Çekme Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarma Masrafları 2024
Çekme Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarma Masrafları; Trafiğe çıkamayacak durumda olan pek çok araç bulunmaktadır. Genelde kullanılmayan, hurdaya ayrılan ya da kazaya karışan araçların vergi veya diğer tüm yükümlülüklerden kurtarılması amacıyla düzenlenen çekme belgesi, söz konusu araca ait bütün dönem borçlarının ödenmesi ile birlikte plakasının trafiğe teslim edilmesini ifade eder.
Araç, sahibinin arzu ettiği süre boyunca çekme belgesi ile bekleyebilir. Bu süreçte aracın trafikten çekilmiş olması sebebiyle araç adına herhangi bir vergi borcu çıkarılmaz. Dolayısıyla çekme belgeli araçların trafiğe çıkma hakkı olmaz, çekme belgeli araçlarla trafiğe çıkmak ise para cezasına ve ehliyet ceza puanına sebep olur. Bu yüzden aracın yeniden trafiğe çıkarılması için gerekli işlemleri yapmadan çekme belgesi ile trafiğe çıkmamakta fayda olacaktır. Çekme belgeli araçların yeniden trafiğe çıkarılması sürecinde ise bazı aşamaların takip edilmesi ve birtakım evraklar ile birlikte başvuru yapılırken çeşitli masraflara dair ödemelerin yapılması gerekir.
PTT, TÜVTÜRK Araç KM Sorgulama – Orijinal KM Öğrenme
Çekme Belgeli Araç Satışı Yapılır mı?
Çekme belgesi bulunan arabalar satışa sunulabilir. Her ne kadar bu araçların trafiğe çıkma hakkı olmasa da normal taşıtlarda olduğu gibi devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkündür. Noterdeki devir işlemlerinin tamamlanması ile birlikte trafik tescil müdürlüklerine başvuru yapılması halinde aracın yeni sahibi taşıtı kullanmaya başlayabilir.
Çekme Belgeli Araç Alınır mı?
Çekme belgeli araçlarla ilgili tıpkı ikinci el araç alışverişinde olduğu gibi alım satım işlemi yapılabilir. Fakat çekme belgeli araçlar ile ilgili yaygın olan bir yanlış yargı vardır. Genelde bu araçların kazalı ya da kullanılmayacak kadar hasarlı oldukları düşünülür. Fakat çekme belgeli araçların her zaman kazaya karıştığı ya da hasarlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Bazen araç sahipleri aracı artık kullanmak istemediği için bir kenarda bekletebilir ve masraf çıkmaması için çekme belgesi düzenletebilir. Ayrıca bu araçlarla ilgili haciz ya da rehin kararı da söz konusu değildir.
Dolayısıyla araç alışverişlerinde, alıcı aracın özelliklerini inceledikten sonra arabayı satın alabilir ve gerekli işlemleri yapıp yeniden aracın trafiğe çıkmasını sağlayabilir. Araç alıcıları bu süreçte tıpkı ikinci el araç alımlarında olduğu gibi arabaya ait kaza kayıtlarını kontrol edebilir, TÜVTÜRK muayene raporlarını inceleyebilir ve aracın fiziki özellikleri konusunda bir eksperden görüş alabilir. Bu sayede daha güvenli ve şeffaf bir alışveriş gerçekleştirmek mümkün olacaktır.
Aracın özellikleri hakkında bilgi edinmek için başvurulan eksper raporunun nasıl alındığını öğrenmek için: Tramer Eksper Raporu Nereden Alınır?
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?
Çekme belgeli bir aracın yeniden trafiğe çıkması için belirli aşamaların takip edilmesi gerekir:
- Tekrardan trafiğe çıkarma işlemi, araç sahiplerinin ya da vekillerinin veya resmi temsilcilerinin bir dilekçe ile müracaat etmesi üzerine herhangi bir trafik tescil şubesi ya da bürosu aracılığıyla yapılır.
- Başvuru sırasında arabaya ait tescil belgesi, geçerli zorunlu sigorta poliçesi, eğer araç üstünde bir değişiklik yapılmışsa bu değişiklikle ilgili belgeler ve araç muayenesinin yaptırıldığını ispatlar nitelikte bir belgenin ibraz edilmesi gerekir. Dolayısıyla yeniden trafiğe çıkarılmak istenen çekme belgeli araç muayeneden geçirilmelidir.
- Daha sonraki süreçte ilk olarak araca önceki plakası tahsis edilir, ardından motorlu araç trafik belgesinin tanziminin sağlanmasıyla birlikte bu aşama sona ermiş olur.
- Tekrar trafiğe çıkma hakkına sahip olan aracın bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığının elektronik sistemine aktarılır. Eğer bu işlem herhangi bir sebep yüzünden gerçekleşmezse en geç 15 günlük süre içerisinde yazılı olarak vergi dairesine bildiride bulunmak gerekir.
Çekme belgeli aracı tekrar trafiğe çıkarmak için bu süreçte gerek görülen evraklar ise şunlardır:
- Nüfus cüzdanı
- Muayene işlemlerinin tamamlandığını gösterir belge
- Zorunlu trafik sigortasının yapıldığını gösterir belge
- Araçta yapılan değişikliklere ilişkin belge
- Araç tescil belgesi
- Aracın özellikleri ile vasıta bilgilerini gösterir nitelikteki EK1 belgesi
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkarma Masrafları Nelerdir?
Çekme belgeli aracın yeniden trafiğe çıkarılmak istenmesi halinde bazı masraflara ilişkin ödeme yapılmalıdır. Eğer bir alışveriş söz konusuysa çekme belgeli araç noter masraflarının ödenmesi gerekir. Bunu takip eden süreçte ise içinde olunan döneme ait aracın motorlu taşıtlar vergisinin ödenmesi, aracın muayeneden geçirilmesi ve zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasının gerekli olduğu durumlarda bu sigortanın yaptırılması gerekir.
Motorlu taşıtlar vergisi konusunu biraz daha açmak gerekirse; aracın iki yıldır çekme belgeli olarak bir kenarda beklediğini düşünelim. Yeni sahibi aracı trafiğe çıkarmak isterse bu iki senelik motorlu taşıtlar vergisini değil, içinde bulunulan aktif döneme ait motorlu taşıtlar vergisini ödemekle yükümlü olur. Yani geçmişe dönük bir borçla karşılaşmak söz konusu değildir.
Trafik Sigortası Olmadan Trafiğe Çıkma Cezası Ne Kadar?
436 TL dir.
Engelli Yerine Park Etme Cezası Ne Kadar Oldu?
873 TL dir.
İstediğim bilgiyi aldım,teşekkür ederim
Aracimi noterden yeni satacağım kişi bana. Noterden vekalet ver diyo üstümden silinirmi oyle. Bende çekme belgeli. Yapıp verim satışı diyom olmaz diyo bi sıkıntı olurmu