Ziraat Bireysel Emeklilik İptali 2024 BES Para İadesi Nasıl Yapılır?
Ziraat Bireysel Emeklilik İptali – BES Para İadesi Nasıl Yapılır? Bireysel Emeklilik Cayma Hakkı Nedir? Bireysel Emeklilik İptali Sonrasında Para İadesi Ne Zaman Yapılır gibi pek çok soruyu sizler için yanıtladık.
Uzun yıllar boyunca kişilerin kendi tercihleri doğrultusunda mevcut sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak kullandıkları bireysel emeklilik ürünleri, 1 Ocak 2017 yılından itibaren 45 yaşın altındaki tüm sigortalılar için zorunlu hale getirildi.
Günümüzde işe giriş yapan sigortalılar, kişilere ikinci bir emeklilik hakkı ve geliri sağlamak amacıyla uygulanan bu sisteme otomatik olarak dahil edilirler. Fakat elbette otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine kaydı yapılan vatandaşlara istedikleri zaman sistemden çıkış yapma hakkı da tanınmıştır. Söz konusu iptal işleminin işleyişi ve süresi poliçenin sağlayıcısı kuruluşa ve sistemden çıkmak için başvurulan zamana göre değişiklik gösterebilir.
Ziraat Bireysel Emeklilik İptali – BES Para İadesi Nasıl Yapılır?
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi (BES), mevcut sosyal güvencenin tamamlayıcısı niteliğindeki bir emeklilik ürünüdür. Kişilerin maaşından kesilen belirli bir tutar, düzenli olarak BES poliçesinin sağlayıcısı kuruma yatırılır.
- Zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olan vatandaşların fona yapacakları ödemenin minimum tutarı, kişinin maaşının %3’ü olarak belirlenmiştir. Fakat sigortalı isterse bağlı olduğu emeklilik şirketine başvurarak aylık ödemelerinin miktarını arttırabilir.
- Bireysel emeklilik sisteme dahil olan kişilerin aylık ödeme miktarlarına %25 devlet katkısı eklenmektedir. En az 10 yıl boyunca prim ödeyen, 56 yaşını geçmiş tüm vatandaşlar devlet katkısı da dahil olmak üzere fonda biriken paralarını kesintisiz olarak almaya hak kazanırlar.
- Sisteme dahil olmak istemeyen vatandaşlar emeklilik şirketine başvurarak iptal işlemlerini başlatabilirler. Ayrıca kişilere otomatik katılım sistemine dahil olduktan sonraki 60 gün içerisinde özel bir cayma hakkı tanınmaktadır.
Ziraat Bireysel Emeklilik Cayma Hakkı Nedir?
Ziraat BES cayma hakkı, zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil edilen sigortalılara belirli bir süre içerisinde sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetme hakkı veren bir ayrıcalıktır.
- Cayma hakkı dönemi, sisteme dahil edilen kişilerin maaşından ilk fon kesintisi yapıldığı andan itibaren 60 günlük bir süreci kapsar.
- Bu süreçte yapılan iptal işlemleri sonrasında, vatandaşlara maaşlarından kesilen primlerin tamamı geri yatırılır.
- Eğer sigortalı cayma süresi dolduktan sonra iptal başvurusunda bulunursa o döneme kadar ödediği katkı paylarından bir miktar kesinti yapılır.
Ziraat Bireysel Emeklilik İptali İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Ziraat otomatik BES iptali işlemleri için izlenebilecek farklı yollar mevcuttur.
- Cayma hakkını kullanmak isteyen sigortalılar, Ziraat Emeklilik internet şubesi, mobil uygulama veya çağrı merkezi aracılığıyla işlemlerini gerçekleştirebilirler.
- Cayma süresi dolduktan sonra sistemden ayrılmak isteyen vatandaşların ise bireysel emeklilik iptal formunu Ziraat Emeklilik’e ulaştırması gerekmektedir. Bunun için herhangi bir Ziraat şubesini ziyaret edebilir, e-posta ya da faks yolu ile iptal başvuru dilekçenizi Ziraat Emeklilik’e gönderebilirsiniz.
1. Bireysel İnternet Şubesi ile Ziraat BES İptali
Ziraat Emeklilik internet sitesini ziyaret ederek otomatik katılım sisteminden cayma hakkınızı kullanabilirsiniz.
- Online işlemler menüsüne ulaşmak için bölüm sonunda verilen linke tıklayabilirsiniz.
- Açılan ekranda sizden istenilen bilgiler ve cep telefonunuza gelecek SMS şifresi ile sisteme giriş yapın.
- Sisteme güvenli bir şekilde giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan “Değişiklik ve Talepler” sekmesine tıklayın.
- Ekrana gelen sözleşmelerden otomatik katılım kapsamındaki emeklilik poliçenizi seçin ve altta açılan “Cayma Talebi” sekmesine tıklayın.
- Son olarak karşınıza çıkan bilgilendirme metnini okuduktan sonra “Cayma Talebime Devam Etmek İstiyorum” yazısına tıklayın.
- Dilerseniz bu aşamada iade alacağınız hesap bilgilerini de düzenleyebilirsiniz.
Ziraat Emeklilik internet şubesine giriş yapmak için TIKLAYINIZ!
2. Mobil Uygulama ile Ziraat BES İptali
Ziraat otomatik katılım BES iptali için telefonunuza veya tabletinize indireceğiniz Ziraat Emeklilik mobil uygulamasını da kullanabilirsiniz.
- Mobil uygulamayı açın ve sizden istenilen bilgileri girin.
- Açılan sayfada sol üst köşede yer alan menü işaretine basın.
- Karşınıza gelen sekmede “İşlemler” menüsünün altında yer alan “Cayma Talebi” yazısına tıklayın.
- Karşınıza çıkan bilgilendirme yazısını okuduktan sonra “Cayma Talebime Devam Etmek İstiyorum” butonuna tıklayın.
- Eğer iade alacağınız hesap bilgilerinizi güncellemek isterseniz bu aşamada istediğiniz bilgileri girebilirsiniz.
Android için Ziraat Emeklilik uygulamasını indirmek isterseniz TIKLAYINIZ!
iOS için Ziraat Emeklilik uygulamasını indirmek isterseniz TIKLAYINIZ!
3. Sesli Yanıt Sistemi ile Ziraat BES İptali
Sistemden çıkış yapmak isteyen vatandaşlar cayma süresi boyunca Ziraat Emeklilik sesli yanıt sistemi üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebilirler.
- 0850 222 97 00 numaralı müşteri iletişim merkezini arayın ve sesli yanıt sistemi üzerinden “1”i tuşlayarak otomatik katılım menüsüne bağlanın.
- Sesli yanıt sisteminin sizden istediği bilgileri ve cep telefonunuza gönderilecek olan şifreyi tuşlayın.
- Ardından sizi Ziraat otomatik katılım BES iptali için ilgili sözleşmeye aktaracak olan “1” tuşuna basın.
- Sesli yanıt sisteminin sizi yönlendirdiği menüde “4”ü tuşlayarak bireysel emeklilik cayma işleminizi tamamlayabilirsiniz.
4. Çağrı Merkezi veya Şube Aracılığı ile Ziraat BES İptali
Otomatik katılım bireysel emeklilik sisteminde yer almak istemeyen vatandaşlar iptal işlemleri için herhangi bir Ziraat şubesine başvurabilir veya çağrı merkezini arayabilirler. Elbette cayma hakkını kullanmak isteyen sigortalılar için internet ve mobil şubeyi ya da sesli yanıt sistemini kullanmak çok daha kolay olacaktır. Fakat 60 günlük cayma süresi dolduktan sonra iptal başvurusunda bulunmak isteyen kişiler çıkış formlarını Ziraat Emeklilik’e sunmak zorundadırlar.
- Ziraat otomatik BES iptali formu için çağrı merkezini arayabilirsiniz. Müşteri temsilcisi sizden e-posta adresinizi isteyecek ve size ilgili formu gönderecektir.
- El yazısıyla doldurup imzaladığınız bu formu kimlik fotokopisiyle beraber Ziraat Emeklilik’e faks veya e-posta yoluyla gönderebilir ya da en yakın Ziraat şubesine teslim edebilirsiniz.
- Eğer çağrı merkeziyle görüşmek istemezseniz formu bir Ziraat şubesine giderek de doldurabilirsiniz.
Ziraat Bireysel Emeklilik İptali Sonrasında Para İadesi Ne Zaman Yapılır?
Otomatik katılım sisteminden ayrılmak isteyen vatandaşlar iptal sonrasında yatırdıkları primlerin tamamını veya bir kısmını geri alabilirler.
- 60 günlük cayma süresi boyunca iptal başvurusu yapan sigortalılar, o güne kadar ödenen primlerini eksiksiz olarak geri alırlar.
- Cayma süresi dolduktan sonra çıkış işlemlerini başlatan vatandaşlara geri ödenecek katkı payı üzerinden gelir vergisi oranında kesintiler yapılır. Söz konusu gelir vergisinin üst limiti ödenen katkı payının %15’i olarak belirlenmiştir. Ayrıca sistemde 3 yıldan az kalan kişilerin iadesinden gelir vergisinin yanında sisteme giriş aidatları da kesilir.
- Sigortalının sistemde kaldığı süreye ve çıkış yaptığı tarihe göre belirlenen iade tutarları iptal işlemleri başlatıldıktan sonra yaklaşık 15-20 iş günü içerisinde kişinin hesabına yatırılır.
Ziraat Emeklilik İletişim Bilgileri
- Ziraat Emeklilik müşteri hizmetleri numarası 0850 222 97 00’dir. Müşteri iletişim merkezi hafta içi her gün saat 09:00-19:00 arasında hizmet vermektedir.
- E-posta yoluyla formunuzu göndermek isterseniz info@ziraatemeklilik.com.tr adresini kullanabilirsiniz.
- Ziraat Emeklilik faks numarası ise 0212 587 67 00 ‘dır.
- Ziraat Emeklilik açık adresi ise şu şekildedir: Turgut Özal Millet Caddesi, No:7 34096 Aksaray/İstanbul