yardım başvurusudevlet yardımları

Müteahhit Nedir, Ne İş Yapar? 2024 Müteahhit Nasıl Olunur?

Müteahhit Nedir, Ne İş Yapar? 2024 Müteahhit Nasıl Olunur?

Müteahhit Nedir, Ne İş Yapar? Müteahhit Nasıl Olunur? Müteahhitlik mesleği popüler mesleklerden biridir. Müteahhit Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekiyor? Müteahhitlik Nasıl Yapılır? Müteahhit Nasıl Para Kazanır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Günümüzde en popüler mesleklerden biri olan müteahhitlik genelde kolay para kazanma yöntemi olarak görülür. Ancak işin içeriği öyle değildir. Müteahhitlik kavram olarak içerisinde yapım, inşa, inşaat gibi genel bir grubu barındırır, yani sanıldığı kadar kolay bir meslek değildir. Bilgi, tecrübe ve en önemlisi sermaye ister. Sermayesiz müteahhitlik mümkün müdür? Elbette mümkündür fakat bu uzun ve çok çalışmayı gerektiren bir süreçtir.

Küçük, büyük ya da orta seviye işletmelerin uzun vadede ayakta kalabilmesi için sermaye önemli bir şarttır. Sermayenin yanı sıra inşaat sektöründe ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimi de gerekir. Bunların yanı sıra ekonomi, muhasebe, insan ilişkileri, bankacılık ve daha eklenebilecek birçok grup inşaat ile iç içe kompleks bir yapıdır. Böylesi kompleks bir yapıya patron olarak giriş yapmak, kısacası müteahhit olmak zor ve uzun bir yoldan geçmeyi gerektirir.

Müteahhitlik bir ticari faaliyet alanıdır. Her ticari faaliyet alanında olduğu üzere kazancı ve zararı etkileyen birçok sebep vardır. Kazancı artırmak için bilgi ve tecrübe edinilen konular üzerinden faaliyet alanları belirlenmelidir. Herkes müteahhit olmak zorunda değil. Para kazanmanın birçok yolu ve yöntemi vardır. Burada önemli olan, tecrübe edilen alanlarda ticari faaliyet göstermek. Kısacası müteahhit olmak kağıt üzerinde kolay görünen ancak para kazanması bir o kadar zor bir meslektir.

Mimar Ne İş Yapar, Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Müteahhit Olmak İçin Gerekli Kriterler

Müteahhitlik denilince ilk akla gelen inşaattır. İnşaat, içeriği geniş bir alandır. Yol yapımı da bir müteahhitlik iken ev yapımı da bir müteahhitliktir. Bunun için başlangıç olarak belli bir alan üzerinden müteahhitliğe başlamak gerekir. Örnek verecek olursak piyasada yoğun şekilde bulunan ve sayısı her geçen gün artan yap-sat müteahhitliğidir.

Peki müteahhitlik belgesi nasıl alınır? Türkiye şartlarında arsa sahibine belli paylar verilerek yapılan müteahhitlik için ne yazık ki binlerce liralık sermayeye de teknik bir okul mezunu olmaya da gerek yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müdürlükleri deyim yerindeyse her önüne gelene müteahhitlik belgesi vermekte. Oysa kelime anlamı olarak müteahhit, üstlenici ya da yüklenici demektir. Bir iş grubunu tamamlamak üzere üstlenilen bu meslek için aranılan kriterlerin ağır olması gerekirken, kişiyi fazla zorlamayacak, hatta 18 yaşını doldurmuş herkesin yapacağı bir meslek haline gelmiştir.

müteahhit nedir, ne i̇ş yapar?

müteahhit nedir, ne i̇ş yapar?

Müteahhit Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekiyor?

Müteahhit olmak için herhangi bir teknik ya da yüksek okul mezunu olunması gerekmiyor. Sadece gerçek kişi ya da tüzel kişi oluşturabilmeniz için ve Şehircilik Bakanlığı başvuru aşaması için lise mezunu olma şartı aranır. Kısacası müteahhit olmak için teknik ya da yüksek okul mezunluğu şartı aranmıyor. Mimar, mühendis, tekniker ya da teknisyen olma zorunluluğu yok.

