T.C Kimlik No ile SGK Emeklilik Sorgulama 2024 e-Devlet Emeklilik Sorgulama
T.C Kimlik No ile SGK Emeklilik Sorgulama | e-Devlet Emeklilik Sorgulama; Kimlik numarası ile birçok işlemi gerçekleştirebilmemiz mümkündür. Özellikle emeklilik sorgulamaları son zamanlarda yine gündeme gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde uygulanan çalışma kanunlarına göre, kayıtlı olarak çalışma yaşantısını sürdüren her vatandaş için sigorta priminin yatırılması ve gerekli vergilerin ödenmesi gerekir. 4A, 4B veya 4C fark etmeksizin sigorta ödemesi yapılan her vatandaş devletin sunduğu çeşitli sosyal haklardan avantajlı şekilde yararlanır. Bu haklardan birisi de emekliliktir. İlerleyen yaşlarda emekli aylığı almak isteyen ve sağlık hizmetlerinden daha uygun fiyatlara faydalanmak isteyen vatandaşlar ne zaman emekli olacaklarını merak ederler.
Emekli olma tarihi, emeklilik yaşı, emekli aylığı, emeklilik kaydı gibi konularda yapılacak olan bütün sorgulama işlemleri ise günümüzde internet üzerinden hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirilmektedir. Sistemde bir hata olmadığı sürece vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine gitmesine ya da SGK çağrı merkezini aramalarına gerek olmaz ve bilgilerini ilgili sitelere girmeleri halinde diledikleri sorgulamayı ücretsiz olarak yapabilirler. Bu sayede hem zamandan tasarruf edilir hem de dijital entegrasyonun sağladığı hızlı bilgilenme imkanından faydalanılabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu bazı sorgulamaların kendi sitesinden yapılmasını sağlarken bazı sorgulamaları ise e-Devlet sistemi aracılığıyla gerçekleştirmenize olanak tanır. SGK’nın sunduğu bu hizmetlerle ne zaman emekli olacağınızı, emeklilik kaydınızın açılıp açılmadığını ve daha pek çok bilgiyi görüntüleyebilirsiniz. Bu bilgilerin herhangi bir sebeple görünmemesi, eksik görünmesi ya da yanlış çıkması halinde ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun il ya da ilçe merkezlerine gidebilir veya kurumun ALO 170 çağrı merkezini arayabilirsiniz.
SGK Sigorta Girişi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
SGK Emeklilik Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Malulen emeklilik sorgulamadan Bağ-Kur emeklilik sorgulamaya bütün emeklilik işlemlerinizi e-Devlet sistemi aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. 4A, 4B, 4C fark etmeksizin emeklilik sorgulama işlemleri Turkiye.gov.tr adresinden hizmet sunan e-Devlet sistemi ile Sosyal Güvenlik Kurumu iş birliği ile ücretsiz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
- Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SGK emeklilik sorgulama işlemi için ilk olarak bu bölümün en altındaki bağlantılardan sigortanızın işlediği kolu ilgilendiren yazıya tıklayarak sorgulama sayfasını açın.
- E-Devlet şifresi ve T.C. ile emeklilik sorgulama yapabileceğiniz bu sayfaya giriş yapabilmek için ilk olarak karşınıza gelen “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.
