Rapor Parası Nasıl Alınır? 2024 Rapor Parası Ne Kadar?
Rapor Parası Nasıl Alınır? Rapor Parası Ne Kadar? İnsanoğlu hayatını sürdürebilmek için çalışmak zorundadır. Günümüz ekonomik koşullarında da temel ihtiyaçları karşılayabilmek ancak kazançla mümkündür.
İzin günleri dışında sorumluluk sahibi bireyler, geçimlerini sağlamak için çalışırlar. Çalışan bireyler için iş kazası ya da herhangi bir meslek hastalığı durumunda gelir kaybı yaşamaması adına rapor parası düzenlenmiştir. Bu imkan sayesinde ‘Geçici iş göremezlik’ olarak da bilinen SGK rapor parası, çalışanın haksızlığa uğramaması için SGK tarafından ödenmektedir.
SGK tarafından yetkilendirilmiş olan hekimlerce veya sağlık kurulunca istirahat edecek süre belirlenir ve kişiye rapor parası ödenir. Peki rapor parası nasıl alınır, şartları nelerdir, rapor parası ne kadar oldu, rapor parası nasıl sorgulanır gibi tüm bu soruların cevaplarına ve rapor parası ile ilgili tüm detaylara gelin, birlikte bakalım…
Rapor Alınca Maaş Kesintisi Olur Mu? 2024 Ne Kadar Maaş Kesilir?
Rapor Parası Nasıl Alınır?
Rapor parası, belirli şartları sağlayan hak sahiplerine SGK tarafından ödenen iş göremezlik ödeneği adı altında verilen paradır. Çalışan kişinin, gelir kaybı yaşamasını önlemek, haksızlığa uğramasını engellemek adına sağlanan bu uygulamada kişiye, verilen nakit destektir de diyebiliriz.
SGK tarafından ödenen rapor parasını alabilmek için, çalışan kişinin durumuna dair bazı istemlerde bulunulur. Bu istemlere göre iş göremezlik ödeneği hak sahipleri ancak 3 başlık altında olabilirler. Bunlar;
- Çalışanın hastalığından ötürü sağlık raporu alması
- Sigortalı kadın çalışanın doğum yapması
- Sigortalı çalışanın iş yerinde kaza geçirmesi hali
SGK tarafından ödeme yapılmasını bekleyen hak sahiplerinin, yukardaki şartlardan birini yaşaması durumunda bu para verilmektedir. Ve çalışan kişinin durumunun da raporda sunulması gerekir.
Yatarak tedavi gerektiren durumda ise rapor parası alabilmek için, çalışan kişinin prim borcu olmamasına dikkat edilmektedir. Ayrıca rapor tarihi öncesinde son 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta priminin varlığı şartı bulunmaktadır.
Rapor Parası Alma Şartları
İş göremezlik ödeneği alan hak sahiplerinin, rapor parasından faydalanmak için gerekli şartları sağlamaları durumuna bakılır. Gerekli şartlar da şu şekildedir;
- SGK bildirimine göre; iş kazası yaşayanların durumları değerlendirip, kabul edilmelidir.
- SGK Sağlık Kurulu tarafından listelenen meslek hastalıklarından biri olmalıdır.
- Hastalık sebebiyle iş göremezlik ödeneği, sadece 4A kapsamındaki sigortalı olan hak sahiplerine tanınmaktadır.
4A sigortalı olanların rapor parası alabilmesi için aranan şartlar ise;
- Raporun geçerli olduğu tarihten itibaren sigortasının devam etmesi gerekir.
- İş göremezlik ödeneğinin verildiği tarihten itibaren son 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olmalıdır.
- SGK tarafından yetkilendirilen hekim tarafından veya sağlık kurulu tarafından verilen istirahat süresi boyunca işyerinde çalışmamalıdır.
- Rapor, SGK tarafından yetkilendirilmiş hekim veya sağlık kurumu tarafından onaylanmış olmalıdır.
- Doğum yapan annenin doğum raporuna göre 8 haftalık izni, doğum öncesinden 10 haftaya da çıkarılabilir.
2024 Rapor Parası Ne Kadar?
SGK rapor parası, sistem üzerinden hesaplanmaktadır. Rapor parasını etkileyen bazı kriterler bulunmaktadır. Bunlar;
- Rapor başlangıç tarihinden önce son 3 ayın toplam brüt maaşı
- Raporlu gün sayısı
- Son 3 ay prim ödeme gün sayısı
İş göremezlik ödeneğine göre; günlük ücret, ayakta tedavi kapsamında geçen süre, tedavinin hastanede görmesi durumu ve raporun iş kazası sebebiyle alınmış olması, hak edişin değişme sebepleri arasında yer almaktadır.
Kişinin aldığı brüt ücretin 18.000 TL olduğunu varsayalım… Buna göre hesaplama yaparsak;
Brüt Ücret (18.000 TL) x 12 Ay = 216.000 TL
Toplam brüt ücret (216.000 TL) / 360 gün = 600 TL (esas ortalama günlük kazanç)
Rapor Parası | Ayakta Tedavi (3/2) | Yatarak Tedavi (2/1) |
1 Günlük | 400,00 TL | 300,00 TL |
Sigortalı işçiye ödenen geçici iş göremezlik ödeneğin tutarı, raporun 3. gününden itibaren hesaplanır. Çünkü 1 veya 2 günlük raporlarda işçiye, SGK tarafından herhangi bir ücret ödemesi yapılmamaktadır. Ancak iş kazaları söz konusu ise, 1 veya 2 günlük raporlu durumuna bakılmaksızın, raporlu sayılan her gün için ödeme yapılır.
