Bankacı Nasıl Olunur? 2024 Bankacı Maaşları – Bankacı Ne İş Yapar?
Bankacı Nasıl Olunur? Bankacı Maaşları – Bankacı Ne İş Yapar? Bankacılık özellikle bayanlar tarafından sıkça tercih edilen bir meslek grubudur. Bankada Nasıl Memur Olunur? Bankacı Sınavları Nelerdir? SPK Lisansı Nedir Nasıl Alınır? En İyi Maaş Veren Bankalar Hangileridir gibi pek çok soruyu sizler için cevapladık…
Günümüzün popüler ve önem arz eden mesleklerinden bir tanesi olan bankacılık, aynı şekilde geleceğin de mesleği olarak görülüyor. Banka sayısının giderek artması bankacılık alanında istihdamın artmasına da olanak tanıyor. Dolayısıyla bankacılık alanında çeşitli pozisyonlarda çok sayıda personel istihdam ediliyor. Bankacılıkta genelde gişe görevliliği ile başlayan süreç genel müdürlüğe kadar uzanabilir.
Bankacılığın bu şekilde bir kariyer ve yükselme imkanı sağlaması da mesleğin bir avantajı olarak karşımıza çıkıyor. Kişiler yükselme imkanlarıyla hem maaşlarında hem de statülerinde iyileşmeye kavuşuyor ve mesleğe daha fazla bağlanarak çalışmaya devam ediyorlar. Çalışma ortamının rahat olduğu ve fiziksel yorgunluğun çok fazla olmadığı bir meslek olması da bankacılığın bir diğer avantajlı durumudur.
Banka Çalışma Saatleri | Bankalar Kaçta Açılır, Kaçta Kapanır?
Bankada Nasıl Memur Olunur?
Bankalarda çok çeşitli seviyeler ve pozisyonlar olduğundan dolayı lise mezunu, önlisans mezunu ve lisans mezunu olmak üzere çeşitli eğitim seviyelerinden çalışan almaktadır. Peki bankacı olmak için ne okumak gerekir?
- Lise mezunları için, özel bankalar çok fazla yapmamakla birlikte genellikle Ziraat Bankası ve Halk Bankası iki yılda bir personel alımı yapmak için sınav açmaktadırlar. Bu sınavlardan iyi puan almak, bu bankalarda çalışabilmek açısından önemlidir. Sınavda başarılı olunduğu takdirde bankalar adayı sözlü mülakata çağırırlar. Sözlü mülakatta da başarılı olunduğu taktirde bankada çalışmaya hak kazanılır. Sözlü mülakatlarda genellikle kişinin kendini ifade edebilme durumuna, karşısındaki kişiyle diyalog kurma durumuna, özgüvenine, satış pazarlama yeteneğine bakılmaktadır. Bunun dışında bankacılıkla alakalı genel terimler hakkındaki bilgisi ve bankacılık sektöründe çalışacak birinde bulunması gereken bilgi birikimine sahip olup olmadığı sorgulanmaktadır.
- Önlisans mezunlarının izlemesi gereken yöntem de lise mezunları ile aynıdır. Fakat üniversitelerde önlisans bölümü olarak yer alan Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun olanlar, hem üniversitede aldıkları eğitim sayesinde yazılı sınavda hem de mülakatı yapan kişiler açısından sözlü sınavda bir adım öne çıkarlar. Dolayısıyla önlisans Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun olmanın bankada çalışabilmek adına bir avantaj oluşturduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca önlisans mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı ile bir lisans bölümüne geçip lisans mezunu olmaları kendileri açısından daha faydalı olacaktır.
- Lisans mezunu olanlar ise bankada çalışabilmek için lise mezunlarına ve önlisans mezunlarına göre bir hayli avantajlıdır. Bankalar yapılan iş gereği özellikle İktisat ve İşletme bölümü mezunlarının istihdamı için uygun yerlerdir. Ülkemizde bu alanda çok fazla mezun olduğundan dolayı bankalar lise ve önlisans mezunu yerine lisans mezunlarını tercih eder. Ayrıca son yıllarda İktisat ve İşletme dışında çeşitli lisans bölümlerinden de bankacı alımı yapılmaya başlanmıştır.
Günümüzde bankalarda çalışan kişilerin eğitim durumları incelendiğinde çok sayıda lisans mezunu olduğu görülecektir. Bu durum da bankacı olmayı düşünen kişilerin 4 yıllık bir lisans bölümü okumalarını gerekli kılar.
Bankacı Sınavları Nelerdir?
