yardım başvurusudevlet yardımları

Src Belgesi Almama Cezası Nedir? 2024 Src Belgesi Fiyatı Ne Kadar?

Src Belgesi Almama Cezası Nedir? 2024 Src Belgesi Fiyatı Ne Kadar?
A+
A-

Src Belgesi Almama Cezası Nedir? Src Belgesi Fiyatı Ne Kadar?; Ülkemizde, araçların özelliklerine göre farklı ehliyet türleri verilmektedir. Ayrıca ehliyet alma durumu ile Src belgesi alma durumu da farklılık göstermektedir.

Araçlar bireysel ve ticari olmak üzere iki farklı amaçla kullanılırlar. Farklı kullanım amaçlarına göre sürücülerin sahip olmaları gereken belgeler de değişkenlik gösterir. Tüm motorlu araçların kullanılabilmesi için ehliyete ihtiyaç duyulurken ticari amaçla bir araç kullanılacaksa SRC belgesine sahip olunmalıdır. SRC belgesine sahip olmadan trafikte bir amaçla var olmak kesinlikle yasaktır. SRC belgesine sahip olmaksızın trafikte ticari faaliyet gösteren kişi ve kurumlar hakkında cezai işlem başlatılır.

Araç Sicil Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

SRC Belgesi ve Kıstasları

SRC belgesine, trafik içerisinde ticari bir amaçla var olan herkesin sahip olması gerekir. Ticari amaçla bir yük ya da insan taşımak, aracın niteliği ve büyüklüğü, aracın kimin üzerine olduğu ve işin kurumsal boyutta olup olmadığına göre birçok farklı kıstasa göre verilen SRC belgesinin tüm bu farklılıklara rağmen belirlenmiş bazı asgari standartları da mevcuttur. 18 yaşın üzerindeki lise mezunları SRC belgesine sahip olabilmek için asgari koşulları sağlamış olurlar. Ancak SRC belgesi almak isteyen kişinin muhakkak ehliyeti bulunması gerekir. Şartları sağlayan bir vatandaş İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış kurslara kayıt olarak hem yazılı hem de sözlü birtakım testlere tabi tutulur. Bu aşamaların başarıyla tamamlanması halinde SRC belgesini almaya hak kazanılır. Ayrıca SRC belgesi almak isteyenlerin 66 yaşını aşmamış olmaları gerekir.

Herhangi bir SRC kursuna kayıt olma aşamasında sicil kaydı ve sağlık raporu gibi belgelere ihtiyaç duyulur. Kurs başladığı andan itibaren gerek kitap ve teknolojik materyallerden teorik eğitim, gerekse kurstaki eğitmenler tarafından verilen pratik direksiyon ve araç eğitimi alınır. Teorik eğitim sırasında daha çok trafik kuralları ve levhaların temel anlamlarının öğrenilmesi amaçlanır. Trafikte sürücünün önüne çıkabilecek bütün levhalar, ışıklar ve işaretlerin öğrenilmesi trafik kurallarının içselleştirilmesi açısından önemlidir. Öte yandan aracın motoruna dair bilgiler ve ilk yardım anında yapılması gerekenler hakkında da birçok bilgi aktarımı yapılır.

Pratik eğitimde ise kişiye aracı hareket ettirme, durdurma ve sürme eğitimleri verilirken aynı zamanda refleksleri geliştirilmeye çalışılır. 30 günlük bir eğitimin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanmış bir sınava girilir. Sınav iki kademelidir, hem yazılı hem pratik kısmı vardır. Yazılı kısmında 50 soruluk çoktan seçmeli sorular bulunur. Bu sorular içerik olarak kurslarda öğretilen bilgiler üzerinedir. Bu sınavdan 60 puanın üzerinde alan öğrenciler ikinci sınav olan pratik sınava girmeye hak kazanır.

src belgesi almama cezası nedir?

src belgesi almama cezası nedir?

SRC Belgesinin Sınıflandırılması

SRC belgesi kendi içerisinde sınıflara ayrılar. Birçok türde SRC belgesi vardır ve sürücülerin hangi SRC belgesi türüne sahip olması gerektiği çalışılan kurum, yapılan iş, iş sahasının fiziksel durumu, işin niteliği ve hangi tür araçla ticari faaliyetin gerçekleştirileceği gibi birçok ayrıntıya göre belirlenir.

SRC 1 Belgesi

Uluslararası ve yurt içi yolcu taşımacılığı yapılması halinde, bu ticari faaliyetin gerçekleştirildiği aracın sürücüsünün SRC 1 belgesine sahip olması gerekir. SRC 1 belgesini otobüs kullanmak için edinmek isteyenlerin mutlaka 26 yaşın üzerinde olmaları gerekir. Personel taşımacılığı yapanlar, öğrenci servisi çekenler SRC 1 belgesine sahip olmak zorundadır.

