Noter Nedir, Nasıl Olunur? 2024 Noter Maaşları
Noter Nedir, Nasıl Olunur? Noter Maaşları; Noterlik mesleği son zamanlarda daha da çok tercih edilmektedir. Peki Noter Olmak İçin Aranan Şartlar? Noter Olmak İçin Yaş Sınırı Var mı? Noter Katibi Nasıl Olunur? Noter Ne Kadar Maaş Alır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
İnsanlar arası ya da tüzel kişilikler arası yapılan anlaşmaların bir şahidi olarak niteleyebileceğimiz noterlik mesleğinin tanımı resmi olarak 1512 sayılı kanunun 1.maddesinde beyan edilmiştir. Noter; satış, devir, sözleşme ve benzeri işlemler yapmak isteyen her insanın koşulsuz şartsız başvurması gereken bir mercidir. Bu nedenle birçok kişinin saygı duyduğu ve Hukuk Fakültesi mezunlarının ise kendisine hedef olarak belirlediği bir meslektir.
Noter, kopya belgelerin “aslı gibi” hüküm görmesini ve araçların alınıp satıldığında karşılıklı anlaşmazlıklara yol açacak sebepleri ortadan kaldırmayı amaçlar. Aynı zamanda yabancı dilde hazırlanmış belgeleri tasdik etme, kişiler adına ihtarname gönderme , kanunen tasdik edilme zorunluluğu olan belgeleri tasdik etme gibi görevleri de mevcuttur. Karşılıklı taraflar huzurunda noter tarafından imzalanılan -ya da tam tersi bir şekilde- her belge, kanun hükmünde bir değer görür.
Diploma İçin Vekalet Nasıl Verilir? (5 Adımda Diploma Vekaleti)
Noter Olmak İçin Aranan Şartlar
Noter olmak için öncelikle üniversitelerin Hukuk Fakültelerinden mezun olmak gerekir. Bu, hayalinize ulaşmak için atmanız gereken ilk adımdır. Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra avukatlık stajı başarılı bir şekilde tamamlanmalı ve sonrasında Adalet Bakanlığı’nın verdiği “noterlik belgesi” alınmalı. Bu belgeyi alabilmek için gerekli olan şartlar yine 1512 sayılı kanunun ikinci bölümünde açıklanmıştır.
Noterlik belgesi ile ilgili detaylı bilgi için TIKLAYINIZ!!
Bu koşullara sahip olan adayların istenilen evrakları ilanda belirtilen tarihte Adalet Bakanlığı Hukuki İşler Genel Müdürlüğüne göndermesi gerekir.
Adalet Bakanlığı tarafından adaylardan istenilen belgelere ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Yalnızca aranılan kriterlere uygun olmak noter olmanıza yetmeyecektir. Noter olmak için sırada bekleyen 40 bin vatandaşımızın olduğu söyleniyor ancak bu 40 bin kişinin neye göre seçildiği veya elendiği hakkında çok detaylı bir bilgi bulunmuyor. Şartları yerine getirdikten sonra Adalet Bakanlığı tarafından ilan edilen “münhal bulunan noterliklerin ilanları”nı takip etmeniz gerekiyor.
Noter atamaları hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz eğer, Adalet Bakanlığı’nın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Noter Olmak İçin Yaş Sınırı Var mı?
Noter olmak için Adalet Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu çeşitli kriterler vardır. Kriterlerden bir tanesi de yaş sınırıdır. Buna göre; noter olmak isteyen kişiler başvuru yaptıkları tarihte 21 yaşından büyük ve 40 yaşından küçük olmak zorundadırlar. Yaş kriterini taşımayan adayların başvuruları kabul edilmez. Adalet Bakanlığı tarafından bu şartın koyulmasının en büyük nedeni noter olmak için sırada bekleyen çok fazla insan olmasıdır. Bazı kriterler koyarak bu sayının azaltılması hedeflenmiştir. Yaş sınırlaması da nispeten bu yükü hafifleten bir uygulama olmuştur.
Noter Katibi Nasıl Olunur?
Notere gittiğimizde içeride çalışan birçok insan görürüz ve bir yanılgı olarak bu insanların her birinin noter olduğunu düşünürüz. Gerçek aslında böyle değildir, orada gördüğümüz çalışanların hepsi noter katibidir. Asıl imzayı atması gereken noter ise genelde bir kurumda bir tane bulunmaktadır. Noter katibi olmak için Hukuk Fakültesi bitirmiş olmanıza gerek yoktur. Bu mesleğin kendisine göre aradığı kriterler vardır. Noter katipliği şartları Noter Kanunu’nda aşağıdaki şekilde belirtilmiştir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Devlet memurları kanunundaki yaş sınırlamasına uygun olmak
- En az ortaokul mezunu olmak
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak
Başlıca bu şartları taşıyan her vatandaş noter katipliği başvurusunda bulunabilir. Noter katibi olmak noter olmaya göre daha kolay olmakla beraber aldıkları ücretler arasında da ciddi farklar vardır.
Noter Ne Kadar Maaş Alır?
Öncelikle, noterler maaş almazlar yani sabit bir gelirleri yoktur. Bunun yanında, devletten de herhangi bir ücret almazlar. Peki noterler nasıl para kazanırlar? Noterler, imzaladıkları veya onayladıkları evrak başına ücret alırlar. Bu ücretin miktarı da işlemin konusuna ve evrak yoğunluğuna göre değişir.
Onların imzasına ihtiyaç duyan milyonlarca insan olduğunu düşünürsek, sabit bir maaş almasalar da günümüz şartlarında kazançlarının genelde ortalamanın üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Tam olarak bir rakam vermek mümkün değilse de noterlerin aylık gelirinin 15-20 bin TL arasında değişiklik gösterdiği söylenebilir.
Muvafakatname Nedir? Nereden Alınır?
Araç Satış Vekalet Ücreti Ne Kadar?
932,65 TL
Ev, Arsa, Tapu Vekalet Ücreti Ne Kadar?
En az 500 TL