D2 Yetki Belgesi Nedir? 2024 D2 Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
D2 Yetki Belgesi Nedir? D2 Yetki Belgesi Nasıl Alınır? Ülkemizde taşımanın türüne göre verilecek olan sürücü yetki belgeleri de değişkenlik göstermektedir. Bunlardan biri de D2 belgesidir. D2 Yetki Belgesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir? D2 Yetki Belgesi Yenileme Nasıl Yapılır? D2 Belgesi Sorgulama nasıl yapılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından bazı kişi, tüzel kişi ya da şirketlere verilen yetki belgeleri vardır. A, B, C, D, K gibi harflerle temel kategorilere bölünen bu belgeler, verildikleri kişi ya da şirketin hangi araçla neyi taşıyabilme yetkisi olduğunu gösterir. D kategorisindeki yetki belgesi belirli şartları sağlayan araçlara sahip şirketlere, insan taşımacılığı yapmak için gereken yetkiyi verir. D2 yetki belgesi ise taşıma sırasında tarife uygulanamayacağının göstergesidir.
Ehliyet Harçları Ne Kadar? Ücretler Nereye Yatırılır? (Adım Adım)
D2 Yetki Belgesi Nedir?
D2 yetki belgesi şehir içi ya da şehirler arasında herhangi bir tarife olmaksızın, 75 ve üzeri koltuk sayısına sahip minibüs ya da otobüs tipi araçlarla yolcu taşımacılığı yapacak şirket ve kuruluşlara verilir. Buradaki kilit nokta “tarife” şartıdır. Eğer elinizdeki araçla belirli saatlerde kalkan ve taşıyacağınız kişilerden bilet parası alacağınız türde bir taşımacılık yapmayı planlıyorsanız bunun için D2 yetki belgesini kullanamazsınız.
Örneğin; dolmuşla taşımacılık yapmak için bu belge kullanılamaz. Fakat elbette bu, D2 yetki belgesiyle yaptığınız taşımacılıktan para kazanamayacaksınız demek değil. D2 yetki belgesine sahip şirketlere ait araçlar önceden sözleşme yapmak şartıyla belirli bir grubu bir yerden alıp bir yere götürebilir ve bu süreç için sözleşmede belirtilen ücreti alabilirler. Zaman zaman okul gezilerinde kullanılan otobüsler bu belgeye sahip şirketlere aittir. Dolayısıyla D2 belgesi ile öğrenci servisi yapılır mı sorusunun cevabı kesinlikle evettir. Öğrenci servislerinde kullanılması gereken yetki belgesi D2 tipidir.
D2 Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
D2 yetki belgesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen bir belge olduğu için başvurular da buraya yapılır. D2 belgesi için başvuru yapmadan önce gerekli şartları sağlayıp sağlamadığınızdan emin olmalısınız.
- D2 yetki belgesi alabilmek için taşımada kullanılacak araçların 10 yaşından küçük olması gerekir. Belgeyi aldıktan sonra geçerlilik süresi boyunca bu şart sağlanmalıdır. Kısacası 10 yaşını dolduran araçlar D2 belgesi gerektiren işlemlerde kullanılmamalıdır.
- Yetki belgesinin istendiği araçların koltuk kapasitesi en az 75 olmalıdır. Buna eklenecek koltuk sayısında herhangi bir üst sınır bulunmaz.
- Tarifesiz yolcu taşınması sırasında aracın ait olduğu şirketin yetki belgesi olması yeterli değildir. Aracı kullanan kişi ya da kişilerin D2 yetki belgesine sahip araçları kullanabileceklerine dair mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekir.
- Kullanılması planlanan aracın üzerinde şirkete ait logo, kısaltma, unvan vb. mutlaka yer almalıdır.
Bu şartları taşıdığınıza eminseniz gerekli belgeleri topladıktan sonra bulunduğunuz ildeki T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.
D2 Yetki Belgesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
- Aşağıdaki linkte bir örneğini bulabileceğiniz, başvuru yapan şirketin imza yetkisine sahip kişilerce doldurulmuş yetki belgesi başvuru formu
- Belge şirkete verildikten sonra yolcu taşımacılığında kullanılması planlanan her bir araca ayrı ayrı çıkartılacak taşıt kartı için işlem başvuru formu
- Şirketin kurulduğu tarihi ve en az 30.000 TL olmak üzere sermayesini belirten ticaret sicil gazetesinin aslı ya da onaylı örneği
- Şirketin imza yetkisine sahip kişilere ait imza sirküsü
- İmza yetkisine sahip kişilerin nüfus cüzdanlarının fotokopileri
- Şirket sahipleri ve varsa ortaklarına ait e-devletten de alabileceğiniz adli sicil kaydı
- Merkez işyerine ait tapunun kopyası, eğer kira ise kira sözleşmesi
- Belgenin alınması halinde taşımacılıkta kullanılacak tüm araçlara ait motorlu araç trafik ve tescil belgesi
- Kullanılması planlanan araçların sigortalarının tam olduğuna dair sigorta poliçelerinin aslı (Bu sigortalar “Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası” ve “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası”dır)
Yetki Belgesi Başvuru Formu İçin TIKLAYINIZ!