Müteahhit olmak için sunulan koşul, diplomadan ziyade gerekli belgelerin (şahıs ya da şirkete ait gerekli evrakların) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı müdürlüğe sunulmasıdır. Kişilerin ticaret yapmaya hukuki açıdan herhangi bir engeli yok ise ticari kayıtlarını tamamlamak ve en az lise mezunu olmak koşulu ile müteahhit olabilirler.

Müteahhit Olmak İçin Gereken Belgeler

Aşağıda belirtilen evraklar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılarak müteahhitlik belgesi alınabilir.

Gerçek Kişi İçin

  • Yurt içi müteahhitlik karnesi istem dilekçesi (ad, soyad, adres, kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri eksiksiz doldurulacak.)
  • Nüfus cüzdanı sureti
  • Öğrenim belgesi (diploma ya da onaylı sureti)
  • Ticaret odası belgesi (aslı ya da aslı gibidir onaylı sureti) başvuru yılına ait olacak (faaliyet alanında inşaat ile ilgili kodlar bulunacaktır.)
  • Meslek odası kayıt belgesi (aslı ya da aslı gibidir onaylı sureti) başvuru yılına ait olacak.
  • İmza beyanı (aslı ya da aslı gibidir onaylı sureti) başvuru yılına ait olacak.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Müteahhitlik yemin belgesi (müracaat edenin el yazısı ile)

Şirketler İçin

  • Yurt içi müteahhitlik karnesi istem dilekçesi (ad, soyad, adres, kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri eksiksiz doldurulacak.)
  • Ticaret odası belgesi başvuru yılına ait olacak. (aslı ya da aslı gibidir onaylı sureti)
  • İmza sirküleri (aslı ya da aslı gibidir onaylı sureti) başvuru yılına ait olacak.
  • Şirketin ana sözleşmesinin yayınlandığı kuruluş gazetesi (aslı ya da aslı gibidir onaylı sureti)
  • Müteahhitlik yemin belgesi (müracaat edenin el yazısı ile)
  • Biten işler varsa, iş deneyim belgeleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi sitesinden başvurular konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilir ve YAMBİS (Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi) üzerinden başvurunuzun takibini yapabilirsiniz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi internet sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi’nin resmi internet sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Müteahhitlik Nasıl Yapılır?

  • Müteahhitlik için öncelikle ticari oluşum tamamlandığında yani gerçek ya da tüzel kişi olarak vergi mükellefi olunduğunda meslek için ilk adım atılmış anlamına gelir.
  • Akabinde ilgili ticaret odalarından alınan belgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlüklerinin istediği diğer ilgili evraklarla başvurular yapılır ve kurum onayına istinaden başvuru sahiplerine müteahhitlik belgesi verilir.
  • Müteahhitlik belgesi ile müteahhitlik yapmaya hak kazananlar, bedel içeren bir sözleşmeye istinaden tamamladıkları işlerden iş deneyim belgesi alabilirler. Elde edilen iş deneyim belgesi ile Kamu İhale Kurumu’nun hazırladığı bakanlıklar ve il müdürlükleri gibi kurumların yapım işleri ihalelerine katılabilirler.
  • Müteahhitlik tek yönlü bir meslek grubu değildir. Birden fazla iş kolu oluşturulabilmesi mümkün olduğu gibi sadece tek bir branş üzerinden de müteahhitlik yapılabilir.
müteahhit nasıl olunur?

müteahhit nasıl olunur?

Müteahhit Nasıl Para Kazanır?

Sermaye ihtiyacı olmadan yapılan işlerden elde edilen kar, başka bir yatırımda kullanılmadan işletme bünyesinde tutularak sermaye elde edilebilir. Sermaye, bu yöntemle birden fazla iş yapılarak artırılabilir. Tercih edilen alana göre yeterli sermaye oluştuktan sonra, işletmenin elde ettiği karlar artık müteahhite ait olur ve müteahhit kazanç sağlamaya başlar.