SRC 2 Belgesi

Yalnızca yurt içinde yapılacak yolcu taşımacılığı için sahip olunması gereken belge türüdür. SRC 2 belgesi için de aynı şekilde otobüs kullanımları için 26 yaş sınırı bulunuyor. Personel taşımacılığı yapanlar, ticari taksi şoförleri, dolmuş şoförleri, öğrenci servislerinin şoförleri SRC 2 belgesine sahip olmak zorundadır.

SRC 3 Belgesi

Uluslararası ve yurt içi yük, eşya ve kargo taşımacılığı yapacak olan sürücülerin sahip olmaları gereken belge türüdür. Kamyon, çekici ve tır kullanan sürücüler ile kamyonet, pikap ve panelvan gibi araçlar ile ticari faaliyetlerde bulunacak sürücülerin SRC 3 belgesine sahip olması zorunludur.

SRC 4 Belgesi

SRC 3 belgesinde olduğu gibi eşya ve yük taşımak için imal edilmiş herhangi bir araçla yurt içinde kargo ve yük taşıma ticari faaliyetlerinde bulunacak kişilerin SRC 4 belgesine sahip olmaları zorunludur.

Src Belgesi Almama Cezası Nedir?

SRC belgesine sahip olmaksızın yapılan ticari faaliyetler cezaya tabi tutulur. Ticari amaçla araç kullanımı gerektiren iş kollarında faaliyet gösteren kurumların SRC belgesi bulunmayan şoför çalıştırmaları kesinlikle yasaktır. Yönetmelikte açık bir dille belirtilmiş olan bu kuralın cezai yaptırımı hem kişileri hem de bu kişilerin çalıştıkları kurumlara yönelik uygulanır. Trafik Ceza Kanunu’nda 2024 yılında güncellenmiş olan cezalar uygulanmaktadır. SRC olmadan araç kullanma cezası sadece tek bir kişi için değildir.

Src Belgesi Fiyatı

Src Belgesi fiyatları şu şekildedir;

SRC1 Belgesi: 5.000,00 TL

SRC2 Belgesi: 4.000,00 TL

SRC3 Belgesi: 5.000,00 TL

SRC4 Belgesi: 4.000,00 TL

SRC5 Belgesi: 5.000,00 TL

src belgesi almama cezası nedir?

src belgesi almama cezası nedir?

SRC Cezası Kime Kesilir?

9hv9hboitjsi0be5rpdzzd8icy2zvvjbw1cnuakh.jpegCeza miktarı, olası zamlar ve indirimlerin etkisi ile seneden seneye değişkenlik gösterebilir. Tekrara düşüldüğünde ise cezalar katlanır ve parasal boyutun ötesine geçerek trafikten men cezasına kadar varabilir. Bununla birlikte ceza ihlali yapan kişilere soruşturma açılması ihtimali de mevcuttur.

Ticari amaçla yapılan taşımacılık işin tek önemli noktanın SRC belgesi olmadığını ve bu cezaların yalnızca SRC belgesine sahip olmayanlara verilmediğini de eklemek gerekiyor. SRC belgesi ile birlikte sahip olunması gereken bir başka belge de psikoteknik belgesi. Bir sürücünün psikoteknik belgesi alabilmesi için önce psikolojik açıdan sağlam olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Aynı zamanda sürücünün bedensel hareketlerinin koordinasyonunu sağlayıp sağlayamadığına, zihinsel yetkinliğinin bulunup bulunmadığına, akli dengesinin yerinde olup olmadığına da bakılır. Bu kriterlerin ölçümlerinin tamamlanması yaklaşık olarak 1 saat civarında sürer.

SRC ve psikoteknik raporu gibi şartlar taşımacılık üzerine faaliyet gösteren şirketlerin üzerindeki sorumlulukları artırmaktadır. Maddi kayıpların yanı sıra uluslararası şekilde faaliyet gösteren şirketlerin bu tür cezalarla karşı karşıya kalması ciddi bir itibar kaybını da beraberinde getirir. İlgili bakanlık bu konuda hassas davranarak SRC belgesiz trafiğe çıkılmaması konusunda önlemler almaya devam ederken bu uygulamalar aynı zamanda çalışan ve işveren arasındaki bağlayıcılığı da artırmaktadır.

SRC Belgesi Cezası Sorgulama

Günümüzde verilen SRC belgesi cezaları interaktif olarak da öğrenilebilir. Bu sayede verilen SRC’siz araç kullanma cezası ile ilgili tarih, miktar ve ceza sebebi gibi bilgileri öğrenebilmek mümkündür. Bu hizmet e-Devlet sistemi üzerinden alınabilir.

Üzerinize kayıtlı bir SRC belgesi cezası olup olmadığını öğrenmek için TIKLAYINIZ!

SRC Belgesi Nasıl Alınır? Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Ne Kadardır?

%25 erken ödeme indirimi olarak uygulanmaktadır.

Plakasız Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

2023 yılı itibariyle 5.154 TL dir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.