Tüvtürk Lastik Derinliği Hangi Ölçülerde Olmalı? 2024 Sıfır Lastik Diş Derinliği
Tüvtürk Lastik Derinliği Hangi Ölçülerde Olmalı? Sıfır Lastik Diş Derinliği; Araç sahibi olan kişilerin araç muayenesi yaptırması zorunludur. Peki Minimum Lastik Diş Derinliği Kaç Milimetredir? Lastik Diş Derinliği Nasıl Ölçülür? Lastikler İçin Diğer Şartlar Nelerdir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…
Araçlarının muayene tarihi yaklaşan araç sahiplerinin üzerinde durması gereken konulardan biri de TÜVTÜRK ağır kusur tablosu içerisinde yer alan lastiklerin minimum diş derinliği değerinin hangi aralıkta olması gerektiğidir. Araçların yolda güvenle seyretmesini sağlayan ve aracın gücünü yola aktaran lastikler, TÜVTÜRK tarafından 2 yılda bir denetlenen ekipmanlar arasında. Fren mesafesi, yol tutuşu ve yakıt sarfiyatına büyük etki eden lastiklerin, denetim sonucu gerekli kriterlere uygun olmaması halinde araçlar muayeneden geçemez ve gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından tekrar muayeneye girmeleri gerekir.
PTT, TÜVTÜRK Araç KM Sorgulama – Orijinal KM Öğrenme
Sıfır Lastik Diş Derinliği
Sıfır lastiklerin diş derinlikleri değişken olmakla birlikte ortalama 8 milimetre civarındadır. Lastiğin tipine, markasına ve yüzey desenine göre değişiklik gösterebilen bu değer, yol tutuşu ve fren mesafesi için azami önem arz etmekte.
Minimum Lastik Diş Derinliği Kaç Milimetredir?
Lastikler aşınabilen bir malzemeden üretilir. Kauçuk bazlı bu malzeme üzerine lastiğin çeşidine göre farklı derinliklerde ve farklı desenlerde dişler işlenir. Bu dişler zamanla aşınır ve lastik düzleşir. Bu sebeple yol tutuşu, fren mesafesi azalır ve yakıt tüketimi yükselir.
Lastik diş derinliği kaç mm’den az olursa değiştirme zorunludur sorusunun cevabı binek araçlar için 1,6 milimetredir. Motosikletler için bu değer, motosiklet lastiklerinde kullanılan malzemenin yoğunluğunun daha düşük olması sebebiyle 1 milimetredir. Yapılan uluslararası araştırmalar neticesinde diş derinliklerinin bu değerlerin altına düştüğünde direksiyon hakimiyetinin azaldığı, fren mesafesinin 2 katına kadar uzadığı saptanmıştır.
Ticari otomobiller için ise işleyiş daha farklıdır. Binek araçlarda standart yük endeks değeri söz konusudur ancak ticari araçlar yük taşıma kapasiteleri sebebiyle farklı bir değerlendirmeye tabi tutulur. Aracın ruhsatında belirtilen taşıma kapasitesi baz alınarak 4 lastiğe düşen yük hesaplanarak bu hesaba uygun endekse sahip lastikler tercih edilmelidir. Aksi durumlarda ticari araçlar muayene sonucunda kusurlu olarak değerlendirilir. Bu sebeple lastik başına düşen taşıma kapasitesine göre lastik alımı yapılmalı, değerin altında kalan lastikler değiştirilmeli.
TÜVTÜRK ağır kusur tablosunda yer alan bu değerler, araçların trafikte güvenle yol alması için Avrupa standartlarına göre belirlenmiş minimum değerlerdir. Ancak güvenliğiniz için lastiğinizi değiştirmeniz gereken değer 3 milimetredir.
Lastikler İçin Diğer Şartlar Nelerdir?
Lastiklerin diş derinliği, muayene için tek kriter değil. TÜVTÜRK denetiminde lastiklerin detaylı kontrolleri yapılır ve lastiklerin patlak olması, dengesiz aşınmış olması ve tamir edilmiş olsa da trafik güvenliğini tehlikeye atacak şekilde yıpranmış olması durumunda araçların muayeneden geçmesi mümkün olmaz. Rot balans ayarının düzgün yapılmaması sonucunda lastikler dengesiz aşınabilir ve lastiğin yüzeyindeki diş derinlikleri çok farklı değerlerde çıkabilir. TÜVTÜRK istasyonlarında yapılan denetlemelerde en düşük çıkan diş derinliği değeri baz alınır.
Lastik Diş Derinliği Nasıl Ölçülür?
