yardım başvurusudevlet yardımları

EFT Nedir? 2024 EFT Saatleri – EFT İptal Etme (Tüm Bankalarda)

EFT Nedir? 2024 EFT Saatleri – EFT İptal Etme (Tüm Bankalarda)
A+
A-

EFT Nedir? EFT Saatleri – EFT İptal Etme (Tüm Bankalarda); Bankacılık işlemlerini artık çoğu zaman internet üzerinden gerçekleştiriyoruz. Günümüzde çoğu işlemimizi bankalar aracılığıyla yapmaktayız. Hatta artık bunu mobil uygulamalar sayesinde bankaya gitmeye gerek kalmadan yapmaktayız. EFT işlemi başka bir hesaba veya aynı hesaba yapılan para transfer etme işlemidir. İnternet bankacılığı üzerinden yapılan EFT işlemi henüz olan bir teknolojidir. Takriben 10 – 15 yıl önce bu işlem yüz yüze yapılmaktaydı. Bankaya gitmeniz ve nakit paranın kurumlar arasında transferinin gerçekleşmesi lazımdı veya PTT üzerinden bu işlemini yapmanız gerekmekteydi.

EFT iptal etme işlemi EFT işlemini yanlış yapan kişi açısından oldukça gerici bir durumdur. Müşteri EFT işlemi ile başka bir hesaba para transferi yapar. Durumlara bağlı olarak EFT iptal etme işlemi değişkenlik göstermektedir. EFT iptal etme işlemi hakkında tüm cevaplar yazımızda.

IBAN Numarası Nedir? IBAN Kaç Hanelidir? Nerede Yazar?

EFT İşlemi Nedir?

Elektronik Fon Transferi ya da daha bilinen ismiyle EFT işlemi, para gönderimi yapan hesabın, başka bir bankanın kendi hesabına veya başka hesaba yapılan para transferi işlemine verilen addır. Her bankanın internet bankacılığı olduğu gibi her bankadan EFT işlemi yapabilirsiniz. Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte kurumlarda da EFT işlemi yapabilirsiniz. Buna örnek olarak PTT yi verebiliriz.

EFT işlemini yapabilmek için EFT para transferi alıcısının adı, soyadı ve 26 haneli IBAN numarası ya da hesap numarası ve son olarak şube numarasına ihtiyacınız vardır. Aylık ya da yıllık olan düzenli ödemeleriniz için de düzenli EFT talimatı verme imkanına sahipsiniz. EFT işlem saatleri dışında yaptığınız talimatlarınız da sonraki günün  işlem saatleri içinde gerçekleştirilir.

eft nedir?

eft nedir?

EFT Saatleri Nelerdir?

Talimat verdiğiniz EFT işleminizin onaylanması için EFT saatleri içerisinde bunu yapmalısınız. Ancak elbette ki EFT saatleri dışında yaptığınız işlemler geçersizliğe tabi değildir. EFT saatleri dışında EFT alıcısı için yaptığınız EFT işlem talimatı kabul edilir ve işleme alınmak için sıraya girer. Sonraki  günün EFT işlem saatleri içerisinde EFT işlem talimatınız tamamlanır.

EFT işlem saatleri bankadan bankaya değişmekle beraber genel itibari ile bankalarda benzer saatlerdir. EFT işlemi saatleri bireysel müşterileri adına 08.30 – 17.00, ticari müşterileri adına tekli EFT işlemleri için 08.30 – 17.00, çoklu para aktarma ve EFT işlemleri için 08.30 – 16.30 saatleri arasındadır. Bu saatler dışında yapacağınız EFT işlemleri sonraki iş gününde işleme alınmaktadır. Ziraat bankası için EFT işlemi saatleri 09.00 ve 16.00 arasındadır. Geç EFT işlemi ise 16.00 ve 17.00 arasında gerçekleşmektedir.

Tüm bunlara karşılık havale, geç EFT ve FAST işlemini 7/24 gerçekleştirebilirsiniz.

