Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır? 2024 e-Devlet, e-Nabız, e-Rapor Sorgulama
Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır? e-Devlet, e-Nabız, e-Rapor Sorgulama; Ülkemizde doğuştan ya da sonradan olmak üzere birçok engelli birey bulunmaktadır. En büyük engelin sevgisizlik olduğunu bildiğimiz bu dönemde onlar için engelleri kaldırmanın ne denli önemli olduğunu bilmekteyiz. Engelli Raporu Nasıl Alınır? Engelli Raporu Sorgulama İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir? Engelli Raporu Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup engelli bir birey olarak hayatını devam ettiren kişiler için sosyal devlet anlayışının bir unsuru olarak engelli raporu düzenlenmekte ve bu kişilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına devlet destekli yardımlar yapılmaktadır. Aynı zamanda devlet temelinde düzenlenen yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde doğuştan ya da sonradan engelli olan bireylerin hayata katılması ve topluma kazandırılması amacıyla bu kişilere belirli haklar tanınmıştır.
Engelli bireylerin, kendilerine tanınan haklardan faydalanabilmeleri için engelli raporuyla birlikte engel durumlarına resmiyet kazandırmaları gerekir. Engelli raporu düzenlenirken gözetilen en önemli durum, bireyin engel oranının doğru bir şekilde hesaplanmasıdır. İlgili bakanlık ve yasalaştırılmış kriterler kapsamında engelli raporu oranları %40 ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bu oranın altında kalan kişilerin engelli raporu alma şansı düşüktür.
Engelli Vergi İndirimi Nasıl Sorgulanır? Nasıl Hesaplanır?
Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Engelli raporunun alınabilmesi için her yıl yayımlanan listedeki yetkili hastane ya da sağlık kuruşlarından birine müracaat edilmesi gereklidir. Aynı zamanda İl Sağlık Müdürlüğü üzerinden de engelli raporu başvurusu gerçekleştirilebilir. İl Sağlık Müdürlüğü, başvuru sahiplerini heyet raporu vermeye yetkili olan en yakın sağlık kuruluşu ya da hastaneye sevk eder.
Yetkili hastane ya da sağlık kurumunda yapılan tetkik ve incelemeler sonucunda kişiye engelli raporu verilip verilmeyeceği kararına varılır. Hastane ya da sağlık kuruluşunda oluşturulan doktor heyetleri, bireylerin engellilik durumunu yüzdesel olarak belirler.
Engelli raporu almak için, nüfus cüzdanı ve fotokopisi, iki adet fotoğraf ve engelli raporu dilekçesi ile birlikte başvuruda bulunulması gerekir. Bu başvuru sırasında istenen engelli raporu dilekçesi, yetkilendirilmiş kurum tarafından kişilere tahsis edilir ve engelli bireylerin bu dilekçenin boşluklarını doldurması beklenir. Dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise istenen fotoğraf sayısının kurumlar arasında değişiklik göstermesidir. Bu nedenler başvuruda bulanacak olanların yanlarında fazla miktarda fotoğraf götürmesinde yarar vardır.
Engelli Raporu Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Tıkla Öğren!
Engelli raporu işlemlerinde son adım, engelli raporu hesaplama kısmıdır. Bu kısımda gerekli incelemelerin tamamlanmasından sonra başvuru sahibine doktoruna iletmesi için bir kağıt verilir. Bu kağıda bütün doktorların görüşleri yazılır ve doktor onaylarıyla birlikte sağlık heyetine gönderilir. Heyetteki doktorların ortak kararıyla kişinin engel oranı belirlenir. Kişinin engel oranı, yönetmelikteki bilgilere göre şekillendirilir.
Verilen kararın olumlu sonuçlandırılması ve engel oranının %40’ın üzerinde belirlenmesi neticesinde kişi bizzat başvuru yaptıysa engel raporu iki; herhangi bir resmi kurum aracılığıyla sevk edildiyse üç kopya şeklinde düzenlenir. Bu kopyalarda biri kişiye aittir, diğerleri ise hastane ve sevk edilme işlemine karar veren aracı resmi kurumda muhafaza edilir.
Engelli Raporu Sorgulama İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
SGK engelli raporu sorgulama işlemini gerçekleştirmek isteyenler için üç farklı yöntem mevcuttur. Özürlü raporu sorgulama yöntemleri arasında; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Evrak ve Kayıt Takip Sistemi ile e-SGK ve engelli raporu başvurusu yapılan ilgili hastane ya da sağlık kurumuna bizzat başvurma yer alır.
Başvuru yapılan kurumların yetki alanları kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Evrak ve Kayıt Takip Sistemi üzerinden engelli raporu sorgulama yetkisi bulunmaktadır. Bireyler bizzat bu başvuru sorgulamasını yapamadıkları için engelli raporu aldıkları ya da başvuruda bulundukları ilgili sağlık kurumu ya da hastaneler aracılığıyla engelli raporu sorgulama sürecini takip edebilirler.
e-Devlet Üzerinden Engelli Raporu Sorgulanabilir mi?
Devlet altyapısıyla oluşturulan e-Devlet sistemi sayesinde vatandaşların birçok konuda bilgi alabilmesi ve aynı zamanda sosyal haklarından yararlanmak için başvuru yapabilmesi mümkündür. Ancak engelli raporu sorgulama işlemi söz konusu olduğunda, e-Devlet üzerinden sorgulama yapılamaz.
Heyet raporu sorgulama işlemleri kapsamında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü iş birliği ile e-Devlet sistemi altyapısı üzerinden sunulan herhangi bir hizmet bulunmamaktadır. Sağlık kurulu raporu sorgulama işlemi yapmak için www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden arama yapan kişiler, çıkan sayfayla birlikte en yakın yetkilendirilmiş sağlık kuruluşuna yönlendirilirler. Aynı sayfada yetkili sağlık kuruluşu ya da hastanenin iletişim bilgileri mevcuttur. İletişim bilgileri üzerinden engelli raporu sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.
E-SGK Engelli Raporu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
- E-SGK engelli raporu sorgulama sisteminden işlemlerini yapmak isteyenler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulan Evrak Kayıt ve Takip Sistemi Arama Sayfasına yönlendirilirler. Bu sayfa üzerinden engelli raporu sorgulaması yapacakların T.C kimlik numaraları ve evrak kayıt yılını girdikten sonra “evrak ara” sekmesine tıklamaları gerekir.
- Gerekli bilgilerin doldurulmasının ardından sistem tarafından arama yapılan yıla ait bütün evraklar listelenir.
SGK Evrak ve Kayıt Takip Sistemi üzerinden engelli raporu sorgulama işlemi yapmak için TIKLAYINIZ!
Engelli Raporu Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
Gerekli incelemeler ve tetkikler sonucunda verilen engelli raporunun süreli ya da süresiz olması durumu kararı veren heyet tarafından, rapor üzerinde imzanın hemen altında belirtilir.
Eğer heyet, engelli raporunun sürekli olduğuna hükmederse bu kararın rapor üzerinde belirtilmesi mecburiyeti vardır. Bu durumda her yıl engelli raporu yenileme başvurusu ya da işlemi yapılmasına gerek kalmaz. Ancak kişinin engellilik oranında bir artış söz konusu olursa sürekli raporu olmasına rağmen kendi istek ve arzusuyla engelli raporu yenileme başvuru yapabilir.
Eğer heyet, engelli raporunun süreli olduğunu hükmederse bu kararın da raporda belirtilmesi gerekir. Engelli raporunun süreli olma hususu, engelin sebebi zaman içerisinde değişebilecek ya da iyileşebilecek nitelikte olmasına göre değişir. Bu durumlar söz konusu olduğunda diğer kişiler üzerinde doğabilecek mağduriyetin önlenmesi için heyet üyeleri, her yıl engelli raporlarının yenilenmesini talep edebilir.
- Engelli raporunun yenilenmesi için başvuru yapılması durumunda, başvuruda bulunulan yeni sağlık heyeti ilk raporu veren kurula danışır.
- Yapılan incelemeler ve tetkikler sonucunda yeni heyet raporun yenilenmesi üzerine karara varır.
Engelli Kartı Nedir? Nasıl Alınır? Tıkla Öğren!
Engelli Raporunda Engel Oranı En Az Kaçtır?
Engel oranı en az %40 ve üzeri olarak belirtilmiştir.
Sürekli Engel Raporu İptal Edilebilir mi?
Alınmış olan sürekli engel raporu iptal edilemez.