Taşıt Kartı İşlem Başvuru Formu İçin TIKLAYINIZ!
e-Devlet Adli Sicil Kaydı İçin TIKLAYINIZ!
D2 Yetki Belgesi Yenileme
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca verilen tüm yetki belgelerinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu süreyi dolduran şirketlerin yetki belgelerini yenilemeleri gerekir.
Yetki belgesinin bitmesine 180 gün ve daha az kalması durumunda %85 indirimle D2 yetki belgenizi yenileyebilirsiniz. Eşya taşıma yetkisi sağlayan belgelerde yenileme süreci daha kolay yapılırken D2’nin de içinde bulunduğu yolcu taşıma yetkisi sağlayan belgelerin yenilenmesi tıpkı belgeyi alırken olduğu gibi yoğun bir belge trafiği gerektiriyor. D2 belgesi alırken teslim ettiğiniz belgeleri aynı şekilde yenileme sırasında da bakanlığa götürmelisiniz.
D2 Belgesi Sorgulama
Belgelerinizi toplayıp teslim ettikten sonra D2 yetki belgenizin çıkıp çıkmadığını öğrenmeniz muhtemelen biraz zaman alacaktır. Yetki belgesi başvurunuzun ne durumda olduğunu öğrenmek için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın bilgi edinme servisine mail yoluyla başvurabilirsiniz. Ama yasal cevap verme süresi 15 iş günü olduğu için bu şekilde sorgulama yapmak da bir hayli uzun sürebilir.
Artık e-Devlet üzerinden başvuru yaptığınız yetki belgesinin çıkıp çıkmadığını ya da sahip olduğunuz belgenin kaç gün geçerliliği kaldığını görebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey PTT’den, nüfus cüzdanınızla 4 TL karşılığında alabileceğiniz e-Devlet şifresi. Bu şifreyi kullanarak sisteme giriş yaptıktan sonra aşağıdaki linki kullanarak D2 belgenizi sorgulayabilirsiniz.
e-Devlet Yetki Belgesi Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- D2 yetki belgesi araçlara değil şirketlere verilen bir yetki belgesidir. Dolayısıyla D2 belgesi kiralama gibi bir şey yapılamaz. Ancak kanun, D2 belgesine sahip şirketlerin araçlarının, aslında şirkette çalışmayan ancak mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilerce kullanılmasına olanak tanır. Kişiye ait bilgilerin ve taşıma için kendisine ödenecek ücretin işlemden önce hazırlanacak sözleşmede belirtilmesi şarttır.
- Belge alınırken sağlanması gereken şartlardan en az birinin kaybedilmesi durumunda belgenin geçerliliği yalnızca 90 gündür. Bu 90 gün içinde kaybedilen şart geri sağlanmazsa belge geçerliliğini yitirir.
- Kullanılan aracın 10 yaşını doldurması, kaza ya da başka bir sebepten hurdaya çıkması vb. şirketin elinde olmayan sebepler sonucunda yitirilen şartlar için verilen süre 540 gündür. 540 gün sonunda araç tamir edilmemiş yahut yeni araç alınmamışsa yetki belgesi geçerliliğini kaybeder.
- Yetki belgesi alındıktan sonra eklenebilecek araç sayısı ikidir. İkiden fazla aracın eklenmesi gerekirse D2 yetki belgesinin tamamen yenilenmesi gerekir.
- D2 yetki belgesinin olduğunu belirten taşıt kartlarının, taşıma sırasında şirket aracının içerisinde bulundurulması zorunludur. Talep edilmesi halinde görevliye gösterilmeyen taşıt kartı, süresi geçmiş ya da alınması gerekirken hiç alınmamış yetki belgeleri için şirket sahipleri ve aracı kullananlar idari para cezasına tabi tutulurlar.
- Şirketler sözleşmeli olarak D2 yetki belgesine araç ekleyebilir. Bu noktada eklenecek aracın da 10 yaş ve 75 koltuk şartlarını sağlıyor olması gerekir.
Engelli Sürücü Belgesi Değişimi İşlemi Nereden Yapılır?
D2 Belgesi İçin Araçta Bulunması Gereken Koltuk Sayısı Kaçtır?
Araçta bulunması gereken koltuk sayısı 75 tir.
D2 Belgesi Geçerlilik Süresi Nedir?
D2 belgesi geçerlilik süresi 5 yıldır.