Doğum İzni Kaç Gün? 2024 Babalık İzni Kaç Gün, Ne Zaman Başlar?
Kişi diyelim ki asgari ücretle çalışıyor. O zaman hesaplama şöyle olacaktır;
2024 yılında zamlanan yeni asgari ücret tutarına göre, çalışan kişiye ödenen rapor parası hesaplanmaktadır.
Kişinin aldığı asgari brüt ücreti 20.002,5 TL;
Brüt Ücret (20.002,5 TL) x 3 Ay = 60.007,5 TL
Toplam brüt ücret (60.007,5 TL) / 90 gün = 666,75 TL (esas ortalama günlük kazancı)
Asgari Ücretli Rapor Parası | Ayakta Tedavi (3/2) | Yatarak Tedavi (2/1) |
1 Günlük | 444,5 TL | 333,375 TL |
3 Günlük | 1.333,5 TL | 1.000,125 TL |
5 Günlük | 2.222,5 TL | 1.666,875 TL |
7 Günlük | 3.111,5 TL | 2.333,625 TL |
10 Günlük | 4.445,00 TL | 3.333,75 TL |
20 Günlük | 8.890,00 TL | 6.667,5 TL |
30 Günlük | 13.335,00 TL | 10.001,25 TL |
e-Devlet Üzerinden Rapor Parası Sorgulama
e-Devlet sistemi üzerinden rapor paranızı sorgulayabilme imkanınızın olduğunu biliyor muydunuz? Sizler için adım adım rapor sorgulama işlemini ele aldık! Öncelikle e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak, giriş yapınız.
Açılan bağlantı üzerinde arama motoru bulunmaktadır. Arama yerine, iş göremezlik yazınız. Daha sonra sayfada çıkan ilk arama sonucuna tıklayınız. Ekranda tüm ödeme bilgileriniz, raporunuza ait başlangıç ve bitiş tarihleriyle beraber kaç para yattığı ve nereye yattığı (PTT bankası, Ziraat Bankası…) gibi bilgileri görüntüleyebileceksiniz. Raporlar bölümünden isterseniz detay kısmından, raporu veren kurum ismini de görüntüleyebilirsiniz.
Sağ üst köşede yer alan +yeni belgeye tıklayarak, çalıştığınız kurumdan istenmesi durumunda iş göremezlik belgenizi indirip çıktısını alabilirsiniz.
Rapor Parası Ne Zaman Ödenir?
Rapor parasını almak isteyen çalışan, hem işverene hem de SGK’ya bildirim yapmalıdır. Rapor bildirimi yaptıktan sonra, takiben en geç 15 iş günü içinde çalışan kişinin hesabına ödeme yapılır. Ya da çalışan kişiye, PTT üzerinden rapor parası tanımlanabilir.
Rapor Parası Hangi Bankaya Yatırılır?
İş göremezlik ödeneği alacak hak sahiplerinin, PTT Bank veya Ziraat Bank hesaplarına rapor paraları yatırılmaktadır. Ancak PTT ya da Ziraat üzerinden aktif bir banka hesabınızın olması şart değildir. Çünkü kimliğinizle beraber PTT ya da Ziraat Bankasına giderek de adınıza yatan rapor paranızı çekebilirsiniz.
Rapor Parasını Çekmeyi Unutursam Ne Olur?
Rapor paranız yetkili banka hesabınıza yatmaktadır. Böylece en geç 2 ay içerisinde bankaya müracaat ederek rapor parasını hesabınızdan çekebilirsiniz. 2 ayı geçtiği durumlarda ise en yakın PTT veya Ziraat şubesine giderek rapor paranız hakkında gişe memurundan durumunuzu sorgulatabilirsiniz.
SGK rapor parasının alınma süresi 2 aydır. Rapor paranız, yatırıldığı tarihten itibaren iki ay içinde alınmadığı takdirde Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilmektedir. İade edilen parayı alabilmek için ise SGK kurumuna müracaat ederek dilekçe yazmanız gerekir. Bu yüzden rapor paranızın ödemelerini takip etmeniz önemlidir.
SGK Rapor Parası Ödemesini Kim Alabilir?
SGK rapor parası, sadece çalışanın şahsına ödenmektedir. Yani bir başkası çalışan adına bu ödemeyi alamaz. . Ancak siz, başka birine ödemeyi alması için vekalet verdiyseniz, bu durum farklıdır. Diyelim ki hastasınız ve bankaya gitmenizi engelleyecek kadar zor bir durumunuz bulunmaktadır.
İşte o zaman, vekalet vererek rapor paranızı talep etme imkanınız bulunmaktadır.
Ayrıca rapor paranızı aldıktan sonra banka şubesine gitmeden de başka bir bankaya aktarabilir veya online olarak da borçlarınızı ödeyebilirsiniz!
SGK Rapor Parası En Fazla Kaç Günlük Alınır?
SGK rapor parası alınacak gün sayısı ile ilgili bazı sınırlamalar mevcuttur. Rapor, iş yeri hekimi tarafından verilmişse 2 günden fazla değildir.
Tek seferde alınan rapor ise 10 günden fazla olamaz. Böylelikle kontrol şartıyla da rapor uzatma gün sayısı dahil 20 günü aşmamaktadır.
Bir yıl içinde aynı doktor tarafından en fazla kırk günlük bir rapor alınabilir. Bunun üzerinde bir istirahate ihtiyaç varsa yine sağlık kurulu tarafından rapor düzenlenmelidir.
Sünnet Fiyatları 2024 Devlet Hastanesi ve Özel Hastanede Sünnet Ücreti
Özel Hastane Yoğun Bakım Ücretli mi? 2024 Özel ve Devlet Hastanesi Ameliyat Ücretleri