EFT İşlem Limiti Ne Kadardır?

EFT işlemi limiti bankadan bankaya değişmektedir. Birçok banka için EFT/Havale limitleri hesap türüne göre değişim gösterebilir ancak bu konuda iki farklı hesap türünün öne çıktığı söylenebilmektedir. Bu hesaplardan biri bireysel hesaplar iken bir diğeri ise tüzel hesaplardır. Tüzel hesaplar işletmelerin kullandıkları hesaplarken bireysel hesaplar ise normal müşteri statüsünde olanların kullandığı hesaplardır.

EFT işlemi için ortak olarak bir limit olduğu söylenemez. Ancak Ziraat Bankası için bireysel müşterisi hesabı EFT işlemleri için işlem limiti en fazla 200.000 TL’dir, en düşük EFT limiti ise 1 TL’dir. Bu işlemler için alınan masraflar ise 1,50 TL ile 2 TL arasında değişir.

Tüzel kişi hesapları için EFT işlemleri EFT limiti en fazla 1.500.000 TL iken en düşük EFT limiti ise 1 TL’dir. Tüzel hesap EFT masrafları ise 1,50 TL’den başlayarak 4 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Ziraat Mobil EFT limitleri belirtildiği şekilde müşterilerin karşılarına çıkarken Ziraat Mobil Havale limitleri ise Ziraat Mobil Havale en düşük alt limit 1 TL iken en yüksek havale limiti ise 500.000 TL’dir. Ziraat Mobil için aylık olarak en yüksek havale işlem sınırı olarak 5.000.000 TL’dir

Ziraat Bankası İBAN Öğrenme ve Sorgulama Nasıl Yapılır?

EFT İşlemi Nasıl Yapılır?

EFT işlemini yapmak çok basittir. En pratik yol için bankanızın internet bankacılığına başvurabilirsiniz. Her bankanın veya bankacılık işlemi veren kurumun internet bankacılığı veya mobil hesabında mutlaka “EFT/Havale” seçeneği yer alır. Tek yapmanız gereken internet bankacılığı veya mobil bankacılık hesabınıza giriş yapmak ve “EFT/Havale” kısmına tıklayıp hesap numarası veya İBAN numarası üzerinden para transferi yapmaktır.

İBAN numarası üzerinden para transferi yapmak için girmeniz gereken sadece 3 bilgi vardır. Bunlar şunlardır: alıcının İBAN numarası, alıcının bankada yazılı olan ismi, ödeme miktarı. Hesap numarası üzerinden yapacağınız göndermelerde ise şu bilgiler istenmektedir: alıcı banka, alıcı bankanın şubesi, hesap numarası ve ad soy addır. 

eft i̇şlemi nasıl yapılır?

eft i̇şlemi nasıl yapılır?

EFT İşlemi Yaparken KMK Kullanımı Ne Demektir?

Kredili mevduat hesabı, yani KMH, en özet haliyle söylersek  vadesiz mevduat hesabınıza tanımlanmış olan acil nakit ihtiyacı duymanız durumunda kullanabileceğiniz bir tür kredi aracıdır. Mevduat hesabınıza tanımlandığı için ATM kartınız ile 7/24 bankamatiklerden KHH kullanarak para çekebilirsiniz. Bir diğer anlatımla kartınıza yatacak gelecek aydaki ödemeden kullanmış olursunuz. Bir noktada  nakit avans gibidir. Nakit çekim yapma dışında hesabınızda nakit para olmadığı zamanlarda otomatik ödeme talimatı verdiğiniz faturalarınızın, düzenli EFT/Havale talimatlarınızın, kira ödemelerinizin, kredi kartı ödemelerinizin gerçekleşmesini sağlayan bir hesaptır.

FAST İşlem Ne Demektir Ve Ne İşe Yarar?

FAST , yani Fonların Anlık ve Sürekli Transferi sistemi, Merkez Bankası tarafından henüz işletime alınmış olan anlık ödeme sistemine verilen addır. FAST’te ödemeler günün her saatinde ve anında karşı hesaba geçmektedir. Ödemenin tarafları ise bankaları tarafından ödemenin detayları hakkında anında bilgilendirilmektedirler. Ziraat bankası için yapılan FAST işlemleri ücreti 1.14 TL ve 5.73 TL arasındadır.

(https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bireysel/odemeler/para-transferleri/fast)

EFT İşlemi Nasıl İptal Edilir?

EFT iptal etme paranın alıcıya geçmiş olması veya olmaması durumuna göre değişmektedir. Şayet işlem saatleri dışında EFT talimatı verdiyseniz zaten henüz işleme koyulmadığı için provisyondaki işlemlerden EFT iptal etme yapabilirsiniz. Öbür türlü ise işlemi yaptığınız bankaya gidip durumu bildirerek henüz alıcıya para transferi yapılmadıysa EFT iptal etme yapabilirsiniz.

Karşı Hesaba Geçmiş Olan EFT İşlemi İptal Edilir mi?

Şayet karşı alıcıya para transferi gerçekleşti ise o zaman EFT iptal etme işi çok zora düşmektedir. EFT iptal etme için öncelikle bankanıza yanlış işlemin yapıldığı durumunu bildirmelisiniz ve EFT iptal etme talep ettiğinizi söylemelisiniz. Bu durumda sizin bankanız karşı hesaba bloke koyduracaktır. Karşı alıcı parayı gönderen hesaba haksız olarak elinde tuttuğu parayı geri göndermezse sebepsiz zenginleşme hükümlerine başvurup yanlış EFT işlemi yaptığınızı ve gerekli önlemleri alıp EFT iptal etme talebiniz olmasına rağmen alıcının bu sebepsiz zenginleşme konusu parayı geri göndermediği gerekçesiyle alıcını yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesinde sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz.

eft ve havale arasındaki fark nedir?

eft ve havale arasındaki fark nedir?

EFT ve Havale Arasındaki Fark Nedir?

EFT işlemi ve havale işlemi birbirlerine çok fazla karıştırılmaktadır. Temelde aynı şeyler olmasına rağmen özneler açısından birbirlerinden farklıdırlar. Bu noktada aynı bankaya ait farklı hesapların arasında yapılan para transfer işlemine havale denmektedir. Para transfer işleminin farklı bankalara yapılmasına ise EFT para transfer işlemi denmektedir. Bu noktada farklı bankada EFT işlemi yapılan hesabın kişinin kendisine ait olması veya olmaması sonucu değiştirmez. Yine de ilgili bankanın belirlediği EFT ücretine tabi tutulur.

Yanlış yapılan bir havale işleminin iptali ise ne yazık ki olmamaktadır ve EFT  iptal etme işleminden daha zordur. Çünkü havale işlemi belirttiğimiz gibi aynı bankanın farklı hesapları arasında yapıldığı için para transferi işlemleri arasında en hızlı gerçekleşen işlemdir. Bundan dolayı yine karşı yanlış alıcının hesabına geçen yanlış EFT  işlemi için olan EFT iptal etme yolunda olduğu gibi alıcının yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesinde sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz. Ancak tabi ki de bankanızı yanlış havale hakkında bilgilendirmelisiniz.

Diğer Online Bankacılık İşlemleri Nelerdir?

  • Ödeme Yapma İşlemleri
  • Borç Ödeme İşlemi
  • Döviz Alış Satış
  • Taksitlendirme İşlemi
  • QR Kod İle Para Çekme İşlemi
  • Otomatik Ödeme

EFT Açılımı Nedir?

Elektronik Fon Transfer sistemi demektir.

Bankaların Genel Çalışma Saati Kaça Kadar?

Genellikle çalışma saati akşam saat 17.00 a kadardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.