yardım başvurusudevlet yardımları

Paramedik Ne Kadar Maaş Alır? 2024 Paramedik Nedir – Ne İş Yapar?

Paramedik Ne Kadar Maaş Alır? 2024 Paramedik Nedir – Ne İş Yapar?

Paramedik Ne Kadar Maaş Alır? Paramedik Nedir – Ne İş Yapar? Popüler sağlık meslek grubundan biri olan acil tıp teknisyenliği birçok kişi tarafından ilk sırada tercih edilmektedir. Paramedik olma şartları nelerdir, çalışma alanları nasıldır gibi merak edilen soruları sizler için cevapladık.

Paramedik, bilinen adıyla acil tıp teknisyenleri; hastalara ambulanstaki ilk müdahaleyi gerçekleştiren hayat kurtarıcılarıdır. Hepimizin bildiği gibi acil bir sağlık problemi söz konusu olduğunda ilk teşhis oldukça önem taşır. Paramedik ne iş yapar diye baktığımızda görevini, tam da bu noktada hasta, doktora ulaşmadan önce ambulansta ilk teşhisi koymak ve gerekli tedaviyi uygulamak olarak tanımlayabiliriz. Bunun yanı sıra hastanın güvenliğini sağlamak, hastayı zamanında ilgili sağlık kuruluşuna ulaştırmak ve hastanın durumu hakkında doktoru bilgilendirmek de görevleri arasındadır.

Devlet Hastanesinde PRP Ücreti? (SGK Karşılıyor mu)

Paramedik Nedir?

Paramedik sağlık personelleri zorlu koşullarda çalışırlar. Her şeyden önce bir ambulans çalışanı olmaları sebebiyle her daim sakinliklerini korumak zorundadırlar. Hastaya ilk anda gerekli tedaviyi uygulamak asıl görevleridir. Bu açıdan özellikle ilk yardım bilgileri geniş olmalıdır. Beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan komplikasyonlar karşısında hem sakinlikleriyle hem de sağlık bilgileriyle faydalı olabilirler.

Hastaların sorunlarına müdahale eden ilk el oldukları için sağlam bir psikolojiye sahip olmalıdırlar. Özellikle metropollerde çalışanlar için bu konu ayrı bir önem taşır. Metropol çalışanlarının stresle başa çıkabilme özelliklerinin farklı kentlerde çalışan meslektaşlarına göre daha gelişmiş olması beklenir.

Paramediklerin çalışma saatleri kimine göre zorlayıcı, kimine göre cezbedici niteliktedir. Şöyle ki; bazı durumlarda 24 saat aralıksız hizmet vermek zorunda kalabilirler. Dolayısıyla uykusuzluğa dayanamayan kişiler için uygun bir meslek değildir.  Fakat 24 saatlik çalışmanın ardından 3-4 gün istirahat etmeleri, bu mesleği çekici kılmaktadır.

paramedik nedir?

paramedik nedir?

Paramedik Doktoru Nasıl Olunur?

Ailelerin ve okul sonrası işini sağlama isteyenlerin üniversite tercihleri genel olarak sağlık sektörüne yönelik olmaktadır. Sağlık sektörü de doktor, hemşire gibi mesleklerle kısıtlı değil. Sektörün içerisinde kendine yer edinmiş birçok meslek grubu vardır. Paramedik de bu mesleklerden biri. Peki paramedik olmak için ne okunur? Bunun için eğitim sistemimizin sunduğu iki yol var;

1. ÖSYM tarafından düzenlenen YKS’ye girmek ve bu sınavdan başarılı bir puan elde etmek. YKS’nin birinci oturumu olan TYT’de (Temel Yeterlilik Testi) 150 baraj puanını geçmeniz halinde tercih yapmaya hak kazanabilirsiniz. Puanınıza göre paramedik eğitimi veren herhangi bir sağlık meslek yüksekokuluna tercihte bulunabilirsiniz.

2. Paramedik olmanın bir diğer yolu ise liseden sınavsız geçiş hakkı. Lisede “İlk Yardım ve Acil Tıp Teknisyenliği ve Yaşlı Hizmetleri”, “Hasta ve Yaşlı Hizmetleri” gibi bölümlerden mezun olduğunuz takdirde bir sağlık meslek yüksekokuluna geçiş yapabilirsiniz. İki durumda da paramedik kaç yıllık eğitim alır sorusunun cevabı iki yıllık ön lisans eğitimi şeklindedir.

Paramedik Olma Şartları Nelerdir?

  • Paramedik olmak isteyen erkeklerin en az 1.65, kadınların ise 1.60 santimetre boyunda olması gerekiyor.
  • Paramedik olacak öğrencilerin üniversitelerin tıp fakültelerinden sürücü belgesi almaya engel olmayacak beden ve ruh sağlığına sahip olduklarını kanıtlayacak bir sağlık raporu almaları zorunludur.
  • Sedyedeki bir hastayı taşıyabilecek fiziki güce sahip olmaları beklenir.
paramedik çalışma alanları

paramedik çalışma alanları

Paramedik Çalışma Alanları

Devlet ve üniversite hastanelerinde olduğu gibi özel sağlık kuruluşlarında ve iş yeri yardım ünitelerinde çalışabilirler. Devlet hastanelerinde paramedik olmak, diğer memurluklara göre daha kolaydır. Çünkü en çok atama yapılan alanlardan biridir. Bunun için KPSS‘den 65 ve üzerinde bir puan almak yeterlidir. Birçok sağlık meslek yüksekokulunda eğitimi alınabilen bu bölümün mezunlarının her hastanenin kadrosunda bulunması gerekir. Özellikle kazalar karşısında ilk yardımın ve hastanın doktora ulaşma sürecinin önemi düşünüldüğünde paramedik sağlık personellerine olan ihtiyaç açıktır.

Paramedik Maaşları Ne Kadardır?

Paramedik sağlık personellerinin maşları her meslek dalında olduğu gibi edinilen tecrübeye ve kişinin kendini geliştirmesine göre artar. Özellikle İstanbul gibi metropollerde ücretler biraz daha fazladır. İlk kez bu alanda personel olarak çalışacak kişiler için maaş 7-8 bin TL arasında yer alırken ekstra nöbetlerle alınacak primler sayesinde aylık gelir yükselebilir. Ortalama rakamlar şu şekildedir;

  • Paramedik yeni başlayan: 26000 TL

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nasıl Olunur?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.