Tabii belirtilen işlerin teknik anlamda tamamlanması, alacak ve ödeme dengesinin kurulması, personel giderlerinin karşılanması, satış sonrası ya da yapım sonrası memnuniyet, belirli bir şartnameye bağlı işlerde işin şartnameye göre eksiksiz olarak yapılıp tamamlanması ve buna benzer birçok neden müteahhitin para kazanmasına pozitif veya negatif anlamda etki eder. Eğer müteahhitlik meslek edinilecekse, ilk adım olarak en azından resmi giderlerin karşılanması, kira, personel giderleri gibi işletme masraflarını karşılayacak belli bir sermayenin olması şarttır.

İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Yorumlar

  1. Nilgün Nallar dedi ki:

    MÜTEAHİTLİK MEKANİZMASINI SİDDETLE KINIYORUM…
    ——————————————————————
    KİRALİK DİPLOMALAR İLE
    BİNA PROJELERİNE İMZA YETKİSİ …

    BU NEDİR ARKADAŞ !
    BU NEYİN KAFASIDIR ?
    ——————————————————————–

    ŞEHİRLERE İMZA ATANLAR
    MUTLAKA MÜHENDİS OLMALİ
    MUTLAKA…
    ——————————————————————–
    STANDART GETİRİLMELİ …

    İNŞAAT MEVZÛATİNDA ;

    TEK KISTAS
    SERMAYE DEĞİL
    KÂR DEĞİL…

    Bir ayda 5 kat çıkarak
    daire pazarlayarak
    para kazanmak hiç değildir…

    HERKES KENDİ KULVARİNDA START ALMALI !

    ✓ MÜHENDİSLİK EKİPMANI VE SAĞLAM MALZEME SEÇİMİ OLMALİ…

    ✓ MÜTEAHİTİN OFİSİNDEKİ DUVARDA
    KENDİ KİMLİĞİNİ LANSE EDEN
    İNŞAAT MÜHENDİSLİGİ DİPLOMASİ
    MUTLAKA OLMALİ…

    ✓ KİRALİK DİPLOMALAR İLE
    KİTABI KİTABİNA UYDURAN İĞRENÇ BİR SİSTEM İÇİNDE
    ⚙️ÇARKLAR ⚙️
    İŞLİYOR.

    ✓ MÜTEAHİTLİK MEKANİZMASINI ŞİDDETLE KINIYORUM.

    ✓ NE KADAR EKSİK YARİM YASADIŞİ
    AKİL VE MANTIK SINIRLARINA
    AYKIRI İŞ VARSA HEPSİ MEMLEKETİMDE
    KABUL GÖRÜYOR…

    ✓ PROJEYİ HAYATA GECİRİRKEN
    İNŞAAT BİTİNCEYE KADAR;

    MİMAR / ELEKTRİK MÜHENDİSİ
    JEOFİZİK MÜHENDİSİ/MAKİNE MÜHENDİSİ

    GİBİ PROFESYONELLER
    DANIŞMAN OLARAK
    MUTLAKA BU MESLEGİNE HÂKİM İSİNİ CİDDİYETLE YAPAN
    İNŞAAT MÜHENDİSİNİN
    YANİNDA YER ALMALI…

    🇹🇷 STANDART ŞART 🇹🇷

    ✓ KİRALİK DİPLOMALAR İLE
    BÜROKRASİDEKİ İMZA EŞİĞİNİ GEÇEN
    AMATÖR İNŞAAATÇILAR

    ✓ SADECE SERMAYE ARTİLARİ OLDUĞU İÇİN
    ✓SADECE PARA AVANTAJİ DOLAYİSİ İLE

    BU İŞE CÜRET ETMEMELİ…

    Firma lisanslarinı alırken

    İNŞAAT MÜHENDİSİ VE TAM DONANİMLİ EKİPMAN SAHİBİ
    olmaları
    ÖN KOSUL OLMALI…

    ZOR DEĞİL Mİ ?

    PARA HER KAPİYİ AÇİYOR.
    ÇOK YAZİK !

    ÇOK YAZIK !

    İNSAN ÖZNESİ OLMADAN
    ONAYLANAN BU RUHSATLARA OTURMA İZİNLERİNE

    ÇOK YAZİK !

    Nilgün NALLAR

    12/Mart/2019