yardım başvurusudevlet yardımları

SGK İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır? (5 Soruda Detaylı Anlatım)

SGK İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır? (5 Soruda Detaylı Anlatım)

SGK İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır? (5 Soruda Detaylı Anlatım); İş kazası sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Bazı durumlarda yeterli tedbir alınmadığı için ya daha fazla dikkat edilmediği için meydana gelen kazalar büyük sonuçlara yol açabilmektedir. SGK iş kazası bildirimi, iş yerinde yaşanan herhangi bir kaza sonucunda yapılması gereken ilk şeylerden biridir. SGK’ya yapılan bu bildirimin amacı, iş kazalarını takibe almak ve kaza sonucunda oluşan hasarla alakalı olarak hem çalışanın hem de işverenin haklarını korumaktır. Bu bildirim belirli bir süre dahilinde yapılmadığı takdirde ise işverene cezai yaptırımlar uygulanır. Bu nedenle hem sigortalıların hem de işverenlerin iş kazaları durumunda yapılması gereken bu işlemle ilgili önceden bilgi sahibi olması oldukça önemli. Çünkü böylece bir kaza yaşanması durumunda geç olmadan olaya müdahale edilir ve sorumluluklarınızı yerine getirebilirsiniz.

Biz bu yazımızda önemli bir husus olan SGK iş kazası bildirimi üzerinde durduk. Ayrıca iş kazası tazminat hakkı gibi bu durumu izleyen farklı konulara da değindik. Siz de yazımızı inceleyerek konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. İlk olarak sizlerle yazı boyunca konuşacağımız konuların bir listesini paylaşalım:

  • SGK’ya göre iş kazası nedir?
  • SGK iş kazası bildirimi nasıl yapılır?
  • SGK iş kazası bildirim formu nasıl doldurulur?
  • İş kazası SGK’ya kaç gün içerisinde bildirilmeli?
  • İş kazası tutanağı tutulmazsa ne olur?
  • İş kazasında işçinin hakları nelerdir?
  • İş kazalarında tazminat ödenir mi?
  • İş kazası geçiren işçinin maaşları kesilir mi?
  • Sigortasız işçi kazası durumunda uygulanan cezalar nelerdir?

Hemen konuya giriş yapalım ve iş kazasının tanımı üzerinde duralım.

Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır? Sorgulama Sayfası

1. İş Kazası Nedir?

İş yerinde neyin kaza olarak tanımlandığını bilmeniz, iş kazası bildirimi aşaması için oldukça önemli. Bu nedenle ilk olarak SGK’ya göre iş kazası nedir, onu konuşalım. 

Genel olarak iş kazası, herhangi bir çalışanın ya da iş yeri unsurunun zarar gördüğü olay olarak tanımlanır. Yani aslında iş kazasının tanımı içerisinde yalnızca çalışanlar yok, iş yerine ait ürünler de var. Bu da işverenin haklarını korumaya yönelik bir adım denebilir.

Biraz daha detaya girelim. Şöyle ki:

  • Bir sigortalının iş yerinde bulunduğu anda,
  • Kendisine işveren tarafından verilen görevi yerine getirirken,
  • Sigortalının görevli olarak farklı bir bölgeye gönderildiği zamanlarda,
  • Sigortalının işveren tarafından sağlanan araç ile gidiş geliş yaptığı anlarda
  • Emziren kadının çocuğuna süt vermek için izne çıktığı saatlerde yaşanan tüm olumsuz olaylar; iş kazası kapsamına girer.

İşte bu tanımlamaya dahil olan olaylardan herhangi biri yaşanırsa; işveren, iş kazasında yapılması gerekenler listesinin başında gelen iş kazası bildirimi işlemlerini yapmakla yükümlüdür. 

İş kazasının ne olduğunu öğrendik. Şimdi işin en önemli noktasına gelelim. SGK’ya konu hakkında bildirim nasıl yapılır, onu konuşalım.

2. SGK İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

İş kazası bildirimi Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılır. Bu aşamada iş kazası bildirim formunu SGK’ya ulaştırmanız gerekir. Bunun için isterseniz elektronik form doldurma işlemi yapabilirsiniz. Dilerseniz de formu elden teslim edebilirsiniz. Yalnız elektronik bildirim hakkında belirtmemiz gereken birkaç nokta var:

  • E-SGK sistemi üzerinden yapılan online bildirimlerde e-bildirim şifresine ihtiyacınız var. Aksi halde elektronik ortamda işlemlerinizi tamamlayamazsınız.
  • Bunun yanında elektronik iş kazası bildirimi yalnızca 4A sigortalı çalışanlar için yapılabilir. Ayrıca yabancı uyruklu çalışanlar için de online sistemler kullanılamaz. 

Genel olarak bildirim yöntemlerini anlattık. Şimdi biraz daha detaya girelim.

SGK İş Kazası Bildirim Formu Nasıl Doldurulur?

İş kazası bildirim formunun eksiksiz bir şekilde doldurulup SGK’ya sunulması gerekiyor. Bahsettiğimiz formu indirmek için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz. Form da doldurulması gereken alanlar ve istenen bilgilerse şu şekilde:

  • İş yerinin bulunduğu il ve ilçe
  • İş yeri sicil numarası 
  • İş yerinin bağlı bulunduğu vergi dairesinin adı
  • İş yerinin açık adres, telefon ve faks gibi iletişim bilgileri
  • İş yerinde çalışan işçilerin ayrıntılı dökümü
  • Kazanın yaşandığı günün vardiya detayları 
  • Kaza sonrasında iş yerinin durumu
  • İş kazası bildirimini yapan kişinin kimlik bilgileri

Bu formu doldurduktan sonra bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüğüne elden teslim edebilirsiniz. SGK müdürlüklerinin adres ve iletişim bilgileri için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz. 

Formu nasıl dolduracağımızı öğrenmiş olduk. Şimdi online bildirim konusunun detaylarına bakalım.

SGK İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formunu indirmek için TIKLAYINIZ!

Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerinin adres bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Elektronik Ortamda İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

Online iş kazası bildiriminde de bir önceki bölümde verilen form dolduruluyor. Tek fark, internet üzerinden işlem yapılması. Yani formu elden teslim etmeden direkt gönderebiliyorsunuz. Bu forma internet üzerinden ulaşmak için yapabileceğiniz iki şey var. Bunlardan biri e-Devlet üzerinden giriş yapmak. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde:

  • İlk olarak bölüm sonunda yer alan linke tıklayın ve e-Devlet kapısının ilgili sayfasına gidin. 
mqn5oshro86vooops03j90swyh6wam5o8wnflo0r
  • “Kimliğimi Şimdi Doğrula” diyerek sisteme giriş yapın.
68emowxsizwr8zkvnvqkhskq1jydvfvybdyocdv6
  • Eğer e-Devlet şifreniz yoksa bir PTT şubesinden şifre satın alabilirsiniz. 
is kazasi bildirim
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra bir yönlendirme sayfası açılacak. Burada “Uygulamaya Git” yazısına tıklayın.
sgk is kazasi bildirimi
  • Sistem sizi SGK’nın sitesine yönlendirecek. Burada iş yerini seçerek devam edebilirsiniz. Sonrasında formu doldurabilirsiniz. Yalnız işlemi tamamlamak için e-bildirge şifresine ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

İzleyebileceğiniz diğer yolsa, SGK’nin internet sitesi üzerinden işveren girişi yapmak. Bu noktada aşağıda verilen maddeleri uygulayabilirsiniz:

  • Bölüm sonunda verilen linke tıklayarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili sayfasını ziyaret edin.
sgk is kazasi bildirim secenekleri
  • Açılan ekranda sizden istenilen bilgileri doldurun ve sisteme giriş yapın. 
sgk kaza bildirim
  • Sol tarafta açılan menüden “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim İşlemleri” yazısına tıklayın.
sgk kaza bildirim2
  • Karşınıza yukarıda giriş kısmı verilen bir form çıkacak. Bu formu sonuna kadar eksiksiz bir şekilde doldurun. 
  • Tüm bilgileri girdikten sonra formu onaylayabilirsiniz. Eksik bir kısım kalırsa sistem uyarı verecektir. Geri dönüp eksikleri tamamladıktan sonra formu gönderebilirsiniz. 

Elektronik bildirim sonrasında ayrıca bir başka işlem yapmanıza gerek yok. Siz formu onayladığınızda direkt olarak SGK’nın sistemine işlenir. 

Formun doldurulması ile ilgili detayları paylaştık. Şimdi bu işlemleri en geç ne zaman kadar yapmanız gerektiğine bakalım.

e-Devlet kapısının “Sosyal Güvenlik Kurumu – İş Kazası ve Meslek Hastalığı E-Bildirim” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinin “İş Kazası ve Meslek Hastalığı E-Bildirim” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

3. İş Kazası SGK’ya Kaç Gün İçerisinde Bildirilmeli?

İş kazası yaşandıktan sonraki 3 iş günü içerisinde SGK’ya bildirim yapılması gerekiyor. Yani salı günü olan kazayı en geç cuma gününe kadar bildirmelisiniz. 

Eğer bu süre içerisinde bildirim işlemini tamamlamazsanız veya herhangi bir nedenden dolayı bildirim yapılmazsa, ceza kesilir.

Şimdi hemen bahsettiğimiz bu ceza konusuna değinelim ve iş kazası tutanağı tutulmazsa ne olur, ona bakalım.

4. İş Kazası Bildirimi Yapılmazsa Ne Olur?

İşveren iş kazası bildirimini 3 iş günü içerisinde yapmazsa, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği ceza uygulanır.

  • Bu ceza miktarı 2023 yılı için 15.000 TL’den başlar ve 50.000 TL’ye kadar çıkabilir. 
  • Cezanın miktarı; iş yerinin tehlike sınıfı ve çalışan toplam kişi sayısına göre belirlenir. 

İş kazası bildirmenin cezası yalnızca para cezası değildir. Bu durumda SGK, iş kazası geçiren sigortalının tedavi için harcadığı miktarı işverenden tahsil edebilir. 

Ayrıca bir noktayı daha belirtelim. Sağlık kuruluşları da iş kazasını bildirmek zorundadır. İş kazası sonucu hastaneye yatırılan bir işçinin yaşadığı durumu hastane SGK’ya bildirir. Yani SGK iş kazası bildirimi yapmayan işvereni kolaylıkla tespit edebilmektedir. 

Buraya kadar işverenin yapması gereken iş kazası bildirimi üzerine konuştuk. Şimdi biraz da “İş kazası geçirdim şikayetçi olmadım, ne yapmalıyım? Bu noktada benim haklarım neler?” diye merak eden sigortalıların durumunu inceleyelim. 

SGK İdari Para Cezaları Nelerdir? 

5. İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları ve Bu Konuda Merak Edilenler

Tabii bu apayrı bir metin konusu. Ama biz kısaca iş kazası geçiren ya da iş göremezlik raporu alan sigortalıların haklarına da değinmek istiyoruz.

Biz şimdi en çok merak edilen soruların yanıtlarını verelim. İş göremezlik ödemesi ile başlayalım.

Sürekli ya da Geçici İş Göremezlik Ödeneği

Sigortalının iş kazası geçirdikten sonraki tedavi sürecinde ödenek alma hakkı bulunur. İşçiye kaç gün rapor verilmişse o gün için iş göremezlik ödeneği de verilir. Hastaneden yapılan SGK rapor girişi ile işçinin çalışmayacağı gün sayısı direkt olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilir.

Sağlık kurulunda yapılan değerlendirme sonrasında işçiye sürekli iş göremezlik ödeneği de verilebilir. Kurul kişinin meslek gücünün %10 oranında kaybettiğini bildirirse, işçi sürekli iş göremezlik ödeneği alabilir.

Şimdi de kaza sonrasında vefat durumunda ne oluyor, ona bakalım.

SGK Rapor Parası Sorgulama ve Hesaplama

Ölümlü İş Kazası Durumu

Sigortalı iş kazası sonrası vefat ederse, o kişinin hak sahibi yakınına gelir bağlanır. Bu durumda sigortalının çalıştığı süreye bakılmaz. Ölümlü iş kazası sonucunda aylık hakkı tüm sigortalıları kapsar. Ayrıca ölümlü kaza sonrasın iş yerinin hatalı olduğu durumlarda aile ilgili işverene tazminat davası da açabilir.

Sırada iş kazası durumunda tazminat hakkı doğuyor mu, sorusu var.

İş Kazası Tazminat Hakkı

İş kazası sonrasında işçinin direkt olarak bir tazminat hakkı olmuyor. Fakat bir önceki bölümde de dediğimiz gibi, işçi ya da ailesi işverene tazminat davası açabiliyor. Bu davalar genelde 1-2 yıl içerisinde sonuçlanıyor. Bu davalarda; tarafların iddiaları, görgü tanıklarının ifadesi, maddi zararların ve kusur oranının tespiti, ve malullük oranı gibi önemli hususlar inceleniyor.

Şimdi merak edilen bir başka noktaya bakalım. İş kazası sonrasında işçinin maaş durumunu konuşalım.

İş Kazası Geçiren İşçinin Maaşı

İş kazası sonrası rapor verilen bir işçinin aklına ilk gelen sorulardan biri, “İş kazası sonrasında maaşım kesilir mi?”. Burada şöyle bir durum var. Raporlu işçi istirahat günlerinde iş göremezlik ödeneği alır. Yani maaşı kesilmiş gibi görünse de söz konusu günler için SGK tarafından ödeme yapılır.

Maaş konusu bu şekilde. Bir de işten çıkarılma durumuna bakalım.

İş Kazası Geçiren İşçinin İşten Çıkarılması Durumu

İşverenin çalışanını her zaman işten çıkarma hakkı vardır. Bu hakkını istediği zaman kullanabilir. Yani iş kazası geçiren çalışanını işten çıkarabilir. Tabii bu durumda işçinin hakları devreye girer. İş kazası sonucu herhangi bir kusuru olmadığı halde işten çıkarılan işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi yapılır.

Son olarak sigortasız bir işçinin iş kazası geçirmesi durumuna bakalım.

Sigortasız İşçi Kazası Durumu

SGK iş kazası istatistikleri gösteriyor ki, her sene binlerce sigortasız işçi çalıştığı yerde geçirdiği kaza sebebiyle mağdur durumda kalıyor. Bu durumu önlemek adına SGK işçinin haklarını korumaya alıyor. Şöyle ki:

  • Sigortasız bir işçi iş kazası geçirirse, sigortalı işçi gibi değerlendirilir ve sigortalı çalışanın sahip olduğu tüm haklardan yararlanır.
  • Bu durumda sigortasız işçi çalıştırdığı belirlenen işverense para cezası ile cezalandırılır.

Sigortasız İşçi Çalıştırma İhbarı Nasıl Yapılır?

İş kazası bildirimi hakkındaki tüm detayları sizlerle paylaştık. İşçinin haklarına da değindik. Son olarak yazıyı bitirmeden önce konuyu hızlıca toparlayalım:

  • İş kazası bildirimi, yaşanan iş kazası sonrasında işverenin SGK’ya yapması gereken bir bildirimdir.
  • İş kazası bildirimi formu elden teslim edilebilir ya da online olarak doldurulabilir.
  • İş kazası bildiriminin kazayı takip eden 3 iş günü içerisinde yapılması gerekir.
  • Bildirim yapılmazsa 50.000 TL’ye kadar para cezası uygulanabilir.
  • İş kazası geçiren işçiye rapor süreci boyunca iş göremez ödeneği verilir.
  • Ölümlü kazalarla işçinin hak sahibi yakınına aylık bağlanır.
  • Sigortasız bir işçi iş kazası geçirirse, sigortalıların tüm haklarından yararlanabilir.
  • Sigortasız işçi çalıştıran işverene para cezası uygulanır.

Siz iş kazası bildiriminin işçilerin haklarını koruduğunu düşünüyor musunuz? Bu uygulamayı ve işçilerin haklarını yeterli buluyor musunuz? Konuyla ilgili fikir ve tecrübelerinizi yorumlar kanalını kullanarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sizlere en güncel bilgilerin yer aldığı, kapsamlı yazılar sunmaya çalışıyoruz. Ve sizin yazılarımızla ilgili görüşlerinize önem veriyoruz. Bizlere iletişim sayfamızdan ya da yorumlar kısmından düşüncelerinizi iletebilirsiniz. Facebook sayfamızı takip ederek yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz.

SGK Sigorta Girişi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

SGK Eksik Gün Bildirimi Nasıl Yapılır?

SGK APHB Sigorta Türü Nedir?

SGK İlişiksizlik Belgesi Nedir?

İş Kazası SGK ye Kaç Gün İçinde Bildirilmelidir?

İş kazası 3 gün içerisinde bildirilmelidir.

Sigortasız İşçi İş Kazası Geçirirse Ne Olur?

İşveren para cezasına çarptırılırken, sigortasız işçi sigortalı işçi gibi değerlendirilir ve tüm haklardan onun gibi yararlanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.