Lastiklerin diş derinliği en kolay yoldan madeni para yardımıyla ölçülebilir. Madeni 1 Türk Lirasının bronz kısmı yaklaşık 3 milimetredir. Eğer lastiğinizin aşınmış diş kısmına madeni parayı dik bir şekilde yerleştirdiğinizde, diş içerisinde kalan bronz kısmın uçlarını görmeye başladıysanız lastik diş derinliğiniz 3 milimetrenin altına inmiş demektir ve bu lastiklerinizi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir.
Lastikler üretilirken, lastiklere sınır noktasını gösteren bir sırt bloğu yerleştirilir. Lastik dişinde ve su kanalında yer alan bu blok sayesinde lastiklerinizin ne kadar aşındığını görmek çok daha kolaydır. Bu blok tam olarak 1,6 milimetre yüksekliktedir. Dolayısıyla bloğa kadar erişen bir aşınma söz konusuysa yasal sınırların altına inmiş olursunuz ve aracınız muayeneden kesin olarak geçemez.
Yukarıda saydığımız yöntemler asla kesin değerleri veremez. TÜVTÜRK yaptığı denetimlerde dijital göstergeler kullanarak kesin değerlere göre onay vermekte. Bu sebeple aracınızdaki alet çantanızda bulundurabileceğiniz bir dijital milimetre ölçer ile lastik diş derinliklerinizi hesaplamak daha kolay olacaktır. Lastik ölçümü için özel olarak üretilen ve üzerinde rakamların yer aldığı kumpaslar da işinizi fazlasıyla görebilir. Lastiklerinizi satın alırken tedarikçi firmadan isteyeceğiniz karton ölçüm kılavuzu lastik diş derinliğinizi düzenli olarak ölçmenizi sağlayan çok önemli bir yardımcıdır ve mutlaka talep edilmelidir.
Lastik diş derinliği ölçümlerinizi bazı yakıt istasyonlarında, lastik değişimi yapan noktalarda ve aracınızın periyodik bakımını yaptırdığınız yerlerde yaptırabilirsiniz. Muayene istasyonları çevresinde bulunan lastikçiler de gerekli kontrolleri yapabilir.
Yazın Kış Lastiği Muayeneden Geçer mi?
TÜVTÜRK denetimlerinde mevsim faktörlerine uygun lastiklerin kontrolleri yapılmaz. Sadece diş derinliği ve sağlamlık kontrolü gerçekleştirilir. Araç üzerinde yapılan denetimlerde trafiği tehlikeye atacak riskler tespit edilirse ağır kusurlu olarak onarımı ya da düzeltilmesi istenir. Kışlık ya da yazlık olduğu fark etmeksizin, lastik diş derinliği yasal sınır olan 1,6 milimetrenin altına inmişse onay verilmez.
Dolayısıyla yaz aylarında kışlık lastikle muayeneye girmenin herhangi bir sakıncası bulunmuyor. Ancak kış lastikleri yaz aylarında yumuşayarak yol tutuşunu ve konforu ciddi ölçüde etkiler. Kışlık lastikler soğuk havalarda yol tutuşunu kaybetmemesi için yazlık lastiklere göre daha yumuşak bir malzemeyle üretilir. Bu malzeme yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte daha da yumuşar ve yol tutuşunu ciddi oranda azaltır. Yazlık lastikler ise yüksek sıcaklıklarda ideal yol tutuş için daha sert bir malzemeyle üretilir ve yaz sıcaklarına karşı mevcut yapılarını korurlar. Bu sebeple mevsim şartlarına uygun lastikler kullanmanızı öneririz.
Hangi Lastik Ebatları Muayeneden Kalır?
TÜVTÜRK‘te lastik ebatlarıyla alakalı bir denetim gerçekleştirilmez. Sadece aynı aks üzerindeki lastiklerin aynı olması şartı aranır ve diş derinliği kontrolü yapılır. Aynı aks üzerinde farklı ebat lastiklere onay verilmez. Yani ön sağ taraftaki lastik ebatının sol taraftaki lastikle aynı olması gerekir. Arka lastikler için de aynı durum söz konusudur. Aracın lastiğinin jant ile uyumu ve hasar durumu kontrol edilir. Risk teşkil eden jant-lastik kombinasyonu araç sahibine bildirilir.
Araç lastikleri muayene istasyonlarında en çok kusurlu bulunan ekipmanlardır. Bu sebeple lastiklerinizin düzenli olarak kontrollerini sağlamalısınız. Bu kontrolleri sağlamadığınız durumlarda muayene istasyonunu arka arkaya ziyaret etmeniz gerekebilir. Daha da kötüsü, değiştirmediğiniz lastikleriniz yüzünden kendinizin ve başkalarının hayatını riske atma ihtimaliniz bulunuyor. Lastikler artık her bütçeye uygun. Bu sebeple gerektiği durumlarda lastiklerinizi değiştirmeyi ihmal etmeyin.
Kış Lastiği Takmak Zorunlu mu? Hangi Araçlar İçin Zorunlu?