- Giriş sayfasına geldiğiniz zaman ilk boşluğa T.C. kimlik numaranızı, ikinci boşluğa ise e-Devlet şifrenizi yazın. Daha sonra mavi renkli buton içerisindeki “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
- Eğer e-Devlet şifreniz henüz oluşturulmadıysa mesai saatleri ve günleri içerisinde bulunduğunuz yere yakın konumda bulunan herhangi bir PTT merkezine giderek yetkili personele kimlik belgenizi gösterip içerisinde e-Devlet parolanızın yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
- Daha önce bire-Devlet şifresi oluşturmuş olmanıza rağmen şu an şifrenizi hatırlamakta güçlük çekiyorsanız giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” butonuna tıklayabilirsiniz. Bu butona tıkladığınızda sistem sizden bazı kimlik bilgilerinizi girmenizi talep eder. Bu kimlik bilgilerini doğru girdikten sonra yakın akrabalarınızdan birine ait T.C. kimlik numarasını yazmanız gerekir. Bunun ardından ise sistemde tanımlı olan cep telefonu numaranıza bir doğrulama kodu iletilir. Bu kodu da karşınıza çıkan ekrana yazdığınızda şifreniz sıfırlanır ve yeni bir şifre belirleyerek emeklilik sorgulama işlemlerinize devam edebilirsiniz. Eğer geçmişte cep telefonu numaranızı e-Devlet sistemine tanımlamadıysanız bu şekilde şifre sıfırlama yapmanız mümkün olmadığı için yeniden bir PTT ofisine gidip şifre zarfı almanız ya da diğer giriş yöntemlerini denemeniz gerekir.
- e-Devlet parolasına ek olarak giriş ekranındaki üst menüde dört farklı giriş alternatifi daha bulunur. Bu alternatifler arasında internet bankacılığı, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve elektronik imza gibi seçenekler yer alır. Bu seçeneklerden size uygun olanı seçin ve talimatları takip ederek sisteme giriş yapın.
- Sisteme giriş yaptığınızda emekli olduğunuzda size verilen tahsis numarasına ait aylık bilgileri ve diğer detaylar karşınıza gelir.
- Bu sayfada isim soyisim bilgilerine ek olarak sicil numaranızı, aylık başlangıç tarihinizi, aylık bağlanma oranlarınızı, birikmiş aylık tutarınızı, ek ödeme tutarınızı, maaşın yattığı bankayı, banka şubesini, hisse oranını, toplam gün sayısını ve diğer bilgileri görmeniz mümkündür.
- Eğer sisteme giriş yaptığınızda “emekli kaydınız yoktur” şeklinde bir uyarı ile karşılaşıyorsanız emeklilik başvurusunda bulunmuş olsanız bile işlemleriniz henüz tamamlanmamış demektir. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinden alabilirsiniz.
Ne Zaman Emekli Olurum?
Emeklilik yaşı sorgulama işlemini iki farklı yöntemle gerçekleştirmek mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden SGK emeklilik yaşı hesaplama işlemi yapabileceğiniz gibi e-Devlet sistemi üzerinden de ne zaman emekli olacağınızı görebilirsiniz. SGK sitesinden yapacağınız sorgulamada T.C. kimlik numarası ya da e-Devlet şifresi gibi bilgileri girmeniz gerekmez.
Daha Fazla Bilgi İçin: Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum?
SGK sitesinden emeklilik tarihi sorgulama işlemi nasıl yapılır?
- Ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp SGK sitesindeki sorgulama sayfasına geçiş yapın.
- İlgili sayfaya girdiğinizde birinci bölümde yer alan boşluklara cinsiyetinizi, doğum tarihinizi, hizmete başlama tarihinizi, erken yaşlanmanız ya da maluliyet durumunuzun olup olmadığını girin.
- İkinci bölümdeki boşluklara ise sırasıyla SGK prim ödeme gün sayınızı, diğer sandıklara ait gün sayınızı, askerlik ya da sanatçı gün sayınızı, fiili gün sayınızı, yurt dışı gün sayınızı ve 3600 günü doldurduğunuz tarihi girin.
- Tüm bu bilgileri doğru bir şekilde yazdıktan sonra sol alt bölümde bulunan “gönder” butonuna tıklayın.
- Butona tıkladıktan sonra sorgulama sonucunuz gösterilir ve hangi tarihte, kaç yaşında emekli olacağınızı görebilirsiniz.
SGK sitesinden ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek için TIKLAYINIZ!
e-Devlet Emeklilik Sorgulama
e-Devlet üzerinden de normal şartlarda ne zaman emekli olacağınızı görüntülemek mümkündür.
