Jandarma Özel Harekat (JÖH) Nasıl Olunur? 2024 JÖH Maaşı Ne Kadar?
Jandarma Özel Harekat (JÖH) Nasıl Olunur? JÖH Maaşı Ne Kadar?; Jandarma Özel Harekat da çalışmak isteyen kişiler bu konu hakkında araştırma yapmaktadır. JÖH Olma Şartları Nelerdir? JÖH Eğitimi Kaç Ay Sürer? JÖH Başvuruları Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Jandarma Özel Harekat, birçoğu rütbeli askerlerden oluşan, terörle mücadele konusunda birçok başarıya imza atmış birliklerdir. Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde görev yaparlar. Birliklerin başında bir yüzbaşı bulunur. Genellikle uzman çavuş ağırlıklı olan birliklerin içerisinde astsubay ve erler de görev almaktadır. JÖH görev yerleri genellikle şehir merkezlerindeki tabur komutanlıklarıdır. Operasyon olduğunda zırhlı araç veya helikopterler ile görev bölgesine nakledilirler. Günlerce hatta aylarca dağda konuşlanabilirler. Timlerin sayısı 5000 bin kişi kadardır. Birlikler kendi aralarında, kendi bölgelerine has isimler alarak kollarında birimlerine özgü bir birlik arması taşırlar.
Pilot Nasıl Olunur? Pilot Maaşları – Askeri Pilot Maaşı
JÖH Olma Şartları Nelerdir?
- Öncelikli şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir erkek olmaktır.
- Adayların en az lise mezunu veya lise dengi okullardan mezun olması gerekir. Yurt dışında eğitim alındıysa lise dengi bir okul olmalıdır.
- Adayların askerlik hizmetini tamamlamış olması veya başvurduğu sırada askerlik hizmetini yapıyor olmaları gerekmektedir.
- Adayların 25 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.
- Adayların başvuru yaptıkları ilk gün itibariyle terhislerinin üzerinden 3 yıldan fazla bir sürenin geçmemesi gerekmektedir.
- Bütün sınavlarda başarı sağlayan adayların ilgili sağlık yönetmeliği uyarınca sevk edildikleri hastaneden JÖH olabileceklerine dair sağlık raporu almaları gerekmektedir.
- Adayların en az 1.64 santimetre boyunda olması gerekir. Kılavuzda belirtilen boy-kilo oran tablosunda belirtilen değerlere sahip olmaları gerekmektedir. Boy uzunlukları çıplak ayakla ölçülür. Ağırlıklar ise spor şortu veya eşofman ile ölçülür.
- Adayların daha önce TSK bünyesinde daha önce rütbeli veya rütbesiz olarak istihdam edilmemiş veya askeri öğrenci olma durumlarının bitmemiş olması gerekmektedir.
- Adayların vücut yapıları düzgün, fiziki görünüşün kusursuz olması gerekir. (Göğüs kafesi ve omurgada şekil bozukluğu bulunmaması, işitme ve görmede kusur olmaması, gözlük ve lens kullanmaması, işitme cihazı kullanılmaması, renk körü ve düztaban olmaması, vücutta dövme, yara, yanık, ameliyat izi olmaması gerekmektedir. Adayların Türkçe konuşma durumlarının sorunsuz olması, dilde pelteklik, tutukluk ve kekemelik olmaması gerekmektedir.)
- Adayların güvenlik soruşturmalarının olumlu olması gerekmektedir.
- Adaylar, askerlik hizmetleri sırasında üstüne hakaret eden, emre itaatsizlikte bulunan, amir ve üstüne fiilen hakarette bulunan, fesat ve isyan suçlarında bulunan ve kanunda bulunan suçlardan hükümlü olmamalıdır.
- Adayların taksirli suçlar hariç olmak üzere, affa veya zaman aşımına uğramış, para cezasına çevrilmiş bir cürümden hükümlü bulunmaması gerekmektedir.
- Adayların tutum ve davranışlarında yasa dışı görüşleri benimsememiş, yasa dışı faaliyetlerde bulunmamış veya bu gibi faaliyetlere karışmamış olması gerekmektedir.
- Adaylar TSK’nın manevi varlığına gölge düşürmemelidir. Askerlikle uyuşmayan faaliyet ve hareketlerde bulunmamış olmalıdırlar. Hal ve hareketleri ile yasa dışı siyasete kaçacak, yıkıcı ve bölücü unsurda olan görüşleri benimsememiş olması gerekmektedir.
JÖH Eğitimi Kaç Ay Sürer?
Eğitimler terörle mücadele bölgelerine oldukça benzer şekilde düzenlenmiş, İzmir’in Foça ilçesinde gerçekleştirilmektedir. Burada 10 haftalık bir eğitime tabi tutulurlar. Temel savaş teknikleri ve coğrafi koşullara dayanıklılık konusunda eğitimler alırlar.
Komandolar eğitimlerinin sonunda yorgunluk ve uykusuzluğa dayanma eğitimi alırlar. Stres altında doğru karar verirler ve özgüvenleri sayesinde başarılı olabilirler. Yanlarındaki ekip arkadaşlarıyla silah arkadaşlığı yaparak güven duygusunu hissederler. Mevcut olarak ellerinde bulunan silahları etkin kullanır hale gelirler. JÖH eğitimleri sırasında bir kişi 260 kilometre koşu, 675 kilometre yürüyüş olmakla beraber toplam 935 kilometre yol kat eder.
Manevra eğitimine, harita bilgisine, GSP kullanabilmeye, kamuflaj kullanabilmeye, dağda kalabilmeye, suda geçiş tekniklerini kullanabilmeye yönelik eğitimlere tabi tutulan Jandarma Özel Harekat timleri, zorlu engelleri aşma konusunda geliştirilirler. Simülatör eşliğinde eğitimlerini sürdürürler ve bu sayede gerçek bir operasyon ve çatışma ortamını yaşama imkanını bularak bu konuda tecrübe sahibi olmaları sağlanır. Eğitim süresince eksikleri kayda alınıp, değerlendirilip bilgisayar destekli analiz edilerek eğitmenler tarafından değerlendirmeye tabi tutulur. Bu eksiklikler göz önüne alınarak kişisel gelişimlerini tamamlamaları için destek alırlar.
JÖH Çalışma Şartları ve Maaşı
Jandarma Özel Harekat birliklerinin görevleri gereği, JÖH maaşları 7 bin TL ile 11 bin TL arasında değişmektedir. JÖH görev süresi, diğer mesleklerde görev yapanların emekliye ayrılma sürelerine göre daha kısadır. Yıpranma faktörüne bağlı olarak belirlenen süreler esasında emeklilik ikramiyeleri de daha fazla olmaktadır. JÖH görev yerleri genelde şehir merkezindeki birliklerdir. Ansızın gelişen tehlike ve tehdit unsurlarına karşı sürekli operasyon yaparak faaliyet gösterirler.
Görev şehirlere ve başka değişkenlere bağlı olarak 250 TL ile 650 TL arasında görev tazminatı alırlar. Tehlikelerin ve tehdit belirten olayların fazlalığına göre bu ücretler yükselebilir. JÖH çalışma saatleri genellikle belli bir düzen içinde değildir. Operasyon olduğu zamanlarda göreve çıkarlar. Görevleri gereği günlerce dağda kalabilirler. Terörle mücadele söz konusu olduğundan bu birliklerin sürekli göreve hazır olarak beklemesi gerekir. İzinleri her devlet memuru gibi bellidir. Ancak bu izinleri kullanmaları, görevlerinin kritik olması sebebiyle bazı durumlarda ertelenebilir.
JÖH Başvuruları Nasıl Yapılır?
- Adaylar belirlenen tarihlerde öncelikle Jandarma Genel Komutanlığı’nın resmi internet adresinden Personel/Öğrenci Alımı sayfasına ulaşırlar. Beyana dayalı olarak yapılacak olan, sistem tarafından kabul edilmiş başvurular ön başvuru olarak ele alınır.
- Adaylar başvuru işlemlerinin son gününde belirlenen saate kadar başvurularını herhangi bir zamanda yapabilirler. Ön başvuru yapıldıktan sonra mutlaka yazıcıdan çıktısı alınmalıdır.
- Başvurular tamamlandıktan sonra internet üzerinden yapılacak duyuruda ismine rastlayamayan ancak internet başvurusu yaptığını iddia eden adayların, herhangi bir hak iddia edebilmeleri için başvuru yapıldığına ilişkin çıktılarını şahsen beyan etmeleri gerekir. İnternet dışında dilekçe ve başka yöntemlerle yapılacak başvurular kabul edilmeyecek ve bu dilekçelere cevap verilmeyecektir. İnternet üzerinden başvuru sırasında adayın nüfus bilgileri sistemden otomatik olarak alınacağı için girilen kimlik bilgilerinin nüfus kaydında farklı olması durumunda adayların başvurularının kabul edilmeme durumu bulunmaktadır.
- Kimlik bilgilerinin doğru girilmesi büyük önem arz etmektedir. Başvuru sonuçlarına belirlenen tarihte www.jandarma.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir. Posta yoluyla yazılı herhangi bir belge gönderilmeyecektir.
- Daha önce başvuru yapan, seçme sınavlarını geçip sağlıkla ilgili rapor almış adaylar başvuru yapamayacaktır. Başvurular masaüstü bilgisayar üzerinden “İnternet Explorer” tarayıcısı kullanarak yapılacaktır. Mobil cihazlar veya başka tarayıcılardan yapılan başvurularda sorun çıkması muhtemeldir.