Bankacı olmak için ve bankacı olduktan sonra görevde yükselmek için çeşitli sınavlar yapılır. Bu sınavlar genel kültür ve genel yetenek sınavlarıdır. Sınavların içeriği genellikle dikkatli olunduğunda kolayca çözülebilecek sayısal sorular, okuduğunu anlamaya dayalı sözel sorular, gerek ülkemizde gerekse de dünyada gelişen güncel olaylar ve finansal ve ekonomik olaylara dayalı sorular ile mantık ve görsel içerikli sorulardan oluşmaktadır.
SPK Lisansı Nedir Nasıl Alınır?
- Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ülkemizde halkın, sahip olduğu menkul değerleri tasarruf ederek iktisadi kalkınmaya katılmasını sağlamak amacıyla kurulmuş idari ve mali özerkliğe sahip bir kurumdur. Bu kurum vermiş olduğu lisanslama ile farklı faaliyet alanı ve uzmanlığa göre başarılı olunması durumunda yetkilendirme yapmaktadır.
- Sermaye piyasası sektöründe personel, yönetici, değerleme uzmanı ve kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı olarak çalışmak isteyen kişilerin bu alandaki yetkinlik ve bilgilerini kanıtlaması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacak lisanslama sınavına katılarak başarılı olmaları gerekmektedir.
- Sermaye piyasası alanında düzey 1 – 2 – 3, kurumsal yönetim derecelendirme, türev araçlar, konut değerleme ve gayrimenkul değerleme ile kredi derecelendirme olmak üzere toplamda 8 adet lisans türü mevcuttur.
- Uzmanlık alanlarında bu şekilde bir ayrıma gidilmesine rağmen, Düzey 2 sınavlarına girmek isteyenlerin Sermaye Piyasası Düzey 1 Lisansını almış olmaları gerekmez. Aynı şekilde, Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 sınavlarına girmek isteyenlerin Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansını almış olmaları gerekmez.
- SPK lisansları geçmişte de finans sektöründe çalışanlara bir statü kazandırmakla beraber yetkilerinin artmasını da sağlamaktadır. Bu lisanslar sayesinde Sermaye piyasasına bağlı banka, borsa, inşaat sektörünün finans ve muhasebe kısmı gibi finansal kuruluşlarda çalışılması mümkün olmaktadır. Farklı sektörlerde çalışanlar bu lisansı alarak kendilerine yeni bir sektör olarak finans sektörünün kapılarını açabilirler.
Lisans başvurusu yapan adayların SPL’ye sunmaları gereken belgeler ise şunlardır:
- SPL başvuru sistemi üzerinden alınan “Başvuru ve Aday Beyan Formu” ıslak imzalı aslı (bu form başvuru ücreti ödendikten sonra alınabilir)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Yükseköğretim kurumundan mezun olunduğunu kanıtlamak amacıyla e-Devlet üzerinden alınan Mezun Belgesi
- Bir üst lisansa başvurulacaksa, daha önceden alınmış lisans belgesi (aslı)
En İyi Maaş Veren Bankalar Hangileridir?
Bankacılık popüler ve iş olanağı her geçen gün artan bir meslektir. Bankacılıkta gişe görevlisi, gişe asistanı, müşteri temsilcisi, müfettiş, banka müdürü ve genel müdür gibi çeşitli seviyeler bulunur. Dolayısıyla tüm bu seviyeler için maaş aralıkları farklı olmaktadır.
Bankacılık sektöründe genel itibarıyla özel bankalarda maaş politikaları birbirine benzerlik gösterir.
- Bankacılık sektörüne giriş yapan bir gişe görevlisi 1.800 – 2.200 TL arasında
- Gişe asistanı 4.800 – 5.900 TL arasında
- Müşteri temsilcisi 4.900 – 5.100 TL arasında
- Müfettiş 10.000 – 20.000 TL arasında
- Banka müdürü 9.000 – 20.000 TL arasında maaş almaktadır.
Özel sermayeli bankalar ve devlet bankaları arasında da bir maaş farkı söz konusudur. Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank gibi devlet bankalarında ise bu maaşlar biraz daha yüksektir. Ayrıca bankalar çalışanlarına öğle yemekleri için yemek kartı, özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik sistemine katılım gibi çeşitli yan ve sosyal haklar da sağlayarak çalışanlarının standartlarını daha yüksek seviyelere taşımaktadırlar.
Bankacılığın ilk yılları maaş açısından çok tatmin edici olmasa da kişiye sunmuş olduğu yükselme ve kariyer yapma imkanı neticesinde bankacılık sektöründe tatmin edici miktarda maaş alabilmek mümkündür.