- İşleme başlamak için öncelikle bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayıp e-Devlet sistemindeki emekli olma tarihini sorgulama sayfasını açın.
- Bu sayfayı açtıktan sonra eğer sisteme giriş yapmadıysanız “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıkladıktan sonra T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak sisteme giriş yapın.
- Sisteme girişle ilgili sorun yaşamanız halinde ilk başlıkta yer alan talimatları takip ederek konu hakkındaki tüm detayları görebilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra tahmini emeklilik tarihinizi görüntüleyebilmek için önünüze çıkan ekrandan sigorta kolunu seçin ve sonrasında ilgili boşluğa hizmete başlama tarihinizi gün/ay/yıl formatında girip “sorgula” butonuna tıklayın.
- Gönderilen bilgilerden yola çıkarak sistem kaç yaşınızda, hangi koşullar altında emekli olacağınızı hesaplar.
- Hesaplama sonucu sayfasındaki T.C. kimlik numarası, ad ve soyad bilgilerinin doğruluğunu kontrol ettikten sonra bu bilgilerin altındaki bölümden emeklilik yaşınızı öğrenebilirsiniz.
e-Devlet sistemi aracılığıyla emekli olma yaşınızı sorgulamak için TIKLAYINIZ!
T.C. Kimlik No ile Tahmini Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Emeklilik hesaplama işlemi sayesinde emekli olduğunuzda ne kadar aylık alacağınızı herhangi bir şifre girmenize gerek kalmadan hesaplayabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinde yer alan “aylık hesap” sayfası sayesinde yalnızca T.C. kimlik numarası ve SSK sicil numarası ile temel birkaç kimlik bilgisinin girilmesiyle tahmini sonuca ulaşabilirsiniz.
- T.C. kimlik no ile emeklilik sorgulama işlemine başlamak için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp Sosyal Güvenlik Kurumu sitesindeki ilgili sayfayı açın.
- İlgili sayfaya geçiş yaptığınızda karşınıza bir sorgulama formu gelir. Bu formdaki ilk boşluğa T.C. kimlik numaranızı, ikinci boşluğa SGK sicil numaranızı, üçüncü boşluğa babanızın adını, sonraki boşluklara ise sırasıyla nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve doğum tarihinizi girin.
- Bu bilgileri doğru bir şekilde girdiğinizden emin olduktan sonra “sorgula” butonuna tıklayın.
- Daha sonra karşınıza gelen sayfadaki bilgilerin doğruluğunu kontrol edin. Sağ taraftaki alana kamu ya da özel kodunu girin ve altına bakmakla yükümlü olduğunuz kişi olup olmadığını yazın.
- Eğer mavi renkli tabloda bir hata olduğunu düşünmüyorsanız “hesapla” butonuna tıklayabilirsiniz.
- Bir hata olduğunu düşünürseniz hatalı satırın yanındaki işareti kaldırarak “hesapla” butonuna tıklamanız gerekir.
- Bu işlemin ardından emekli olduğunuzda tahminen ne kadar aylık alacağınızı görüntüleyebilirsiniz.
T.C. kimlik ve SGK numarasıyla emekli aylığı hesaplamak için TIKLAYINIZ!
Daha Detaylı Bilgi: SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?
Bu Terim Kafanızı Karıştırmış Olabilir: APHB Nedir?
Kısmi Emeklilik İçin Kadınlarda ve Erkeklerde Aranan Yaş Şartı Kaçtır?
Kadınlarda 58, Erkeklerde ise 60 yaş şartı aranmaktadır.
SGK ile İlgili Bilgileri Hangi Numara Aracılığıyla Öğrenebilirim?
ALO 170 üzerinden gerekli bilgileri alabilirsiniz.
ben 1987 yılı ssk nomu nasıl alabılırım ayrıca 1987 2001yıllarında mutelıf yerlerden ssk gunum cıkmıyor bunu nasıl toplaya bılırım