Gelir Uzmanı ve Yardımcısı Nasıl Olunur? 2024 Gelir Uzmanı Maaşı
Gelir Uzmanı ve Yardımcısı Nasıl Olunur? Gelir Uzmanı Maaşı; Gelir uzmanlığı hakkında son zamanlarda daha da çok araştırma yapılmaktadır. Gelir Uzmanı Ne İş Yapar? Bankalarda Uzman Yardımcısı Nasıl Olunur? Gelir Uzmanı Maaşı Ne Kadardır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Bir gelir uzmanının kariyerinin ilk basamağı, gelir uzmanı yardımcısı olarak başlar. 90’lı yıllarda açılan bu saha, uzun süreler işe alım gerçekleştirmemiş olsa da 2000’li yılların başında tekrar uzman alımlarına başlanmıştır ve belli tahsildeki öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği mesleklerden biri olmuştur.
Gelir uzmanları ve yardımcıları, benzer görevler üstlenirler. Bu iki statüde çalışanların görevleri, çalıştıkları bölümlere göre farklılık gösterir. Kovuşturma bölümünde çalışan bir gelir uzmanının görevi icra ve satışla ilgilenmektir. Vergi dairesinde görev yapan bir gelir uzmanı ise, muhasebede çalışır ve vergi işlemlerinin muhasebesinin tutulmasından sorumludur.
Bankalar Nereye Şikayet Edilir? (5 Farklı Güncel ve Etkili Yöntem)
Gelir Uzman Yardımcılığı Aşamaları
Gelir Uzman Yardımcısı olabilmek için;
- Erkekler için askerlikle ilişiğinin bulunmaması şartı vardır.
- Görevinizi sürekli yapmakla ilgili bir engelinizin bulunmadığını belgelemeniz gerekir.
- Makamlarca kabul edilmiş fakültelerin Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi Ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler bölümlerinden birini bitirmiş olmanız gerekir.
- Alternatif olarak; Siyasal Bilgiler, Mühendislik Fakültelerinin lisans bölümleri ile Matematik ve İstatistik bölümlerinden birini bitirmiş olmanız gerekir.
- Son başvuru tarihi itibarıyla geçerlilik süresi dahilinde katılacağınız KPSS A sınavından ilanda belirtilen puan veya puanlara eş değer bir sonuç almanız gerekir.
- Sınava girdiğiniz tarihin ocak ayından itibaren otuz beş yaşınızı doldurmamış olmalısınız.
Gelir Uzmanı Ne İş Yapar?
Başlıca görev tanımları;
- Genel müdürlük tarafından kendilerine verilen görevleri icra etmek
- Görevleri dahilinde mevzuatın uygulamasında oluşan aksamaları ve bu konulardaki görüş ve önerilerini yazılı olarak bildirmek
- İnceleme, araştırma ve ekonomik mali araştırmalar yapmak, rapor oluşturmak
Direkt olarak Vergi Dairesi Başkanlığında çalışabileceğiniz gibi, Vergi Dairesi Müdürlüğünde veya Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında da görev alabilirsiniz.
Görev Yapılacak Bölümler ve Bu Bölümlere Ait Servisler Nelerdir?
- Vergilendirme bölümü: Vergilerin tahsil edilebilmesi için gereken bütün işlemlerin yapılmasını kapsar.
- Tahakkuk sevisi: Vergilerin tahsil edilebilir şekilde işlemesini sağlayan tüm işlemler bu bölümde yapılır.
- İhtilaflı işler servisi: Mükellefler tarafından vergiler konusunda açılan davaları bu servis takip eder. Dava dosyalarını oluşturmak, vergi dairesinin savunmasını oluşturmak ve bunları yetkili makamlara ulaştırmak gibi görevleri icra ederler.
- Sicil yoklama servisi: Mükelleflerin işe başlama ve işten ayrılma işlemlerini gerçekleştirir, sicil kayıtlarını tutarlar. İş yerlerine yoklamaya giderek mali durum tespiti yapan gelir uzmanları yoklamacılık görevi de yapabilirler.
- Kovuşturma bölümü: İcra ve satışla ilgilenen servistir.
- Tarama ve kontrol bölümü: Tarama ve kontrol faaliyetlerini yürütürken aynı zamanda istatistik oluşturmakla ilgili görev yapan servistir.
- Muhasebe bölümü: Vezne ve muhasebe kayıt servisidir. Muhasebe kayıt bölümünde vergi işlemlerinin kayıtları oluşturulur. Vezne ise tahsilat yapmakla görevlidir.
Bankalarda Uzman Yardımcısı Nasıl Olunur?
Bankalarda uzman yardımcılığı sınavına girebilmek için gerekli şartlara sahip olmanız gereklidir. Bu sahada üç tür uzmanlık alanı açılmıştır. Bunlar; hukuk; bilişim ve bankacılık alanındadır. Bankalarda uzman yardımcılığı yapabilmek için okumanız gereken bölümler şunlardır.
- Hukuk alanı: Makamlarca kabul edilmiş fakültelerin Hukuk bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir.
- Bilişim alanı: Makamlarca kabul edilmiş fakültelerin Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, İstatistik, Fizik, Endüstri Mühendisliği, Matematik, İstatistik ve Bilgisayar gibi bilişimle ilgili bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir.
- Bankacılık alanı: Makamlarca kabul edilmiş fakültelerin Hukuk, İktisadi Ve İdari Bilimler, İktisat, İşletme fakültelerine bağlı bölümler ile Bankacılık, Bankacılık Ve Finans, İstatistik, Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir.
- Yine, sınava girdiğiniz tarihin Ocak ayından itibaren otuz beş yaşınızı doldurmamış olmalısınız.
Genel Şartlar
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Affa uğramış, ertelenmiş, para cezasına çevrilmiş veya hükmün açıklanması ertelenmiş dahi olsa, devletin şahsına karşı, anayasal düzeni değiştirmeye yönelik, milli güvenliğe karşı işlenmiş suçlar ile rüşvet, zimmet, dolandırıcılık, irtikap, sahtecilik, hileli iflas, güveni kötüye kullanma, hürriyetten yoksun bırakma, cinsel saldırı gibi yüz kızartıcı ve onur kırıcı suçlardan ceza almamış olmak, soruşturma ve kovuşturma altında olmamak
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak
- KPSS yabancı dil sınavında beklenen oranda doğru yanıt vermiş olmak
- Her kamu kurumunda beklendiği üzere; devlet memuru olmaya uygun şartlara sahip olmak ve erkek adaylarda askerlikle ilişiği olmamak; askerlik çağında olmamak
- Görevini yerine getirmesini engelleyecek akıl sağlığı ile ilgili engeli bulunmamak
Gelir Uzmanı Maaşı Ne Kadardır?
Gelir uzmanı maaşı 14.500-20.000 TL civarındadır.
Bankacı Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?
Gelir Uzmanı Olabilmek İçin Belirtilen Yaş Sınırı Kaçtır?
35 yaş
Gelir Uzmanı KPSS Hangi Puan Türünden Alınır?
KPSS A grubunda yer alan belirtilen puanla alınır