yardım başvurusudevlet yardımları

Milletvekili Nasıl Olunur? 2024 Cumhurbaşkanı Maaşı – Bakan Maaşı Ne Kadar?

Milletvekili Nasıl Olunur? 2024 Cumhurbaşkanı Maaşı – Bakan Maaşı Ne Kadar?

Milletvekili Nasıl Olunur? Cumhurbaşkanı Maaşı – Bakan Maaşı; Siyasete girmek için araştırmalar yapan bireyler için bazı meslek grupları hakkındaki güncel bilgileri ele aldık… Milletvekili Nasıl Olunur? Bakan Nasıl Olunur? Cumhurbaşkanı Nasıl Olunur? Belediye Başkanı Nasıl Olunur ve maaşları ne kadardır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Parlamenter sistemle, kuvvetler ayrılığı ilkesine göre yönetilen Türkiye Cumhuriyeti’nde en yüksek devlet makamı ve yürütmenin başı Cumhurbaşkanlığıdır. Daha sonra Başbakanlık makamı gelir. Bakanlar ile resmi olarak eşit sayılan Başbakan, bakanları göreve getirme ve görevden almada etkili olduğu için bir üst makam olarak görülür.

Yasama görevi ise TBMM milletvekillerine eşit şekilde dağıtılmıştır. Bu eşitlik bireysel olarak eşitliktir. Elbette mecliste en fazla milletvekiline sahip olan siyasi parti yasama konusunda avantajlı haldedir. Belediye başkanlığı ise yerel seçimle gelen ve belirli sınırlar içinde imar ve altyapı gibi işlerden sorumlu olan makamdır.

MİT Ajanı Nasıl Olunur?

Milletvekili Nasıl Olunur?

Milletvekili adından da anlaşılacağı üzere milletin vekili yani temsilcisidir. Halk tarafından seçilir ve görevi halka hizmet etmektir. Anayasada belirtilen milletvekili olma şartlarını karşılayan herkes milletvekili olabilir. Daha doğrusu milletvekili olma ön koşulunu sağlamış demektir.

milletvekili nasıl olunur?

milletvekili nasıl olunur?

Milletvekili Olma Şartları

  • Türk vatandaşı olmak.
  • 18 yaşını doldurmuş olmak.
  • En az ilkokul mezunu olmak.
  • Askerlikle ilişiği olmamak.
  • Belirli suçlardan hüküm giymiş olmamak.

Milletvekili olma şartlarını taşıyan ve milletvekili olmaya karar veren kişinin milletvekili olmak için ilk işi bir partiye milletvekili aday adaylığı için başvuru (ücretli) yapmasıdır. Aday adaylığından, adaylığa yükselmek bazen parti liderinin isteğiyle bazen parti içi oylama ile olsa da çoğu zaman aday olunan ilde bir anketle belirleniyor. Dolayısıyla o ilde tanınmış olmak şansı arttıran en önemli kriter oluyor. Parti üyelikleri, milletvekili adaylarına karar verdikten sonra listeyi YSK’ya veriyor ve adaylık süreci başlıyor. Esas mesele bu kısım ki yoğun bir çalışma temposu ve iyi bir maddi destek gerekiyor. Seçim çalışmalarında seçmen kitlesinin güvenini kazanan kişi oyları da toplarsa milletvekili oluyor.

Bildiğimiz gibi 16 Nisan 2017 referandumundan EVET oylarının çoğunlukta çıkması ile anayasada bazı değişiklikler meydana geldi. Bu değişikliklerden belki de en çok tartışılanı milletvekili seçilme yaşının 25’den 18’e düşürülmesi oldu. 18 yaşında milletvekili nasıl olunur diyorsanız milletvekili olma şartlarına bakmanız gerek. Bu şartlarda eğitim düzeyi ilkokul mezunu yeterli olduğu için ve 18 yaşındaki gencin henüz askerlikle ilişiği olmadığı için 18 yaşında milletvekili olmak da mümkün hale geliyor.

Milletvekili Nasıl Emekli Olur?

Milletvekilleri de herkes gibi hizmet ve yaş kriterlerine bağlı olarak emekli olurlar. İlk olarak emekli olacak milletvekilinin 2 yıl faal olarak görev yapmış olması gerekir. Emeklilik için kadın vekilin 58, erkek vekilin ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9000 gün prim yatırmış olmaları gerekir. Buna göre “emekli milletvekili maaşı ne kadardır?” sorusu akla gelebilir.

Milletvekili Maaşları

Milletvekili maaşlarında yeni gelen zamla birlikte artış meydana gelmiştir. 2024 yılı milletvekili maaşları 73 bin TL olarak belirlenmiştir.

Bakan Nasıl Olunur? Bakan Maaşı

Bakanlar hükümetin içinde yer alan ve yürütmeyi sağlayan yöneticilerdir. Türkiye’de 21 adet bakanlık vardır.

  • Her şeyden önce bakanlık için milletvekili olma yeterliliğine sahip olmak ve 25 yaşını doldurmuş olmak gereklidir.
  • Bakan olunacak dalda uzmanlık, zorunlu olmasa da gereklidir. (Türkiye’de dalında uzman olmayan bakanlar veya bir bakanlıktan alakasız başka bir bakanlığa geçirilme işlemleri eleştirilen konulardan birisidir.)
  • Liderlik ve temsil edebilme yeteneği de sahip olunması gereken özelliklerdir.

Bakan, Başbakan tarafından seçilerek Cumhurbaşkanının onayı ile seçilir ve görevine başlar. Bakan maaşı ortalama 100 bin TL dir.

bakan maaşı

bakan maaşı

Başkanlık Sistemi Nedir? Başkanlık Sisteminde Neler Değişecek?

Cumhurbaşkanı Nasıl Olunur? Cumhurbaşkanı Maaşı

Türkiye Cumhuriyeti’nin en yetkili ismi ve merkezindeki kişi Cumhurbaşkanı’dır. Cumhurbaşkanı, 2014’e kadar meclis içinde yapılan gizli oyla seçilirken bu tarihten itibaren milletvekilleri gibi halk tarafından seçilme usulüne gidilmiştir. Bu tarihten itibaren biraz da sembolik olan Cumhurbaşkanı yetkileri ciddi anlamda artmıştır.

Cumhurbaşkanı olmak için milletvekili seçilme yeterliliğine sahip (milletvekili olması şart değil) olmanın dışında 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenimini tamamlamış olma şartı vardır.

Cumhurbaşkanı adayı meclis içinden veya dışından gösterilebilir. Meclis içinden, son seçimlerde en az %5 oy almış bir parti meclis dışından ise 100 bin seçmen imzası gereklidir. Cumhurbaşkanı maaşları 100.750 TL’dir.

cumhurbaşkanı maaşı

cumhurbaşkanı maaşı

Belediye Başkanı Nasıl Olunur?

Belediye başkanı, il ve ilçelerde yer alan belediyelerin en yüksek mevkideki yöneticisidir. Herhangi bir eğitim şartı aranmayan adaylıklarda esas aranan şartlar;

  • T.C vatandaşı olmak
  • 25 yaşını doldurmuş olmak
  • En az 6 aydır aday olunacak bölgede ikamet ediyor olmak
  • Erkek adaylarda askerlik hizmetini tamamlamış olmak veya muaf olmak.

Siyasi partiden aday olacak kişi, partinin seçimden en geç iki ay önce yapacağı ön seçimden on gün sonra bildirilmelidir. Belediye başkanlığına adaylıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu’nun yaptığı seçim sonuçlarına göre belediye başkanları belirlenir.

Belediye Başkanı Maaşları

Belediye başkanı maaşları, başkanlığın yapıldığı bölgenin nüfusuna göre değişmektedir. Buna göre;

  • Nüfusu 10 bine kadar olan belediyelerde 77 bin TL
  • Nüfusu 10 bin ve 50 bin arasında olan belediyelerde 79 bin TL
  • Nüfusu 50 bin ve 100 bin arasında olan belediyelerde 82 bin TL
  • Nüfusu 100 bin ve 250 bin arasında olan belediyelerde 85 bin TL
  • Nüfusu 250 bin ve 500 bin arasında olan belediyelerde 87 bin TL
  • Nüfusu 500 bin ve 1 milyon arasında olan belediyelerde 90 bin TL
  • Nüfusu 2 milyon ve üzeri olan belediyelerde 95 bin TL’dir.

NOT: 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumla anayasa değişikliği teklifi yapılmış ve kabul edilmiştir. Bu değişikliğe göre Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu kaldırılmıştır. Bakanlar ise Cumhurbaşkanlığı makamına bağlanmıştır.

Cumhurbaşkanı Günlük Programı Nasıl? Bugün Nerede?

2023 Yılı Genel Seçim Tarihi Nedir?

14 Mayıs 2023

YSK Başkanı Kimdir?

Ahmet YENER

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.