Bankacılık

Kredi Dosya Masrafları Nasıl Geri Alınır? 2024 Kredi Dosya Masrafı Geri Alma e-Devlet

Kredi Dosya Masrafları Nasıl Geri Alınır? Kredi Dosya Masrafı Geri Alma e-Devlet, Kredi Dosya Masrafı Sorgulama e-Devlet, Kredi Dosya Masrafı Geri Alma Dilekçesi, Kredi Dosya Masrafı Ne Kadar? Dosya Masrafı Hesaplama, Dosya Masrafı Geri Alma ve daha fazlası yazımızda...

Kredi Dosya Masrafları Nasıl Geri Alınır? Kredi Dosya Masrafı Geri Alma e-Devlet; Çoğu insan yapmış olduğu dosya masraflarını geri alıp alamayacağını merak etmektedir. Kredi Dosya Masrafı Geri Alma Başvurusu Nasıl Yapılır? Hakem Heyetine Dosya Masrafı İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Bireysel müşterilerin bankalardan kredi çektiğinde ödediği dosya masraflarını geri alması mümkündür. Bankaya verilecek dilekçenin ardından banka dilekçeyi değerlendirip müşteriye dosya masraflarını iade etmezse müşteri, ilgili mercilere başvurarak masrafı kolay bir şekilde temin edebilir.

Fakat ticari kredi dosya masrafı iadesi için böyle bir yasal mevzuat bulunmaz. Şimdilik sadece bireysel müşterilerin faydalanabildiği kredi dosya masrafı geri alma işlemi için son başvuru tarihi ise yoktur. Vatandaşlar, 10 yıla kadar geriye dönük ödediği masrafları geri alabilirler.

Kredi Dosya Masrafları Nasıl Geri Alınır? Kredi Dosya Masrafı Geri Alma e-Devlet

Kredi dosya masraflarınızı geri alabilmek için ilk olarak bankanıza başvuru yapmanız gerekir. Bankaya yapılan başvuruların reddedilmesi halinde 11.330 TL ve altındaki tutarlar için Türkiye Bankalar Birliğinin Bireysel Müşteri Hakem Heyetlerine, bu tutarın üstündeki masraflar için ise Tüketici Mahkemelerine başvuruda bulunarak reddin iptalini sağlamanız mümkündür.

Hakem heyetleri genelde üç aylık bir süre içerisinde başvuruları karara bağlar. Başvurunuz sonuçlandıktan sonra heyetin size iletmiş olduğu yazılı karar ile birlikte bankanıza giderek hakkınız olan masrafı geri alabilirsiniz. Eğer banka hala ısrarla ödemeyi gerçekleştirmiyorsa icra yoluyla paranızı geri alabilirsiniz.

Bankalara verilecek kredi dosya masrafı iade dilekçesi örneği için TIKLAYINIZ!

kredi dosya masrafları nasıl geri alınır?
kredi dosya masrafları nasıl geri alınır?

Hakem Heyetine Dosya Masrafı İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Her ilçede bulunan hakem heyetlerine faks veya posta yoluyla başvuru yapabileceğiniz gibi bizzat giderek de başvuruda bulunabilirsiniz. Hakem heyetlerine başvuru yaparken bazı belgelere ihtiyaç duyulur. Bun belgeler şu şekildedir:

  • Hakem heyetine dosya masrafı iadesi için başvuru formu
  • Bankanın verdiği yazılı yanıt
  • Bir başkası adına başvuruluyorsa vekaletname

Hakem heyetine verilecek kredi dosya masrafının iadesi hakkındaki başvuru formunu indirmek için TIKLAYINIZ!

Yapılan başvurunun ardından süreç şu şekilde işler:

  • Bireysel müşteri hakem heyetine sunmanız gereken banka yanıtı, yapmış olduğunuz başvuru hakkında bankanın size ilettiği yazılı yanıttır. Bu yazılı yanıt, e-posta ya da banka tarafından gönderilen postadaki belgeler olabilir, fakat SMS yoluyla iletilen yanıtları başvuruda kullanamazsınız.
  • Eğer bankadan herhangi bir yazılı yanıt temin edemezseniz, bankaya başvuruda bulunulduğunu ispatlar nitelikte bir belge sunmanız gerekir.
  • Bankaya başvuru yapıldığını gösterir bir başvuru teyit belgesi, bu belgenin yerine geçecektir. Bu tip durumlara karşı önlemli davranmak için bankaya yapılacak başvuruları iadeli taahhütlü posta ile göndermek daha doğru olacaktır. Banka size bir yanıt vermese dahi, bu posta yöntemiyle başvuruda bulunduğunuzu ve bankaya belgeyi teslim ettiğinizi ispatlayabilirsiniz.
  • Ayrıca birden fazla bankadan kredi dosya masrafının iadesini talep etmeniz halinde her banka için ayrı bir başvuru oluşturmanız gerekir. Her banka için tek form doldurmak yerine, her banka için ayrı bir başvuru formu doldurarak kuruma başvurmak daha doğru olacaktır.

e-Devlet Sisteminden Kredi Dosya Masrafı İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye Bankalar Birliğinin e-devlet sisteminden sağladığı Bireysel Müşteri Hakem Heyeti hizmetini kullanarak başvurularınızı oluşturabilirsiniz.

  • Bu işleme başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp e-devlet sisteminden Bireysel Müşteri Hakem Heyeti hizmetinin yer aldığı sayfayı açın.

  • Sisteme giriş yapmak için mavi renkli butonun içerisinde yazılı olan “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın.

  • Giriş ekranında yer alan boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet parolanızı girin. Daha sonra “sisteme giriş yap” yazısının bulunduğu botuna tıklayın.
  • Eğer e-Devlet şifrenizi henüz temin etmediyseniz mesai günleri ve saatleri içerisinde bulunduğunuz bölgeye yakın konumdaki herhangi bir PTT ofisine giderek yetkili personele kimlik kartınızı göstermek suretiyle içerisinde e-Devlet parolanızın yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız durumundaysa giriş ekranında yer alan “şifremi unuttum” yazısına tıklayarak sistemin güvenlik amaçlı istemiş olduğu kimlik bilgilerinizi ve bir yakın akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını yazdıktan sonra cep telefonu numaranıza gönderilen güvenlik kodunu sisteme girmeniz gerekir. Eğer e-Devlet sistemine daha önce cep telefonu numaranızı tanımlamadıysanız bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün olmayacak ve tekrar bir PTT ofisine giderek yeniden e-Devlet şifresinin yazılı olduğu zarfı satın almanız gerekecektir.
  • e-Devlet şifresi dışındaki opsiyonları tercih ederek de sisteme giriş yapabilirsiniz. Giriş ekranındaki üst bölümde yer alan internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, mobil imza ya da elektronik imza seçeneklerinden size uygun olan herhangi birisine tıklayıp aşamaları takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz. Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu – e-Devlet Vergi Borcu Ödeme

r27czgkjnwpr758l2dfoqkqryq4bhbf87q9rix0w.jpeg

  • Sisteme girdikten sonra var olan başvurularınızı listeleyebileceğiniz sayfayı görürsünüz. Eğer herhangi bir başvurunuz yoksa “başvurunuz bulunmamaktadır” uyarısı ile karşılaşırsınız.
  • Masraflarınızı geri almak için başvuru oluşturmak istiyorsanız sağ üst bölümde yer alan “yeni başvuru” butonuna tıklayın.

  • Bu aşamada ise sistem tarafından karşınıza çıkarılan bilgi ekranını okumanız gerekir. Bu şartları kabul ediyorsanız alt tarafta yer alan “tamam” butonuna tıklayarak ilerleyebilirsiniz.

cjerkffva4nmrtpcjparfohtbot7akvpzioolauu.jpeg

  • Bu aşamada ise yine bir bilgi ekranı ile karşılaşacaksınız. Burada heyetin 3069 TL’ye kadar olan müşteri lehine kararları banka için bağlayıcı olduğu, yanıt süreleri ve diğer detaylar yer alır. Bu bilgileri okuyup kabul ettiğinizi belirten “yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum” bölümünü işaretleyip “devam et” butonuna tıklayın.

  • Bu aşamada ise başvuru işlemiyle ilgili gerekli şartları sağlayıp sağlamadığınızı kontrol etmeniz gerekir. Bu şartları okuyup kabul ediyorsanız alttaki seçeneği işaretleyip yeniden “devam et” butonuna tıklayabilirsiniz.

vigkxi9jketq1macvlioaskn23vnkpdmmetb1krq.jpeg

  • Bu aşamada ise kimlik bilgilerinizi ve iletişim bilgilerinizi doğru bir şekilde girmeniz gerekir. Adresinizi, faks numaranızı, cep telefonu numaranızı, sabit numaranızı ve e-posta adresinizi yazarak “devam et” butonuna tıklayın.
  • Bu aşamadan sonra sırasıyla başvuru bilgilerinizi, bankanın başvurunuza vermiş olduğu yanıt durumuna bağlı bilgileri gireceksiniz.
  • Daha sonra “belge ekleme” bölümünden heyete iletmek istediğiniz ispatlayıcı ya da başvurunuzu destekleyici nitelikteki belgeleri ekleyeceksiniz.
  • Sonraki aşamada ise “ön izleme” bölümüne geçerek başvurunuza ilişkin tüm detayları gözden geçirebileceksiniz.
  • Bu aşamada yaptığınız başvurunun detaylarının doğru olduğunu düşünüyorsanız başvuruya onay verebilir ve heyete gönderebilirsiniz.

e-Devlet sisteminden bireysel hakem heyetine başvuru yapmak için TIKLAYINIZ

Kredi Dosya Masrafı Başvuru Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Kredi dosya masrafı sorgulama işlemini gerçekleştirerek başvurunuzun hangi durumda olduğunu öğrenmek için e-Devlet sisteminden faydalanabilirsiniz. Buna ek olarak bireysel müşteri hakem heyetinin 0850-222-28-22 numaralı çağrı merkezini arayarak T.C. kimlik numaranız ile başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Ayrıca e-posta adresinize gönderilen referans kodu ile, bu e-postada yer alan bağlantıya tıklayarak da durum sorgulaması yapabilirsiniz.

  • e-Devlet sistemiyle sorgulama gerçekleştirmek için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın ve “kimliğimi şimdi doğrula” bağlantısına tıklayarak sisteme giriş yapın.

pzbnyeaolujn4dzuzc9i9wywe4b1xkkuqazjpqew.jpeg

  • Başvurularınıza ilişkin detaylar, sisteme giriş yapınca otomatik olarak karşınıza çıkacaktır. Eğer başvurunuz yoksa yukarıdaki görüntü ile karşılaşırsınız. Bir başvurunuz varsa bu başvuruya ilişkin tüm bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

e-Devlet sistemi üzerinden başvuru sonucunuzu sorgulamak için TIKLAYINIZ

Bankalar Nereye Şikayet Edilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu