yardım başvurusudevlet yardımları

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nedir? 2024 Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nedir? 2024 Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?
A+
A-

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nedir? Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır? Ülkemizde doğuştan ya da sonradan engel sahibi olan birçok kişi bulunmaktadır. Asıl engelin sevgisizlik olarak görüldüğü ülkemizde, bu engelleri aşmak için farklı alanlarda farklı pek çok hizmet verilmektedir. Engelli Raporu Kimlere Verilir? Engelli Raporu Ne Kadar Süre İle Geçerlidir? Engellilerin Faydalanabilecekleri Haklar nelerdir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

 Engelliler hakkındaki kanuna göre engellilik durumu; sonradan ya da doğuştan herhangi bir sebeple, sosyal, duygusal, ruhsal, zihinsel ve bedensel yeteneklerin çeşitli derecelerde kaybedilmesi sonucu günlük gereksinimlerin yerine getirilmesinde zorlanma, toplumsal yaşama uyum sağlamada zorluklar çekilerek, destek, rehabilitasyon, danışmanlık ve bakım hizmetlerine ihtiyaç duyulması durumudur.

Bu bakımdan engelli vatandaşların günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorluklar ve gereksinim duydukları ihtiyaçlar karşılandığında toplumsal yaşamdaki uyumları artacak ve dolayısıyla engeller ortadan kalkacaktır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nedir? Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?

Engelli sağlık kurulu raporu, engelli vatandaşların ve ailelerinin sahip oldukları haklardan faydalanmaları amacıyla devlet tarafından engelli vatandaşlara verilen rapor türüdür. Öncelikle MHRS üzerinden randevu almak gerekmektedir.  Bu rapor ile engelli vatandaşlar ve yakınları, birçok sosyal ve ekonomik haklardan faydalanabilirler. Aslında bu belge engelli haklarından yararlanılması için önem arz eden bir belgedir diyebiliriz. Raporun verilmesindeki amaç engelli vatandaşların da toplum içerisinde eksiklik hissetmeden sosyal faaliyetlere katılımını sağlamaktır.

e-Devlet Engelli Maaşı Sorgulama

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli raporu alabilmek için devlet tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü hastanelere gidilmesi gerekir. Listesi dönem dönem güncellenen bu hastanelerin içerisinde engelli raporu düzenlemesi için sağlık kurulu birimleri bulunur.

Engelli raporu almak için gerekli işlemler bu birimlerde gerçekleştirilir. Gerekli evraklarla birlikte engelli raporunun talep edilmesinin ardından burada istenen tüm testler yaptırılır ve sonuçları doktorların oluşturduğu heyete gönderilir. Heyetteki doktorlar, engelli raporu hakkındaki kararını ilgili yönetmelik kapsamında verirler. Eğer engelli raporundaki engellilik oranı %40’tan fazla ise kişi engelli sayılır. Engelli raporunun, şahsi olarak yapılan başvurular için 2 adet, bir kurum vasıtasıyla yapılan başvurular için 3 adet kopyası verilir.

Engelli raporu başvurularının bizzat yapılması gerekir. Ancak hükümet tarafından atılan adımlarla engelli raporu almak isteyen ancak kusuru yüksek vatandaşlara, doktorlar tarafından evlerinde ziyaret edilerek rapor düzenlenmesi imkanı tanınmıştır.

Özürlü Raporu Nasıl Alınır?

Hukuki ve tıbbi olarak “özürlü raporu” diye bir rapor çeşidi bulunmamaktadır. Özürlü raporundan kastedilen rapor türü engelli raporudur. Bu ifadenin aynı zamanda hiç hoş olmayan bir ifade olduğunu da belirtelim.

Engelli Raporu İçin Gerekli Belgeler

  • 2 adet vesikalık fotoğraf (Ancak bazı hastaneler daha fazla fotoğraf isteyebilir. Bu açıdan başvuru esnasında 2’den fazla fotoğraf bulundurulması işlemlerin daha hızlı ilerlemesi için önem taşır.)
  • Engelli raporu başvuru dilekçesi (Bu dilekçeler hastanelerde mevcuttur.)
  • Nüfus cüzdanı ve fotokopisi

Engelli Raporu Kimlere Verilir?

Engelli raporu alınabilecek hastalıkların genel tasnifi:

  • Görme engeli
  • İşitme engeli
  • Fiziksel engel
  • Zihinsel engel
  • Sosyal bozukluklar

Yüzde 90 Engelli Raporu Kimlere Verilir?

Engelli raporunda kişinin engellilik oranı yüzdesel olarak ifade edilir. Bu yüzde, hastalığın türüne ve vücutta yapmış olduğu etkiye göre değişiklik gösterir.

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü tarafından resmi gazete yayımlanan özür oranları cetvelini görüntülemek için TIKLAYINIZ!

engelli sağlık kurulu raporu nedir?

engelli sağlık kurulu raporu nedir?

Engelli Raporu Ne Kadar Süre İle Geçerlidir?

Engelli sağlık raporu geçici ya da süresiz olarak verilebilir. Eğer hastalığın tedavi süresi çok uzun ise, ya da kalıcı bir hastalık mevcutsa süresiz olarak verilen engelli raporu, iyileşme durumu söz konusu olduğunda ya da hastalığın belirli dönem aralıklarında kontrol edilmesi gerekiyorsa geçici olarak verilir. Geçici engelli raporunun süresi genellikle 2 yıldır. 2 sene sonunda yine tam teşekküllü bir hastaneye kontrole gidilmesi gerekir. 3 kontrolün ardından hastalıkta herhangi bir değişikliğin olmaması, engelli raporunun süresize çevrilmesine neden olur. Hastanede gerçekleştirilen bu işlemler tamamen ücretsizdir. Devlet bu işlemler için engelli vatandaşlardan herhangi bir ücret talep etmez.

Engelli Sağlık Raporuna İtiraz

Engelli sağlık kurulu raporuna engelli, engellinin vasisi, talep eden kurum ya da engellinin velisi itiraz edebilir. Engelli sağlık kuruluna itiraz edecek kişi ya da kurum, engelli sağlık raporunun tasdikli örneği ile birlikte hazırlayacağı dilekçeyi, İl Sağlık Müdürlüğü’ne sunar. İl Sağlık Müdürlüğü, yeniden rapor alımı için kişiyi başka bir hastaneye yönlendirir. Eğer bu hastaneden de aynı rapor çıkarsa, rapor kesinleşir. Raporun farklı çıkması halinde konu hakem hastane heyeti tarafından çözülür.

Engellilerin Faydalanabilecekleri Haklar

  • Su indirimi: Tüm belediyeler engelli vatandaşların su kullanımı için en az %30 indirim uygulamak zorundadırlar.
  • Cep telefonu hizmetlerinde indirim: Vodafone, Türk Telekom, Turkcell ve çeşitli operatörler engelli vatandaşlarımız için özel indirimler uygulamaktadırlar.
  • Şehir içi ulaşımda indirim: Engelli vatandaşlar deniz yolları, TCDD, metro seferleri ve belediye otobüslerinden ücretsiz yararlanmaktadırlar.
  • Türk Hava Yolları indirimi: THY engelli vatandaşlarımıza %25 indirim uygulamaktadır.
  • Araç alımlarında ÖTV ve MTV’den muafiyet: %90 ve üzeri engelli yakınları, Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden muaf tutularak sıfır araç alabilirler.
  • Gelir vergisi indirimi: Engelli çocuğu olan vatandaşlar gelir vergisi indiriminden yararlanabilirler.
  • Müze indirimi: Müzeler engelli vatandaşlarımız için ücretsizdir. Özel müzeler inisiyatifleri doğrultusunda bu hakkı sunarlar.

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Nerelerde Kullanılır?

 

Araba Alımı İçin Gerekli Görülen Engellilik Durumu Nedir?

Araba alımı için engellilik durumunun %90 ve üzeri olması istenmektedir.

Engelli Aylığı Alabilmek İçin Gerekli Görülen Engellilik Durumu Nedir?

Engelli aylığı alabilmek için en az %40 raporun olması gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.