; Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin Belediyelerin Görev ve Yetkileri başlığı altında ayrıntılandırılır;
- Trafiğin akışını kolaylaştırmak
- Gereksiz durma, duraklamaları önlemek
- Trafik akım programları hazırlamak
- Yer işaretlemelerini düzenlemek
- Yol ve kavşak düzenlemelerini yapmak
Söz konusu görev ve yetkileri kapsamında belediyeler bulundukları ilçe ve ildeki Emniyet Müdürlüğü ile koordineli şekilde düzenlemeleri gerçekleştirir.
Ofset Tarama İhlali Cezası Ne Kadar?
Ofset tarama; taralı alanla ilgili dikkat çekmek amacıyla kullanılan işaretleme sistemidir;
- Park yapılmaması
- Yol ayrımları
- Yol birleşimleri
- Refüj başları
- Bölünmüş yol başlangıçları
- Otoparklarda park yapılmayacak alanlar
- Engelli sürücü park alanları
- Ambulans ve itfaiye araçlarının bekleme noktaları
Ofset tarama ihlali durumları da benzer şekilde 57/1-e ve 57/1-d’ye göre 196 TL idari para cezası ve 20 ceza puanı uygulanmaktadır.
Trafik Akışına Engel Olmanın Cezası
Trafiğin akışına engel olma iki farklı trafik cezası maddesi ile düzenlenmiştir. Madde 57/1-e’ye göre; kavşaklarda gereksiz olarak duraklamak, yavaşlamak, taşıttan inmek veya aracın motorunu durdurmak 196 TL idari para cezası ve 20 ceza puanına tabidir. Ayrıca Madde 57/1-D’ye göre ise; ışıklı trafik işaretleri izin verse bile trafik akışını engelleyecek bir şekilde kavşağa giren sürücülere de 196 TL idari para cezası ve 20 ceza puanı uygulanır.
Şerit İhlali Cezası Ne Kadar?
Sürücülerin şerit çizgileri konusunda uyması gereken trafik kuralları ayrıntılı biçimde Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında belirlenmiştir. Sürücüler; ilgili yönetmelikte “Karayollarında Trafiğin Akışı ve Karayolunun Kullanılması” başlığı altındaki kurallara uymakla yükümlüdür;
- Sürücüler yol durumunun elverdiği ölçüde gidiş yönüne göre yolun en sağından, çok şeritli yollarda ise trafik durumuna göre hızının gerektirdiği şeritte seyretmelidir.
- Şerit değiştirecek sürücü gireceği şeritte araçların güvenle geçişlerini beklemelidir.
- Trafiğin aksamasına veya diğer sürücülerin tehlikeye girmesine sebep olacak şekilde şerit değiştirilmemelidir.
- Gidişe ayrılmış yol bölümünün en son şeridi sürekli şekilde işgal edilmemelidir.
- İki yönlü, dört veya daha fazla şeritli karayolunda; motosiklet, otomobil, kamyonet, minibüs, otobüs dışındaki araç sürücüleri geçme ve dönme dışında en sağ şerit izlenmelidir.
- Geçme, duraklama, dönme, durma ya da park etme gibi mecburi haller dışında şerit değiştirilmemelidir.
- İki şerit aynı anda kullanılmamalıdır.
- Kavşaklara yaklaşırken; yerleşim yerlerinde 30, yerleşim yerleri dışında 150 metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirilmemelidir.
- Aracın cinsine ve hızına uygun şeritte seyredilmelidir.
- İşaret vererek şerit değiştirilmelidir.
- Bölünmüş yolda karşı yöndeki trafik için ayrılan yol bölümüne girilmemelidir.
- Dört ya da daha fazla şeride sahip iki yönlü yollarda, karşı yöndeki trafik için ayrılan yol bölümüne girilmemelidir.
- İki yönlü ve üç şeritli yolda en sol şeride girilmemelidir.
Şerit ihlali cezası yukarıda sıralanan kurallar çerçevesinde farklı şekilde sınıflandırılmıştır;
Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymayan sürücülere 56/1-A maddesine göre; 1.823 TL idari para cezası ve 20 ceza puanı uygulanmaktadır.