Engelli

Engelli Sürücü Belgesi Yenileme 2024 Engelli Ehliyet Yenileme

Engelli Sürücü Belgesi Yenileme - Engelli Ehliyet Yenileme, Sürücü Belgesi Yenileme Evrakları, e-Devlet Ehliyet Yenileme, Engelli Ehliyeti İçin Sağlık Raporu, Engelli Ehliyet Yenileme Randevu ve daha fazlası yazımızda...

Engelli Sürücü Belgesi Yenileme – Engelli Ehliyet Yenileme; Engelli sürücü belgesi değişimi için neler yapmalıyız gelin birlikte bakalım. Engelli bireyler de herkes gibi trafikte aktif bir şekilde yer alma hakkına sahiptirler. Bunun için engelli sürücü belgesine ihtiyaçları vardır. Geçmişte engelli vatandaşların sahip oldukları H sınıfı ehliyet yeni yasa kapsamında yürürlükten kaldırıldı. Engelli vatandaşlar da artık A ve B sınıfı özürlü ehliyeti sahibi oluyorlar. Bu yasal değişiklik engelli vatandaşların mevcut sürücü belgelerini yenileyerek yeni sürücü belgesi almalarını da zorunlu kıldı.

Bizler de sizler için Engelli Sürücü Belgesi Yenileme – Engelli Ehliyet Yenileme, Sürücü Belgesi Yenileme Evrakları, e-Devlet Ehliyet Yenileme, Engelli Ehliyeti İçin Sağlık Raporu, Engelli Ehliyet Yenileme Randevu ve daha fazlasını yazımızda cevapladık…

Engelli Sürücü Belgesi Yenileme – Engelli Ehliyet Yenileme

  • Sürücü belgesi yenileme işleminin ilk adımı Emniyet Genel Müdürlüğünün “Sürücü Belgesi Randevu Sistemi” üzerinden randevu almak.
  • Engelli sürücü belgesinin değişiminin normal sürücü belgesinin değişiminden en önemli farkı, ehliyet sahibi kişinin engel durumunu gösteren sağlık raporunu ilgili kurumlara ibraz etmesi gerekliliğidir. Bu belgenin ibraz edilmemesi halinde engelli sürücü belgesi değişim işleminin gerçekleştirilmesi mümkün olmaz.
  • Öte yandan biyometrik fotoğraf, kan grubu kartı ve ibrazı gereken diğer belgelerin temin edilmesi ve ehliyet kart ücretinin yatırılması gereklidir.
engelli sürücü belgesi yenileme
engelli sürücü belgesi yenileme

Engelli Sürücü Belgesi Değişimi için Randevu Alma

  • Randevu sisteminde karşılaşılan sayfada aşağıdaki örneği görüldüğü üzere işlem türü için yenileme seçeneği seçilmelidir.
  • İşlem türü seçildikten sonra randevu alınmak istenen il seçilmelidir. İl seçiminin ardından ekranda ilgili ilde bulunan Trafik Tescil Birimleri ile bu birimlerdeki uygun randevu saatleri listelenir. Randevu, listelenen bu gün ve saatlerin dışında bir zaman dilimine alınamaz.

 

  • Tercih işleminin ardından kişisel bilgilerin girileceği aşamaya geçilir. Bu aşamada şahsi bilgiler olan T.C. kimlik numarası, ad, soyad, doğum tarihi, telefon numarası ve mail adresi gibi bilgiler girilir. Ardından güvenlik kodundaki karakterler ilgili kutucuğa yazılır. Mail adresi kısmına geçerli ve sürekli erişilebilir bir mail adresi girildiğinden emin olunmalıdır.

 

  • Güvenlik kodu girilerek işlem devam ettirildiğinde bir önceki adımda verilen mail adresine bir doğrulama maili gönderilerek hesabın doğrulanması istenir.
  • Hesabın doğrulanmasının ardından sistem tarafından otomatik bir referans numarası verilir. Bu referans numarası ile randevu sorgulama, değiştirme ve randevuyu iptal etme gibi işlemler gerçekleştirilebilir.
  • Bu şekilde randevu oluşturduktan sonra belgelerin bir araya getirilerek randevu saatinde Emniyet Genel Müdürlüğünün ilgili trafik biriminde olunması gerekir.

Engelli Ehliyeti Değişimi İçin Sağlık Raporu

Yasal mevzuatta yapılan değişiklikler ile sistemin tüm süreci yenilenmiştir. Engelli bireylerin ehliyet sürücü belgesi değişimi için birçok konuda ciddi değişiklikler söz konusudur. Yeni alınacak sürücü belgeleri için yapılan değişiklikler, yenilenmesi gereken sürücü belgeleri için de geçerlidir. Bu değişikliklerden biri de gerek yeni ehliyet almak isteyen gerekse de ehliyetini değiştirmek isteyen engelli bireylerin sağlık raporu alma zorunluluğudur.

Sağlık raporunu Sağlık Bakanlığı ya da üniversite hastanelerine bağlı poliklinik, aile sağlık merkezi ya da sağlık tesislerinden almak mümkündür. Bunun dışında Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş özel hastane, özel poliklinik, özel muayenehane ya da özel tıp merkezlerinden de ehliyet değişimi için gereken sağlık raporu alınabilir.

Kurumda bulunan aile hekimi, doktor ya da uzman doktor tarafından muayene işlemi gerçekleştirilir. Gerçekleştirilen muayenenin ardından doktor tarafından rapor düzenlenir. Özellikle aile sağlık merkezlerinde, uzmanlık alanı engelli bireyler için sağlık raporu düzenlemeye yeterli olan sağlık personeli bulunmayabilir. Bu durumda engelli bireyin bu raporu alabileceği bir sağlık kurumuna sevki gerekebilir. Alınan bu sağlık raporunun geçerlilik süresi 2 yıldır. Bu nedenle raporun ehliyet değişiminin yapılacağı zamana yakın bir tarihte alınması faydalı olacaktır.

Aile sağlık merkezlerinde ve sağlık ocaklarında aile hekimi tarafından düzenlenen engelli birey sağlık raporu için herhangi bir ücret ödenmez. Özel sağlık kurumlarında ise bir miktar ücret ödenebilir. Ücreti raporu veren kurum belirler ve ücretler her kuruma göre değişkenlik gösterir.

H sınıfı ehliyet sağlık raporu olarak da bilinen bu rapor ile H ehliyeti ÖTV indiriminden de yararlanmak mümkündür. Bu sayede engelli birey, engel durumuna göre kendi kullanacağı özellikte bir arabayı ÖTV ödemeden piyasa değerinin oldukça altında bir rakama satın alabilir. Araç kullanamayan engelli bireyler de bu indirimden faydalanabilir. Bireyin engel derecesi araç kullanabilmesini engelleyecek durumda ise engelli bireyin birinci dereceden bir yakını yine ÖTV ödemeden oldukça uygun bir fiyata araç satın alabilir. Bu durumda alınan araçların daha önce hiç kullanılmamış sıfır araç olması gerekmektedir.

engelli ehliyet yenileme
engelli ehliyet yenileme

Ehliyet Harçları Ne Kadar? Ücretler Nereye Yatırılır? (Adım Adım)

Engelli Sürücü Belgesi Başvurusu için Gereken Evraklar

Engelli sürücü belgesinin değişimi için Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan randevuya sağlık belgesiyle birlikte götürülmesi gereken bazı belgeler vardır. Bu belgeler arasında nüfus cüzdanı, avukat olanlar için avukat kimliği, süresi geçmemiş pasaport, eski sürücü belgesinin yanında 2 adet arka fonu beyaz olan 5 x 6 cm boyutlarında biyometrik fotoğraf, vakıf payı için 2 TL ve değerli kağıt bedeli için 13 TL olmak üzere toplamda 15 TL’nin vergi dairesi ya da bankaya yatırıldığına dair dekont ya da makbuz, kan grubunu gösteren kan grubu kartı gereklidir.

  • Biyometrik fotoğraf: Engelli sürücü belgesi değişiminde arka fonunda beyaz olduğu, direkt olarak karşıya bakıldığı ve yüzde herhangi bir jest ya da mimik olmadığı bir biyometrik fotoğrafa ihtiyaç vardır. Çene ile saç bölgesi arasında kalan bölümün net bir şekilde görülmesi beklenen bu fotoğrafı çektiren kişinin söz konusu bölgesinde hiçbir aksesuarın yer almaması gerekir.

  • Ehliyet kart ücreti: Başvuru öncesi yatırılması gereken ehliyet kart ücreti Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Dairelerinin veznelerinden ya da İnternet Vergi Dairesi üzerinden online olarak yatırılabilir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı ile anlaşmalı bankaların şube ya da ATM’lerinden de bu ücretin yatırılması mümkündür. Ücret yatırıldıktan sonra makbuz ya da dekont ile ödemenin belgelenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

  • Kan grubu kartı: Kazadan dolayı yaralının bilincinin yerinde olmadığı durumlarda yaralının kan grubunun tespit edilmesiyle vakit kaybedilmemesi için kan grubu kartına sahip olmak son derece önemlidir. Dolayısıyla ehliyet alırken olmazsa olmaz niteliğindeki belgelerden biri de kan grubu kartıdır. Kan grubu kartı sağlık kuruluşlarında yapılan kan testi sonrası hızlı bir şekilde alınabilir.

Sürücü Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

 

Engelli Araç Alımı İçin Hangi Sınıf Ehliyete Sahip Olmak Gerekir?

H sınıfı ehliyet olması gerekir.

Engelliler B Sınıfı Ehliyet Alabilir mi?

Evet.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bir konu tam net değil sanki raporda ”sadece hareket ettirici aksamda özel tertibat ile araç kullanması gerekir” yazıyor.
    bu durumda tekrar ehliyet için rapor almaya gerek var mı yokmu?

    rapor tarihim 2022 AĞUSTOS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu